با هدف توسعه گردشگر ی خوراک از یک سو و معرفی غذاهای سنتی ایرانی از سوی دیگر جشنواره سفره ایرانی، فرهنگ گردشگری از سال گذشته درهشت منطقه کشور و در شهرهای رامسر، تبریز، کرمانشاه، مشهد، کرمان، اصفهان، شیراز و آبادان برگزار شد و درواقع هدف از برپایی این جشنواره ها شناسایی و معرفی ظرفیتهای خوراک محلی و سنتی ایرانی، توسعه گردشگری غذا و البته تغییر منوی خوراک در رستورانهای کشور بود که نتیجه همین جشنوارهها به تهیه شیوهنامه گردشگری غذا انجامید که به زودی هم ابلاغ خواهد شد.
در این رابطه سید موید محسن زاده معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی گردشگری فارس به خبرنگار ما گفت: خوراک به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری شناخته می شود و در این حوزه تخصصی فارس می تواند پیشگام باشد. به گفته وی بی شک شناسایی بیش از یک هزار خوراک در فارس تاثیر به سزایی در رونق این نوع گردشگری خواهد داشت.
محسن نژاد با بیان این که پرونده ثبتی برخی از این خوراکها در حال تهیه و تکمیل است، افزود: ثبت این خوراکها تاثیر به سزایی در معرفی فرهنگ و آداب و رسوم استان دارد و می تواند منجر به رونق گردشگری خوراک در استان گردد. معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس با مثبت ارزیابی کردن ابلاغ شیوه نامه گردشگری غذا تاکید کرد: چنانچه این شیوه نامه به رستوران ها ابلاغ گردد الزامی برای ارائه خوراک های سنتی مناطق مختلف کشور در مراکز خدماتی به پذیرایی و اقامت صورت می گیرد.
محسن نژاد ادامه داد: هم اینک معرفی خوراک های سنتی یک ضرورت است چرا که گردشگری غذا و خوراک به یکی از انواع گردشگری ها تبدیل شده که مخاطبان بسیاری هم دارد.
وی اضافه کرد: شیراز یکی از شهرهای نمونه گردشگری محسوب می شود و باید تنوع خوراک با تاکید بر معرفی خوراکهای سنتی استان به ویژه شهر شیراز مورد توجه قرار گیرد.محسن نژاد تاکید کرد: ضروری است در رستوران ها و مراکز اقامتی پذیرایی شیراز ، خوراک های سنتی عرضه گردد چرا که گردشگران از خوردن خوراک ها و غذاهای تکراری خسته شده اند و جذابیتی برایشان ندارد.به گفته معاون اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری فارس هم اینک بسیاری از رستوران ها و هتلهای سراسرکشور خوراک های تکراری را عرضه می کنند که رستوران های فارس نیز از این قاعده مستثنی نیستند.
البته ناگفته نماند که در برخی از سفره خانه ها و رستورانهای فارس و شهر شیراز، غذاها و دسرهای محلی وسنتی سرو می شود .
محسن نژاد در ادامه اضافه کرد: اکثر گردشگران ورودی به فارس ضمن آنکه علاقه دارند آثار تاریخی و طبیعی این استان را ببینند تمایل بسیاری هم برای خوردن خوراک های سنتی این منطقه دارند اما متاسفانه زمانی که به شیراز سفر می کنند با منوی تکراری رستوران ها مواجه می شوند که باید هرچه سریع تر این مشکل حل شود.
وی افزود:با توجه به تعدد و تنوع خوراک های سنتی که در فارس وجود دارد امیدواریم فعالین حوزه گردشگری در این حوزه به صورت تخصصی تر گام بردارند. محسن نژاد با اشار به برگزاری جشنواره خوراک در شیراز گفت: این جشنواره با هدف شناسایی ظرفیتهای سفره و خوراک ایرانی برگزارشد و فرصت مناسبی بود تا با زندهسازی غذا و خوراک اصیل مناطق مختلف کشور از فراموشی آنها جلوگیری شود.
وی با تاکید براینکه ، جایگاه غذا در صنعت گردشگری به صورت کاربردی تعریف و نهادینه شود، اظهار داشت: غذا یکی از نشانههای سبک زندگی و فرهنگ مردم هر منطقه و به نوعی یک زبان مشترک محسوب می شود که باعث انتقال فرهنگ است.معاون گردشگری فارس با اشاره به اینکه غذا نقش مهمی در جذب گردشگران دارد، افزود: گردشگران در بسیاری از نقاط جهان، معمولا این اشتیاق را دارند که طعم غذاها و خوراکیهای بومی آن مقصد گردشگری را بچشند و طعمهای جدیدی را کشف کنند به همین دلیل میتوان از این مقوله در بحث گردشگری به عنوان یک ماجراجویی جذاب نیز یاد کرد.
به گفته محسن نژاد خوراکی های محلی فرصتی برای جامعه میزبان فراهم می کند که گردشگران را با فرهنگ غذا و خوراکیهای خود آشنا کند و از سویی هم گردشگری خوراک در بسیاری از کشورها و استان ها به فرصت مناسبی برای جذب گردشگر تبدیل شده که امیدواریم با برگزاری جشنواره های تخصصی از این دست بتوانیم انواع خوراک های سنتی در استان فارس را به درستی معرفی کنیم.
وی گفت: برای رسیدن به توسعه پایدار گردشگری باید از هر فرصتی برای جذب حداکثر گردشگران و افزایش مدت اقامت آنها بهره برد و شاید بهترین گزینه ، استفاده از پدیده های تک مکانی و تک زمانی باشد که می تواند تاثیر بسزایی در رونق و توسعه صنعت گردشگری داشته باشد .
46