در سالی که میهمانان یلدا در تور کرونا صید میشوند، قزوینیها در بلندترین شب سال به صورت مجازی گرد هم میآیند تا خاطرات خوش آنها به تلخی نبودنشان تبدیل نشود.
به گزارش جماران، ایرنا نوشت: مردم مهمان نواز و خوش مشرب قزوین هرساله با فرارسیدن طولانیترین شب سال گرد هم میآیند و سنت دیرینه یلدا را با خاطرات خوش و شیرین کنار هم جاودانه میسازند.
یلدا در نزد شهروندان قزوینی، آیینی کهن برای رفتن به خانه بزرگترها، شب مهر و دوستی، بیدار نشستن در کنار مادر بزرگ و پدر بزرگها، شب قصههای طولانی و خوردن تنقلات، آجیل و هندوانه و پاسداشت هزاران سنت دیرینه و کهن دیگر است.
اما امسال شیوع ویروس کرونا وضعیت حساس و خطرناکی را در استان ایجاد کرده است به گونهای که به رغم وضع محدودیتها و تعطیلی دو هفتهای اصناف و مشاغل، میزان بستری بیماران کرونا در بیمارستانهای استان ۴۰ درصد کاهش یافته و وضعیت استان از قرمز به نارنجی تبدیل شده است.
با توجه به شرایط شکننده موجود و امکان تبدیل وضعیت کرونایی استان به قرمز، مردم فهیم و با شعور قزوین بر اهمیت پرهیز از دورهمی و تجمعهای خانوادگی به بهانه شب یلدا صحه میگذارند و معتقدند شیوههای دیگری برای پاسداشت این آیین کهن وجود دارد.
شایسته نیست به بهانه یلدا تعداد بیماران کرونایی را افزایش دهیم
یکی از شهروندان قزوینی در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: ما هرساله برای برپایی آیین شب چله، از ۱۰ روز پیشتر تدارک میدیدیم و برای گردآوری خوردنیهای ویژه این شب از آجیل گرفته تا هندوانه، انار و تنقلات تلاش میکردیم.
محمدعلی کریمی افزود: امسال متاسفانه شیوع کرونا موجب شده است که بسیاری از دوستان و آشنایان خود را از دست بدهیم و بسیاری از نزدیکان ما نیز هم اینک در تختهای بیمارستانی با این ویروس مبارزه میکنند.
وی اضافه کرد: از سوی دیگر کادر درمان استان نیز حدود ۹ ماه است که فشار سنگینی را برای مقابله با این بیماری تحمل میکنند و شایسته نیست که با وجود این همه تلاش صورت گرفته برای کاهش میزان بیماران بستری استان، ما به خاطر یک شب دورهمی، باز تعداد بیماران مراکز درمانی را بیشتر کنیم.
یکی دیگر از شهروندان قزوینی معتقد است توسعه فناوریهای نوین و شبکههای اجتماعی میتواند امسال یلدای متفاوتی را برای مردم رقم بزند.
مهدی محمدی به خبرنگار ایرنا گفت: هرساله عادت داشتم که به همراه خانواده به منزل پدر و مادرم در یکی از شهرهای قزوین میرفتم و از آنها احوالپرسی میکردم اما امسال ترجیح میدهم در خانه بمانم و از شبکه مجازی با خانواده خود ارتباط برقرار کنم.
وی گفت: تفأل به دیوان حافظ یکی از آداب قزوینیها در شب یلداست و من در این شب برای پدر، مادر و خانواده خودم از طریق فضای مجازی تفأل خواهم زد که هرچه زودتر بیماری کرونا از بین برود و بتوانم با خوشی و شادی دوباره به جمع صمیمی خانواده سربزنم.
صرف آیین شب یلدا برای امور خیریه
یکی از بازاریان شهر قزوین نیز در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: از سرگرمیهای هرساله ما خرید پسته، آجیل و خشکبار برای شب یلدا بود که معمولاً با دورهمی های خانوادگی و تفأل به دیوان خواجه شیراز و همدمی، همدلی و همزبانی با لسان الغیب حافظ شیرازی همراه میشد.
علی اکبر کرمی گفت: امسال متاسفانه همه چیز رنگ و بوی دیگری دارد و از یکسو شیوع کرونا و از سوی دیگر افزایش قیمتهای برخی کالاها در بازار موجب شده است که دیگر حال و هوای گذشته را برای برگزاری شب یلدا به شکل سنتی آن نداشته باشیم.
وی اضافه کرد: با توجه به این موضوع، ترجیح میدهم هزینه برگزاری آیین این شب را از راههایی که دستگاههای حمایتی مانند کمیته امداد و بهزیستی اعلام کردهاند برای امور خیریه هزینه کنم و آن را به دست نیازمندان برسانم.
تجربه مجازی یلدای امسال راهکاری برای مقابله با کرونا
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری قزوین در این خصوص گفت: شهروندان قزوین به منظور کاهش زنجیره ابتلای ویروس کرونا یلدای امسال را به صورت مجازی تجربه کنند و خاطرهای خوش را برای خود و خانوادههایشان رقم بزنند.
مریم بیدخام با بیان اینکه علت اصلی موج سوم کرونا تجمعات و دورهمیهای خانوادگی است، افزود: شهروندان به خاطر حفظ سلامتی خود و عزیزانشان یلدای امسال را همانند دیگر مراسمها به صورت مجازی برگزار کنند.
وی با بیان اینکه طبق مشاهدات و بررسیهای صورت گرفته، افراد در منازل و دورهمیهای خانوادگی از ماسک استفاده نمیکنند، اظهار داشت: اگر شب یلدا کنترل نشود با افزایش مبتلایان به ویروس کرونا مواجه خواهیم شد.
بیدخام تاکید کرد: ضروری است دانشگاه علوم پزشکی برای شب یلدا دستورالعملهای یلدایی را تهیه کند و در اختیار شهروندان قرار دهند.