سید امین قاسمی روز سه شنبه در جمع خبرنگاران بیان کرد: بخشی از عرصه قلعه تاریخی فلکالافلاک در اختیار نیروهای نظامی بود که برای ثبت جهانی این اثر تاریخی باید این عرصهها آزاد میشد که اکنون با پیگیری های انجام شده روند آزادسازی این عرصهها در حال انجام است.
وی افزود: سال ۹۶ نشستی درخصوص واگذاری عرصه قلعه تاریخی فلکالافلاک به ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با حضور استاندار لرستان و فرماندهان ارتش و سپاه پاسداران استان، برگزار شد که در این نشست تصمیم نهایی درخصوص واگذاری عرصههای در اختیار نیروهای نظامی اتخاذ و مقرر شد سپاه پاسداران و ارتش برای واگذاری با این ادارهکل همکاری کنند.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی لرستان اضافه کرد: نیروهای ارتش عرصه و املاکی را که در اختیار آنها بود تخلیه کردهاند و از اوایل سال ۹۷، روند مرمت و ساماندهی املاک و بناهایی که تا پیش از این در اختیار ارتش بود، آغاز شد.
سید امین قاسمی ادامه داد: درحال حاضر روند واگذاری زمینهای در اختیار سپاه نیز آغاز شده و مراحل اداری خود را طی میکند و بهزودی این عرصه نیز در اختیار ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی لرستان قرار میگیرد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی لرستان یادآور شد: بعد از واگذاری کامل زمینهای در اختیار نیروهای نظامی، طرح مدیریت جامع برای این املاک و عرصهها آغاز خواهد شد؛ بر اساس این طرح املاک و بناهای مورد نیاز مرمت و ساماندهی میشوند و ساختمانها و بناهایی که فاقد ارزش ثبت و حفظ هستند و ممکن است در روند ثبت این قلعه تاریخی مشکلی ایجاد کنند، حذف میشوند و این عرصهها بهطور کامل ساماندهی خواهند شد.
قاسمی عنوان کرد: از نیروهای سپاه و ارتش، وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و نیز از استانداری لرستان برای کمک به آزادسازی زمینهای اطراف قلعه تاریخی فلکالافلاک بهصورت ویژه تشکر میکنیم؛ بهطور حتم آزادسازی این زمینها و ساماندهی آنها به ثبت جهانی این اثر تاریخی ارزشمند کمک میکند.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی لرستان اضافه کرد: قلعه تاریخی فلکالافلاک در حال حاضر در فهرست موقت یونسکو قرار دارد و ثبت جهانی آن با همت همه مسئولان از جمله وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی بهطور جدی آغاز خواهد شد.
قلعه باستانی فلک الافلاک یک بنای عظیم آجری ساخته دوره ساسانی از شاخص ترین آثار تاریخی ایران و جهان است که بر روی تپه ای باستانی در مرکز شهر خرم آباد استوار شده و زیبایی و معماری شگفت انگیز این قلعه موجب شده که از سوی بسیاری از کارشناسان به عنوان یکی از شاهکارهای مهندسی و معماری دنیا لقب گیرد.
این قلعه به لحاظ موقعیت استراتژیک خود در قرن چهارم هجری قمری به عنوان مقر حکومت آل حسنویه و گنجور در زمان آل بویه درآمد و از قرن ششم هجری پس از ساخته شدن شهر جدید خرم آباد این قلعه نیز به نام خرمآباد معروف شد و احتمال می رود نام فلک الافلاک در دوره قاجار به آن اطلاق شده است.
این بنای کم نظیر مربوط به دوره ساسانی است و به شماره ۸۸۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است