همه کسانی که داعیه هدایت مردم را بر عهده دارند باید تلاش کنند شرح صدر را در خود ایجاد و تقویت کنند. اگر از سعه صدر و ظرفیت بالا برخوردار نباشند و با کمترین مشکل خود را به عقب بکشند مسلما نمی توانند بار سنگینی که روی دوش آنها نهاده شده را به سرمنزل برسانند.
سخنران مراسم شب اربعین حرم امام خمینی (س) با بیان اینکه امام حسین (ع) حتی در میان میدان به نصیحت امت پرداخت، گفت: درسی که باید از اربعین و عاشورا بگیریم این است که بتوانیم با شرح صدر گام هایی مفید برای جامعه برداریم.
به گزارش خبرنگار جماران، حجت الاسلام و المسلمین سید محمد واعظ موسوی در مراسم شب اربعین حرم امام خمینی (س) که با حضور اعضای بیت شریف امام خمینی و مردم عزادار برگزار شد، با اشاره به آیه 125 سوره انعام گفت: خداوند در آیات قبل خصوصیات مؤمنان و مشرکان را بیان کرده و در این آیه می فرمایند، انسان در اثر تبعیت از حق به جایی می رسد که توفیق پیدا کند خداوند به او شرح صدر دهد.
این استاد حوزه شرح صدر را به معنای «برخورداری از وسعت روح» دانست و افزود: شرح صدر هم در این آیه و هم در جاهای دیگر به عنوان یک نعمت بی نظیر و از اوصاف بندگان صالح بیان شده است.
وی خاطرنشان کرد: پیامبر (ص) به خداوند فرمود به هرکدام از پیامبران نعمتی دادی به من چه چیزی داده ای؟ و خداوند فرمود «آیا به تو شرح صدر عنایت نکردیم؟» و در آیه 24 به بعد سوره طه می فرماید، وقتی حضرت موسی(ع) به رسالت برگزیده شد به او می گویند به سوی فرعون برو و حضرت موسی وقتی با این مسئولیت خطیر رو به رو می شود اولین خواسته اش شرح صدر است.
واعظ موسوی تأکید کرد: همه کسانی که داعیه هدایت مردم را بر عهده دارند باید تلاش کنند شرح صدر را در خود ایجاد و تقویت کنند. اگر از سعه صدر و ظرفیت بالا برخوردار نباشند و با کمترین مشکل و با کمترین مشکل خود را به عقب بکشند مسلما نمی توانند بار سنگینی که روی دوش آنها نهاده شده را به سرمنزل برسانند.
وی گفت: پیامبر (ص) و فرزندان او از جمله امام حسین (ع) برخوردار از این ویژگی هستند و به همین دلیل امام حسین (ع) تا آخرین لحظه از هدایت و ارشاد دست بر نمی دارد. در زیارت اربعین می خوانید «خدایا من 40 روز عزادار حسینی هستم که نصیحت را در حد اعلا انجام داد و از هیچ وسیله ای برای هدایت کسانی که در مسیر انحرافی قدم برداشته بودند دست بر نداشت.
این استاد حوزه ادامه داد: اینکه امام حسین (ع) خون قلب خود را در راه خدا داد و اعوان و انصار خود را در صحنه قرار داد برای غیر از این نبود که بشریت را از حیرت و ضلالت نجات دهد. کسانی که با قصد قربت به روی امام زمان خود شمشیر کشیدند قطعا در مسیر انحرافی قرار گرفتند و امام حسین (ع) به خوبی می داند که باید با شرح صدر با دشمنان مواجهه کند. لذا تا آخرین مقصد هرکسی را می بیند نصیحت می کند و از عمق وجود خواهان هدایت آنها است و حتی در میان میدان نصیحت می کند و بی خود نیست که عده ای در کربلا به یاران ایشان می پیوندند. درسی که باید از اربعین و عاشورا بگیریم این است که بتوانیم با شرح صدر گام هایی مفید برای جامعه برداریم.
وی اظهار کرد: پیامبر (ص) فرمود شرح صدر نوری از انوار الهی است که خداوند آن را در قلب همه بندگان خاص خود قرار می دهد. اولین نشانه آن این است که باید همه توجه انسان به آخرت باشد و نسبت به دنیا و نعمت های فریب دهنده آن دلبستگی نداشته باشد و قبل از اینکه اجل فرا رسد خود را آماده مرگ کند. البته باید توجه داشته باشیم آمادگی برای مرگ خریدن قبر نیست. آمادگی برای مرگ عبارت از این است که انسان خود را برای پاسخ دادن به سؤالات آماده کند.