به گزارش ایرنا، فرهاد درویشی روز دوشنبه در مناظره ای که با عنوان 800 روز پس از برجام بین وی با محمدحسین قدیری ابیانه مدیر انجمن نخبگان جهان اسلام در دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) برگزار شد با بیان اینکه حوزه سیاست خارجی از لحاظ پیچیدگی و تنوع بازیگران نسبت به مسایل سیاست داخلی بسیار متفاوت است، اضافه کرد: یک کشور برای پیشبرد سیاست های خود اولا باید توان و قدرت داشته باشد و در درجه دوم نیز بسنجد که افکار عمومی دنیا تا چه حد با آن همسو هستند.
وی ادامه داد: همین الان آمریکا برای پیشبرد سیاست های خود نیاز دارد که افکار عمومی دنیا را به بهترین شکل ممکن با خود همسو کند بنابراین کشوری می تواند در سطح بین المللی موفق باشد که اولا قدرت داشته و سپس تصویر مناسبی از خود در دنیا ارائه کند تا دیگران را نسبت به سیاست ها و برنامه های خود اقناع کند.
درویشی خطاب به قدیری ابیانه گفت: این که شما می گویید به آمریکا نمی توان اعتماد کرد، درست است اما به عقیده من نه تنها به آمریکا بلکه به هیچ کشور دیگری حتی دوست هم نباید اعتماد داشت.
درویشی اضافه کرد: برجام محصول فرایندی 12 ساله از زمان طرح مساله انرژی هسته ای بود و ما مجموعه ای از راهبردها داشتیم تا در نهایت به این تصمیم رسیدیم که گرچه معتقدم قدری دیرهنگام بود و باید خیلی زودتر از این اتفاق می افتاد.
وی خاطرنشان کرد: اصلا نوع برگزاری انتخابات و بنای آن طوری بود که نشان می داد نظام تصمیم خود را گرفته و نمی خواهد روش گذشته را ادامه دهد.
این استاد دانشگاه، برجام را محصول اجماع داخلی دانست که در یک ضلع آن مقام معظم رهبری با طرح نرمش قهرمانانه قرار داشت و در ضلع دیگر آن مردم که با شرکت خود در انتخابات و انتخاب گرایش تغییر خواهان سیاست های معتدل و گفتگو در زمینه سیاست خارجی بودند.
وی اضافه کرد: در ضلع سوم این مثلث نیز روحانی و تیم دیپلماتیک او بودند که اگر دستاوردی برای برجام قائل هستیم حاصل تلاش های شبانه روزی این تیم حرفه ای و کارکشته بود.
درویشی در بخش دیگری از این مناظره در پاسخ به قدیری ابیانه که می گفت برجام به رهبری تحمیل شد،گفت: سخن گفتن از تحمیل مذاکره و برجام به مقام معظم رهبری نه به معنای حمایت از ایشان بلکه زیرسوال بردن قدرت و تدبیر ایشان است.
وی اضافه کرد: آیا این سخن نزدیکان رهبر معظم انقلاب از جمله آملی لاریجانی که می گوید 'نتایج به دست آمده از برجام قابل قبول و منطقی بوده و رهبری نقش موثری در آن داشتند' و یا جمله دکتر ولایتی که گفتند 'ما حتما باید مذاکره می کردیم و این تصمیم نظام و نه دولت بود و اگر نمی شد نتیجه آن جنگ بود' خود نشانه ای از حمایت رهبر معظم انقلاب از مذاکرات و برجام نیست.
این عضو هیات علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) گفت: همانطور که آقای قدیری ابیانه می گویند آمریکا رو به افول است ما هم امیدواریم چنین باشد اما شاید این افول پنجاه سال طول بکشد بنابراین ما برای الان چه راه حلی باید داشته باشیم.
وی اظهار کرد: من هم قبول دارم نباید خود را مغلوب دشمن نشان دهیم اما بی باکی بدون منطق نیز پذیرفتنی نیست و ما باید واقع بینانه قدرت خود و دشمن را مورد توجه قرار داده و دچار توهم نشویم.
درویشی در واکنش به سخنان قدیری ابیانه که معتقد بود تحریم ها فقط 15درصد در اقتصاد کشور موثر بوده است، گفت: شما که می گویید تحریم ها 15درصد در وضعیت کشور تاثیر داشته پس چرا تا این حد از برجام و حذف نشدن تحریم ها علیه ایران گله می کنید.
وی اضافه کرد: اگر یک بار هم به جای آن که از ضررهای برجام می گوییم از خود بپرسیم اگر برجام نبود چه می شد به نتایج زیادی خواهیم رسید.
درویشی اضافه کرد: قبل از برجام مجامع جهانی علیه ایران به گونه ای بود که حتی کشورهای دوست ما از جمله چین و روسیه نیز در مقابل قطعنامه های صادر شده با ما همکاری نمی کردند چرا که فضای بین المللی علیه ایران بود.
وی، پیوستگی هرچه بیشتر مردم و نظام و پاسخگویی نظام به مردم را عامل بقای نظام دانست و افزود: بازدارندگی نه از طریق سلاح هسته ای و موشکی بلکه از انسجام و وحدت داخلی و بها دادن به انتظارات و علایق مردم و کاهش شکاف دولت و ملت به دست می آید و بحث‌های سلاح و قدرت نظامی مسایل تاکتیکی است.

** تنها فایده برجام افزایش شناخت عمومی جامعه از بی نتیجه بودن مذاکرات بود
سفیر سابق ایران در مکزیک و استرالیا و مدیر انجمن نخبگان جهان اسلام نیز در این مناطره گفت: پس از اصرارهای آقای روحانی به مذاکره با آمریکا، مقام معظم رهبری با وجود آن که از همان ابتدا می دانستند این امر به نتیجه نمی رسد اما برای آن که مردم نیز نسبت به این موضوع آگاه شوند مذاکرات را تحت عنوان نرمش قهرمانانه تایید کردند.
محمدحسین قدیری ابیانه افزود: رییس جمهوری از همان ابتدای امضای برجام مکررا از لغو تمام تحریم ها سخن گفتند اما امروز می بینیم نه تنها این تحریم ها لغو نشد بلکه روز به روز بیشتر شد.
مدیر انجمن نخبگان جهان اسلام افزود: اگر کشوری اینطور وانمود کند که به خاطر نیازم پای میز مذاکره آمده ام دشمن حتما به این نتیجه میرسد که فشار باید پابرجا بماند.
وی با بیان اینکه اتکا به اروپا در مقابل آمریکا تصور اشتباهی است، گفت: این نکته معلوم است که وقتی کشورهای اروپایی حق نظارت دارند موافق حفظ برجام باشند.
قدیری ابیانه افزود: هم اکنون میزان رابطه اروپا و آمریکا 1545 میلیارد دلار و با ایران 16میلیارد دلار است بنابراین منطقی نیست اروپا آمریکا را رها کرده و به سمت ایران بیاید.
وی بیان این جمله که برجام آفتاب تابان است یک نوع اظهار ضعف و بیان آن را غیر دیپلماتیک ذکر کرد و گفت: دولت ایران در پیشبرد سیاست ها اشتباهات فاحشی انجام داد و با این اشتباه ها ریزترین مسایل ما به برجام گره خورد.
قدیری ابیانه در واکنش به سخن درویشی که معتقد است برجام حاصل اجماع بین مقام معظم رهبری، مردم و دولت بود، گفت: آقای درویشی نقش رهبری را خیلی در برجام پررنگ کردند در حالیکه دولت در خیلی جاها خطوط قرمز ایشان را رد کرد.
وی با تاکید بر اینکه در مذاکره با دشمن باید توانایی و نیازهای خود و نیز دشمن را بشناسیم، گفت: نگاهی به جدول آمارهای اقتصادی آمریکا نشان می دهد که این کشور هم اکنون با چه بدهی های سنگینی دست به گریبان بوده و برای جبران آن نیازمند منابع نفتی ایران و کشورهای منطقه است.
قدیری با بیان اینکه یکی ار راه های دشمن در مذاکره ترساندن طرف مقابل برای پیروزی است، گفت: در مذاکرات مربوط به برجام آمریکا نتوانست در دل رهبری ترس ایجاد کند اما هیات ایرانی فریب خورد و برای فرار از جنگ امتیازات زیادی را به دشمن داد.
وی اظهار کرد: برخلاف آنچه گفته می شود برجام بازی برد-برد نبود بلکه ما با دادن بسیاری از امتیازات به آمریکا همچنان شاهد حفظ تحریم ها هستیم البته ما مانند اصلاح طلبان نیستیم که بگوییم تحریم ها تماما به خاطر عملکرد دولت است بلکه دشمن به هرشکلی به دنبال آسیب زدن است.
قدیری ابیانه افزود: برجام هیچ دستاوردی برای ما نداشته و فهم همین موضوع آگاهی عمومی مردم ما و شناخت بیشتر ماهیت آمریکا تنها پیروزی و دستاورد آن برای ایران بود.
وی اضافه کرد: سوال ما این است که حالا که آقای روحانی ادبیات مودبانه تری داشته و آقای ظریف دیپلماتیک تر رفتار می کند پس چرا تحریم ها همچنان ادامه دارد؛ البته من معتقدم که ما برای دولت نقش زیادی قائلیم در حالی که عمده مسایل حتی در صورت داشتن بهترین دولت ها برعهده مردم است.
قدیری ابیانه، منشاء بسیاری از مشکلات اقتصادی ایران را داخلی دانست و افزود: تحریم ها تنها 15 درصد مسایل ما را حل می کند و حتی اگر مذاکرات به نتایج خوبی هم رسیده بود باز هم هشتاد درصد مشکلات کشور پا برجا بود.
وی، راه حل مسایل اقتصادی کشور را در پیش گرفتن اقتصاد مقاومتی دانست و گفت: مردم ما از کم کارترین ملت های دنیا هستند و در این زمینه هم دولت و هم مردم در راستای اقتصاد مقاومتی خوب عمل نکرده اند.
قدیری ابیانه خاطرنشان کرد: آمریکا با داشتن قوی ترین و کثیف ترین رسانه ها در ساختن افکار عمومی دنیا به سمت خود موفق است و ما نباید در شرایط فعلی از برجام خارج شویم و تقصیر نقض به گردن ما بیفتد اما نباید هرچه آنها خواستند را قبول کنیم.
وی ادامه داد : معتقدم اوباما گرگی در لباس میش و ترامپ گرگی در لباس گرگ است که اتفاقا باید از اولی ترسید و خوشبختانه اختلاف ترامپ با تمام دنیا به نفع ما است.
قدیری ابیانه از تیم مذاکره کننده دولت ایران به عنوان یک گروه سالم و قوی یاد کرد و گفت: مشکل این هیات تنها این بود که بیش از حد به آمریکا اعتماد کردند.
7388*1772
خبرنگار: پریسا نوروزی **انتشار: مجید ملازاده
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.