از گذشته های دور زندگی کردن در حاشیه شهرها از سوی افرادی که از زندگی پر رنگی برخوردار نبوده همواره وجود داشته و این روند همچنان ادامه دارد اگر چه ادامه این روند بیانگر پایداری فقر در جامعه است اما می توان با ارائه برنامه های منسجم وعلمی علاوه برکاهش آسیب های مناطق حاشیه نشینی به بازسازی این مناطق کمک کرد.
از چشم هیچ کارشناسی آسیب های ایجاد شده در این محلات که جمعیت فراوانی را در خود جای داده دور نیست تولد آسیب هایی مانند اعتیاد، فروش انواع مواد مخدر، سرقت و رها کردن کودکان و نوجوانان در میان این آسیب ها همه و همه می تواند پیامدهای دردناکی از ناهنجاری اجتماعی را بدنبال داشته باشد.
درمناطق حاشیه نشین بروجرد زنان نیز از آسیب ها دور نمانده و به دلیل فقر گاها باید از صبح تا شب اقدام به پاک کردن انواع باقلا، حبوبات و موسیر بپردازند و پرداختن به این امور موجب می شود تا فرصتی برای تربیت و نظارت بر کودکان و نوجوانان خود نداشته و برای تامین لقمه نانی مسایل تربیتی و عاطفی را فراموش کنند و این خلا ایجاد شده برای کودکان در بزرگسالی به یک ناهنجاری تبدیل خواهد شد.
دور ماندن کودکان حاشیه نشین از مراکز آموزشی مطلوب و هدر رفتن استعدادها و توان علمی آنها خود معضلی است که بر دیگر آسیبهای این مناطق می افزاید.
دراین مناطق آموزش ها و انواع بازی کودکان از شکل و رنگ و بوی دیگری برخوردار هستند در این محلات خبری از سرسره های بادی و کلاسهای تقویتی درسی خبری نیست هر چه هست بازی با سنگ و آموختن انواع کارهای خلاف و غیر اخلاقی است در این مناطق بسیاری از خانواده ها نگران تربیت و آینده فرزندان خود هستند اما به دلیل فقر، محکوم به زندگی در این محله ها هستند.
این خانواده ها آرزو دارند فرزندانشان در مدارس مناطق متوسط شهر درس بخوانند چرا که ازنظر تربیتی با مدارس حاشیه شهر بسیار متفاوت هستند اما افسوس که این دانش آموزان برغم هوش و استعداد بالا به راحتی در مدارس مناطق متوسط بروجرد ثبت نام نمی شوند.
بررسی ها نشان می دهد حدود 71 درصد مردم بروجرد در سال 1349 روستانشین بودند اما اکنون تعداد ساکنان روستایی این شهرستان به حدود 25 درصد می رسد و با مهاجرت از روستا به شهر صنعت دامپروری، دامداری، مرغداری و کشاورزی از بین رفته و تولید کنندگان دیروز به مصرف کنندگان امروز تبدیل شده اند.
حاشیه نشینی معضلات اجتماعی زیادی از جمله استفاده غیرمجاز از برق، گاز و آب، رواج سرقت، اعتیاد و فروش مواد مخدر و ناهنجاری های دیگر اخلاقی را بر پیکره زندگی شهرنشینی وارد می کند.
یک کارشناس شهرسازی نیز در این باره گفت: سکونت برحسب ضرورت در حاشیه شهر ساکنان این مناطق را ناگزیر به حذف مواردی چون استحکام بناهای ساختمانی کرده و رعایت نکردن ضوابط نظام مهندسی در واحدها موجب کاهش ایمنی این واحدهای مسکونی شده است.
داود روشن کارافزود: رعایت نکردن حداقل های استفاده از مساحت برای ساخت بنا به همراه بی توجهی به محوطه سازی و تخصیص فضا برای پارکینگ، حیاط و راه پله بخش دیگری از کاستی های ساخت و ساز در سکونتگاه های غیر رسمی می باشند.
وی افزود: هم اکنون حدود 2 هزار هکتار سکونتگاه غیررسمی در 12 منطقه بروجرد وجود دارد.
یک استاد دانشگاه نیز گفت: مهمترین دلایل حاشیه نشینی در بروجرد را می توان به مهاجرت از روستاها و شهرهای اطراف به شهر بروجرد دانست به طوری که این مهاجرتها موجب شده تا یک ششم این شهر به نوعی حاشیه نشین محسوب شود وجمعیتی افزون بر 40 هزار تن را در خود جای دهد.
حمیدرضا صارمی افزود: بسیاری از ساکنان مناطق حاشیه ای از اقشار متوسط و پایین جامعه هستند و بیشتر این افراد دارای ویژگی های اقشار متدین و مذهبی می باشند اما برخی مناطق حاشیه نشین به دلایل مختلف پذیرای افراد خلافکار جامعه هستند.
معاون استاندارلرستان و فرماندار بروجرد گفت: حاشیه نشینی بر اثر بیکاری، مشکلات اقتصادی، بیکاری و فقر ایجاد شده و تنها مختص یک شهر نیست و آسیب های اجتماعی در این مناطق بیشتر است.
رضا آریایی رفع مشکلات مناطق حاشیه نشین را ضروری دانست و افزود: ارائه خدمات مختلف مانند آب، برق، آسفالت و توجه به زیرساختها و توسه مراکز فرهنگی و آموزشی در این مناطق لازم است.
فرماندار بروجرد بیان کرد: در راستای حمایت از خانواده هایی کم درآمد طرح شناسایی این خانواده ها انجام و به منظور کاهش مشکلات دارای کارت شناسایی شده اند.
فرمانده ناحیه مقاومت بسیج بروجرد گفت: براساس آمارجمعیت حاشیه نشین بروجرد ۷۰هزار نفر و طبق آمار غیر رسمی این جمعیت بیش از ۱۰۰هزار نفر هستند و اگر این روند ادامه یابد روز به روز بر جمعیت حاشیه نشین اضافه خواهد شد.
سرهنگ مجید سوری از پایلوت سه محله در راستای شناسایی خانواده ای محروم و ارائه کارت حمایتی خبر داد و افزود: این طرح در سه محله اجرا شده و یکهزار خانواده محروم شناسایی شدند اما برخی از خانواده ها بدسرپرست هستند و تحت پوشش هیچ یک از نهادهای حمایتی نیستند که تکریم کارت برای آنها تهیه شده تا با داشتن این کارت بتوانند خدمات لازم را نیم بها یا رایگان دریافت کنند.
وی گفت: تا کنون 50 واحد مسکونی برای محرومان ساخته و بازسازی و ۶۰جهیزیه برای نوعروسان نیازمند تهیه و چهارهزار و 500 بسته مواد غذایی بین نیازمندان شناسایی شده توزیع و همچنین ۶۰ وام خود اشتغالی پرداخت و امسال قرار است ۳۰۰ نفر از معتادین به صورت رایگان درمان و اعتیاد خود را ترک کنند.
بروجرد با مساحت 46/1701 کیلومتر مربع دارای 2 شهر، 2 بخش، هفت دهستان، 189 آبادی 323هزار و 631 نفرجمعیت می باشد.
6052
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.