در آستانه سالگرد ارتحال امام خمینی(س) جمعی از مدیران مؤسسة تنظیم و نشر آثار امام خمینی ـ دفتر قم با آیت‌الله جناتی دیدار کردند.

به گزارش جماران، در این دیدار آیت الله جناتی اظهار داشت: حضرت امام در برخورد با طلبه‌ها به مانند طلبه‌ها برخورد می‌کرد و تواضع زیادی داشت و در سال‌های اقامت ایشان در نجف چون استفتائی که مقلدین از ایران می‌فرستادند با مزاحمت سازمان امنیت مواجه می‌شد با تدبیر آقا مصطفی به نام من به نجف می‌آمد و من خدمت ایشان می‌دادم و خودم به ایران ارسال می‌کردم.

وی افزود: امام خمینی با اینکه فیلسوف بزرگی بود اهتمام زیادی به فقه داشت و می‌فرمودند فقه اسلام سنتی است اما سنتی بودن به این معنا نیست که پویا نباشد و اصرار داشتند که نباید به گونه‌ای رفتار کنیم که فقه متهم به ناتوانی در اداره جامعه شود.

وی همچنیناین مطلب مهم را مطرح کردکه باید فقیه امامی از فقه دیگر مذاهب و نظرات و فتاوای آنها هم آگاه باشد تا روایات را و مقصود ائمه معصومین: را خوب دریابد و کشف کند.

آیت الله جناتی از رفاقت و دوستی خود با حاج آقا مصطفی یاد کرد که ما سال‌ها پنج‌شنبه‌ و جمعه با هم شام می‌خوردیم و گعده داشتیم. همچنین ما با هم در جمعی که داشتیم سه سفر پیاده از نجف به کربلا مشرف شدیم و آن بزرگوار صمیمیت و رفاقت زیادی با بنده داشت.

وی افزود: امام خمینی هم روی انقلاب زیاد اهتمام و تأکید داشتند و هم روی حوزه بسیار تأکید و اهتمام داشتند و می‌خواستند حوزه مستقل باشد و ابراز نظرات علمی آزاد باشد. متأسفانه آن شور و نشاط و فعالیت علمی در حوزه چندان مشاهده نمی‌شود. حوزه برای پاسخگویی به نیازهای فراوان باید پر تلاش و جوابگو باشد. برای همین امام این دیدگاه را مطرح کردند که زمان و مکان در اجتهاد تأثیر دارند. منظور ایشان این بود که زمان و مکان موجب تطور هستند و تطور در زمان و مکان اتفاق می‌افتد و موجب تغییرات داخلی یا خارجی موضوع می‌شود، وقتی موضوع دچار تغییر شود، حکم جدیدی می‌طلبد. این نظریه ایشان بسیار مهم بوده که باید به آن اهتمام داشت.

آیت الله جناتی تصریح کرد: البته زعمای حوزه باید زندگی طلبه‌ها را اداره کنند تا طلبه‌ها بتوانند با فراغت بیشتر و یا آرامش ذهنی به فعالیت علمی اشتغال داشته باشند و با فعالیت‌های بیشتر علمی نظرات امام و توقعات امام از حوزه تأمین می‌شود. به هر حال متأسفانه نظرات مهمی که امام در عرصه فقاهت و اجتهاد مطرح کردند، پیگیری نشده و نمی‌شود؛ یعنی دیدگاه ایشان درباره لزوم آگاهی از فقه مذاهب ، تأثیر زمان و مکان در اجتهاد و پویان بودن فقه در عین سنتی بودن.

وی در پایان گفت: ما به حضرت امام ارادت داشتیم و ایشان به بنده خیلی لطف داشتند و خانواده امام، مرحوم حاج احمد آقا هم لطف داشتند و امروز هم نوه امام بحمد الله مشغول درس و بحث هستند و موفقند و خدا را شکر توفیقات خوبی دارند و کارهای طلبگی خوبی انجام می‌دهند.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.