به گزارش ایرنا، نهم اردیبهشت به عنوان روز ملی شوراها نام گذاری شده است.
شوراهای اسلامی ظرفیتی برای اداره امور کشور در رده های محلی (شهر و روستا) از طریق اتکا به آرای مردم هستند که سازوکار مربوط به آن ها را قانون اساسی مشخص کرده است.
در همین خصوص در اصل هفتم قانون اساسی آمده است: طبق دستور قرآن کریم «و امرهم شوری بینهم»، «و شاورهم فی الامر»، مجلس شورای اسلامی، شورای استان، شهرستان، شهر، محل، بخش، روستا و نظایر این‌ها از ارکان تصمیم گیری و اداره امور کشور هستند.
همچنین در اصل یکصدم قانون اساسی نیز آورده شده است: برای پیشبرد سریع برنامه های اجتماعی، اقتصادی، عمرانی، بهداشتی، فرهنگی، آموزشی، و سایر امور رفاهی از طریق همکاری مردم با توجه به مقتضیات محلی اداره امور هر روستا، بخش، شهر، شهرستان، یا استان با نظارت شورایی به نام شورای ده، بخش، شهر، یا استان صورت می‌گیرد، که اعضای آن را مردم همان محل انتخاب می کنند.
با گذشت پنج دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، امروزه نقش و جایگاه این نهادهای مردمی تصمیم گیر در اداره امور شهرها و روستاها برای جامعه تا حدودی تبیین شده است اگرچه هنوز بایدها و نبایدها و برخی چالش ها در این حوزه وجود دارد که به نظر می رسد ناشی از خلاء های قانونی و یا ضعف نظارت باشند که می توان آنها را به تدریج از میان برداشت تا شاهد بهبود کارکرد و کارایی شوراها باشیم.
شوراهای اسلامی ویژگی ها و وظایفی برعهده دارند که این موارد در آستانه روز شوراها توسط بعضی مسئولان استان قزوین مورد اشاره قرار گرفت.

**ویژگی ها و مشخصات شوراهای اسلامی
نماینده ولی فقیه در قزوین به مناسبت هفته شوراها با اشاره به جایگاه حساس شوراها به دلیل قرارگیری در راس خدمت رسانی به مردم،گفت: به نظر می رسد شورای شهر باید به مدیریت شورا تبدیل شود، زیرا برنامه‌های شهری که نیاز به مدیریت دارد به شورای شهر سپرده می‌شود.
آیت الله عبدالکریم عابدینی با اشاره به ویژگی‌های افراد مشورت دهنده در امور شهری،گفت: طبق کلام الهی، ایمان و توکل به خدا از شرایط شایستگی برای مشورت دادن است، هرکس از گناهان کبیره، فحشا و ناپاکی‌ها دوری نمی‌کند و براساس عصبانیت تصمیم می‌گیرند و اهل بخشش و مغفرت نیستند شایستگی شوراشدن را ندارند.
وی خاطرنشان کرد: اعضای شورا باید خدا را اجابت کرده و اقامه کننده نماز باشند بنابراین طبق کلام الهی متوجه می‌شویم که اعضای شورا خود رای و استبدادی نیستند و هرچه خدای متعال روزی آنها کند اهل انفاق هستند.
نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین گفت: خداوند در سوره آل عمران به پیامبر گرامی اسلام (ص) می‌فرماید 'مشورت بگیرید و با توکل به خدا تصمیم خود را اجرا کن' بنابراین اگر شایستگی‌های یک شورای دینی را در افراد مختلف لحاظ کنیم باید تحقیق کرد که چه کسانی براساس تکلیف الهی به میدان آمده اند.
آیت‌الله عابدینی با بیان اینکه امیرمومنان می‌فرمایند اگر مردم به من هجوم نمی‌آوردند و خداوند این حجت را بر من تمام نمی‌کرد و نیرو و امکانات را در اختیار من قرار نمی‌داد من افسار این شتر خلافت را به گردنش می‌انداختم و رها می‌کردم، افزود: گاهی شاهد هستیم که عده ای با هزینه کرد کلان، تمام تلاش خود را به کار می‌گیرند تا به عضویت شورا درآیند و با وعده و وعیددادن به مردم به دنبال نشستن روی صندلی شورا هستنداین رویه با سیره امیرمومنان منافات دارد.
امام جمعه قزوین ابراز کرد: یک عضو شورا که شایستگی لازم برای مدیریت شهری را دارد باید به گونه ای باشد که جای وی در این جایگاه خالی احساس شود و این تکلیف برای حضور وی ایجاد شود، البته این موضوع به معنای این نیست که روابط و خویشاوندی و منافع، ملاک انتخاب قرار بگیرد بلکه مردم باید به دنبال انتخاب افراد شایسته باشند.
نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین گفت: خدای متعال در روز قیامت از همه عملکردهای شما به عنوان عضو شورا سوال خواهد کرد چرا که گاهی رأی و نظر و امضای ما در برپایی حق و باطل موثر می‌شود که این موارد حق الناس است که باید در این خصوص مراقبت داشته باشیم.
وی همچنین گفت: گاهی ما همه مراقبت‌ها را برای برپایی حق به کار می‌گیریم اما نتیجه دلخواه به دست نمی‌آید، ما در این شرایط تلاش خود را انجام داده ایم اما گاهی نیز سفارش افراد و فشارها ما را در مسیر دوراهی تصمیم گیری‌ها قرار می‌دهد که اگر تصمیم درست نگیریم در قیامت دچار حسرت خواهیم شد.
آیت‌الله عابدینی با اشاره به ضرورت مشورت با جوانان تاکید کرد و امیرمومنان تاکید دارند که با جوانان مشورت کنید زیرا آنها خلاقیت و نشاط و انگیزه و جرات اقدامات را دارند اما زمانی که سن بالاتر می‌رود این قاطعیت کمتر شده و احتیاط جایگزین تصمیم گیری‌ها می‌شود، امام البته در ادامه سخنانشان می‌فرمایند پس از مشورت با جوانان تصمیم خود را با پیران و اهل تجربه درمیان بگذارید.

**شوراها فرصتی برای خدمت رسانی بهتر و بیشتر به شهروندان
استاندار قزوین نیز در گفت و گو با ایرنا به مناسبت روز شورا گفت: شوراها سازوکاری هستند که برکت انقلاب شکوهمند اسلامی در کشور ایجاد شده و فرصتی برای خدمت رسانی بهتر و بیشتر به شهروندان به شمار می روند.
عبدالمحمد زاهدی با اشاره به مبنای دینی 'شور و مشورت'، افزود: شوراهای اسلامی عصاره نظرات و آرای مردم و شهروندان هستند و به 'مشورت' که در دین مبین اسلام به آن تاکید و سفارش شده است عینیت می بخشند.
وی با اشاره به جایگاه شورا و مشورت در دین اسلام و تاکیدات رسول اکرم(ص) در این خصوص،گفت: در فرهنگ سیاسی دین ما به موضوع شورا توجه ویژه ای صورت گرفته و در آیات و روایات دینی نیز به این مساله پرداخته شده است.
استاندار قزوین اظهار داشت: شوراها از قابلیت های زیادی برای خدمت رسانی و توسعه شهرها و روستاها برخوردار هستند و هنوز ظرفیت های فراوانی در این حوزه وجود دارد که باید از آنها استفاده کرد.
زاهدی با اشاره به اینکه قانون شوراها در دوره های مختلف به دلیل اقتضائات زمانی و نیازهای جامعه نیازمند اصلاحات و ویرایش است، افزود: به نظر می رسد با ترسیم سازوکارهای جدید از توسط قانون گذاران بتوان از ظرفیت های شوراهای اسلامی برای خدمت رسانی به مردم و شهرها و روستاها به شکل بهتری استفاده کرد.
این مسئول گفت: باید ضمن استقلال شوراهای اسلامی شهر و روستاها سازوکارهای نظارتی در این حوزه را افزایش داد تا از این طریق شاهد بهبود کارایی شوراها و رفع برخی مشکلات در این حوزه که طی دوره های قبل تاکنون شاهد بوده ایم، باشیم.
وی در ادامه پرهیز از سیاست زدگی را اصلی که باید شوراها مورد توجه خود قرار دهند نام برد و گفت: شوراهای اسلامی باید به دور از جناح نگری و سیاست زدگی امور مربوط به شوراها را پیش ببرند و در پیگیری وظایف خود تابع نگرش های سیاسی و حزبی نباشند.
استاندار قزوین همچنین خاطرنشان کرد: شوراها باید نسبت به هزینه کرد منابع و اعتبارات شهرداری ها که بیت المال است حساسیت زیادی به خرج دهند چرا که در این خصوص وظیفه شرعی و قانونی دارند.
زاهدی همچنین خاطرنشان کرد: شوراها باید در فضایی شفاف به فعالیت بپردازند و گزارش کارها و اقدامات خود را به شکل مستمر در اختیار شهروندان بگذارند چرا که تحقق این مهم حق مردم است.

**شوراها نماد مردم سالاری دینی و جمهوریت نظام
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین نیز در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه شوراها را باید نماد مردم سالاری دینی و جمهوریت نظام بدانیم، اظهار داشت: شوراها عینیتی از پیشبرد امور با اتکار به آرای ملت در میهن اسلامی ما هستند.
علی فرخزاد با اشاره به تشکیل شوراهای اسلامی شهر و روستا از طریق انتخابات و آرای مردم مطابق با اصل هفتم قانون اساسی،گفت: بدین ترتیب شاهد مشارکت مردم در اداره امور شهرها و روستاها هستیم.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین از آموزش به عنوان یکی از نیازهای اساسی و مهم شوراها یاد کرد و گفت: در این خصوص اقدامات خوبی توسط وزارت کشور صورت گرفته که منجر به ارتقای بینش و دانش شوراها از وظایف خود و بایدها و نبایدهای حوزه کاری شان شده است.
وی به وظایف شوراهای اسلامی اشاره کرد و اظهار داشت: انتخاب شهرداران و شناسایی کمبودها و نیازهای عمرانی، فرهنگی، اجتماعی، آموزشی و رفاهی شهروندان، نظارت بر حسن دارایی های شهرداری ها،پیشنهاد و تصویب بودجه سالانه شهرداری ها از جمله مهم ترین وظایف شوراهاست که نشان از جایگاه مهم آنها در حوزه مدیریت شهری دارد.
فرخزاد در ادامه آسیب شناسی فعالیت های شوراهای اسلامی را اقدامی ضروری که به ارتقا و بهبود کارایی این نهادهای مردمی منجر می شود دانست و گفت: این مهم باید ابتدا توسط خود شوراها دنبال شده تا آنها بتوانند از طریق یک نظام خودکنترلی نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی کرده و در خصوص رفع کاستی ها و بهبود نقاط قوت شان بکوشند.

**عدم تطبیق و همخوانی انتظارات مردم با اختیارات شوراها
عضو شورای اسلامی شهر قزوین نیز در گفت و گو با ایرنا با اشاره به جایگاه و نقش شوراهای اسلامی در خدمت رسانی به مردم و پیشبرد نظرات و خواسته های شهروندان در اداره شهرها و روستاها،گفت: شوراها تبلور اراده مردم برای مشارکت در عرصه تصمیم گیری و بخشی مهمی از جامعه مدنی برخواسته از ملت هستند.
مهدیه قافله باشی از شوراهای اسلامی شهر و روستا به عنوان حلقه ای واسط بین مردم و دولت و دیگر نهادهای حاکمیت یاد کرد و افزود: شوراها با توجه به نقشی که در پیشبرد مدیریت محلی دارند بهتر با مردم در ارتباط هستند و فاصله ای بین آنها با شهروندان وجود ندارد بنابراین بهتر می توانند صدای جامعه را شنیده و به مسایل و مشکلات جامعه رسیدگی کرده و دیگر نهادهای حاکمیت در جریان خواسته های مردم قرار دهند.
وی در ادامه با اشاره به مشکلات پیش روی اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا،گفت: متاسفانه اختیارات شوراها با سطح توقعات مردم از آنها تطبیق و همخوانی لازم را ندارد و متاسفانه هر ساله شاهد هستیم که تلاش می شود تا اختیارات شوراها محدودتر شود.
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر قزوین با بیان اینکه متاسفانه در هر دوره اختیارات شوراها محدودتر شده است به طوری که اختیارات شورای اول نسبت به شورای فعلی (دوره پنجم) وسیع تر بود، گفت: شهروندان توقع دارند شورهاا شورای شهرداری نباشند و انتظار دارند مشکلات مالی، فرهنگی، اجتماعی، اشتغال و ... شهرها بوسیله اعضای شورا حل شود در صورتی که این اقدامات فراتر از دایره اختیارات شوراها است.
قافله باشی ادامه داد: به نظر می رسد در حوزه شورا شاهد خلاء های قانونی هستیم و با توجه به ظرفیت های این بخش برای کمک به حل مشکلات کشور و مردم باید اختیارات شوراهای اسلامی شهر و روستا بیشتر و گسترده تر شود.
3013
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.