به گزارش ایرنا، کشاورزی در نگاه اول به آب وابسته است و با وجود کاهش منابع آبی و برنامه های توسعه ای برای محصولات کشاورزی، تنها راه بهبود وضعیت این بخش، استفاده از روش های نوین برای داشتن بالاترین بهره وری از آب موجود است.
سمنان از جمله استان های کویری و دارای منابع آبی محدود است که در گرمای تابستان با گرم تر شدن هوا، این منابع آبی کاهش بیشتری پیدا می کند.
شهر دامغان نیز یکی از قطب های تولید پسته کشور و جهان است که پسته آن از لحاظ کیفیت، تنوع ارقام و میزان تولید در جهان به خوبی شناخته شده است و در تمام طول سال به آب نیازمند است.
استان سمنان 23 هزار هکتار باغ پسته دارد که 17 هزار هکتار از آن در شهرستان دامغان واقع است، به طوری که عمده باغ های این شهرستان درختان پسته است.
از 20 هزار هکتار باغ در دامغان 17 هزار هکتار پسته کاری است و این روند پسته کاری اکنون با شتاب قابل توجهی در این شهرستان رو به افزایش است، بنا بر این، دامغان را می توان از جمله شهرهای تک قطبی در کشاورزی دانست که رونق محصول پسته در کشاورزی این شهرستان، بیش از محصولات دیگر است.
پسته دامغان سالانه 10 هزار میلیارد ریال تولید ثروت دارد که با استفاده از ظرفیت موجود، استفاده از دانش روز و استفاده بهینه از منابع آبی، می توان آن را به 40 هزار میلیارد ریال افزایش داد.
به گفته مسوولان و دست اندرکاران پسته کاری دامغان، با جود اینکه این شهرستان در ایجاد سامانه های نوین آبیاری در استان سمنان پیشروی دیگر شهرستان هاست و پسته نیز گونه باغی کم آب بری است، اجرا و توسعه سامانه های نوین آبیاری در دامغان همت و سرعت بیشتری طلب می کند.

** ایجاد سامانه های نوین نیازمند راهبرد و نیازسنجی
فرماندار دامغان درباره راهبرد پسته کاری در این شهرستان گفت: درخت پسته یکی از محصولاتی است که در هر مرحله از رشد برای گلدهی و پر شدن مغز، تشکیل میوه، مغز پرکردن و در نهایت رسیدن میوه و خندان شدن، نیازمند مقدار مشخصی آب است.
علی اصغر مجد افزود: در اوایل بهار، آبیاری درخت پسته، سبب ذخیره سازی آب برای ماه نخست تابستان است که در آن زمان گلدهی و پر‌شدن مغز انجام می شود که در صورت فقدان آبیاری در این فصل، پوکی این محصول را به دنبال دارد.
وی خاطر نشان کرد: آبیاری در روزهای قبل از برداشت نیز امری لازم است چرا که این آبیاری در طول تابستان سبب خندان شدن و تشکیل پوست استخوانی پسته می شود.
مجد اضافه کرد: پسته از جمله محصولاتی است که در تمام طول سال به آب کافی نیازمند است و با توجه به منابع آبی و موقعیت اقلیمی گرم و خشک، باید آب به صورت بهینه و با برنامه ریزی صحیح مصرف شود.
مجد خاطر نشان کرد: در حال حاضر حدود هفت هزار و 700 هکتار از باغ های پسته دامغان به سامانه آبیاری تحت فشار مجهز شده است که باید این میزان به بیش از 80 درصد باغ های کشاورزی افزایش یابد.
فرماندار دامغان گفت: اصلاح شبکه آبرسانی به روستاهای پایین دست که از چشمه علی دامغان تغدیه می شود، تا حد زیادی می تواند هدر رفت آب را در مسیر کاهش داده و از آب چشمه به بهترین نحو بهره برداری کرد.

** خرده مالکی مانعی برای نوین سازی آبیاری
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان دامغان نیز در گفت و گو با ایرنا، افزود: در چند سال اخیر طرح آبیاری قطره ای نیز در بسیاری از باغ ها و اراضی کشاورزی انجام شده اما مشکلاتی بر سر راه آن وجود دارد که مهم‌ترین آن وجود پدیده خرده مالکی است.
سید محسن طباطباییان تاکید کرد: خرده مالکی امکان ایجاد برنامه‌ریزی آبیاری تحت‌فشار را در این اراضی ناممکن می‌کند به گونه ای که باید تعدادی از باغ های متراژ پایین با مشارکت هم نسبت به این امر اقدام کنند تا از لحاظ اقتصادی نیز برای احداث استخر و سامانه آبیاری صرفه مالی داشته باشد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر برای اصلاح سامانه آبیاری به هر هکتار مبلغ 100 میلیون ریال کمک بلاعوض اهدا می شود که این امر کمک شایانی در رفع مشکلات آبی است.
وی افزود: طی سال جاری طرح‌های آبیاری تحت‌فشار، شبکه آبیاری اراضی پایین‌دست سد دامغان، اعتبارات تعاونی‌های تولید و اصلاح و بهسازی قنات های شهرستان، طرح‌های تسطیح اساسی و یکپارچه‌ سازی از مجموعه اعتبارات ملی در دستور کار جهاد کشاورزی دامغان قرار دارد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان دامغان تصریح کرد: از ابتدای سال تاکنون 50 میلیارد ریال برای 500 هکتار از اراضی دامغان، سامانه آبیاری تحت فشار درنظر گرفته شده است که در صورت تامین اعتبار طی چهار سال آینده 15 هزار هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستان به سامانه آبیاری نوین مجهز می شود.
به دلیل سرمازدگی بهار 97 میزان تولید پسته امسال دامغان بین 10 تا 12 هزار تن پیش بینی می شود، در حالی که این میزان در سال گذشته حدود 35 هزار تن بود.
80 درصد پسته تولیدی استان سمنان در دامغان قرار دارد و شاه پسند ، اکبری ، کله قوچی، احمد آقایی و عباسعلی، مهمترین ارقام پسته این شهرستان است.
9856/6103
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.