مسئول اجرایی، هماهنگی و تدوین فصلنامه «حضور» با بیان این که اگر بخواهیم اندیشههای امام در حوزههای مختلف مورد توجه و عمل قرار گیرد باید شناخت مناسبی نسبت به آن وجود داشته باشد، اظهار کرد:یکدست بیصداست. این یک کار جمعی و انقلابی است و کار یک مجله و گروه و یک مؤسسه نیست.
ابوالفضل مروی (مسئول اجرایی، هماهنگی و تدوین فصلنامه حضور) در گفتوگو با جماران در خصوص فصلنامه حضور و فعالیتهای این نشریه گفت: فصلنامه فرهنگی، هنری، سیاسی و اجتماعی حضور که از پرسابقه ترین نشریات بعد از انقلاب در کشور است در پاییز سال 1369 با مدیریت و سردبیری آقای دکتر حمید انصاری تأسیس شد و تا کنون (بهمن ماه 1395)، 98 شماره آن منتشر شده است. اولین شماره آن در خرداد سال 1370 همزمان با دومین سالگرد ارتحال امام خمینی(س) منتشر شد.
وی ادامه داد: از همان ابتدا عده ای از نویسندگان و متفکران و چهره های فرهنگی کشور به عنوان عضو تحریریه و نویسنده با این نشریه همکاری داشته اند، از جمله شهید سید مرتضی آوینی، آیت الله فاطمی نیا، دکتر حبیبی، دکتر سید علیمحمد بشارتی، عبدالجبار کاکایی، مرحوم دکتر آئینهوند و...
عضو هیئت تحریریه فصلنامه حضور با بیان این که اسامی فعلی تحریریه حضور نیز در شناسنامه این مجله مندرج است، اظهار کرد: این فصلنامه دارای چهار بخش اصلی است: 1- مقالات 2- مصاحبه 3- ادب و هنر 4- اخبار فصل و گزارش است که در چارچوب اندیشه ها و آثار و زندگی امام خمینی و انقلاب اسلامی فعالیت می کند. در واقع این مجله تنها نشریه اختصاصی مربوط به حضرت امام است که بیش از 25 سال سابقه انتشار دارد و تا کنون صدها مقاله به قلم نویسندگان داخلی و خارجی درباره امام خمینی و اندیشه های ایشان منتشر کرده است. این فصلنامه علاوه بر آن، صدها مصاحبه نیز با مسئولان و متفکران داخلی و خارجی داشته است که مجموعه ای کم نظیر از دیدگاههای متفکران صاحب نام درباره امام و زندگی و آثار امام است.
مروی خاطرنشان کرد: از جمله مصاحبه شوندگان و نویسندگان داخلی و خارجی میتوان از مقام معظم رهبری، مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی، آیت الله بجنوردی، مرحوم آیت الله موسوی اردبیلی، مرحوم آیت الله محمد تقی جعفری، مرحوم آیت الله عبایی خراسانی، پروفسور حمید مولانا، دیمیتری ژوکف (رئیس کانون نویسندگان روسیه)، نلسون ماندلا، شیخ ابراهیم زاک زاکی (رهبر انقلاب نیجریه) و بسیاری از نویسندگان و انقلابیون و متفکران عالم نام برد.
وی همچنین با اشاره به این که بخش هنر و ادب مجله به مقالات هنری و مصاحبه ها و داستانها و اشعار هنرمندان و شعرا درباره امام خمینی اختصاص دارد، گفت: اکثر قریب به اتفاق شعرای بزرگ کشورمان درباره امام خمینی شعر سرودهاند و در این نشریه این شعر ها به چاپ رسیده است. از جمله آن ها خانم فاطمه راکعی، خانم سپیده کاشانی، خانم طاهره صفار زاده، مرحوم حمید سبزواری، مرحوم مهرداد اوستا، مرحوم محمد رضا نعمتی زاده (معروف به نیمای جنوب)، علی معلم، عبدالجبار کاکایی، مرحوم قیصر امین پور، علی موسوی گرما رودی و نیز بسیاری از شعرای خارجی ایگورنوویچ لیاپین (شاعر مشهور روس)، سیف الدین الدسوقی (شاعر عرب)، آلبارو ماچوردوم (روزنامه نگار و محقق و شاعر اسپانیایی) و... را می توان نام برد.
ابوالفضل مروی اضافه کرد: بخش انتهایی مجله نیز به اخبار و رویدادهای فصل که به زندگی و آثار و اندیشه های امام خمینی ارتباط دارد می پردازد مانند اخبار همایشهای داخلی و خارجی، سخنرانیها، خاطرات، معرفی کتاب و...
مسئول بخش اجرایی فصلنامه حضور در ادامه در پاسخ به این سؤال که با توجه به کارهای خوبی که انجام شده و با توجه به سابقه مجله حضور، چرا این فصلنامه آن طور که باید در عرصه فرهنگی کشور شناختهشده نیست، گفت: البته صد درصد این را نمیشود گفت، حضور مجله شناخته شده ای است. در این سالها بعضی از شماره های حضور به علت استقبال زیاد، چندین بار چاپ شده ولی به هرحال حضور یک فصلنامه است و ویژگیهای فصلنامه را دارد، از جمله اینکه مثل نشریات خبری و روزانه، تیراژ خیلی بالایی ندارد. البته در زمینه تبلیغ و توزیع نیز مشکلات مختلفی هست که بیشترش مربوط به مجله نیست. چند شماره اولیه مجله در قطع رحلی منتشر شد ولی بعداً به در قالب قطع وزیری به انتشار خود ادامه داد که هنوز هم همین طور است. دو واقع حضور، نوعی کتاب فصل است.
وی ضمن بیان این که طبیعتاً این نشریه را بیشتر، کسانی که اهل علم و تحقیق درباره زندگی و اندیشههای امام خمینی هستند تهیه میکنند، اظهار کرد: البته انتشار اندیشههای امام (س) با یک مجله و دو مجله امکانپذیر نیست. امام شخصیتی است که کل نظام فعلی ما مدیون حرکت، نهضت و اندیشه او است.
مروی افزود: نشریات دیگر هم کم و بیش به این اندیشهها میپردازند ولی غالباً به صورت مقطعی و موردی است. نشریه حضور در حد یک فصلنامه تا آنجایی که توانسته است در جامعه و عرصه مطبوعات در حوزه مسائل مربوط به حضرت امام فعالیت داشته و در محافل علمی و دانشگاهی جایگاه خوبی دارد. مثلاً در بیشتر تحقیقات دانشگاهی که در مورد امام صورت میگیرد یکی از منابع تحقیق معمولاً نشریه حضوراست.
ابوالفضل مروی با تأکید براین که ولی درهرحال نشر و توزیع آثار امام مانند خود انقلاب است، تصریح کرد: در انقلاب اگر امام تنها بود که انقلاب پیروز نمیشد. این حرکت مردم بود که رهبری امام را به جان و دل پذیرفتند و نظام شاهنشاهی را سرنگون کردند. افرادی که سنخیتی باهم نداشتند به انقلاب پیوستند و زیر پرچم امام آمدند. علاوه بر عامه مردم ایران، از بزرگترین علما تا بزرگترین دانشمندان، شخصیتهایی مانند شهید بهشتی، شهید مطهری، شهید چمران و... همه از یاران امام بودند. در حال حاضر هم اگر بخواهیم اندیشههای امام در حوزههای مختلف مورد توجه و عمل قرار گیرد باید شناخت مناسبی نسبت به آن وجود داشته باشد. بهعنوانمثال در حوزه قانونگذاری اگر شما نمایندهای داشته باشید که اطلاع دقیقی از اندیشههای امام نداشته باشد این فرد نمیتواند قانونی مطابق اندیشه امام و اهداف انقلاب اسلامی تدوین کند.
وی اضافه کرد: به هرحال، یکدست بیصداست. این یک کار جمعی و انقلابی است و کار یک مجله و گروه و یک مؤسسه نیست. مضافاً اینکه عوامل متعدد اجتماعی و اقتصادی دیگری هست که نشر اندیشههای انقلابی امام خمینی(س) را مشکل می سازد. ولی به نظر میرسد اگر ما تلاشمان را در حوزه توزیع و تبلیغ بیشتر کنیم شاهد اثربخشی بیشتری خواهیم بود.