به گزارش ایرنا علی اوسط هاشمی روز یکشنبه در دومین نشست کارگروه استان های مرزی کشور در زاهدان اظهار داشت: با توجه به اینکه بخش عمده نیازهای ملی از کشورهای همسایه قابل تامین است می توان از این ظرفیت به بهترین نحو برای افزایش ارتباطات اقتصادی و اجتماعی بهره گرفت.
وی با اشاره به ظرفیت های بالای سیستان و بلوچستان در زمینه ارتباط خارجی با سه کشور افغانستان، پاکستان و عمان گفت: فرصت های تجاری بسیار خوبی بین این استان با سه کشور یادشده وجود دارد که می توان از آن برای تامین نیازهای داخل کشور استفاده کرد.
وی تاکید کرد: از آنجایی که حرکت غیر رسمی حاصل سیاست انسدادی ما در نوع نگاه به همسایگان است باید این نگاه شکسته شود.
استاندار سیستان و بلوچستان افزود: زمانی که پیوند به لایه های مختلف مردم برسد هیچ دولتی نمی تواند این پیوندهایی را که بین مردمان به خوبی برپایه فرهنگ، همسایگی و همجواری شکل گرفته، بستاند باید از این فرصت استفاده کرد و قدرت نفوذ را بالا برد.
وی تاکید کرد: سیاست هایی که مانع ارتباط اقتصادی با کشورهای همسایه می شود باید مورد بازنگری قرار گیرد.
وی افزود: تامین نیازهای کشور تنها در روزهای سخت از طریق کشورهای همسایه نباید صورت گیرد بلکه همواره می توان از این ظرفیت بالقوه بهره گرفت تا با کمترین هزینه بیشترین استفاده را برد.
وی تصریح کرد: برای مبارزه با قاچاق برخورد انتظامی به هیچ وجه جواب نمی دهد بلکه باید فرصت مرز را برای مرزنشینان به خوبی معنادار کرد.
هاشمی با بیان اینکه در مرز باید حاکمیت دولت سایه سنگین بیاندازد گفت: از آنجایی که مسئولیت اقتصاد با دولت است حاکمیت اقتصادی دولت باید در مرز سایه سنگین داشته باشد.
وی با بیان اینکه نگرش بخشی در سیاست مرزی خطاست افزود: نگرش ملی باید تضمین کننده منافع همه جانبه ملی باشد نه صرفا اقتصادی و این معرفت باید ارتقا پیدا کند تا کمتر شاهد کوله بری و تحقیر جامعه انسانی و خسارت زایی برای کشور باشیم.
وی تاکید کرد: به نگرش جدی در دیپلماسی خارجی و نوع ارتباط تجارت خارجی با کشورهای همسایه نیازمندیم.
استاندار سیستان و بلوچستان گفت: این استان با وسعتی حدود 187 هزار و 502 کیلومترمربع (معادل 5/11 درصد مساحت کشور) و برخورداری از فرصت های بی نظیر اقتصادی نظیر وجود تنها بندر اقیانوسی کشور و مرزهای طولانی با چند کشور همسایه هم اینک با نگاه دولت در مسیر توسعه پایدار قرار گرفته است.
وی ادامه داد: دولت یازدهم افزون بر 120 هزار میلیارد ریال در بخش های زیربنایی و توسعه ای این استان سرمایه گذاری کرده است این درحالی است که از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تا سال 92 زمان آغاز بکار دولت یازدهم در این استان حدود 90 هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری انجام شده بود.
وی افزود: توسعه زیر ساخت ها نظیرخط انتقال گاز از ایرانشهر به زاهدان، توسعه اسکله شهید بهشتی چابهار و کارخانه مس و دهها پروژه بزرگ و کوچک دیگر بخشی از سرمایه گذاری دولت در این استان است.
هاشمی اظهار داشت: پس از برجام با سفر افزون بر 80 هیات خارجی بیش از هزار و 300 میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی در این استان انجام شده است.
وی بیان کرد: زمانی که ظرفیت بندر شهید بهشتی از 2 و نیم میلیون تن هم اینک به هشت و نیم میلیون تن افزایش یافته باید نگاه های کشورهای همسایه را از طریق فعال کردن کمیسیون خارجی برای بهره گیری از این توان جلب کرد.
وی افزود: از آنجایی که متاسفانه رایزن بازرگانی ایران و افغانستان حتی یک نشست برای افزایش ارتباطات 2 کشور برگزار نکرده بود ما با برقراری و افزایش ارتباطات با این کشور همسایه زمینه مراودات بیشتر را فراهم کردیم و اینک ضروری است این مهم مورد بازنگری قرار گیرد زیرا رایزن بازرگانی باید پل ارتباطی قوی بین 2 کشور ایجاد کند.
وی با اشاره به ظرفیت های بالای بندر چابهار برای ارتباطات دریایی با کشورهای همسایه گفت: ظرفیت های بالای منطقه ایجاب می کند که با بازنگری در سیاست ها، قسمت قابل توجه ای از صادرات ملی را به سمت این بندر سوق دهیم.
استاندار سیستان و بلوچستان همچنین به ظرفیت های بالای این استان در بازارچه های مرزی و فرودگاهها برای افزایش ارتباطات با کشورهای مختلف اشاره کرد و گفت: ضروری است این استان پایلوت کشوری فصل نو و نگاه نو به مرز در جهت تحقق اهداف ملی شود.
وی تاکید کرد: با توجه به ظرفیت های بالای سیستان و بلوچستان و برخورداری از پنج فرودگاه، قابل قبول نیست که با کشورهای همسایه پرواز مستقیم نداشته باشد.
وی با بیان اینکه در مرز باید ابتدا رویکرد کاملا مردمی باشد گفت: تجارت آزاد و معافیت ها در بازارچه ها می تواند کمک قابل توجهی به افزایش مبادلات مرزی و جلوگیری از قاچاق باشد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار سیستان و بلوچستان نیز در این نشست گفت: پارسال از مجموع 546 میلیون دلار صادرات بازارچه های مرزی کشور 256 میلیون دلار به این استان اختصاص داشته است.
سکینه اشرفی افزود: از مجموع 104 میلیون دلار واردات بازارچه های مرزی کشور نیز حدود 52 میلیون دلار آن در این استان صورت گرفته است.
مدیر کل اقتصادی و امور بین الملل استانداری سیستان و بلوچستان نیز در این نشست گفت: در این استان ظرفیت های فراوان اقتصادی نظیر هشت مرز رسمی، 2 مرز دریایی، 60 تعاونی فعال مرزنشینان، هفت گمرک رسمی فعال و 13 بازارچه مصوب مرزی وجود دارد که فرصت خوبی را برای تجارت با کشورهای همسایه فراهم کرده است.
علیرضا نورا نبود هیچ گونه مشوق و امتیاز خاص برای جلب مرزنشینان، تعریف نشدن تشکیلات سازمانی مصوب برای بازارچه ها، فعالیت کردن بازارچه ها به صورت یک طرفه از سوی ایران، توجه نکردن در واردات کالا به مزیت های منطقه ای، قانون الزام واردات در صادرات، مشکلات تعاونی های مرزنشینان، کارایی نداشتن کارت های الکترونیکی مرزی و مالیات بر ارزش افزوده شرکت های تعاونی را از جمله مشکلات بازارچه های مرزی کشور عنوان کرد که باید مورد توجه و بازنگری قرار گیرند.
به گزارش ایرنا، استان سیستان وبلوچستان سرزمین گنج های پنهان به دلیل موقعیت ویژه و برخورداری از هزار و 100 کیلومتر مرز خاکی با کشورهای پاکستان و افغانستان و افزون بر 310 کیلومتر مرز ساحلی در دریای عمان و استقرار در کنار آبهای آزاد بین المللی خارج از تنگه هرمز و نزدیکی مناطق ساحلی استان با کشورهای حوزه خلیج فارس و دریای عمان و شبه قاره هند و کشورهای آفریقایی از منظر ژئوپلیتیکی، ژئواستراتژیکی و ژئواکونومیکی دارای اهمیت فراوانی است به طوری که شرایط ممتاز را برای تصدی نقش بازرگانی ملی و ترانزیت خارجی میان اروپا و آسیای مرکزی با آبهای شرقی و جنوبی و شاخ آفریقا داراست.
اقلیم مناسب کشت محصولات سود آور صادراتی نظیر خرما، مرکبات، موز، انبه و غیره و دشتهای هموار و زمین مستعد برای کشاورزی در شمال و جنوب سیستان وبلوچستان با تولید محصولات خارج از فصل، اراضی و اقلیم مناسب در سواحل جنوبی برای توسعه فعالیت های شیلاتی و صیادی، اراضی مستعد پرورش میگو و توسعه صنایع وابسته، وجود هشت بندر صیادی، بیش از 2 هزار فروند شناور صیادی، کارخانه های کنسرو سازی، عمل آوری و بسته بندی ماهی و میگو و واحدهای شناورسازی از دیگر قابلیت های این استان پهناوراست.
قرار گرفتن سیستان وبلوچستان در کمربند فلزایی و معدنی جهان که از یوگسلاوی تا پاکستان ادامه دارد و در این راستا وجود معادن به نسبت غنی گشوده و ناگشوده فلزی و سهم بالای استان در برخورداری از این معادن با ذخایرمعدنی نظیر کرومیت، مس، منگنز، سرب و روی ، قلع، تنگستن، آنتی موان، طلا و کانسارهای غیر فلزی نظیر تالک، منیزیت، گل سفید، سیلیس، فلدسپات، کائولن و سنگهای ساختمانی بویژه گرانیت و همچنین پتانسیلهای معدنی حوزه تفتان و امکان استقرار کارخانجات چینی و کاشی و سرامیک در محدوده تفتان بخشی از قابلیت ها و توانمندیهای این استان است.
دومین نشست کارگروه ویژه استان های مرزی کشور با حضور قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت، استاندار سیستان و بلوچستان و معاونان استانداران 13 استان مرزی کشور نظیر آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، ایلام، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، خوزستان، کرمانشاه و گلستان در زاهدان برگزار شد.
7316** 6081 خبرنگار: عصمت جهانی ** انتشار دهنده: حیدر سرایانی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.