وزیر بهداشت گفت: میزان شیوع افسردگی در کشور ما حدود 12.6 درصد و میزان شیوع اختلالات اضطرابی نیز نزدیک به 15 درصد است؛ اگر کمخوابی و بیخوابی و اختلالات خلق و خوی را نیز در نظر بگیریم، 23 درصد مردم مبتلا به این بیماریها هستند که آمار قابل توجهی است.
جی پلاس، دکتر سیدحسن هاشمی در مراسم افتتاح همزمان 100 تخت روانپزشکی در سراسر کشور که امروز (25 دی ماه) در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز برگزار شد، اظهار کرد: امروز سلامت روانی به معنای نبود یک اختلال روانی نیست و به مجموعه توانمندیهای انسان در برخورداری از سلامت روان اطلاق میشود؛ در حال حاضر بیش از 450 میلیون نفر در سراسر جهان مشکلات روانی دارند و تعداد این نفرات نیز رو به افزایش است.
وی افزود: تعداد افسردههای جهان نزدیک به 10 درصد و شیوع این اختلال در کشور ما حدود 12.6 درصد است که بخشی از آن نیز مربوط به افسردگی عمیق است. میزان شیوع اختلالات اضطرابی نیز در کشور نزدیک به 15 درصد است.
هاشمی ادامه داد: اگر کمخوابی و بیخوابی و اختلالات خلق و خوی را نیز در نظر بگیریم، 23 درصد مردم مبتلا به این بیماریها هستند که آمار قابل توجهی است. متاسفانه کمتر دولتی به این بیماری توجه دارد و این موضوع تنها مختص کشور ما نیست. این بیماران، بیماران مظلومی هستند که کمتر مورد توجه هستند. در گذشته برای این بیماران در ایران به جای بیمارستان، دارالمجانین و تیمارستان داشتیم و به دلیل عدم آشنایی با این بیماری، چه در گذشته و حتی امروز، انگهای نامناسبی به این بیماران زده میشد و میشود.
وزیر بهداشت بیان کرد: امروز متاسفانه در کشور ما به دلایل مختلف از جمله زندگی ماشینی و زندگیهای نوین و امروزی و حبس کودکان در زندگیهای آپارتمانی، همچنین مشکلات خانوادهها و جنگ و سوانح چنین بیمارانی داریم و متاسفانه حمایتهایی هم که میشود، چه از سوی خانوادهها و چه از سوی دستگاهها محدود است. مشکلات خانواده ها موجب شده که بیش از 25 درصد ازدواجها به طلاق منجر شود و حدود 2 میلیون و 500 هزار نفر به اعتیاد مبتلا باشند. همچنین حدود 11 درصد نرخ بیکاری در جامعه وجود دارد. در سوانح جاده ای نیز سالانه حدود 18 هزار نفر در کشور کشته می شوند و حدود 200 هزار نفر نیز مجروح و معلول می شوند.
وی خاطرنشان کرد: امروز بیشتر خوشحال میشدم به جای اینکه بگویم 1000 تخت بیمارستان را برای بیماران اعصاب و روان افتتاح میکنیم اعلام میکردم 1000 تخت بیمارستانی را تعطیل میکنیم و این برای ما افتخار است.
وزیر بهداشت ادامه داد: زمانی این اتفاق میافتد که نگاه و روابط ما به مسایل انسانی و اجتماعی متفاوت از امروز باشد. متاسفانه برخی رفتارهای ما در روستا، شهر و جامعه مناسب نیست و نگاههای ما به هم آلوده است و بدگمانی و بدبینی عواملی است که تماما بیماریزا است و زمینههای بروز بیماریهای اعصاب و روان است. همچنین توجه به مادیات، برتریطلبی و قدرتطلبی نیز همه از صفات مذمومی است که میتوانند بیماریهای اعصاب و روان را در کشور گسترش دهند.
هاشمی افزود: اگر میخواهیم به هدفمان برسیم، جامعه باید در حال پالایش خود باشد. قبلا هم گفتهام که رفتار مسئولان بسیار مهم است چرا که حکومت در حال حاضر مردمی است و این بیماری مختص مردم نیست و در ما مسئولان نیز اتفاق میافتد. بسیار بد است که یک مسئول در یک موقعیت ممتاز و اثرگذار، نداند که دچار اشکال و بیماری است و قطعا این موضوع در تمام تصمیمهای او اثرگذار خواهد بود.
وی گفت: به نظر میرسد نگاهها باید به این بیماران و بیماری تغییر کند. امروز برخلاف گذشته، در کنار بسیاری از افراد مشهور دنیا یک روانپزشک و روانشناس حضور دارد. من فکر میکنم اگر مسئولان ما توجه کنند، جامعه نیز آرامش بیشتری خواهد داشت و نزاعهای منطقهای و ملی و بهانهگیریهای بیجا را نخواهیم داشت. مهم دیدن و باور کردن این بیماری است و اگر کسی اعتراف نکند که بیمار است هیچوقت در صدد درمان آن برنمیآید. متاسفانه بیماریهای اعصاب و روان در کشور شناختهشده نیستند و مردم نیز مطلع نیستند. یکی از بیماریهایی که متاسفانه شایع است و به آن توجه نمیکنیم، بیماری دوقطبی است.
وزیر بهداشت بیان کرد: افراد بسیاری را دیدهام که زندگیهایشان از هم پاشیده است، آن هم به این دلیل که باور ندارند که دچار مشکل هستند. در این شرایط، یکی از اقداماتی که صدا و سیما و رسانهها میتوانند انجام دهند، آگاهیبخشی در این زمینه است و کمک کنند تا مردم باور کنند که این بیماری، بیماری بدی نیست.
وی گفت: در کشور به حدود 40 هزار تخت بیمارستانی نیاز داریم، در حالی که تعداد کل تختهای ما حدود 8 هزار تخت است و برخی از این تختها مربوط به 100 سال پیش است. امروز توانستیم 1000 تخت اضافه کنیم و به این معنی است که خانوادهها همچنان به شدت تحت فشار هستند و از سوی دیگر دستگاههای حمایتی اعم از بهزیستی نیز توان ندارند و بیمهها نیز حدود 56 روز در سال را جهت حمایت میپذیرند و یعنی بقیه این مدت برای بیماران مزمن همچنان هزینهبر است؛ در حالی که برخی بیماران از بدو تولد مبتلا هستند و تا پایان عمر باید تحت نظر باشند و به نظر میرسد رها بودن این بیماران در جامعه، عوارض و مشکلات بسیاری داشته باشد.
هاشمی با تاکید بر لزوم پیشگیری از بروز مشکلات روانی افزود: متاسفانه آن گرمای زندگی قدیم، امروز بسیار کمتر دیده میشود پس بخشی از این مشکل به خود مردم و به ویژه پدران و مادران برمیگردد که باید مراقبت کنند، البته مسئولان نیز باید مراقبت داشته باشند تا کشور در آرامش باشد، چرا که هر چقدر تنازع به ویژه در تریبونهای عمومی وجود داشته باشد و اضطراب در جامعه ایجاد کند، طبیعی است که جامعه بیشتر دچار التهاب شده و این بیماری نیز افزونتر خواهد شد. نقش رسانهها در این موضوع بسیار اهمیت دارد و بسیار مهم است که سبک زندگی ایرانیان را مورد توجه قرار دهیم و در جهت آرامش مردم تلاش کنیم، به هر حال یک شایعه ممکن است یک کشور را دچار نگرانی کند.
وی گفت: در این دوره اقدامات خوبی انجام شده است؛ امروز 1000 تخت بیمارستانی افتتاح شد ولی تمام تختهای قبلی نیز جهت کمک بیشتر به این بیماران و مراقبت از آنها نوسازی و بازسازی شده است که جا دارد از تمام همکارانم قدردانی کنم.
وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: خواهشم این است که همگی در این زمینه مراقبت کنیم، چرا که بیماریهای اعصاب و روان برای تمام دنیا جدی است و در آینده نیز شایعترین بیماری که بشر از آن رنج خواهد برد، همین نوع بیماریها است؛ پس باید به درستی آنها را بشناسیم و راه مقابله با آنها را هم یاد بگیریم در عین حال نیز از این بیماران که جزو پاکترین بندگان خدا هستند و از نعمت بزرگ عقل و فهم نیز کمبهره هستند، مراقبت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: خواهشم این است که همگی در این زمینه مراقبت کنیم، چرا که بیماریهای اعصاب و روان برای تمام دنیا جدی است و در آینده نیز شایعترین بیماری که بشر از آن رنج خواهد برد، همین نوع بیماریها است؛ پس باید به درستی آنها را بشناسیم و راه مقابله با آنها را هم یاد بگیریم. در عین حال نیز از این بیماران که جزو پاکترین بندگان خدا هستند و از نعمت بزرگ عقل و فهم نیز کمبهره هستند مراقبت کنیم.
هاشمی افزود: در این زمینه خیرین بسیار میتوانند کمک کنند و این حوزهای است که با کار دولت به سامان نمیرسد. درمان این افراد، حمایت و مراقبت است و کسی که میتواند نقشی را ایفاء کند، مردم هستند و امیدواریم در خوزستان که استان مهمی است و حوادث بسیاری را پشتسر گذاشته است و تعداد این بیماران نیز در این استان قابل توجه است، خیرین در کنار روحانیت معظم به این بخش از مشکل استان و مردم توجه کنند. امید است در آینده نه تنها تعداد این بیماران افزایش پیدا نکند بلکه با نشاط اجتماعی که ایجاد خواهد شد، شاهد کاهش تدریجی این بیماران باشیم.
منبع: ایسنا