به گزارش ایرنا، گرچه شرق استان سمنان را بیشتر به آب و هوای خوش و طبیعت روح نوازش می شناسند، اما این بخش بزرگ از استان سمنان، به سبب دارا بودن پیشینه تاریخی و فرهنگ غنی، در کنار جاذبه های طبیعی ظرفیت های دیگری را نیز برای جذب گردشگر در اختیار دارد.
آثار تاریخی ارزشمند در 2 شهرستان شاهرود و میامی در طول سال مقصد بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی است. با وجود اینکه برخی از بناهای تاریخی همچون مجموعه تاریخی بسطام و خرقان و یا کاروانسرای میاندشت در بین بسیاری از هموطنان شناخته شده هستند، تعداد زیادی از آثار با اندکی کم لطفی رو به رو شده اند که از جمله آن ها می توان به مسجدهای تاریخی این مناطق اشاره کرد.
در این میان، تلاش برای شناساندن پشتوانه های تاریخی، فرهنگی و مذهبی مردم این دیار، یکی از اقداماتی است که می تواند از سوی رسانه ها به انجام برسد. در این گزارش فقط تعدادی از این آثار ارزشمند به طور خلاصه معرفی می شوند.
*** مسجد جامع شاهرود
مسجد جامع شاهرود در قسمت اصلی و قدیمی شهر و در نزدیکی محله های ' بید آباد ' ، ' چهارسوق ' و 'قلعه ولووا ' قرار گرفته است. بنای مسجد جامع متعلق به دوره ایلخانی بوده و از این رو قدیمی ترین مسجد شاهرود به شمار می رود. برخی حتی آن را قدیمی ترین بنای این شهر نیز می دانند.گچ بری های به دست آمده در مسجد هم از پیشینه بالاب 700 ساله آن حکایت دارد.
پوشش بنای مسجد به شکل طاق و گنبد و دارای قوس های ایرانی بوده که بیشتر به صورت پنج و هفت بر روی جرزهای چند ضلعی اجرا شده است.
بخش قدیمی و اصلی مسجد جامع شاهرود که همان شبستان ستون دار است، به چند بخش تقسیم می شود. بخش میانی که از امتداد ایوان تا شبستان و محراب غربی ، شامل 2 دهانه و بخش شرقی نیز دارای یک دهانه است.
در سال های گذشته بخش های جدیدی به مسجد افزوده شده و بنای کنونی، صحن، شبستان اصلی و چند بنای دیگر را که در سه ضلع صحن جای گرفته اند، شامل می شود. بخش هایی همچون گنبدها، صحن و آب انبار هم در طول سال های پیش مرمت شده است.

*** مسجد جامع فرومد
مسجد جامع روستای فرومد شهرستان میامی، در قرن ششم هجری ساخته شده و از نظر معماری ازجمله آثار ارزشمند دوره خوارزمشاهیان به شمار می رود.
این مسجد بزرگ با مساحت حدود 850 متر مربع، از نوع مسجدهای 2 ایوانه به سبک خراسانی است. ایوان های شمالی و جنوبی، 2 ایوانچه در 2 طرف ایوان ها و همچنین یک شبستان در ضلع شرقی ایوان جنوبی بنای مسجد جامع فرومد را تشکیل می دهد. این احتمال نیز وجود دارد که شبستانی دیگر به قرینه در ضلع غربی وجود داشته که اکنون از بین رفته است.
ایوان جنوبی به عرض 62.6 و عمق 25.11 متر بزرگتر از ایوان شمالی بوده و با طاق و قوس گهواره ای عرضی و نیم گنبد انتهایی پوشش یافته است. 2 رشته رواق نیز در 2 طرف صحن و اتاق گنبد دار چهارگوشه در ضلع غربی ایوان شمالی همراه با سردری زیبا ، دیگر بخش های این مسجد را تشکیل می دهد.
سردر ورودی در ضلع شمالی مسجد، به آجرکاری، گچبری و تزئینات زیبایی مزین شده و به صورت ایوانی با قوس شکسته خود نمایی می کند.
ابن یمین فرومدی شاعر پرآوازه قرن هشتم هجری در وصف مسجد جامع فرومد، این چنین سروده است:
طاق قوس ارچه بلندی دارد
هست چو خاک زمین پست بر ایوانش
چون به بنیانش نظر افکنی خود دانی
همت عالی بانی وی از بنیانش
کیست بانیش علاء دول است
نآورده مثل او به صد دورانش

*** مسجد شیخ علی اکبر و مسجد آقا
مسجد شیخ علی اکبر شاهرود در دوره قاجار و به همت خیران ساخته شده است. این مسجد دارای شبستان بوده و بخش طلبه خانه در ضلع غربی آن واقع شده است. ایوان، سردر ورودی و سقف مسجد با آجرکاری زینت داده شده است.
این مسجد دارای آب انباری است که از نظر حجم دومین آب انبار شاهرود به شمار می رود. این آب انبار با 2 راه پله از یک طرف به خیابان و از طرف دیگر به صحن حیاط مسجد ارتباط دارد. همچنین 2 درب ورودی مسجد یکی از طرف کوچه و دیگری از سوی خیابان پذیرای نمازگزاران است. پوشش سقف ورودی مسجد از سمت کوچه نیز از نوع قوس کلیل بوده و فرم حصیری دارد.
مسجد آقا نیز دیگر بنای متعلق به دوره قاجار است که به کمک خیران ساخته و توسعه یافته است. مسجد آقا در بافت قدیمی شاهرود قرار گرفته و بیشترین بخش های آن در سال های پیش بازسازی شده است.
ورودی این مسجد از سمت شرق آن بوده و در کنار راهروی ورودی، آب انبار مسجد جای گرفته است.

*** مسجد اخیانی ها
دیگر مسجد ارزشمند شهر شاهرود نیز در سال 1351 هجری قمری و توسط استاد مهدی حیدریان ساخته شده است. این بنا دارای 2 شبستان شرقی و غربی و نیز یک گنبد خانه و ایوانی بلند است.
شالوده ی بنای مسجد اخیانی ها از خشت خام بوده و دارای سقفی گنبدی است. این اثر تاریخی دارای 2 درب ورودی بوده نمای آن در قسمت شمالی، آجری است. همچنین تنها دیوار به جا مانده صحن در ضلع غربی و با طاق نماهای آجری زیبا، رخ نمایی می کند.
بانی مسجد اخیانی ها، مرحوم حاج محمد باقر اخیانی در قسمت ورودی مسجد به خاک سپرده شده است.
علاوه بر این آثار، گردشگرانی که شاهرود و میامی را به عنوان مقصدی برای سفرهای نوروزی خود برمی گزینند، می توانند در کنار این آثار، از تکیه بازار، تکیه برنجی و موزه آب، بازار شاهرود و خانه یغمایی ها در شهر شاهرود و نیز از مسجد و حمام آقایان و موزه مردم شناسی شهر میامی دیدن کنند.
به گزارش ایرنا، شهرستان شاهرود به عنوان یکی از بزرگ ترین شهرستان های ایران در 390 کیلومتری شمال شرق تهران و با ارتفاع یکهزار و 400 متر از سطح دریا قرار گرفته است. قدمت سکونت در منطقه شاهرود بر اساس گمانه زنی های باستان شناسان و حفاری های انجام شده، به هزار سال پیش از میلاد مسیح می رسد.
شهرستان میامی، شرقی ترین شهرستان استان سمنان در مسیر تهران به مشهد قرار گرفته و از شمال به استان های گلستان و خراسان شمالی و از شرق به استان خراسان رضوی و همچنین از غرب به شاهرود راه دارد. بنا بر اسناد موجود، شهر میامی بیش از هزار سال قدمت دارد.
7359/6167
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.