کتاب خاطرات حجت الاسلام و المسلمین مرحوم سید مهدی طباطبایی در حسینیه جماران رونمایی شد.
مراسم رونمایی از مجموعه دو جلدی خاطرات حجت الاسلام و المسلمین سید مهدی طباطبایی(ره) با عنوان «اخلاق و مبارزه» پیش از ظهر امروز (چهارشنبه 6 تیر 97) با حضور یادگار امام و جمعی از استادان و صاحب نظران در حسینیه جماران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار جماران، حجت الاسلام و المسلمین سید محمود دعایی در مراسم رونمایی از کتاب خاطرات حجت الاسلام و المسلمین سید مهدی طباطبایی گفت: من از گذشته دور به ایشان ارادت داشتم. ایشان زاده رفسنجان بود و ابتدای ارتباط ما از نجف آغاز شد و ما هم در زمره سربازان کوچکی بودیم که از خدمت دریغ نداشتیم و اخبار مبارزات ایشان را ارائه می دادیم؛ یک موج رادیویی در اختیار داشتیم و منعکس می کردیم.
مدیر مسئول روزنامه اطلاعات با اشاره به نقش مرحوم طباطبایی در مبارزات پیش از پیروزی انقلاب اسلامی افزود: بعد از پیروزی انقلاب خدمت به مردم را بر هر سمت دیگری مقدم دانستند و جریان تأمین مسکن نیازمندان را راه انداختند و یکی از دغدغه های آن دوران رفع محرومیت کسای بود که در نهضت نقش داشتند. البته با تشکیل بنیاد مسکن کار را واگذار کردند.
وی یادآور شد: بُعد اهمیت اصلی ایشان این بود که مرکزی که فعالیت های انقلابی داشتند را پایگاه حضور شخصیت هایی قرار دهند که در مردم اثرگذار باشد. خصلت مردمداری و رسیدگی به مردم باعث شده بود که پناه مردم آن منطقه و دیگر مردم باشد.
دعایی اظهار داشت: بعد از رحلت امام احساس می شد که امر اخلاق و توجه به مبانی انقلاب دارد کمرنگ می شود و ایشان با دردمندی سعی می کردند به این بخش توجه کنند و اگر احساس می کردند شخصی مظلوم است و دارد حقش ضایع و خدماتش فراموش می شود با تمام قدرت به میدان می آمد و از او حمایت می کرد.
وی تصریح کرد: حمایت ایشان از مرحوم هاشمی رفسنجانی زبان زد است. وقتی به یادگار امام در حرم امام جسارت هایی شد و شرایطی پیش آمد که در جامعه طیفی طور دیگری برخورد کنند ایشان با کمال شجاعت و وفاداری به درک واقعیات به میدان آمد و نسبت به دفاع از ایشان و ارائه آن چیزی که ضرورت داشت وارد عمل شد.
مدیر مسئول روزنامه اطلاعات با اشاره به دو بخشی که در کتاب خاطرات حجت الاسلام و المسلمین سید مهدی طباطبایی از او نام برده شده در توضیح گفت: عقیده من این بود که صلاحیت سفارت عراق را ندارم. من به احمد آقا گفتم سفارت یک امر تخصصی است و من به دلیل عدم آشنایی با مسائل دیپلماتیک نگران هستم مشکلی پیش آید و دامن روحانیت را بگیرد و من مکلف به پذیرش شدم. اما با امام عهدی داشتم که اجازه دهند من طلبه ساده باشم و از وزارت امور خارجه حقوقی دریافت نکنم.
وی اظهار داشت: آقای طباطبایی تصورشان این بود که اگر غیر من کسی انتخاب می شد و انقلابی نبود چه بسا می توانست با مسئولین عراقی به تفاهم برسد و مسائلی پیش آید که جنگ اتفاق نیفتد. تلقی ایشان این بوده که آنها انعطاف پذیر بودند و می شد با آنها مذاکره کرد.
دعایی با تأکید بر اینکه صدام اصرار داشت قرارداد الجزایر را جبران کند، تصریح کرد: صدام در آبان 57 که احساس کرد رژیم دارد می پاشد سراغ مسئول امنیتی سفارت می آید و می گوید ساواک منحل شده و ما به پاس خدمات شما می خواهیم در عراق بمانید. او جواب می دهد من ترجیح می دهم به دست هموطنانم پاره پاره شوم ولی مزدور این افراد نخواهم شد.
وی یادآور شد: آبان 57 صدام در بصره پایگاه می زند و برادرش را مأمور آن پایگاه می کند. یعنی جنگ ایران و عراق را در شرایطی که رژیم شاه در حال فروپاشی بود برای انتقام گیری قرارداد الجزایر برنامه ریزی کرده بودند.
سفیر اسبق ایران در عراق گفت: جریانی اصرار دارند که یکی از عوامل شروع جنگ انعطاف ناپذیری نهادهای حاکم و به خصوص حضرت امام بود. ادعا می کنند که من از طرف صدام پیغام آورده ام که صدام گفته یا شما نماینده ای برای مذاکره بفرستید و یا بپذیرید که من برای مذاکره به ایران بیایم.
وی ادامه داد: دروغی گفته اند که من و شهید بهشتی و آقای بازرگان در قم به خدمت امام رفته ایم و خواسته ایم این را بپذیرند تا جنگ شروع نشود و امام بدون بررسی و با انعطاف ناپذیری نپذیرفتند و من گریه کرده ام و گفته ام جنگ می شود. یعنی از امام سیمایی خشن و انعطاف ناپذیر ارائه داده اند. این دروغ قطعی است که در فضای مجازی هم آن را به اشتراک گذاشته اند.
دعایی افزود: تنها مورد این بود که صدام در برابر اعتراضات ما به رفتار یک طرفه توسط وزیر خارجه پیغام داد که به فلانی بگویید نزد امام برود و نماینده تام الاختیار برای مذاکره بفرستد و امام فرمود مذاکره با اینها به نفع ما نیست. شما بگویید ما تشکر می کنیم؛ دوم اینکه ما دو انتخابات سرنوشت ساز داریم و من ترجیح می دهم مذاکره کنندگان با شما نمایندگان منتخب مردم باشند و تا آن موقع حسن نیت به خرج دهید و صبر کنید.
حجت الاسلام و المسلمین سید محمد طباطبایی، فرزند حجت الاسلام و المسلمین سید مهدی طباطبایی، نیز در این مراسم ضمن تشکر از یادگار امام و گردآورندگان این کتاب خاطرات، گفت: پدر بزرگوارم می فرمود همیشه سعی کن حسابگر باشی که قیامت چگونه خواهد بود و خودشان خیلی به آن اهمیت می دادند و سعی می کردند با جامعه مردمداری را اجرا کنند.
وی تصریح کرد: با شهامت و شجاعت حرف می زدند و چیزی در حرف های این بزرگوار پنهان نیست و نکته حرف های ایشان این بود که جامعه با مردم معنا می شود و به صورت عالمانه به مردم اهمیت می دادند.
به گزارش جماران، علی داستانی، سرپرست معاونت پژوهشی مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی در ابتدای این مراسم با بیان اینکه «اخلاق و مبارزه» خاطرات دهها سال زندگی سیاسی مرحوم طباطبایی است، گفت: جامعه کنونی ما بیش از هر زمان دیگری نیازمند آموزه های اخلاقی و استاد اخلاقی مثل سید مهدی طباطبایی است که در همه شئون سیاسی و اجتماعی اخلاق را محور قرار داده بودند.
وی ادامه داد: در طول ده ها سال زندگی ضمن فعالیت های دینی و درک محضر مراجع از جمله امام خمینی(س)، از همدلی با مردم و حل مسائل آنها غافل نبودند و تا روزهای آخر عمر ملجأ حل مسائل مردم بودند.
داستانی یادآور شد: ایشان می فرمایند تأکید حضرت امام به حفظ آبروی افراد بود و اگر مورد هم پیش می آمد می فرمود دوباره تحقیق کنید. موردی پیش آمد که به امام نامه فرستادیم. امام نامه را پاره کردند و فرمودند خودت دوباره تحقیق کن. تحقیق کردم و معلوم شد دروغ بوده است.
وی اظهار داشت: حاصل قریب 70 ساعت مصاحبه که به صورت تصویری ثبت و ضبط شده و ساعت ها کار تدوین توسط متخصصین مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی این کتاب است. استاد با بیانی ساده خاطرات خود را بیان نمودند که با رعایت امانت و استانداردها به چاپ رسیده است.
سرپرست معاونت پژوهشی مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی افزود: به جهت غنای بیشتر 100 سند به این کتاب اضافه شده و پس از تدوین به تأیید استاد رسید اما متأسفانه علی رغم تلاش ما چاپ این کتاب در زمان حیات این بزرگوار میسر نشد.