اهالی فرهنگ و ادب و مسوولان فرهنگی استانی و شهری در تکاپو هستند تا بعد از اهواز، نیشابور، بوشهر، کاشان، یزد و شیراز، شهر سمنان را از نامزد به گزینه نهایی و منتخب عنوان پایتخت کتاب ایران تبدیل کنند.

 

برای ترویج بیشتر فرهنگ کتاب و کتابخوانی، هر سال شهری به عنوان پایتخت کتاب ایران انتخاب می‌شود که تاکنون اهواز، نیشابور، بوشهر، کاشان، یزد و شیراز موفق به کسب این عنوان شده‌اند. سمنان به عنوان یکی از گزینه‌های این عنوان برای سال ۱۴۰۰ نیازمند فراهم کردن زمینه لازم برای دستیابی به این عنوان است.

به گزارش جماران، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان در گفت و گو با ایرنا به تشریح اقدام های انجام شده برای کسب عنوان پایتخت کتاب ایران پرداخت و گفت: فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان سال ۹۹ برنامه های مهمی در سطح ملی، استانی و شهرستانی در دستور کار قرار داده است که طرح پایتخت کتاب یکی از این برنامه های مهم است.

فرشید فلاح با تبیین اهداف و برنامه های این اداره کل برای دستیابی سمنان به عنوان پایتخت کتاب، بیان کرد: مهمترین هدف در این برنامه، افزایش شاخص های مطالعه و کتابخوانی به عنوان عامل مهم  توسعه شهر سمنان است.

فلاح به برنامه ایجاد و افتتاح مرکز اسناد کتابخانه ملی در سمنان نیز اشاره کرد و گفت: برای توسعه فعالیت های کتابخوانی باید یک سری اقدامات تبلیغی و انگیزشی در سمنان انجام شود که نصب المان های شهری، تبلیغات شهری، تشویق مردم به مطالعه و کتابخوانی و اجرای جام باشگاه‌های کتابخوان از جمله اقدام هایی است که  باید در سمنان اجرا شود.

وی با تاکید بر اینکه انتخاب پایتخت کتاب رقابتی بین شهری در کشور است اظهار داشت: تاکنون ۶ شهر اهواز، نیشابور، بوشهر، کاشان، یزد و شیراز این عنوان را کسب کرده اند و در کسب این عنوان عوامل و برنامه های مختلفی تاثیر گذار است که مشارکت گروه های مردمی در راس این برنامه ها قرار دارد.

فلاح از افتتاح دبیرخانه پایتخت کتاب در سمنان با مشارکت و همکاری یک تشکل مردمی خبر داد و افزود: اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان دستگاه اداری و شهرداری به بعنوان بخش مردمی در این طرح همکاری و مشارکت دارند و یک کارگروه نیز زیر نظر فرماندار سمنان شکل گرفت که در آن نقش و برنامه های بخش اداری مطرح و برنامه ریزی می شود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان گفت: تجلیل از مفاخر و مشاهیر فرهنگی و مولفان برتر و برگزاری دو سالانه کتاب از برنامه هایی است که امسال توسط این اداره کل در استان پیگیری می‌شود.

پیش بینی ۱۵۰ باشگاه کتابخوان در استان سمنان

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان ابراز داشت: در طرح باشگاه های کتابخوان برای آموزش و پرورش این استان ایجاد ۱۵۰ باشگاه کتابخوان پیش بینی شد.

فلاح، نقش آموزش و پرورش را با توجه به گسترده بودن جامعه هدف آن در این طرحها بسیار مهم دانست و بر لزوم مشارکت و همکاری مدارس و ادارات آموزش و پرورش در این طرحها و به ویژه برگزاری جام باشگاههای کتابخوان تاکید کرد.

مدیرکل آموزش و پرورش استان سمنان نیز با مهم خواندن توجه به توسعه و ترویج فرهنگ کتابخوانی و مطالعه در جامعه آمادگی این اداره کل را برای مشارکت در این فعالیت ها و برنامه ها اعلام کرد.

محمد دستورانی گفت: در بحث باشگاههای کتابخوان آموزش و پرورش تلاش دارد به رقمی بالاتر از سهمیه پیش بینی شده دست یابد.

فرماندار سمنان نیز درباره هماهنگی برنامه های اجرایی برای تحقق طرح پایتخت کتاب، به فعال شدن کتابخانه تلفنی توسط شهرداری سمنان و نیز سایر اقدامات اشاره کرد و گفت: برخی از این برنامه ها منحصر به فرد است و کار ارزنده ای محسوب می شود.

سید عباس دانایی خاطرنشان کرد: یکی از سیاست ها و برنامه های سال ۹۹ شهرستان سمنان تلاش برای تبدیل سمنان به پایتخت کتاب است.

وی با بیان اینکه دستگاههای اجرایی و فرهنگی باید تسهیل گر ورود بخش مردمی و غیردولتی به طرح های کتابخوانی از جمله طرح پایتخت کتاب باشند بیان کرد: باید ساز و کاری اتخاذ شود که با تحقق فعالیت های مرتبط با ترویج فرهنگ مطالعه و کتاب، جریان سازی فرهنگی مناسبی در سمنان صورت گیرد.

دانایی با بیان اینکه هدف از تبدیل سمنان به پایتخت کتاب، توسعه و ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی است گفت: تحقق این امر شخصیت فرهنگی بسیار خوبی به سمنان خواهد داد و در این عرصه نیاز است همه مردم به همراه نهادهای مردمی و اجرایی مشارکت فعال داشته باشند.

سمنان بضاعت واقعی پایتخت کتاب را دارد

معاون فرهنگی و رسانه‌ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان در گفت‌ و گو با ایرنا ابراز داشت: سمنان استانی پهناور و فرهیخته است که هر کدام از شهرهای آن با حضور ادیبان و علما و دانشگاهیان، زینت یافته است. 

ابوالفضل صادقی‌نژاد افزود: سمنان را شهر اخلاق می‌نامیم و از ویژگی های اخلاقی بودن یک شهر برخورداری از ادب اجتماعی است و ادب اجتماعی تابع سطح فرهنگ است.

وی ادامه داد: فرهنگ یک مرز و بوم با کتاب و میزان استقبال شهروندان از کتاب تعیین می شود بنابراین سمنان می تواند به عنوان الگوی کتاب و کتابخوانی مطرح شود تا اهالی این شهر بتوانند از این فرصت به نیکی استفاده کنند.

وی ادامه داد: مردم سمنان صاحب کتابخانه‌های شخصی غنی هستند و استان دانشگاهی ما و شهرهایی که مراکز دانشگاهی فراوانی دارند می توانند این قابلیت و ظرفیت را در تعیین پایتخت کتاب تعیین کنند.

صادقی نژاد افزود: انتخاب شدن سمنان به عنوان پایتخت کتاب می تواند زمینه های ارتقاء فرهنگ یک شهر را به دنبال داشته باشد.

وی ادامه داد: امروز در دنیای معاصر میزان کتابخوانی ها و میزان توجه به کتاب، سطح فرهنگ و شعور اجتماعی را تعیین می کند و به طور یقین اگر سمنان را به عنوان پایتخت کتاب بنامیم و بدانیم، موهبت بزرگی برای نسل آینده ایجاد کرده‌ایم به شکلی که فرزندان امروز استان می توانند صاحبان فرهنگ متعالی کتابخوانی در فردای جامعه باشند.

صادقی‌نژاد تصریح کرد: کتابخوانی در دنیای معاصر فقط یک سرگرمی نیست بلکه هنر دسترسی به تجربه های مکتوب صاحبان هنر و اندیشه است پس همگان باید کمک کنیم تا سمنان نه فقط در عنوان بلکه حقیقتا پایتخت کتاب باشد که این موضوع می تواند افتخار امروز و موجب فرهیختگی فردای سمنان شود.

معاون فرهنگی و رسانه‌ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان گفت: برای آماده سازی شهر به عنوان پایتخت کتاب، به تمام خیرخواهی‌های فرهنگی نیاز است به شکلی که مردم زمینه‌های این اتفاق مهم را بشناسند و به ایجاد این فرآیند کمک کنند، پایتخت کتاب باید در شکل و محتوا خود را نمایش دهد به طوری که مسافران، رهگذران و عموم مردم وقتی وارد این شهر می‌شوند متوجه شوند که کتاب و کتابخوانی اولین علاقه مندی مردم شهر است دانشگاه ها، مدارس ادارات و نهادها، افراد ، علما، دانشمندان و عموم مردم سمنان می توانند در هر موضوع خاص مربوط به کتاب و کتابخوانی همراهی کنند.

صادقی‌نژاد خاطرنشان کرد: هر یک از افراد وظیفه فرهنگی دارند تا شهر خود را به سوی هدف متعالی فرهنگی از ناحیه کتاب و کتابخوانی ارتقا دهند بنابراین میزان هزینه های مالی می تواند در برابر اراده مردمی ناچیز باشد البته تمامی تدابیر سازمانی برای تامین هزینه ها برآورد خواهد شد.

وی افزود: در استان سمنان 40 ناشر فعالیت می‌کنند که ۱۷ ناشر در شهرستان سمنان به فعالیت فرهنگی مشغولند. 

وی ادامه داد: تعداد عناوین منتشر شده در شش ماهه اول سال جاری ۱۶۵ عنوان کتاب برآورد شده که از این تعداد، چهار عنوان ترجمه و ۱۶۱ عنوان تالیف بوده است. امیدواریم با انتخاب سمنان به عنوان پایتخت کتاب، تفاهم نامه هایی با مراکز نشر مهم در تهران و شهرستان های فرهنگی مثل مشهد اصفهان و تبریز داشته باشیم‌.

وی تصریح کرد: گذر از جهان سوم و نیل به برجستگی های علمی و پژوهشی با مطالعه و توسعه فرهنگی محقق می‌شود بنابراین توسعه فرهنگ کتابخوانی و ترویج آن نیازمند طرح خلاقانه با کمک و یاری تمامی افراد، ادارات و نهادهای دولتی و مردمی است که البته طرح اولیه مشخص شده و ضرورتا باید نقش افراد و سازمان‌ها را با دقت تعیین کنیم. سمنان بضاعت واقعی پایتخت کتاب را به دلایل متعدد داراست. 

صادقی نژاد افزود: سمنان با میانگین سواد دانشگاهی و حوزوی بالاتر از معدل کشور و سرانه بالای دانشجویی و حضورِ حوزه های علمیه، قابلیت جدی دارد تا به عنوان پایتخت کتاب، موقعیتی برای توسعه های بعدی باشد. 

معاون فرهنگی و رسانه‌ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان ادامه داد: از مردم سمنان با موضوعات متعدد نظرسنجی شد و آنان از بین جشنواره های غذا، گردشگری، فناوری اطلاعات و پایتخت کتاب، با بیش از ۵۰ درصد رای مطلق، پایتخت کتاب را انتخاب کردند.

وی اظهار داشت: در پایتخت کتاب به دنبال اصالت ارتقاء فرهنگی هستیم و باور داریم فقط از شاهراه مطالعه می توان به ارتقاء سطح فرهنگی امیدوار بود و برای اصلاح رفتار اجتماعی باید از رهگذر فرهنگ وابسته به کتاب عبور کرد.

وضعیت استقبال مردم سمنان از کتاب مطلوب است

مدیر انتشارات سمنگان سمنان نیز در گفت‌ و گو با ایرنا ابراز داشت:  انتخاب سمنان به عنوان پایتخت کتاب اتفاق فرخنده‌ای است که می‌تواند در افزایش اعتبار و آبروی شهر موثر باشد و سمنان را به عنوان شهری با ظرفیت‌های فرهنگی بالا معرفی کند.

اسماعیل همتی افزود: اگر سال گذشته را در نظر بگیریم، استقبال مردم سمنان از کتاب و کتابخوانی در سطح مطلوبی قرار دارد و تمامی ناشران هم نظر هستند که استقبال مردم از نمایشگاه‌های استانی کتاب خوب بوده و کتاب‌های خوب همواره مورد توجه مردم سمنان قرار گرفته است.

همتی ادامه داد: همچنین توجه جوانان و نوجوانان به کتابخانه‌ها هم در سطح خوبی قرار دارد بیشتر از این نمی‌توان انتظار داشت؛ زیرا کتاب یک پدیده مجرد نبوده و مرتبط با سایر اجزای جامعه است. کسانی که زیاد مطالعه می‌کند، از طرفی توقع رشد و ارتقا شغلی دارند و در صورتی که این توقع محقق نشود، پس کتاب خواندن را صرفا به عنوان یک تفریح شخصی انتخاب می‌کنند.

وی افزود: موضوع بسیار مهمی که در پیشبرد این طرح موثر است، مشارکت مردم کتابخوان است که لازم است بیشتر از این به آن توجه شود چون هیچ طرح اجتماعی بدون حضور و مشارکت مردم عملی نمی‌شود.

مدیر انتشارات سمنگان سمنان تصریح کرد: مردم سمنان همیشه اهل کتاب بوده‌اند و نویسنده‌های بزرگی هم در این شهر بوده و هستند این یعنی در بین مردم افراد توانمندی حضور دارند که دارای پیشنهادهای زیبا و توانایی اجرای آن هستند. پس لازم است از این ظرفیت استفاده شود.

همتی خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه هدف اصلی این طرح افزایش سرانه مطالعه است، باید آماری در دست باشد که کودکان و نوجوانان شهر به چه کتاب‌هایی نیاز و توجه دارند که با تمرکز بر نیاز آن‌ها بتوان سرانه مطالعه شهر را بالا برد.

وی ادامه داد: در پیشبرد این طرح به جایگاه و نقش تولید کتاب توجه کافی نشده است و از آنجا که مطالعه و تولید کتاب هم‌افزای هم هستند، وقتی تولید کتاب از نظر کمی و کیفی مورد توجه قرار بگیرد، در افزایش سرانه مطالعه هم تاثیر مثبت دارد.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

کلمات کلیدی پایتخت کتاب
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.