او در تمام سال های پس از انقلاب تا سال 87 که از سمت خود- نمایندگی ولی فقیه در فارس- کناره گیری کرد، نمادی بود از همه فراز و نشیب هایی که انقلاب در فارس پشت سر گذاشت. این فقیه و مدرس حوزه علمیه قم در ماه های آخر عمر از بیماری رنج می برد تا این که دیروز دعوت حق را لبیک گفت .
پیکر این عالم برجسته قرار است امروز ساعت 9:30 صبح از مسجد امام حسن عسکری (ع) قم به سمت حرم مطهر حضرت معصومه (س) مشایعت و در آن حرم مطهر به خاک سپرده شود.
از کودکی تا تعالی
از آخرین سمت هایی که آیت ا... حائری بر عهده داشت، نمایندگی مردم فارس در مجلس خبرگان رهبری - تا دوره پیشین- بود. امام جمعه پیشین شیراز البته مبارزه خود را از پیش از انقلاب شروع کرده بود و پس از شهادت آیت ا... دستغیب در آذرماه سال 60، امام خمینی (ره) او را به سمت نمایندگی ولی فقیه در فارس و امام جمعه شیراز منصوب کردند.
او خود در روایتی که سایت پایگاه «نشر آثار و اندیشه های آیت ا... حائری شیرازی» آن را منتشر کرده، گفته بود که نسل او منتسب است به آیت ا... اردبیلی «جد اعلای ما آن طور که گفته اند به مرحوم مقدس اردبیلی منتسب است.
پارسا بهمنی- خبرنگار «خبرجنوب»/«پدر پدرم، آقا شیخ محمد طاهر به کربلا هجرت کرده بود تا در آن جا مجاور شود. پدرم اسمش عبدالحسین و تک فرزند بود. ایشان در کربلا متولد شد و مادرش از طایفه نمازیهای معروف و همه اهل خیر و مدرسه سازی هستند. بیمارستان نمازی شیراز هم مربوط به آنهاست. مادر مادر ما، جدش از نوادههای پسر نادرشاه و از سادات صفی الدین اردبیلی است».
این طور که آیت ا... حائری روایت کرده بود، زمانی که در کلاس ششم ابتدایی بوده پدرش را از دست می دهد؛ در عین حال دوره نوجوانی او همراه میشود با سال های 20 تا 32 که فضای باز سیاسی در کشور فراهم بوده و این دوران همزمان است با اوج مطالعه او. آیت ا... حائری دیپلم خود را در سال 35 اخذ کرده و این زمانی است که تصمیم میگیرد به حوزه علمیه قم برود و لباس روحانیت به تن کند؛ شاید نقطه عطف زندگی او، پس از سال 42 باشد که امام خمینی (ره) به خارج از کشور - عراق و سپس فرانسه- تبعید میشوند. این دورهای است که آیت ا... حائری در مسجد شمشیرگرهای شیراز جلسههایی با جوانان برگزار میکند؛ جوانانی که بدل به چهره هایی تأثیرگذار در انقلاب اسلامی می شوند. همین ارتباط با مسجد شمشیرگرها و این جلسهها، بهانهای میشود تا ساواک ترتیبی بدهد برای بازداشت و تبعید او. خبرگزاری تسنیم از قول او روایت کرده است: «در سنه 1352 یا 1354 روزی در زندان چشمهایم را بسته بودند و دوره بازجویی طولانی داشتم که در آن روزهای خاص شبی حالم خیلی سخت بود. مجلسی را دیدم که امام خمینی(ره) در آن جا درس میدادند و صحبت میکردند و روحانیون هم زیاد بودند. سیدی وارد شد، امام(ره) جلوی او راست قامت روی منبر ایستاد و سه بار فرمود الامان، الامان، الامان یا صاحب الزمان! من متوجه شدم وجود مقدس حضرت امام زمان (عج) بوده. از فردای آن شب، روش بازجویی عوض شد. یکی از صلحا گفت که امام(ره) برایت امان گرفته است. این خیلی مقام است که امام(ره) واسطه فیض میشود. این، معنی نیابت است. معنی این است که بین امام (عج) و امت حائل است و امت از این طریق به امامش میرسد».
امام خمینی (ره) هم در نامهای که از پاریس برای آیت ا... پسندیده می فرستند، چنین مینویسند: «...رسیدگی به بعضی زندانیان و احوالپرسی از خودشان یا اقوامشان لازم است مثل آقای دستغیب و آقای حائری شیرازی و از این قبیل اشخاص...».
او در همین دوران هم به فومن در شمال کشور تبعید میشود. پس از انقلاب او به نمایندگی از مردم شیراز راهی مجلس شورای اسلامی میشود و پس از شهادت آیت ا... دستغیب، امامت جمعه شهر شیراز را به فرمان امام خمینی (ره) به دست میگیرد؛ دورهای 27 ساله که در نهایت با کنارهگیری او در سال 87 به پایان میرسد. آیت ا... حائری سابقه نمایندگی مردم فارس در دوره های پیشین مجلس خبرگان رهبری را هم به عهده داشت و این طور که خبرگزاری فارس نقل کرده است، «سخنرانی مؤثر او در مخالفت با رهبری شورایی پس از رحلت امام خمینی (ره) به انتخاب مقام معظم رهبری منجر میشود».
آیت ا... حائری در نهایت در سال 87 و با بدرقه نمازگزاران جمعه، شیراز را ترک کرد و برای تدریس راهی شهر قم شد. از این اندیشمند بیش از 20 کتاب باقی مانده، کتابهایی همچون مثلها و پندها، پول رایج جهانی و احیای پول اسلام، در اسلام پول کار نمیکند، ولایت فقیه، نماز، رمز دوام پیوند، در سایه سار وحی، انسان الهی، سیری در آفاق نور، انسان شناسی، تفسیر سوره حمد، علم و دین، تفکر، اخلاق در اسلام، اخلاق اسلامی، درس سحر (شرح ابیات حافظ)، راه رشد، تبلیغ در جبهه، نکته ها، الولایه، جاری حکمت و...
وی در 9 سال پایانی عمرش از استادان اخلاق در حوزه علمیه قم بود و در روز بیست و نهم آذرماه هزار و سیصد و نود و شش خورشیدی، جان به جان آفرین تسلیم کرد.

 

46

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

  • کدخبر: 818496
  • منبع: khabaronline.ir
  • نسخه چاپی

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.