به گزارش خبرنگار ایرنا، صیادی در دریای خزر شغل مستقیم حدود پنج هزار صیاد مازندرانی است که به اشتغال هزاران نفر دیگر در نقاط مختلف استان هم رونق می دهد.

شیلات ایران هر ساله فصل صید ماهیان استخوانی دریای خزر در استان های شمالی را با بررسی شرایط مختلف از جمله میزان ذخایر ماهیان، تحولات آب و هوایی و معیارهایی از این دست تعیین می کند.

معاون صید و بنادر ماهیگیری شیلات مازندران امروز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اعلام کرد که بیستم مهر ماه تا پانزدهم  فروردین سال آینده زمان رسمی صید در سواحل دریای خزر در استان اعلام شده است.

قاسم کریم زاده دلیل تاخیر پنج روزه در اعلام صید نسبت به سال گذشته را مطابق با نتایج بررسی موسسه تحقیقات شیلات ایران اعلام کرد و توضیح داد: به عنوان مثال در حال حاضر ماهی کفال همچنان در حال تخم ریزی است و باید برای حفظ ذخایر این گونه دقت بیشتر کرد.

کفال در کنار ماهی سفید و کپور سه گونه مهم ماهیان استخوانی دریای خزر هستند.

کریم زاده توضیح داد: ماهی کفال به عنوان مهمترین گونه بومی دریای خزر از جمله ماهیان استخوانی است که بر خلاف ماهی سفید که برای تخم ریزی به داخل رودخانه ها مهاجرت می کند، فقط در دریا تخم ریزی و تکثیر طبیعی را انجام می دهد و زمان تخم ریزی نیز از اواخر شهریور شروع شده و تا آبان نیز ادامه دارد.

معاون شیلات مازندران گفت: به همین دلیل بر اساس بررسی های میدانی کارشناسان موسسه تحقیقات شیلات ، زمان صید در سال های مختلف به مدت پنج روز زودتر یا دیرتر تغییر می کند.

کفال که دارای گوشت نرم و کم چربی است، بیشترین میزان صید ماهیگیران مازندرانی را در فصل پائیز و اوایل زمستان تشکیل می دهد و از ماه بهمن به بعد هم ماهی سفید در صدر صید قرار می گیرد.
صید ماهی سفید در دریای خزر بسته به دمای لایه سطحی آب در طول فصل صید نوسان دارد. این گونه ماهی طی ماههای دی و بهمن به خاطر کاهش دمای لایه سطحی آب دریا به نقاط عمیق تر مهاجرت می کند و از اوایل اسفند با افزایش دما بار دیگر در توررس صیادان قرار می گیرد. 

بر اساس آمار شیلات مازندران، چهار هزار و ۲۰۰ ماهیگیر در قالب ۵۴ شرکت تعاونی صیادی پره در طول ۳۳۸ کیلومتری ساحل دریای خزر در مازندران فعالیت می کنند.این صیادان پارسال  هفت هزار تن انواع ماهی را به روش پره از آب های ساحلی دریای خزر صید کردند، آماری که نسبت به فصل صید سال ۹۶-۹۷ دستکم ۲۰۰ درصد افزایش نشان می دهد .

صید و ماهیگیری در سواحل دریای خزر به روش ' پره ' است به این صورت که تورهایی با ارتفاع هفت تا ۱۰ متر و به طول یک هزار و ۲۰۰ متر به کمک یک قایق به صورت نیم دایره در فاصله مشخصی از ساحل دریا ( ۱۴ متری عمق دریا ) ریخته و پس از انباشته شدن از ماهیان استخوانی شامل گونه های کفال، سفید و کپور، به وسیله تراکتور به ساحل کشیده می‎شود.
سر صیاد ، فوکا پوش (صیادان باچکمه های بلند) تور ریز ، چینت چی (مرمت کار تور) قایقران و تراکتور ران از نیروهای اصلی در انجام صیادی پره هستند.

ساماندهی جایگاه صیادی، آماده کردن تراکتورها و قایق های ماهیگیری ، نوسازی و دوخت و دوز تورها و تامین سوخت از جمله فعالیت های این روزهای صیادان عضو شرکت های تعاونی صیادی پره مازندران برای پهن کردن تورهای ماهیگیری از بیستم مهر ماه در سواحل خزر است.

تهیه تور و پاره گیری تورها به عنوان اصلی ترین ادوات صیادی به روش پره این روزها کار چینت چی ها است که سخت در حال فعالیت هستند.
طبق آمار شیلات مازندران هر شرکت تعاونی در فصل ماهیگیری به سه تن تور نیاز دارد که هر ساله در اثر توفان های ناگهانی و غیر قابل پیش بینی دریا ، وجود لنگرهای غیر مجاز و همچنین وضعیت نامناسب کف دریا به لحاظ وجود نخاله و اشغال ها  سبب پارگی تورها می شود.
تامین سوخت و تعمیرات تراکتور و قایق ها  از دیگر فعالیت های شرکت های تعاونی صیادی پره است که این روزها ماهیگیران مشغول فعالیت هستند.

پرداخت تسهیلات ۲۶ میلیارد تومانی به صیادان
معاون صید و بنادر ماهیگیری شیلات ماندران همچنین با اعلام این که ۵۴ شرکت تعاونی پره استان در حال آمادگی برای پهن کردن تورهای ماهیگیری هستند، از اختصاص ۲۶ میلیارد تومان تسهیلات بانکی به شرکت های تعاونی پره در سال جاری خبر داد.

کریم زاده گفت:  حمایت و پشتیبانی ازماهیگیران د ربخش سرمایه در گردش ، توسعه فعالیت های آبزی پروری در کنار ساحل و مکانیزاسیون صیادی همواره مور توجه شیلات ایران است.

وی افزود: همچنین شیلات مازندران تا کنون چندین برنامه آموزشی و توجیهی برای انجام صید مسئولانه ، حفاظت و کنترل صیادی برگزار کرده است.
معاون شیلات مازندران یکی از حمایت های جدی شیلات ایران از جامعه صیادی شمال را تکثیر مصنوعی ماهیان استخوانی کپور و سفید اعلام کرد و گفت: امسال۹۰ میلیون قطعه بچه ماهی به صورت مصنوعی و طبیعی رها سازی شده است.
وی توضیح داد: امسال با همکاری شرکت های تعاونی صیادی پره استان تکثیر طبیعی ۲۵ میلیون ماهی کپور به روش شیل گذاری (رها کردن ماهیان مولد در مناطق مشخصی از رودخانه های شیلاتی) انجام شده است.
اجرای این پروژه می توان به جبران تکثیر طبیعی انواع ماهیان استخوانی دریای خزر کمک کرد.

۶۹۹۰/۱۶۵۴

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.