از شروع فصل تابستان ۳۷ روز گذشته و مردم این روستا نگران پاییز و زمستان، باراندگی ها و آبگرفتگی هایی هستند که تمام فصل آن ها را درگیر خواهد کرد.
فوتم علیا روستایی در جویبار مازندران است، روستایی که کشاورزی در آن به روش سنتی انجام می شود اما با از بین بردن کانال های قدیمی آب در روستا، امروزه برای کشاورزی، کشاورزان دغدغه های بسیاری دارند.
به گزارش ایسنا مازندران، در برخی از روستاهای شهرستان جویبار مشکلاتی را مشاهده می کنیم که سالهاست تبدیل به یک معضل برای اهالی روستاها شده در حالیکه با یک هم اندیشی ساده مسئولین و از جان و دل گوش کردن به درد و دل این مردم مشکلات براحتی حل و تبدیل به یک گره کور نخواهد شد .
مشکل آبگرفتگی زمین های کشاورزی روستای فوتم علیا از توابع بخش مرکزی جویبار نمونه کوچکی از مشکلاتیست که مردم زحمتکش این منطقه با آن مواجه هستند؛ برای بررسی بیشتر این مشکلات سری به این روستا زدیم و از نزدیک با چند تن از اهالی این روستا گفتگو کردیم.
سوء مدیریت در خصوص لایروبی رودخانه ها
حسین پای فشرده یکی از اهالی روستای فوتم علیا در گفت و گو با ایسنا مازندران، با بیان اینکه مشکل آبگرفتگی اراضی این روستا مربوط به چند سال گذشته است، اظهار کرد: روستاهای پایین دست کانال های انتقال آب را لایروبی نکرده اند و سوء مدیریت و نداشتن راه خروجی آب امروز این روستا را با این مشکل مواجه کرده است.
وی با اشاره به اینکه همه مسئولین به لایروبی کانال ها اذعان دارند، تصریح کرد: سال های نه چندان دور همین زهکشی ها جوابگوی بارندگی های شدید بوده است اما حالا که شدت گرما و بارندگی ها نیز کاهش یافته دیگر زهکشی ها جوابگوی انتقال آب به مناطق پائین دست نیستند .
این ساکن روستای فوتم علیا خاطرنشان کرد: در گذشته موتور پمپی برای پمپاژ آب نبوده است اما همین زهکشی ها آنقدر اصولی و علمی توسط آبا و اجداد ما احداث شده بود که حتی در این زمین ها کشت پنبه صورت می گیرد.
پای فشرده با ابراز تاسف بر اینکه ایستگاه پمپاژی را با پول بیت المال در این روستا راه اندازی کردند، گفت: مدتهاست در این موتورخانه پلمپ شده و در حال خاک خوردن است.
وی افزود: این کانال ها طبیعی بوده و شاید هر ده سال نیاز به لایروبی دارد و با لایروبی کاناهای مناطق پائین دست این مشکل آبگرفتگی حل خواهد شد.
۶۰ هکتار از اراضی شالیزاری با مشکل آبگرفتگی مواجه است
عباس عباسی یکی دیگر از کشاورزان روستایی در گفت و گو با ایسنا مازندران، با اشاره به اینکه انتهای کانال انتقال آب مسدود شده است، گفت: همیشه در تابستان با مشکل آبگرفتگی زمین های کشاورزی و در زمستان نیز با مشکل عبور و مرور در خیابان ها مواجه هستیم.
وی به احداث دستگاه پمپاژ با اعتبار ۵۰ میلیون تومانی برای انتقال آب اشاره کرد و افزود: مدتیست این موتورخانه تعطیل است و هر روز شاهد خسارت دیدن محصولات خود هستیم.
این کشاورز روستایی خاطرنشان کرد: اگر این دستگاه پمپاژ بکار گرفته شود مشکل آبگرفتگی چندین هزار هکتار و حتی آبگرفتگی جاده روستای بیزیکی نیز حل می شود .
عباسی تصریح کرد: در حال حاضر بیش از ۶۰ هکتار از اراضی شالیزاری این روستا با مشکل آبگرفتگی مواجه هستند.
مشکلاتی که ۱۲ سال گریبان گیر روستا و اهالی است
محمد علیزاده عضو شورای روستای فوتم علیا در گفت و گو با ایسنا مازندران، با بیان اینکه حدود ۲۰۰ سال پیش کانالی توسط مردم احداث شده بود که متاسفانه چند سال پیش برای توسعه آب بندان بخشی از این کانال قدیمی را تخریب کردند، اظهار کرد: تخریب این کانال قدیمی کشاورزان این منطقه را دچار مشکل جدی کرد.
وی با بیان اینکه هرساله چند صد هکتار از اراضی و باغات کشاورزان با مشکل آبگرفتگی مواجه هستند، افزود: متاسفانه این مشکل تنها به فصل کشاورزی برنمی گردد بلکه در زمستان نیز بیش از هزار خانوار از روستاهای پائین دست منطقه جویبار با مشکل عبور و مرور روبرو هستند.
عضو شورای روستای فوتم علیا در ادامه یادآور شد: قرار بود ۱۲ سال پیش زیر آبندان لوله گذاری شود اما تاکنون هیچ اقدامی در این روستا انجام نشد.
علیزاده با اشاره به اینکه لوله گذاری زیر آبندان هزینه چندانی ندارد، گفت: اگر مسئولین توان اجرای اینکار را ندارند اهالی روستا حاضرند با هزینه شخصی خود اینکار را بعد از ۱۲ سال به سرانجام برسانند.
وی با بیان اینکه در مجموع ۲۰۰ متر لوله گذاری و در مدت ۴ روز اینکار انجام می شود، تصریح کرد: چندین بار به مسئولین مربوطه مراجعه کردیم اما به عنوان اخلالگر متهم شدم.
گزارش از: معصومه مریخ
انتهای پیام