به گزارش ایرنا، شهرستان میامی بزرگ ترین تولید کننده چغندر قند در سطح استان سمنان است به گونه ای که کشت حدود 90 درصد این محصول را کشاورزان این شرقی ترین شهرستان استان برعهده دارند.
از دیگر سو، چغندر قند تولیدی این منطقه نیز از کیفیت خوبی برخوردار بوده و علاوه بر تامین خوراک کارخانه قند شاهرود ، نیاز کارخانه های قند شهرستان همجوار در استان خراسان رضوی را نیز پاسخ می دهد.
هرچقدر کیفیت محصول تولیدی کشاورزان این شهرستان بالاست اما کیفیت پاسخگویی به دسترنج این مردمان زحمتکش تعریف چندانی ندارد. مشکل خرید چغندر قند از کشاورزان موضوع یکی 2 روز نبوده ومدت هاست نمایندگان این صنف، از شرایط پیچیده خرید محصول توسط کارخانه ها و پرداخت نشدن بموقع پول به کشاورز سخن می گویند.
یکی از کشاورزان میامی درباره مشکلات تحویل چغندر قند به کارخانه ها به خبرنگار ایرنا گفت: مدیریت کارخانه های قند در خصوص نحوه تحویل گرفتن محصول، به گونه ای است که کشاورز آسیب آن را می بیند.
علی محمد عباسی اضافه کرد: کارخانه به کشاورز می گوید که روزانه فقط 30 تن چغندر قند تحویل می گیرد در نتیجه باید پنج تا 6 خودرو بار به کارخانه فرستاد و باقی محصول باید روز دیگری تحویل داد و این شیوه علاوه بر افزایش هزینه بارگیری، سبب می شود جمع آوری محصول صرفه اقتصادی کمتری برای کشاورز داشته باشد.
وی ادامه داد: از طرفی پس از امضای قرارداد فروش میان کشاورز و کارخانه، باید نسخه ای از آن در اختیار کشاورز قرار گیرد اما این برگه به کشاورز داده نمی شود.
دبیر نظام صنفی کارهای کشاورزی شهرستان میامی هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به پرداخت نشدن به موقع قیمت چغندر قند به کشاورزان، بیان کرد: علاوه بر این، کارخانه قند جریمه دیرکرد، تفاله و سایر موارد موجود که در قرارداد به آن ها اشاره شده را به کشاورز نمی دهد.
محسن عابدیان اضافه کرد: بنابر توافق میان وزارت جهاد کشاورزی و رئیس صنف کارخانه های قند و شکر، باید تفاله چغندرقند برای سال های 95 و 96 به کشاورز داده شود تا در شرایط کنونی مرهمی بر زخم کشاورز باشد اما کارخانه ها از این کار سرباز می زنند.
وی با بیان اینکه فصل کشت دوباره آغاز شده اما پولی به کشاورز پرداخت نشده، اضافه کرد: کارخانه های قند جوین خراسان و شاهرود مقدار کمی از بهای چغندر قندر را بصورت تهاتر پرداخت کرده اند ، یعنی به جای طلب کشاورز حواله شکر به او داده می شود و وی نیز باید حواله را به دلالان جلوی درب کارخانه به قیمت پایین بفروشد.
عابدیان ادامه داد: بدین ترتیب کشاورزی که معاف از مالیات است، پس از مدتی درگیر پرداخت آن خواهد شد.
به گفته وی ، وقتی نام کشاورز به عنوان فروشنده شکر مطرح می شود، خواه نا خواه برای او مالیات تعیین می شود ، این درحالی است که وی تولید کننده نبوده و آن را فقط بجای طلب محصول خود دریافت کرده است.
با وجود چنین شرایطی و در حالی که بیشتر مردم میامی درگیر کارهای مرتبط با کشاورزی هستند، باید تدبیری اندیشید تا ریشه مشکلاتی از این دست را به طور کامل خشکاند.
برخی از کشاورزان میامی راه اندازی کارخانه قند مجزا در این شهرستان را راهکاری برای حل این معضل می دانند. آنان معتقدند وقتی این شهرستان در شرایط خشکسالی 160 هزار تن چغندر قند تولید می کند، ظرفیت تولید بیش از این را نیز دارد. به گفته آنان، در این صورت اگر سرمایه گذاری تمایل به فعالیت در این حوزه داشته باشد، هم می تواند ماده اولیه با کیفیت بالا را براحتی تهیه کند و هم بسیاری از هزینه های کشاورزان مانند حمل ونقل کاهش می یابد.
مهم تر از همه اینکه راه اندازی چنین کارخانه ای، اشتغالزایی خوبی نیز در پی خواهد داشت.
این طرح اما مخالفانی نیز دارد. دبیر خانه کشاورز استان سمنان تغییر الگوی کشت را یکی از راه های حل این مشکل دانسته و به خبرنگار ایرنا گفت: در شرایط بحرانی منابع آبی کشور و رویکرد دولت به تغییر الگوی کشت به سوی محصولات کم آب بر و با توجه به اینکه چغندر قند محصولی با نیاز آبی بالاست، کاهش سطح زیر کشت این محصول در آینده دور از انتظار نیست.
محمد حسین خنکال با بیان اینکه نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاه ها، میزان دبی آب در دسترس کشاورز را به مقدار قابل توجهی کاهش می دهد، افزود: کشاورزان دیر یا زود مجبور به ایجاد تغییر در کشت خود می شوند، بنابراین سرمایه گذار با چه ریسکی باید اقدام به ساخت و راه اندازی کارخانه کند؟
وی با اشاره به تجربه راه اندازی کارخانه کنسانتره در شاهرود، بیان کرد: زمانی وجود حدود سه هزار هکتار تاکستان در شاهرود سبب شد باغداران شهرستان از راه اندازی این کارخانه حمایت کرده و حتی با فروش طلاهای همسران و بخشی از اموال خود در این کار تولیدی شریک شدند اما در نهایت ضرر کردند.
خنکال ادامه داد: سال گذشته سرمای هوا در یک شب بیشتر تاکستان های شهرستان را نابود کرد به گونه ای که تا سال ها نمی توان خسارت آن را جبران کرد، حال اگر محصول چغندر قند را سرما بزند چه کسی پاسخگوی سرمایه گذاری است که برای ایجاد اشتغال در منطقه تلاش کرده است؟
در نهایت باید این نکته را در نظر داشت که اقتصاد شهرستان نوپای میامی بر پایه کشاورزی است و رسیدگی به مشکلات این بخش، نیازمند صرف انرژی بسیاری است. حمایت از تولید بر پایه اقتصاد مقاومتی و با توجه به منابع و امکانات موجود، نشان از ضرورت نگاه ویژه و اهتمام برای حل مشکل این قشر از تولید کنندگان دارد.
هر ساله بیش از سه هزار هکتار از زمین های میامی زیرکشت چغندر قند رفته و 150 تا 200 هزارتن محصول تولید می شود.
مدیرکارخانه قند شاهرود پاسخی به سوال های خبرنگار ایرنا در این خصوص نداد.
شهرستان میامی باجمعیت بیش از40هزارتن درشرق استان سمنان واقع می باشد.
85درصد جمعیت این شهرستان در روستاها ساکن هستند. شغل بیشتر مردم این منطقه کشاورزی و دامپروری است.
7359/6167
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.