سرهنگ محمدرضا کردان روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : در ۹ ماهه سال جاری ۳۴ باند قاچاق اشیای عتیقه و میراث فرهنگی در مازندران شناسایی و منهدم شد در حالی که سال گذشته در دوره مشابه ۶۷ باند بود.
وی از کاهش ۴۰ درصدی آمار دستگیری سوداگران اشیای عتیقه در استان هم در سال جاری خبر داد و گفت : در حالی که در ۹ ماهه سال گذشته ۲۸۶ نفر سوداگر اشیای عتیقه در مازندران دستگیر شده بودند، امسال این آمار به حدود ۱۷۰ نفر رسید.
فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی مازندران همچنین از کاهش آمار ۴۲ درصدی جرم در حوزه میراث فرهنگی استان نیز خبر داد و گفت: امسال ۴۵ مورد جرم در مورد قاچاق، حفاری و خرید و فروش اشیای عتیقه مازندران اتفاق افتاد.
سرهنگ کردان کاهش سوداگران عتیقه را منجر به کاهش ۸۵ درصدی حفاری و قاچاق اشیای تاریخی عنوان کرد و افزود : سال گذشته یک هزار و ۶۰۱ شی تاریخی از قاچاقچیان عتیقه در مازندران کشف و ضبط شد که این تعداد امسال به ۱۸۳ عدد رسید.
وی یکی از دلایل موفقیت در برخورد با قاچاقچیان عتیقه و حفاران غیرمجاز را بهینه سازی امکانات و همکاری بین دستگاهی بیشتر برای مباره با قاچاق و حفاری غیرمجاز برشمرد و گفت : این وضعیت سبب شد تا ما شاهد کاهش چشمگیر فعالیت سوداگران عتیقه در مازندران باشیم.
مشارکت اجتماعی خط مقدم مبارزه با سوداگران عتیقه
فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی مازندران در عین حال مهم ترین عامل کاهش فعالیت قاچاقچیان عتیقه را تنگ شدن عرصه بر آنها با توجه به افزایش مشارکت اجتماعی و همکاری مردم اعلام کرد.
سرهنگ کردان توضیح داد : در ۹ ماهه سال گذشته ۴۵۰ مورد مشارکت مردمی با میراث فرهنگی ثبت شد که امسال به یک هزار و ۵۱۴ مورد رسید.
وی افزود: منظور از مشارکت اجتماعی همکاری دهیاری ها ، شوراهای اسلامی شهر ، سازمانهای مردم نهاد و تماس های مردمی با نیروی انتظامی و یگان های میراث فرهنگی است.
فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی مازندران همچنین از ورود دانش آموزان به حراست از میراث فرهنگی مازندران به عنوان یک نقطه قوت دیگر یاد کرد و اظهار داشت: امسال بیش از ۸۰۰ دانش آموز مازندرانی برای محافظت و آگاهی از میراث فرهنگی در کارگاه های آموزشی شرکت کردند.
کردان بالا رفتن سطح آگاهی عمومی از میراث فرهنگی استان و همکاری آنان با نیروهای انتظامی در سال های اخیر را یکی از مهم ترین عوامل عقب نشینی حفاران از دست اندازی بر میراث تاریخی و طبیعی و فرهنگی استان عنوان کرد.
وی با بیان اینکه قاچاقچیان میراث تاریخی نیز از آگاهی و همکاری مردم آگاه هستند، افزود: فرهنگ سازی و افزایش آگاهی مردم قوی ترین صلاح مبارزه با سوداگران عتیقه است .