به گزارش خبرنگار ایرنا رمضان که از راه می رسد گویی دری از بهشت به سوی مردم دیار لرستان گشوده می شود و همه جای این استان ولایی با تکاپوی حرکت به سوی درگاه الهی رنگ و بوی خدایی هر چه بیشتری می گیرد.
شور و اشتیاق استقبال از رمضان و میهمانی خداوند با رسم و آئینی ویژه از گذشته دور تاکنون در لرستان همراه بوده است.
مردم دیار لرستان هر ساله برای استقبال از این میهمانی الهی با فراهم کردن زمینه های معنوی در ماه های رجب و شعبان خود را برای ورود به این ماه شریف و پربرکت آماده می کنند.
با حلول این ماه با شور و اشتیاق و دادن اطعام و افطاری به نیازمندان، شب زنده داری و عبادت، تلاوت قرآن، دعا، استغفار، دادن صدقه روح و جان خود را از سرچشمه فیض الهی سیراب می کنند.
یک پژوهشگر و مردم شناس لرستانی در این باره می گوید: مردم شیعه لرستان در گذشته در ایام مبارک رمضان آئین ها و رسومی را بر پا داشته اند که همچنان در برخی نقاط استان به وِیژه در روستاها مورد توجه قرار دارند.
اعظم گنجی ادامه داد: در آغاز ماه مبارک رمضان هر خانواده ای به اندازه بضاعت آذوقه ای برای منزل تهیه می کرده و افرادی که بضاعت کمتری داشتند توسط خانواده های دیگر حمایت می شدند.
وی اظهار داشت: افطار با صدای توپ در سطح شهرها به مردم اطلاع داده می شد و در روستاها نیز مردم با صدای خروس و یا نشانه های طبیعی افطار می کردند.
یک پژوهشگر وباستان شناس لرستانی نیز می گوید:در ماه مبارک رمضان غذاهای خانگی و سنتی در منازل تهیه می شود که در این ماه مبارک رسم براین است که در هنگام سحر و افطار بخ‍شی‌ ‌از غذاها به عنوان تعارفی یا اصطلاحا 'کاسم‌ س‍ا' به همسایگان داده می شود.
عطا حسن پور افزود: کاسم‌سا که سنتی رایج در لرستان به شمار می‌رود اصل و ریشه آن به ماه مبارک رمضان می‌رسد که در ایام قدیم مردم این دیار قسمتی از داشته‌های سفره‌های افطار و سحری خود را به همسایگان می‌دادند.
وی اظهار داشت: زیبایی این سنت باعث شد که با استقبال مردم در طول دوران مختلف به تدریج در ایام غیر ماه رمضان نیز مورد توجه قرار گیرد اما همچنان در ماه رمضان بیشتر از هر زمان دیگری این رسم بجا آورده می‌شود هرچند در مقایسه با گذشته کمرنگ‌تر شده اما در محله‌های قدیمی شهر خرم‌آباد همانند گذشته انجام می‌شود.
حسن‌پور گفت: از دیگر سنت‌های مردم لرستان که در گذشته‌های دور انجام شده و امروز تنها در خاطرات گذشتگان باقی مانده شلیک توپ در محله پاسنگر شهرستان خرم‌آباد بوده است.
وی افزود: در این سنت در تمام ایام ماه رمضان زمان اذان صبح را با شلیک توپ به مردم اعلام می‌کردند و اکنون تنها چیزی که از این سنت باقی مانده اصطلاح توپ پاسنگر است که در خاطرات ثبت شده است.
این باستان‌شناس و پژوهشگر میراث فرهنگی لرستان یادآور شد: یکی دیگر از سنت‌های فراموش شده لرستان سنت 'کلوخ‌اندازان' مربوط به شهرستان بروجرد است که در گذشته رسم بر این بوده که مردم بروجرد از یک روز قبل از شروع ماه رمضان این مراسم را که همراه با خوردن انواع خوراکی، آجیل و غذاهای متنوع بوده است خود را برای آغاز ماه رمضان آماده می‌کردند.
وی افزود: این سنت با اینکه مدت‌هاست به فراموشی سپرده شده اما هنوز هم در اذهان و خاطرات باقی مانده است.
حسن پور گفت: خانه‌تکانی و مهیا کردن فضای خانه یکی دیگر از آداب و رسوم رایج ماه رمضان در استان لرستان است که بانوان این دیار، از چند روز قبل از شروع ماه مبارک رمضان انجام می‌دهند تا خانه‌تکانی دل‌ها و پاکی قلب‌ها را همراه با پاکیزگی خانه‌ها کنند.
وی افزود: نذری دادن بین لرستانی ها آنقدر در این ماه رواج دارد که کمتر نیازمندی از برکت این نذری ها بی نصیب می ماند.
حسن پور همچنین گفت: 'چزنک رغو' یکی از غذاهای سنتی لرستان است که معمولا در ماه رمضان سر سفره افطار به چشم می خورد؛ این خوراکی یک نوع فطیر نازک و روغنی است.
وی همچنین از 'سغدو' به عنوان یکی دیگر از غذاهای سنتی این استان یاد کرد که برنج مخصوصی است که با آلو مخلوط می شود و در درون شکمبه گوسفند طبخ می شود.
وی ادامه داد: آبگوشت، شومی کوو (شامی کوکو)، نان برساق و سمنو هم دیگر اجزای سفره سحر و افطار لرها هستند که به این سفره های محلی رونق می دهند.
وی اظهار داشت: زنان‌ ل‍رس‍ت‍‍ان‍‍ی‌ ب‍‍ا پ‍خ‍ت‍ن‌ ‌ان‍و‌ا‌ع‌ ‌آش‌، ش‍ل‍ه‌ زرد، ف‍رن‍‍ی، ح‍ل‍و‌ا و ش‍ی‍رب‍رنج‌ سعی می کنند نه تنها سفره خودشان، که سفره دوستان و همسایگانشان را هم رنگین تر کنند.

**11 جلسه جزء خوانی قرآن در سطح استان برگزار می شود
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان لرستان نیز گفت: در راستای بهره گیری از فضایل این ماه مبارک برنامه هایی در این استان در نظر گرفته شده که اعزام مبلغات و مبلغین به مناطق مختلف استان ازجمله این برنامه‌ها است.
حجت الاسلام سعید مهدوی امین برگزاری جلسات ترتیل و قرائت قرآن کریم، برگزاری جلسه جزء خوانی قرآن و پخش در صداوسیما را از دیگر برنامه‌های سازمان تبلیغات اسلامی در ماه مبارک رمضان برشمرد.
وی اظهار داشت: برگزاری 11 جلسه جزء خوانی قرآن در شهرستان‌های مختلف، برگزاری 11 جلسه تفسیر قرآن، برگزاری 11 محفل انس با قرآن از جمله این برنامه ‌ها است.

** ماه مبارک رمضان ماه دل سپردن به بندگی و اطاعت حق
معاون فرهنگی تبلیغات اسلامی لرستان نیز گفت: از فضائل ماه مبارک رمضان، مبارک بودن این ماه نسبت به سایر ماه های سال است که ماه تزکیه نفس و بهره گیری از همه لحظات عبادت و بندگی است.
حجت الاسلام احمد غلامی افزود: در این ماه عنایت و لطف خداوند هر لحظه حتی در خواب نیز شامل انسان روزه دار می شود و به تعبیری پروردگار متعال خریدار جنس روزه دار است.
وی افزود: امسال در ماه مبارک رمضان یکهزارو 500 مبلغ به مناطق روستایی استان اعزام شدند که 50 نفر از این تعداد مبلغ به مناطق عشایرنشین اعزام شده اند.
حجت الاسلام غلامی ادامه داد: برگزاری 11 محفل انس با قرآن در سطح شهرستان ‌های استان از دیگر برنامه ‌های تبلیغات اسلامی لرستان در ماه رمضان است.
وی افزود: حضور گروه‌های جهادی در شهرستان‌های دلفان، کوهدشت، الیگودرز و خرم‌آباد از دیگر برنامه‌های پیش‌بینی‌شده در این ماه مبارک است.
7274/6060
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.