رئیس اسکودا در نشست خبری با جمعی از اصحاب رسانه، تأکید کرد: معتقدیم که در بحث تبیین حقوق ملت در فصل سوم قانون اساسی، ما و شما رسالتهای مهمی داریم و امیدواریم با سختیهای کاری که در این حوزه وجود دارد، در راستای دفاع از حقوق مردم، از خبرنگارانی که قهرمانانه و ایثارگرانه وارد میشوند به خوبی دفاع کنیم.
نشست رسانهای رئیس اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران(اسکودا) ظهر امروز(شنبه 21 مرداد ماه» با حضور جمعی از خبرنگاران حوزه حقوقی رسانههای مختلف برگزار شد.
به گزارش خبرنگار جماران، جعفر کوشا، رئیس اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران(اسکودا) در نشست خبری ظهر امروز(شنبه 21 مرداد ماه) با بیان اینکه پیام کربلا «آزادی» و «آگاهی» بود، گفت: اصحاب رسانه زحمات زیادی میکشند و سعی میکنند شفافیت و موجبات تنویر افکار عمومی را فراهم کنند. خبرنگارانی که امروز در زندان هستند، با توجه به نگاه سختگیرانهای که نسبت به این خبرنگاران لحاظ شده، امیدواریم موجبات استخلاص آنها فراهم شود.
وی با اشاره به اینکه خبرنگاران ناظر اعمال حکمرانان برای آگاهی مردم و جزء ارکان مردمسالاری هستند، افزود: مردمسالاری با وجود آزادی بیان و اطلاعرسانی صحیح توسط شما ایجاد میشود. یعنی یکی از ارکان دموکراسی«آزادی رسانهها» و در حقیقت «آزادی بیان» است. شما دغدغهمند هستید برای اینکه اطلاعات صحیح به مردم برسد و ما هم دغدغه دفاع از حقوق مردم را داریم. پس «مردم» وجه اشتراک ما هستند و اینجا است که ما حلقهای میشویم تا حقوق مردم را استیفا کنیم.
کوشا تأکید کرد: ما موظفیم از شما حمایت کنیم؛ برای اینکه شما خط شکن این موضوع هستید که اطلاعات به صورت صحیح به مردم برسد. در این عرصه مورد تعرض و هجمه قرار میگیرید و در واقع خبرنگار و اصحاب رسانه نیاز به دفاع دارد. از طرف دیگر کانون وکلا یک نهاد دیرینه، قانونی و مدنی است و مردم نیازمند این نهاد وکالت مستقل هستند. اگر رسانهها پا به میدان نگذارند چه کسی باید از استقلال نهاد وکالت صحبت کند؟!
وی افزود: سال گذشته یک سری جریاناتی به وجود آمد که موجبات اعتراضات مدنی را برای مردم فراهم کرد. در واقع وجود فسادهای اقتصادی و اخلاقی باعث شد که مردم اعتراض کنند. این اعتراضات سرمنشأ قضیه شد که ما به عنوان نهاد وکالت و شما به عنوان اصحاب رسانه، راستیآزمایی شویم. آیا واقعا رسانه در چهارچوب آزادی بیان خوب عمل کرد؟ آیا ما خوب از مردم دفاع کردیم؟ البته با وجود مسائل اجتماعی که از این دست به وجود میآید، معمولا حکمرانان سعی میکنند یک سری وعده به مردم بدهند تا اعتراضات فروکش کند؛ و اگر این به عنوان یک تاکتیک باشد و نه به عنوان سیاست، در حقیقت عدم صداقت را نشان میدهد.
رئیس اسکودا تأکید کرد: معتقدیم که در بحث تبیین حقوق ملت در فصل سوم قانون اساسی، ما و شما رسالتهای مهمی داریم و امیدواریم با سختیهای کاری که در این حوزه وجود دارد، در راستای دفاع از حقوق مردم، از خبرنگارانی که قهرمانانه و ایثارگرانه وارد میشوند به خوبی دفاع کنیم.
به گزارش خبرنگار جماران، عباس عبدی نیز در این نشست با اشاره به اینکه یکی از کارهای حقوقدانان رواج «ادبیات حقوقی» است، گفت: من حدود دو هفته پیش مطلبی راجع به اتاق بازرگانی نوشتم و بعد دیدم که بعضی از اعضای اتاق بازرگانی اعتراض کردند که چرا فلانی در اتاق دخالت میکند. این هم از عجایب روزگار است که به روزنامهنگار میگویند چرا در اتاق دخالت میکنی؟ کانون وکلا مال شما نیست و مال همه ملت است. اساسا نگاه جزءنگر به جامعه بسیار وحشتناک و ویرانگر است؛ این چیزی است که ساختارهای استبدادی میخواهند.
این فعال رسانهای با تأکید بر اینکه بن مایههای اجتماعی فراتر از نهادهای قدرت هستند، افزود: من مخالف بازنگری در قانون اساسی هستم. اگر مملکت «حاکمیت قانون» داشته باشد، آن وقت میتوانیم بگوییم اجرای آن چه اشکالاتی دارد. حاکمیت قانون از دل قانون بیرون نمیآید و قانون نمیتواند اجرای خودش را تضمین کند؛ اجرای آن از بیرون میآید و بیرون از آن «مردم» هستند.
وی اظهار داشت: قدرت مردم در انتخابات به فعلیت تبدیل میشود؛ اما بین دو انتخابات، از طریق نهادهای مدنی است. اگر توانستید حاکمیت قانون را طوری داشته باشید که آیین دادرسی درست اجرا شود، 90 تا 95 درصد از مشکلات حل میشود. اگر من در جامعهای بودم که حقوق و جامعهشناسی وظایفش را درست انجام میداد، من هم کار مهندسی خودم را انجام میدادم.
به گزارش خبرنگار جماران، کامبیز نوروزی نیز در این نشست گفت: وکالت و روزنامهنگاری مشترکاتی دارند. نخست اینکه این دو حرفه منشعب از دو حق اساسی غیرمشروط هستند. نهاد وکالت مجری حق دفاع است؛ حق دفاع، غیر مشروط است و نمیشود گفت کسی برای داشتن حق دفاع باید این شرایط را داشته باشد. روزنامهنگاری هم مجری یک حق مطلق و غیرمشروط اساسی است. برای اینکه کسی بتواند آزادانه حرفش را بزند، هیچ شرطی وجود ندارد.
این فعال رسانهای افزود: بر پایه این دو حق، این دو حرفه اشتراکی دارند و آن «لزوم استقلال حرفهای» است. کسی اجازه ندارد به وکیل بگوید تو از این متهم دفاع نکن و یا برای اینکه از فلان متهم دفاع کنی باید این شرایط را داشته باشی. مطلقا خلاف حقوق اساسی است ولی اتفاقا در ایران این اتفاق افتاده و از طریق ماده 48 لیستی دادهاند که از متهمان امنیتی فقط این وکلای مورد تأیید قوه قضائیه میتوانند دفاع کنند.
وی ادامه داد: در روزنامهنگاری هم «استقلال حرفهای» جزء بنیادهای حقوق روزنامهنگاری است؛ به این معنا که کسی اجازه ندارد برای انتشار یا عدم انتشار مطلبی، به روزنامهنگاران فشار بیاورد. روزنامهنگاری باید مستقل از قدرت حاکم باشد.
نوروزی تأکید کرد: درست به همین دلیل است که نهادهای صنفی این دو حرفه بیش از سایر حرفهها تحت فشار حکومتی قرار داشتهاند. حتما میدانید که بزرگترین انجمن صنفی تاریخ مطبوعات ایران در سال 88 با یک دستور غیر قانونی بسته شد. انجمن صنفی روزنامهنگاران ایران هنوز از نظر قانونی معتبر است، ولی اجازه فعالیت به آن نمیدهند. کانون وکلای دادگستری هم به همین شکل تحت فشار قرار گرفته است. در دو سال اخیر این هجوم به شکل سراسری و گستردهای در آمده که اساسا هم حرفه وکالت را نابود خواهد کرد و هم نهاد صنفیای را از بین میبرد.
وی یادآور شد: روزنامهنگاران اغلب یک صدایی از خودشان منتشر میکنند و حرفی میزنند، و البته رنجش را هم میبرند. اما متأسفانه نهاد حرفهای وکالت برای حراست از تمامیت و استقلال خودش قصور بسیار زیادی داشته است و در تمام این مدت هم در مورد خودش و هم در مورد مسائل اجتماعی ساکت بوده است. کانونهای وکلا از مسائل اجتماعی غافل هستند و به همین دلیل است که مورد حمایت اجتماعی قرار نمیگیرند.
این فعال رسانهای افزود: چرا در مورد بلای عظیمی که دارد بر سر نهاد وکالت و حق دفاع مردم میآید هیچ حرفی نیست؟ چون اساسا این نهاد حضور ندارد که کسی آن را بشناسد. رسانهها برای دفاع از نهادی که مجری حق دفاع است باید تلاش کنند. دو نفر را گذاشتهاند مسئول تحقیق و تفحص از کانونهای وکلا که اصلا حقوقدان نیستند؛ این یعنی میخواهند این مجری حق دفاع را نابود کنند.