گفتگوی اختصاصی پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

گزارش جماران؛

نقش جدید علی لاریجانی در سیاست ایران چیست؟/ تحلیل دو چهره نزدیک به او

منصور حقیقت پور و محمد مهاجری در گفت و گو با جماران، نظرات خود در مورد دلیل پررنگ شدن فعالیت های علی لاریجانی در هفته های اخیر را بیان کردند.

پایگاه خبری جماران: پس از اینکه دو دور ردصلاحیت علی لاریجانی برای انتخابات ریاست‌جمهوری باعث شده بود که افکار عمومی و بخش عمده‌ای از تحلیلگران حیات سیاسی او را پایان‌یافته بدانند، سفر اخیر او به لبنان و سوریه و ارسال پیام رهبر انقلاب برای مقامات سیاسی این دو کشور نشان داد که اساسا لاریجانی شخصیتی حذف‌شدنی نیست. 

اگرچه سفر به عنوان نماینده ویژه رهبری به لبنان و سوریه در شرایطی که منطقه در پرالتهاب‌ترین حالت قرار دارد، به خودی خود امری بسیار حائز اهمیت است، اما آنچه کنشگری سیاسی جدید لاریجانی را قابل‌توجه‌تر می‌کند، مصاحبه‌ای است که او پس از این سفر با سایت رهبری انجام داد. لاریجانی در این مصاحبه اعلام کرد که حتی اگر دولت آمریکا برجام را قبول ندارد، می‌تواند سر توافقی جدید با ایران مذاکره کند. 

اعلام چنین نظراتی از سمت لاریجانی به عنوان مشاور رهبر انقلاب و انتشار آن در سایت رهبری، نشان از احتمال تغییر رویکرد جمهوری اسلامی در سیاست خارجی و روابط با غرب دارد؛ رویکردی ممکن است در ادامه مسیر نیز با حضور و دخالت مستقیم شخص علی لاریجانی دنبال شود. 

در هفته‌های ابتدایی پس از پیروزی پزشکیان در انتخابات، بسیاری گمان می‌کردند احتمالا جایگاه معاون اولی دولت چهاردهم به لاریجانی سپرده شود که البته بنا به هر دلیلی رخ نداد. اکنون نیز مدت‌هاست که گمانه‌زنی‌های بسیاری در مورد احتمال انتصاب لاریجانی به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی مطرح می‌شود و سفر اخیر او به منطقه و سپس اعلام برخی مواضع در مورد ارتباط با غرب، این گمانه‌زنی‌ها را تقویت کرده است. 

اگرچه خود لاریجانی در مصاحبه‌ای اعلام کرد که احتمال انتصاب او به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی صرفا یک گمانه‌زنی‌ رسانه‌ای است، اما بسیاری معتقدند با توجه به مواضع نزدیکی که لاریجانی هم نسبت به دولت و هم نسبت به حاکمیت دارد و همچنین تجربه دو ساله او به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی و مواضع معتدل و واقع‌گرانه‌اش در سیاست خارجی، احتمالا حتی اگر به طور رسمی هم در در منصب خاصی منصوب نشود، باز هم به عنوان فردی تاثیرگذار در بعد سیاست خارجی و داخلی، در کنار دولت و حاکمیت نقش‌آفرینی کند. 

منصور حقیقت‌پور، نماینده سابق مجلس و از افراد نزدیک به لاریجانی، معتقد است که علی لاریجانی جزو معدود افرادی است که می‌تواند برای بهبود شرایط فعلی کشور کاری کند و چنانچه دبیری شورای عالی امنیت ملی به او پیشنهاد شود، یکی از مناسب‌ترین افراد برای این سمت است. 

وی در گفت‌وگو با خبرنگار جماران، با بیان اینکه علی لاریجانی هیچ گاه نمی‌خواسته از صحنه سیاست حذف شود، اظهار کرد: آقای لاریجانی خود را یک سرباز نظام می‌داند و هر مسئولیتی که برای توسعه ایران بر دوش او قرار گرفته، پذیرا شده است‌. اما متأسفانه برخی قدر این سرمایه ارزشمند را ندانستند. اینکه دو، سه نفر در مجمعی بنشینند و بگویند لاریجانی مدیر و مدبر نیست، دلیل بر حذف یک استعداد بزرگ‌ نمی‌شود. 

وی افزود: البته آقای لاریجانی هیچ گاه در پاسخ به این افراد، به صورت انقلاب چنگ نینداخت و پس از اینکه ردصلاحیت شد، به کارهای علمی و دانشگاهی پرداخت. در این مقطع بزرگ تاریخی نیز که رهبری مصلحت دیدند فرد شایسته‌ای را برای رایزنی با مقامات سوریه و لبنان بفرستند، آقای لاریجانی انتخاب شد و من امیدوارم نتیجه تلاش‌های ایشان، استمرار آتش‌بس لبنان باشد.

این تحلیلگر سیاسی با بیان اینکه لاریجانی فردی توانمند در سطح بین‌الملل است، گفت: ما شاید در این مقطع افرادی نظیر او را کم داشته باشیم که بتوانند در سطح بین‌المللی مذاکره کنند. البته مثلا موضوعی مانند انتصاب به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی را خود آقای لاریجانی هم رد و اعلام کرد که این موضوع یک بحث رسانه‌ای است و پیشنهادی به او داده نشده است. 

حقیقت‌پور ادامه داد: البته از نظر من قابلیت‌ها و شایستگی‌های علی لاریجانی بسیار بیشتر از این مناصب است و در این مقطع، هر ماموریتی که نظام به او محول کند، قطعا خواهد پذیرفت و مردم نیز خواهند توانست توانایی های این مرد را بسنجند. افراد بسیاری در داخل کشور هستند که حرف زیاد می‌زنند و شعار می‌دهند، اما توان نقش‌آفرینی در سطح بین‌المللی را ندارند. 

وی اضافه کرد: در حال حاضر لاریجانی صرفا به عنوان یک مغز متفکر و بازوی توانمند در کنار حاکمیت قرار دارد، اما اگر دولت به ظرفیت‌های او نیاز دارد، اعلام کند. قطعا یکی از افرادی که در این مقطع می‌تواند در کسوت دبیری شورای عالی امنیت ملی به نظام کمک کند، آقای لاریجانی است. 

 

لاریجانی برای حال و آینده کشور برنامه و راهکار دارد

محمد مهاجری، فعال سیاسی اصولگرا نیز معتقد است، اگرچه لاریجانی فردی شایسته برای دبیری شورای عالی امنیت ملی محسوب می‌شود، اما حضور او در خارج از دولت، می‌تواند عرصه بازتری را برای کنشگری در اختیارش قرار دهد. 

مهاجری در گفت‌وگو با خبرنگار جماران بیان کرد: هرچند دو بار ردصلاحیت علی لاریجانی در انتخابات ریاست‌جمهوری این تصور را در افکار عمومی ایجاد کرد که او از فضای سیاسی کشور حذف شده است، اما با توجه به اینکه ایشان عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است و فردی فعال و موثر هم در مجمع محسوب می‌شود، نمی‌توان تصور حذف آقای لاریجانی از عرصه سیاسی را درست دانست. 

وی افزود: سفر اخیر علی لاریجانی به سوریه و لبنان و سپس مصاحبه با چند رسانه، نشان می‌دهد که او برای حال و آینده کشور برنامه و راهکار دارد و اگر زمینه برای بروز دیدگاه‌هایش فراهم شود، می‌تواند با حضور موثر خود، مشکلات را حل کند. لاریجانی از دیرباز به عنوان فردی مسأله‌حل‌کن در بین نخبگان کشور شهرت داشته که حسادت‌هایی هم نسبت به او وجود دارد. به نظر من حتی در ۱۴۰۰ نیز ردصلاحیت او ناشی از یک سری حسادت‌های شخصی بود‌. شاید هم برخی از نهادها نگران دیدگاه‌های لاریجانی بودند. البته که همان دیدگاه‌ها اکنون از سمت نظام پذیرفته شده است؛ از جمله رفع تنش‌های ایران با جهان و منطقه. 

این فعال سیاسی اصولگرا ادامه داد: لاریجانی یک ظرفیت بالقوه در کشور است که می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. لذا من فکر می‌کنم مأموریت اخیر او، گامی در راستای کمک به دولت و دیپلماسی نظامی کشور بود. البته خود آقای لاریجانی در یکی از مصاحبه‌هایش، احتمال انتصاب خود در مناصبی نظیر دبیری شورای عالی امنیت ملی را تایید نکرد. من هم فکر می‌کنم حضور او در خارج از مجموعه‌های دولتی و حاکمیتی تأثیر بسیار بیشتری داشته باشد تا اینکه نقش محدودی در شورای عالی امنیت ملی یا هر منصب دیگری به او واگذار شود. در تمام دنیا، یک سری چهره‌ها وقتی در فضای عمومی کشور فعالیت می‌کنند، تأثیرگذارتر هستند. لذا من فکر می‌کنم که فعالیت‌ سیاسی لاریجانی در فرادولت و فراحکومت، بسیار موثرتر است. 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
2 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.