عمده مسوولیت های زندگی در مازندران بر دوش زنان است، در روستاها زنان بیشتر از مردان در سر مزرعه و باغ حضور دارند و در شهرها نیز زنان پس از یک روز کار در اداره تازه باید مسوولیت های پخت و پز خانه را نیز بر دوش کشند.
وضعیت فیزیولوژیک زنان از یک سو و نیز وضعیت سخت تر فرهنگی حضور زنان به نسبت مردان برای ورزش و یا پیاده روی در بیرون از خانه از سوی دیگر باعث شده تا سلامت زنان بیشتر در معرض تهدید باشد.
به گزارش ایرنا جمعیت استان مازندران بر اساس آمارهای رسمی، حدود سه میلیون و 300 هزار نفر است که نیمی از آنان را زنان تشکیل می دهند که به گفته کارشناسان بیش از 97 درصد این قشر امروزه دچار کم تحرکی اند که ماحصل آن چاقی و فراهم شدن زمینه های بروز بسیاری از بیماری های غیرواگیر و مزمن همچون بیماری های قلبی عروقی و دیابت است.
براساس گزارش های دانشگاه علوم پزشکی مازندران بیش از 80 درصد مرگ و میرها در این استان بر اثر بیماری های غیرواگیر همچون انواع سرطان هاست و زنان به دلیل شرایط فیزیکی خاص تر نسبت به مردان در معرض تهدید بسیاری از انواع این بیماری ها از جمله پوکی استخوان، قراردارند.
یک کارشناس مسایل اجتماعی به خبرنگار ایرنا گفت: برغم مدرن شدن زندگی ، زنان در مازندران 2 وظیفه اصلی و مسوولیت اجتماعی را برعهده دارند که یکی کار در خانه به هنگام استراحت همه و دیگری کار در بیرون ،مزرعه یا اداره است که خستگی زیادی را بر انها تحمیل می کند.
علی احمدی افزود: برغم مدرنیزه شدن کشاورزی ، هنوز عمده کار مزرعه و باغ در روستاها بردوش زنان است که هر چند موجب تحرک در انها می شود ولی سختی کار در مزرعه و باغ مانند نشا کردن با دست و یا وجین مزرعه باعث انواع بیماریهای استخوانی ، رماتیسم و یا کمر درد می شود و بعد از پایان یک روز کار هنگام استراحت مردان ،زنان تازه باید کار پخت و پز ، شست و شو و مدیریت خانه را انجام دهند.
وی اظهار کرد ، هرچند مدرنیزاسیون کشاورزی در سالهای اخیر بر وسعت کار زنان در روستاها کاسته ولی هنوز الزامات زندگی جدید چون ورزش و توجه به سلامتی کمتر مورد نظر است.
وی افزود : این مساله در زنان جامعه شهری هر چند تا حتی بین انها و مردان تقسیم شده ولی هنوزبنوعی دیگری وجود دارد چراکه زنان باید پس از یک روز کار در اداره با مشقت های خاص خود ، مسوولیت های خانه را بردوش کشند.
به گفته احمدی همه این مسایل و نیز مسایل فرهنگی باعث شده تا زنان کمتر از مردان فرصت ورزش ، تحرک و یا پرداختن به نیازهای سلامتی خود داشته باشند و از اینرو باتوجه به نوع تغدیه جدید، براحتی در معرض چاقی و انواع بیماریها هستند.
این کارشناس مسایل اجتماعی توجه به ورزش ، تغذیه ، سلامت روحی و کنترل استرس های روزمره را از نیازهای اساسی جامعه زنان دانست .
**کم تحرکی در 97 درصد زنان مازندرانی
ورزش و تحرک بدنی در حالی یکی از عوامل مهم تحقق سلامت در تمامی افراد اعلام می شود که به گفته معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران بیش از 90 درصد مازنی ها کم تحرکند که در مورد زنان به طور خاص این رقم به 97 درصد می رسد.
دکتر نادر آهنگر چاقی و افزایش بیماری غیرواگیر را مهمترین عوامل ناشی از کم تحرکی در بین جمعیت استان دانست و افزود: اضافه دریافتی ها بخاطر مصرف روغن، شور و فست فودها درکنار کم تحرکی از عوامل چاق کننده زنان مازندران است.
وی ادامه داد: بیش از 70 درصد زنان استان چاق هستند و یا اضافه وزن دارند که با 150 دقیقه حرکت بدنی یا پیاده روی متوسط و یا 75 دقیقه حرکت بدنی شدید طی هفته می توانند وزن خود را به ایده آل رسانده و از تداوم بروز بیماری های ناشی از چاقی جلوگیری کنند.
براساس اعلام وزارت بهداشت و درمان، مازندران چاق ترین جمعیت کشور را دارد که علت اصلی آن نیز کم تحرکی اعلام شده است.
**پیشگیری از پوکی استخوان با دریافت کلسیم و ویتامین D
یک متخصص تغذیه در این زمینه گفت: در مورد سلامتی زنان به چند نکته اساسی از جمله نقش تغذیه در بیماری های شایع، مکمل های مورد نیاز و شیوه زندگی و کم تحرکی که مسیر ابتلا به بیمارهای مزمن را هموار می سازد می توان اشاره کرد.
دکتر اکبر فاضل تبار ملکشاه افزود: بیماری های شایع زنان از جمله سرطان های رایج همچون سرطان پستان به دلیل مصرف و وجود چربی در بدن است که در برخی زنان بدلیل پیشینه فامیلی بوده و به فرزند نیز منتقل می شود اما در بیشتر موارد بخاطر مصرف چربی است که نوع آن و پیشگیری از دریافت چربی اضافه، حائز اهمیت است.
وی گفت: شرایط فیزیولوژیک در زنان به دلیل یائسگی، سبب می شود تا بانوان زودتر از آقایان دچار پوکی استخوان شوند و آنچه این عارضه را به تعویق می اندازد دریافت میزان کافی منابع مناسب کلسیم است که این ماده معدنی در لبنیات کم چرب بیشتر از سایر منابع و حتی مکمل های تجویزی کلسیم نیز بیشتر می باشد و برای جذب بهتر کلسیم دریافتی وجود ذخیره مناسب ویتامین D از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
این متخصص تغذیه در مورد چاقی زنان که زمینه ابتلا به بیماری های مزمن را فراهم می کند، گفت: منظور از چاقی تجمع بیش از اندازه چربی در بدن است و مبارزه با چاقی به معنای مبارزه با چربی است نه کاهش وزن بدن، بنابراین باید عبارت 'کاهش چربی' جایگزین 'کاهش وزن' شود.
وی ادامه داد: یک رژیم نرمال برای رسیدن به وزن ایده آل، موجب کاهش نیم تا یک کیلوگرم وزن به صورت هفتگی بدون ورزش می شود، افزودن فعالیت بدنی و ورزش به رژیم غذایی نیز باید برحسب شرایط جسمانی و فیزیکی فرد تجویز شود.
این متخصص تغذیه افزود: فعالیت بدنی مناسب می تواند موجب کاهش چربی در بدن شود فعالیتی که ضربان قلب را افزایش دهد بطوریکه بیشترین کارایی را هنگامی دارد که ضربان قلب به 60 تا 70 درصد برسد.
**پوکی استخوان اولین پیامد فقر حرکتی در زنان
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری گفت: شروع فعالیت منظم بدنی مستمر همچون پیاده روی از نوجوانی و جوانی باعث افزایش تراکم استخوانی در بدن شده و از پوکی استخوان جلوگیری می‌کند.
دکتر یاسمن اسدی افزود: ابتلا به بسیاری از بیماری ها همزمان با افزایش سن اجتناب ناپذیر است اما این مساله را می توان به تعویق انداخت بنابراین اگر زنی در شرایط عادی و بدون ورزش و حرکات مداوم بدنی، در 50 سالگی به پوکی استخوان دچار شود، می‌تواند با ورزش روزانه، خطر ابتلا به این بیماری مزمن را بین 10 تا 15 سال به تعویق بیندازد.
این دکترای آسیب‌شناسی حرکتی و ورزش‌های اصلاحی افزود: ابتلا به دیابت نیز از دیگر علل شایع فقر حرکتی است که بیشتر به دنبال تغذیه نادرست، خوردن غذاهای فست فود و پرکالری و کم‌تحرکی بدن بروز می‌کند.
این عضو هیات علمی دانشگاه چربی خون، فشار بالا، مشکلات قلبی، عروقی و چاقی را از دیگر عوارض فقر حرکتی در زنان دانست و تصریح کرد: آمار نشان می‌دهد اولین دلیل مشارکت زنان در فعالیت‌های بدنی و ورزش، کاهش وزن در سریع‌ترین زمان ممکن است.
وی افزود: در این حالت از بعد سلامتی غفلت می شود به همین دلیل شاهد مراجعه افراد زیادی از باشگاه‌های ورزشی تناسب اندام به مطب‌ها هستیم در حالی اگر فعالیت بدنی با محوریت و هدف سلامتی انجام شود کاهش وزن را هم به همراه خواهد داشت.
**'از من گذشته' عبارت جاافتاده غلط
این متخصص حرکات اصلاحی گفت: انجام ورزش و فعالیت های بدنی محدودیت سنی ندارد و در هر شرایط سنی می توان سطح آمادگی جسمانی را با ورزش ارتقا داد و این جمله که دیگر از من گذشته و من دیگر نمی‌توانم به شادابی و نشاط جوانی بازگردم، یک اشتباه محض است.
یاسمن اسدی افزود: حیات عضلات در حرکت آن‌هاست، چنانچه عضله‌ای در طول شبانه‌ روز بی‌حرکت مانده و به طور مستمر و مداوم، در وضعیت نامطلوب قرار گیرد، در بلندمدت شاهد ضعف، کوتاهی و یا بلندی غیرمعمول در آن خواهیم بود.
وی مشکلات ساختاری و اسکلتی را نیز از دیگر نتایج فقر حرکتی و دارای شیوع بالا عنوان کرد و ادامه داد: ناهنجاری‌های اسکلتی از جمله گودی کمر بیش از حد، قوز پشتی، زانوی ضربدری و یا پرانتزی اغلب دارای ریشه ژنتیکی (مادرزادی) بوده اما درصد قابل توجهی از آن نیز اکتسابی است که با تغییر سبک زندگی و اصلاح عادت‌های درست نشست و برخاست و... بهبود می‌یابد.
این متخصص آسیب‌شناسی حرکتی با توجه به اهمیت سلامت روان آثار مثبت روحی را نیز از مزایای فعالیت‌های بدنی مناسب عنوان کرد و گفت: کاهش استرس، افزایش شادی، کنترل افسردگی، افزایش اعتماد به نفس، تقویت حافظه و افزایش سلول‌های مغزی، بهبود روند و فرایند اجتماعی شدن از جمله پیامدهای مثبت روانی بعد از فعالیت درست و مناسب بدنی است.
اسدی ادامه داد: هرچند با افزایش سن، برخی از فاکتورها همچون، سرعت، قدرت و استقامت در بدن رو به کاهش می‌گذارد که البته طبیعی هم هست، اما نباید ناامید شد و با این توجیه ساده دست از ورزش کشید.
وی گفت: برای شروع فعالیت‌های بدنی بهتر می‌توان ورزش را از روزی 5 دقیقه آغاز کرد و سپس به 15دقیقه، نیم ساعت و در نهایت یک ساعت در روز افزایش داد و حداقل سه روز ورزش را در برنامه زندگی و کاری خود بگنجانید.
در صورت انجام حرکات ورزشی توسط زنان نیز لازم به ذکر است حرکات نادرست ورزشی، آسیب هائی نظیر کمر درد، پارگی رباط های زانو و پا را ایجاد می کند و به دلیل شرایط خاص فیزیولوژی زنان این قشر بیشتر از مردان در معرض صدمات ناشی از حرکات غلط ورزشی قرار می گیرند .
ترکیبی از اصول تغذیه صحیح، تحرک کافی و حرکات بدنی مناسب می تواند سبک زندگی سالمی را برای افراد بویژه بانوان مازندرانی که در معرض چاقی و تهدیدهای سلامت هستند رقم زند.
خبرنگار: فاطمه رحمتی**انتشاردهنده: محسن حسن نیا
3009/1899
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.