دکتر نجمه ‌السادات مصلی‌نژاد، یکشنبه در گفت ‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: اندازه گیری قند خون برای زنان باردار باید بین هفته های 24 و 28 بارداری صورت گیرد.
وی ادامه داد: دیابت بارداری می‌تواند باعث بروز نقص‌های مادرزادی، سقط جنین، رشد بیش از حد کودک، افزایش مایع آمنیوتیک، مسمومیت بارداری و خطر ابتلا به فشارخون بالا شود.
این متخصص زنان و زایمان با اشاره به عوارض دیابت بارداری اظهار کرد: دیابت حاملگی(دیابت ملیتوس یاGDM) دیابتی است که برای اولین بار در طی حاملگی شناسایی می‌شود. دیابت به این معناست که قند خون شما از حد معمولی بالاتر است و بدن از قند برای انرژی استفاده می‌کند، اما قند زیاد در بدن می‌تواند مضر باشد.
مصلی نژاد با بیان این مطلب که قند اضافی برای جنین مادر باردار خوب نیست گفت: تغییرات هورمونی و وزن‌گیری بخشی از یک حاملگی سالم است، اما هر دو مورد ترشح بیشتر انسولین را دچار اشکال می‌کند. در این صورت با توجه به اینکه وجود انسولین برای ورود قند به سلول‌ها و تامین انرژی مورد نیاز بدن ضروری است اما بدن مادر انرژی را که نیاز دارد از غذا دریافت نمی کند.
وی افزود: اضافه وزن، فشار خون بالا، اضافه وزن قبل از بارداری، سابقۀ خانوادگی دیابت، سابقۀ دیابت بارداری، مرده‌ زایی، سقط جنین یا نوزاد درشت با وزن بیش از 3400 گرم در بارداری‌های قبلی، سندرم تخمدان پلی‌کیستیک(pcos)، سابقۀ وجود مشکلی با انسولین یا قند خون مانند مقاومت به انسولین، عدم تحمل گلوکز یا پره‌ دیابت از عوامل خطر برای دیابت نوع 2 است.
به گفته این پزشک، در زمان بارداری مادر ممکن است متوجه شود که نسبت به شرایط معمول بیشتر تشنه، گرسنه و خسته می‌شود و یا دچار تکرر ادرار شده است ولی این‌ها همگی علائم شایعی در زمان حاملگی هستند و طبیعی تلقی می‌شوند.
وی افزود: در صورتی که خطر ابتلا به دیابت بارداری در مادر بیشتر باشد یا علائمی از دیابت را داشته باشد (نظیر وجود قند در ادرار ) اندازه‌گیری قند خون در اولین ویزیت زمان حاملگی است و سپس بعد از آن، در صورتی که نتیجه آزمایش اول منفی باشد مجددا این رویه بین هفته‌های 24 و 28 انجام می‌شود.
به گفته وی مثبت ‌بودن آزمایش قند خون دلیل بر ابتلا به دیابت بارداری نیست، ولی بیمار باید برای تشخیص قطعی مجدداً آزمایش دهد.
وی کنترل و بررسی منظم سطح قند خون در طول روز و انتخاب رژیم غذایی مناسب را از راه های کنترل و درمان این بیماری دانست.
به گفته این متخصص زنان و نازایی، در مراحل اولیه به بیمار توصیه می‌‌شود که در طی روز، چهار بار قند خون خود را با دستگاه‌های اندازه‌گیری قند خون کنترل کند و این چهار بار شامل زمان‌های قبل از صبحانه و دو ساعت پس از هر وعده غذایی است.
مصلی نژاد بیان کرد: یکی از راهکارهای مطمئن برای کنترل قند خون در طول روز، نظم غذایی مناسب است. بر همین اساس بیمار باید دریافت کالری از مصرف خوراکی‌ها را در چند نوبت منظم در طول روز توزیع کند.
وی افزود: بیمار باید مصرف غذای روزانه، قند و شکر خانگی خود را یادداشت کند که این امر موجب پرهیز از مصرف بی‌رویه قندهای ساده می‌شود، رژیم مناسب برای دیابت بارداری شامل مصرف غذاهای سالم و پرهیز از مصرف غذاهای چرب، پرنمک و یا حاوی شکر است.
به گفته این پزشک، گنجاندن اقلام فیبردار در رژیم غذایی دیابت بارداری مفید است و توصیه می‌شود به جای منابع کربوهیدرات ساده، از انواع غلات سبوس دار استفاده شود.
وی انجام فعالیت ورزشی مانند پیاده ‌روی منظم را در کنترل سطح قند خون بیماران بسیار مفید دانست و افزود: بیماران باید در نظر داشته باشند که برای جلوگیری از بروز عوارض مرتبط با فعالیت بدنی، حتماً با پزشک متخصص خود مشورت کنند.
مصلی‌نژاد با اشاره به مصرف انسولین در بارداری گفت: انسولین تنها داروی دیابتی است که مصرف آن در طی بارداری در صورت عدم کنترل قند خون به بیمار توصیه می ‌شود.
وی اضافه کرد: مشاوره بیماران با یک آموزشگر دیابت یا یک متخصص تغذیه برای داشتن برنامه غذایی سالم بسیار ضروری است.
به گفته وی داشتن وزن مناسب و کاهش وزن در افراد چاق، انجام ورزش به مدت 30 دقیقه در اکثر روزهای هفته، رعایت رژیم غذایی مناسب مانند مصرف غلات، میوه و سبزی و کاهش چربی از راه‌های پیشگیری از دیابت قبل از بارداری است.
این متخصص زنان با بیان این مطلب که زنانی که دیابت حاملگی داشته‌اند باید اندازه ‌گیری برای دیابت و پیش دیابت را سالیانه ادامه دهند، گفت: تشخیص زود هنگام دیابت و پیش دیابت می‌تواند به پیشگیری از عوارضی چون بیماری قلبی کمک کند.
9910 /1876
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.