به گزارش خبرنگار ایرنا با فرا رسیدن فصول بهار و آغاز بارندگی ها تعدادی از گونه‌های سمی قارچ در برخی نقاط کشور شروع به روییدن می‌کند.
گفته می شود در جهان بیش از 5هزار گونه قارچ وجود دارد که حدود 100 گونه از آن برای انسان سمی است.
این روزها اگر برای تفریح به مناطق جنگلی یا کوهستانی سفر کنید حتما افراد بومی را خواهید دید که مشغول جمع آوری قارچ های طبیعی هستند.
قارچ هایی که در مقایسه با انواع صنعتی بافت گوشتی تر و مزه بهتری دارند و به دلیل آن که در دامن طبیعت به دور از هرگونه مواد شیمیایی و کود رشد کرده و با آب باران پرورش می یابد خواص چشمگیرتری دارند.
بنابر اظهارات کارشناسان ، قارچ‌های سمی از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به قارچ‌های خوراکی دارند و تشخیص آنها، توسط افراد عادی میسر نیست، به همین دلیل امسال با تعداد زیادی از اینگونه مسمومیت‌ها در سطح کشور مواجه هستیم.
گرچه مسئولان و کارشناسان تاکید فراوانی داشتند که به هیچ وجه قارچ‌های خودرویی که در دشت‌ها و جنگل‌ها می‌روید را مردم مصرف نکنند
ولی باز هم عده ای از هموطنان با مصرف این نوع قارچ جان خود را ز دست دادند چرا که اینگونه قارچ‌ها، در اثر پختن، کبابی و یا آب پز کردن، بازهم سمی می‌مانند و مواد سمی آنها تخریب نمی‌شود.
درخصوص علائم و نشانه‌های مسمومیت توسط قارچ‌های سمی، 90 درصد مسمومیت‌های شدید توسط قارچ‌ها، به دلیل ماده‌ای سمی به نام آماتوکسین است که این ماده عمدتا بر روی کبد تاثیر مخرب می‌گذارد.
گفته شده است که علائم مسمومیت با قارچ در 2 مرحله بروز پیدا می‌کند؛ مرحله اول 6 تا 12 ساعت پس از مصرف قارچ با نشانه‌هایی نظیر تهوع و استفراغ، دردهای شکمی و احساس ضعف بروز پیدا می‌کند و مرحله دوم 24 ساعت بعد از علائم اولیه، با ضعف، سرگیجه و کاهش سطح هوشیاری خود را نشان می‌دهد که این حالات ناشی از درگیری کبدی و کلیوی در فرد مسموم است که ممکن است او را به مرگ برساند.
کارشناسان می گویند مسمومیت به دلیل قارچ‌های سمی امسال بسیار متفاوت از سال‌های گذشته است.
در سال‌های پیش نیز این مسمومیت‌ها رخ می‌داد، اما عوارض آن مانند مسمومیت‌های غذایی ساده بود که با چند مرحله درمان برطرف می‌شد.
اما امسال،مسمومیت‌ها کاملا متفاوت و در برخی موارد به ضعف، کما و مرگ رسیده است.
در استان لرستان به عنوان یکی از استان های غربی کشور امسال آمار مسمومیت ناشی از مصرف قارچ سمی نسبتا بالا بود.
دکتر محمد علی دریک معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی لرستان در این باره می گوید:شکل ظاهری، رنگ و طعم در سمی بودن قارچ ها تعیین کننده نیست و حتی برای قارچ شناسان کارکشته نیز امری دشوار است.
وی افزود: مصرف قارچ سمی پس از 4 الی 16 ساعت علائمی از جمله استفراغ، عطش فراوان، دل درد و سرگیجه خود را بروز خواهد داد.
وی بیان کرد:هرچه نشانه های مسمویت دیرتر بروز کند، خطر آسیب جدی به ارگان های حیاتی چون کلیه و کبد افزایش یافته و حتی میتواند منجر به پیوند کبد، کما و مرگ شود.
دریک ادامه داد:در صورت مصرف قارچ مشکوک بلافاصله به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنید و در صورت امکان نمونه قارچ مصرفی را با خود همراه داشته باشید.
وی تاکید کرد که از خرید و مصرف قارچ های محلی و فاقد پروانه بهره برداری خودداری کنید و فقط از قارچ های بسته بندی دارای پروانه بهداشتی استفاده نمایید.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی لرستان نیز گفت: تاکنون 198 نفر به دلیل مسمومیت غذایی قارچ سمی به بیمارستان های این استان مراجعه کرده اند.
عباس پزشکی افزود: از مجموع این افراد 8 نفر جهت پیوند کلیه به شیراز اعزام شده است که متاسفانه 2 تن از این افراد در شیراز جان باختند.
وی بیان کرد: همچنین یک نفر در خرم آباد و یک نفر در نورآباد به دلیل مسمومیت قارچ سمی جان باخته اند.
پزشکی ادامه داد: بقیه افراد دچار مسمومیت قارچ سمی در این استان پس از مراجعه به بیمارستان ترخیص شده اند و افراد بستری شده نیز مشکل خاصی ندارند.
وی به مردم توصیه کرد که از مصرف قارچ که سلامت آن‌ها ازنظر مراکز بهداشتی محرز نشده خودداری کنند.
دانشگاه علوم پزشکی لرستان ضمن هشدار نسبت به مصرف قارچ‌های کوهی، اعلام کرده که تشخیص مسموم نبودن برخی قارچ‌ها فقط از طریق نمونه‌گیری در آزمایشگاه امکان‌پذیر است و تشخیص سمی بودن قارچ‌ها از طریق رنگ، شکل، طعم و یا از طریق سایر روش‌های سنتی امکان‌پذیر نیست.
همچنین در صورت مشکوک بودن افراد به مسمومیت با قارچ و مشاهده علائمی ازجمله تهوع، استفراغ، اسهال، شکم‌درد و تعریق باید هرچه سریع‌تر بیمار را به بیمارستان منتقل کرد.
7274/6060
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.