به گزارش ایرنا ، سال هاست دیدن تصاویری از زمین های خشک و ترک خورده و رودخانه هایی که جای خود را به زمین فوتبال داده اند، در حال تبدیل شدن به امری عادی است. شاید اگر چند سال پیش بحث خشکی زاینده رود را مطرح می کردی، مردم با حرارت و تندی نسبت به این رخداد واکنش نشان می دانند اما با گذشت سال ها و تکرار این حادثه در نقاط گوناگون کشور، امروز عجیب نیست اگر افرادی با دیدن رودخانه های خشک ، سری تکان داده و فقط برای چند ثانیه ای ابروهایشان درهم می رود و بعد بی درنگ موضوع سخن تغییر می کند.
به گزارش ایرنا ، کاهش بارش برف و باران در یک دهه گذشته بیشتر مناطق مرکزی ایران را با چالش تامین آب آشامیدنی و کشاورزی روبرو کرده و شهرستان شاهرود نیز که در شمال این کویر قرار گرفته با این معضل بسیار مهم دست و پنجه نرم می کند.
براساس آنچه که در نشست های مختلف مسوولان شهرستان شاهرود مطرح می شود، شدت دغدغه تامین آب در این شهرستان تا بدانجاست که اگر برنامه اصلی مدیریت کلان شهرستان در سه محور خلاصه شود، به یقین تامین آب آشامیدنی مردم اصلی ترین مورد البته در کنار تامین امنیت است.
کاهش بارندگی ها در سال های گذشته ، اثرات منفی زیادی داشته که یکی از آن ها کوچ برخی روستاییان است.
سید محمدرضا هاشمی فرماندار شاهرود در گفت وگو با ایرنا ، بحران آب آشامیدنی و کشاورزی را از نگرانی های اصلی خود عنوان کرده و می گوید: این امر علاوه بر مسوولان شهرستان ، به نگرانی مدیران استان هم تبدیل شده است.
وی افزود: برای تامین آب آشامیدنی شهر و روستاهای منطقه در دولت تدبیر و امید برنامه ریزی های خوبی صورت گرفته و برخی از آن ها مانند آبرسانی به اهالی روستای طرود و سطوه در کویر مرکزی ایران هم در 2سل گذشته انجام شده است.
هاشمی همچنین ابراز امیدواری کرد، طرح انتقال آب از سد کالپوش میامی به شاهرود به زودی اجرایی شود.
وی در چند روز گذشته بارها بر لزوم مدیریت مصرف آب تاکید کرده و حتی اداره های دولتی شاهرود را موظف به نصب شیرهای آب پدالی کرده است. استفاده از آب شرب هم برای آبیاری فضای سبز مجموعه های اداری شهرستان ممنوع شده است.
کم آبی در شاهرود تا جایی بحرانی شده که اقتصاد این شهرستان را هم در معرض خطر قرار داده است. کشاورزی این منطقه، متاثر از کمبود منابع آبی است و این موضوع سبب تلاش روزافزون مسوولان محلی برای کارهایی همچون تغییر الگوی کشت و یا استفاده از سامانه های نوین آبیاری شده است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان شاهرود در این باره به ایرنا گفت: هیات دولت در سفر سال گذشته خود به استان سمنان متعهد به گسترش سامانه های نوین آبیاری در 20 هزار هکتار از زمین های زراعی استان شده است.
محمدرضا قاسمی بیان کرد: با توجه به نوع کشت محصولات زراعی و یا باغی، از روش های گوناگون برای آبیاری استفاده می شود.
وی با بیان اینکه آبیاری نواری حدود 35 تا 40 درصد به بهبود بازدهی آبیاری کمک می کند، افزود: این روش بیشتر در زمین های کشاورزی به ویژه مزارع غلات، ذرت علوفه ای، سیب زمینی و پیاز گسترش یافته است.
معاون سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان، به کاهش سطح کشت محصولات با نیاز آبی بالا و افزایش توسعه باغات هم اشاره کرد و گفت: توسعه کشت محصولات با نیاز آبی کم تر و ارزش افزوده بیشتر مانند زعفران و گیاهان دارویی هم در دستور کار قرار گرفته است.
قاسمی کشت گلخانه ای را هم یکی دیگر از سیاست های دولت در راستای بهینه سازی مصرف آب و افزایش بازده تولید، خواند و افزود: متاسفانه با وجود تشکیل چندین مجتمع گلخانه ای و اختصاص بودجه برای ارایه تسهیلات به متقاضیان، تاکنون استقبالی از سوی شهروندان برای راه اندازی کشت گلخانه ای صورت نگرفته است.
همچنین معاون شرکت آب و فاضلاب شهری استان سمنان مدیریت استفاده بهینه در مصرف آب را ، راه حل اساسی رفع بحران کم آبی در شاهرود دانسته و گفت: برای رفع مشکل کم آبی شاهرود طرح های کوتاه، میان و درازمدت طراحی شده که استفاده از چاه آب دیگر دستگاه های اجرایی جزو طرح های کوتاه مدت است.
محب علی حیدریه هم در گفت وگو با ایرنا ، انتقال آب از سد کالپوش را طرحی درازمدت عنوان کرد و افزود: هم اکنون برخی از دستگاه های دولتی مانند دانشگاه های علوم پزشکی و صنعتی، چاه های آب خود را برای استفاده مردم در اختیار اداره آبفا قرار داده اند.
مدیر آبفار شاهرود هم در گفت و گو با ایرنا، با بیان اینکه آب شهر شاهرود از 25 حلقه چاه و یک رشته قنات تامین می شود، افزود: میزان آب مورد نیاز در ساعت های اوج مصرف 781 لیتر بر ثانیه است اما با توجه به تولید 603 لیتر بر ثانیه، این شهر با کمبود آب رو بروست.
ابراهیم باقری ادامه داد: بخشی از این میزان آب معادل 66 لیتر بر ثانیه، از چاه های آب دستگاه های دولتی تامین می شود و از این رو مدیریت مصرف آب در میان شهروندان باید جدی گرفته شود.
وی با بیان اینکه الگوی مصرف آب برای هر فرد 130 لیتر بر ثانیه در شبانه روز است، افزود: اگر در هر ثانیه یک قطره آب از شیر چکه کند، معادل سه هزار گالن در سال بوده و برای 180 بار دوش گرفتن یک فرد کافی است.
باقری با اشاره به میزان بارش کم سالیانه استان نسبت به دیگر مناطق کشور یادآور شد: تغییر الگوی مصرف و مدیریت آن توسط شهروندان یکی از مهم ترین راهکارهایی است که می تواند برای عبور از وضعیت بحران کارساز باشد.
موضوع دیگر اما تامین آب شرب یکی از شهرهای کوچک و هشت روستای اطراف شاهرود توسط اداره آب و فاضلاب شهری است. بی شک رسیدگی به این وضعیت باید در برنامه کاری مسوولان قرار گیرد تا بتوانند باری را از دوش این نهاد بردارند.
شهرستان شاهرود دارای یکهزار و 323 حلقه چاه، 266 رشته قنات و 876 دهنه چشمه است. دانستن این نکته جالب است که نخستین موزه آب خصوصی کشور در شاهرود تاسیس شده و در آن بیش از 300کالای مرتبط با صنعت آب جمع آوری شده است. در کنار آن، برخی از اشیای قدیمی متعلق به همین منطقه، بیان گر اعتقادات و باورهای مردم این دیار به قدردانی از این نعمت الهی در آداب و رسوم گوناگون است.
آنچه که از سخن هر یک از متولیان امر بر می آید، این است که در شرایط کنونی، مدیریت مصرف آب تنها چاره کار است. مردم ایران می دانند که حضورشان سرنوشت ساز است. می دانند که هرکجا نیاز به حضور آن هاست، حتما موضوع مهمی در میان است. هر یک از ما با برداشتن گامی کوچک می توانیم سهمی بزرگ در تامین این مایه حیات داشته باشیم. این گوی و این میدان.
7359/6167گزارشگر: مهسا شانیان ** انتشار دهنده : محسن شاکری
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.