یگان حفاظت اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی مازندران از افزایش دو برابری آمار دستگیری قاچاقچیان عتیقه و حفاران غیرمجاز در این استان خبر داد.

یگان حفاظت اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی مازندران آمار دستگیری قاچاقچیان عتیقه و حفاران غیرمجاز در این استان را طی نیمه نخست امسال ۲۴۴ نفر اعلام کرد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش ۱۱۴ درصدی دارد.

به گزارش جماران به نقل از ایرنا، در نیمه نخست سال گذشته ۱۱۴ حفار غیرمجاز و قاچاقچی اشیای عتیقه در مازندران دستگیر شده بودند.

همچنین طبق گزارش جدید یگان حفاظت میراث فرهنگی مازندران، ۲ هزار و ۴۴ قلم انواع اشیای تاریخی از جمله سکه های قدیمی اصل و تقلبی هم در این مدت از قاچاقچیان و حفاران غیر مجاز کشف و ضیط شد که بیشتر از چهار برابر دوره مشابه پارسال است. ۵۲ باند قاچاق و حفاری اشیای عتیقه هم از اول فروردین تا پایان شهریور امسال در جغرافیای مازندران شناسایی و منهدم شد که این عدد نیز در تقریباً ۲ برابر نیمه نخست سال قبل است.

فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی مازندران با اعلام این که شرایط کرونایی امسال بر فعالیت میراث بانان استان هم اثرگذاری کرد ، توضیح داد : مجموعه دستگیری ها ، انهدام باندها و کشف اشیای عتیقه با انجام ۳۱ هزار و ۳۹۵ ماموریت محقق شد که به رغم کاهش ۱۷ درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل ، دستاورد بیشتری داشته است.

مشارکت مردم ، رمز موفقیت 

سرهنگ محمدرضا کردان در پاسخ به این پرسش خبرنگار ایرنا که افزایش دستگیری ها ، کشفیات ، انهدام باند قاچاقچیان و ناکام گذاشتن حفاران غیرمجاز چگونه با کاهش ماموریت های میراث بانان ۲ برابر شده است ، گفت : آنچه باعث افزایش تعداد دستگیری ها و کشفیات یگان حفاظت شده ، گسترده شدن چتر حفاظت با استفاده از مشارکت مردمی بویژه در شرایط کرونایی بوده است . 

وی یکی از چالش های مهم محیط بانان برای مقابله با حفاران غیرمجاز و قاچاقچیان میراث مازندران را ثابت بودن و محدویدت امکانات و تجهیرات اعلام کرد و افزود که مشارکت مردمی توانست تا حدودی اثرگذاری این نقیصه را کاهش دهد.

وی توضیح داد : در مجموع میزان مشارکت اجتماعی مردم مازندران امسال بیش از ۵۰ درصد افزایش داشت و تعداد گزارش های مردمی از ۷۱۸ مورد به یکهزار و ۱۰۲ مورد افزایش داشته است.

کردان علت افزایش مشارکت مردمی را ناشی از آگاهی بیشتر بومیان نسبت به اهمیت میراث تاریخی و فرهنگی خود و حساسیت بیشتر برای حفاظت از آن دانست و افزود : آگاه سازی بومیان توسط نیروی های یگان حفاظت و ارتباط مستمری یگان با مدیریت های محلی مانند دهیاری ها و بسیج در این زمینه بیشترین اثرگذاری را داشت.

فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی مازندران درباره افزایش کشفیات اشیای تاریخی نیز گفت: خوشبختانه در این زمینه عملیات اطلاعاتی خوبی با همکاری دستگاه های امنیتی انجام شد که توانستیم هدفمندتر و گسترده تر باندهای قاچاق و خرید و فروش را به دام بیندازیم. 

وی کاهش تعداد بازدیدهای میدانی و عملیات گشت زنی را نیز بر اساس مشارکت اجتماعی دانست و افزود : بر خلاف گذشته که باید حتما نیزوهای یگان با گشت زنی حضوری در مناطق مختلف تخلفات را شناسایی می کردند، اکنون با گزارشات مردمی نه تنها هدفمندتر عملیات ها را مدیریت می کنند، بلکه با سرعت برای دستگیری مجرمان وارد عمل می شوند.

سکوت کرونایی و جنب و جوی سوداگران اشیای تاریخی

کردان شیوع کرونا را در افزایش تحرک قاچاقچیان و حفاران اشیای عتیقه موثر دانست و گفت : با شیوع این ویروس و کاهش جابه جایی مردم ، بسیاری از روستاهای ییلاقی و خوش‌نشین که مقصد اصلی اغلب حفاران اشیای تاریخی است با کاهش جمعیت رو به رو شدند و این وضعیت مناطق ییلاقی و کوهستانی را به حیات خلوتی برای سوداگران اشیای تاریخی تبدیل کرد تا بتوانند تحرکات خود را بیشتر کنند.

وی افزود : خوشبختانه با پیش بینی بموقع این وضعیت ، توانستیم با استفاده از همان مشارکت اجتماعی و در صحنه نگه داشتن مردم بومی ، مانع دستیابی سوداگران اشیای عتیقه به اهدافشان شویم.

فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی مازندران بزرگ ترین دغدغه یگان حفاظت را کمبود تجهیزات و نیرو دانست و گفت : در حال حاضر برخی از نیروهای یگان حفاظت از تجهیزات شخصی برای انجام ماموریت های خود استفاده می کنند. 

وی با بیان اینکه نیروهای یگان حفاظت به کمتر از ۱۰۰ نفر می رسند ، افزود : مازندران ۷۵۰ اثر ثبتی و ۲۵۰ اثر در شرف ثبت دارد که حفاظت از این تعداد میراث تاریخی به علاوه حفاری های غیرمجاز شخصی کار بسیار دشواری برای تعداد اندک میراث بانان یگان است. 

کردان مازندران را استانی با فراوانی و گستردگی میراث تاریخی عنوان کرد و گفت: خواست یگان برخوداری از حداقل امکانات برای انجام درست وظایف خود است. 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.