مهدی ایزدی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در حال حاضر عملیات ساخت و ساز، مرمت ، سفت کاری و بخش های فنی ساختمان انجام و تمام فعالیت های عمرانی پایان یافته است.

وی توضیح داد: اکنون در حال طی مراحل ظریف کاری ، نصب شیشه ها ، نقاشی برخی بخش ها و تمیزکاری هستیم و در واقع کار بازسازی و مرمت به طور کامل پایان یافته است.

معاون اداره کل میراث فرهنگی مازندران با اظهار این که روز دقیق افتتاح مسجد هنوز مشخص نشده است، گفت: ولی این موضوع قطعی است که مسجد در هفته دولت بهره برداری و به کارکردش باز می گردد.

ایزدی میزان هزینه مرمت و بازسازی مسجد را هم بر اساس آخرین برآورد صورت گرفته حدود ۱۷۰ میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: این عدد تقریبی است و محاسبه میزان دقیق هزینه بازسازی مسجد جامع ساری اندکی زمانبر است.

مسجد جامع ساری که یکی از آثار تاریخی و میراث فرهنگی استان مازندران محسوب می‌شود، تیر ماه سال گذشته دچار آتش سوزی شد.

علت آتش سوزی این مسجد که بر روی بنایی از دوره ساسانی ساخته شده و در دوره های مختلف از جمله دوره صفویه و قاجاریه گسترش یافته، اتصال سیم برق تاسیسات سیستم خنک کننده (کولر اسپلیت) اعلام شده بود.

کارشناسان میراث فرهنگی پس از آتش سوزی اعلام کردند که آتش ۷۰ درصد بنای مسجد جامع از جمله مناره ها، سقف کامل شبستان، سقف و ستون های چوبی مسجد و دیگر بخش ها را تخریب کرد.

اگر چه بازسازی مسجد جامع ساری بلافاصله چند روز بعد با آواربرداری آغاز شد، ولی با توجه به قدمت تاریخی و جایگاه معنوی آن ، مهم ترین دغدغه مردم مازندران و بویژه اهالی شهرستان ساری حفظ هویت تاریخی بنا هنگام بازسازی بود.

مسجد جامع ساری که از کانون‌های برگزاری آئین‌های دینی و سیاسی شهر ساری محسوب می‌شود، در سال ۱۳۷۷ با شماره ۲۲۷۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد.

کپی بهتر از  اصل

ناظر سازمان میراث فرهنگی با تاکید بر این که مجموعه مدیران سازمان و تیم بازسازی و کارشناسان و طراحان تقریبا ۱۰۰ درصد تلاش کردند که بنای مسجد جامع ساری به حالت اولیه خود بازگردد، گفت: اکنون نه تنها بنای مسجد به همان شکوه سابقش بازگشته، بلکه به گفته کارشناسان بخش خصوصی و دانشگاهی مقاوم تر ، کاربردی تر و ایمن تر شده است و به دلیل استفاده از مصالح کاملا طبیعی حتی زیباتر نیز به چشم می آید.

ایزدی توضیح داد: کارشناسان و تیم بازسازی کننده  ضمن حفظ تمامی بخش های باقی مانده از آتش، بخش های تاریخی تخریب شده هم با رعایت استانداردهای ایمنی بر روی همان اسکلت بازسازی شده است.

وی حفظ هویت تاریخی مسجد جامع ساری را یکی از دغدغه های میراث فرهنگی برشمرد و گفت : تلاش ما بر این است که مسجد جامع به همان زمان پیش از آتش سوزی باز گردد و در فرآیند بازسازی نیز جز سیستم تاسیساتی، از مصالح بومی و سنتی استفاده شده است و هیچ چیزی به مجموعه اضافه نشده است.

معاون میراث فرهنگی مازندران با اعلام این که آتش سوزی ناشی از تاسیسات غیر اصولی بود، افزود: در بازسازی از روزآمدترین تاسیسات الکترونیکی استفاده شده است و برای جلوگیری از اتفاقات مشابه، تمامی اتصالات و کابل های برق به جای دیواره ها و سقف، از کف عبور داده شد.

وی گفت: تمامی مصالح نیز به عایق های نسوز و مقاوم در برابر آتش مجهز شده است که در صورت بروز حوادث احتمالی، خسارت ها به حداقل برسد .

پیش از این هم خبرنگار ایرنا که چند بار از روند بازسازی مسجد جامع ساری بازدید کرد، در گزارش هایش نوشته بود: در بازسازی مسجد جامع ساری با توجه به دغدغه مردم مازندران و بویژه اهالی شهرستان ساری در حفظ هویت تاریخی، مناره‌های، سقف‌های چوبی و سفالی، گنبدها و شبستان‌های اصلی و فرعی مسجد و همچنین پنجره‌ها و دیواره‌های آن به شکل پیش از آتش سوزی با همان معماری مرمت شد.

قرار بود این مسجد همزمان با سالگرد آتش سوزی، به بهره برداری برسد ولی به خاطر حساسیت کارشناسی کار و توقع مردم برای بازگشت این مکان مذهبی به وضعیت کاربری با حفظ عناصر زیباشناختی و تاریخی گذشته و تغییر در میزان هزینه مرمت ، کار مرمت طولانی‌تر شد.

۷۳۳۵/۱۶۵۴

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.