به گزارش ایرنا، زندگی شهرنشینی کنونی و کم تحرکی با خود بیماری های مختلفی از جمله اضافه وزن و چاقی را به ارمغان آورده و بیشتر شهروندان را گرفتار کرده است.
بنا بر اعلام معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شیوع اضافه وزن و چاقی در 73 کشور جهان از سال 1980 تا 2015 دو برابر شده که این میزان در ایران نیز 29 میلیون نفر هستند که مرگ های ناشی از چاقی در کشور هم 2 برابر نسبت به گذشته گزارش شده است.
پیش از این نیز معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی و درمانی زنجان به خبرنگار ایرنا گفته بود که بر اساس مطالعات عوامل خطر بیماری غیر واگیر، حدود 58 درصد افراد بالای 18 سال در این استان دچار اضافه وزن و چاقی هستند.
دکتر محمدرضا صائینی خاطر نشان کرده بود که بر این اساس 53 درصد از آقایان و 63 درصد خانم ها در استان دچار اضافه و وزن و چاقی هستند که این میزان در کشور به ترتیب در آقایان 57 و خانم ها 63 درصد است.
این آمارها حکایت از روند روبه رشد چاقی و اضافه وزن در جامعه حکایت دارد و در این میان بسیاری از افراد به جای بهره گیری از راهکارهای اصولی برای کاهش وزن خود به روش های غیر اصولی و به عبارتی دیگر استفاده از داروهایی لاغری غیر مجاز گرایش پیدا می کنند که چه بسا مصرف آنها به مرگ نیز ختم می شود.
سال های گذشته نیز افراد سودجو برای رسیدن به اهداف خود و با تبلیغات فریبنده قرص یا داروهای غیرمجاز لاغری را در اختیار گروههای هدف به ویژه بانوان که با معضل چاقی مواجه هستند قرار می دهند که مصرف آنها عوارض خطرناکی دارد.
علی 35 ساله که یکی از قربانیان مصرف داروهای غیر مجاز لاغری است به خبرنگار ایرنا گفت: به دلیل افزایش وزن دوست داشتم وزن خود را کاهش دهم و به توصیه یکی از دوستانم دارویی لاغری را تهیه و مصرف کردم.
وی ادامه داد: پس از مدتی مصرف مشکلاتی برایم بوجود آمد و پس از مراجعه به متخصص مربوطه و انجام آزمایش های مختلف متوجه شدم کبدم دچار مشکل شده و باید تحت درمان قرار بگیرم.
زهرا 34 ساله یکی از شهروندان زنجانی نیز که از اضافه وزن بالا رنج می برد، با اشاره به مصرف داروهای لاغری ادامه داد: بسیاری ار افراد بجای در پیش گرفتن راهکار اصولی برای کاهش وزن به راههای غیر متعارف گرایش پیدا می کنند که عواقب زیادی دارد.
وی اظهار داشت: مدتی تحت نظر پرشک بودم اما تمایل داشتم کاهش وزن در مدتی کوتاهتر رخ دهد و به توصیه یکی از دوستانم و از طریق اینترنت دارویی را مصرف کردم که هر چند موثر بود اما مشکلی نظیر فشار خون ایجاد شد.

***مردم به معجزه آسا بودن داروهای تبلیغی در شبکه های ماهواره ای اعتماد نکنند
مدیر دارویی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی زنجان در این ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: بطور معمول داروهای لاغری از سوی متخصصان تغذیه طبق اصول و در چارچوب های تعیین شده ای برای افراد واجد شرایط تجویز می شود و مصرف خود سرانه آنها عوارض جدی بر جای می گذارد.
دکتر محمد جواد میانداری اضافه کرد: این در حالی است که اغلب افراد چاق برای رهایی از این معضل از برخی افراد غیرمتخصص و حتی از طریق شبکه های ماهواره ای داروهایی تحت عنوان لاغری و کاهنده چربی استفاده می کنند که متاسفانه با مشکلات جدی مواجه می شوند.
وی اظهار داشت: عموم مردم بویژه گروههای هدف به برند و حتی معجزه آسا بودن داروهای تبلیغ شده از سوی شبکه های ماهواره ای هرگز اعتماد نکنند و برای رفع مشکل خود از روش های صحیح استفاده کنند.
این مسئول ادامه داد: هر چند نظارت های مستمری بر توزیع و عرضه داروهای مختلف بر داروخانه های فعال این استان وجود دارد اما در برخی موارد نیز مشاهده می شود به اصرار فرد مراجعه کننده داروی لاغری داده می شود.
این مسئول ادامه داد: متاسفانه آنگونه که باید و شاید فرهنگ سازی لازم در ارتباط آگاه سازی عموم در ارتباط با مصرف خطرناک داروهای لاغری غیر مجاز در برنامه های تلویزیونی کمتر مشاهده شده و این خلا مهمی محسوب می شود.
وی اظهار داشت: هم اکنون متخصصان مجرب در سطح دانشگاه علوم پزشکی وجود دارند که می توانند بصور دنباله دار آگاهی و اطلاع رسانی لازم از طریق رسانه های گروهی را انجام دهند و تحقق این مهم به نوبه خود به کسب اعتماد لازم منتهی می شود.
میانداری افزود: علاوه بر تبلیغات گسترده شبکه های ماهواره ای و اینترنتی برای استفاده از داروهای لاغری معجزه گرا، برخی داروهای این بخش نیز بصورت قاچاق وارد کشور شده که به راحتی در دسترس گروههای هدف قرار می گیرد.
وی خاطر نشان کرد: داروهای غیر مجاز لاغری نیز بصورت زیرزمینی و حتی توسط عطاری ها نیز بفروش می رسد که در صورت وصول گزارش و یا شکایت مورد بررسی قرار گرفته و در صورت تایید و طبق هماهنگی با دستگاههای متولی امر با واحد مربوطه برخورد لازم انجام می گیرد.

***مصرف خود سرانه داروهای لاغری پیامدهای ناخوشایندی بدنبال دارد
رئیس انجمن داروسازان استان زنجان ادامه داد: داروهای متعددی لاغری توسط متخصصان تغذیه برای بیماران خود مورد تجویز قرار می گیرد که هر کدام کارکردهای خاص خود را دارد.
دکتر مهدی بیگدلی افزود: نوعی از داروهای لاغری وجود دارد که با عنوان کاهش دهنده اشتها شناخته می شود که با تاثیر بر مغز موجب کاهش اشتها شده که این نوع داروها بر افزایش فشار خون و قلب تاثیر می گذارد که به دلیل عوارض بالای آن تولید آن در ایران ممنوع و حتی واردات آن نیز انجام نمی شود.
وی اظهار داشت: گروه دوم از داروهایی لاغری مانع جذب چربی در دستگاه گوارش شده و در واقع افراد چاق چاق با مصرف این داروها که به شکل کپسول وجود دارد، از اضافه وزن خود جلوگیری می کنند.
این دارو ساز ادامه داد: انواع دیگر از داروها هم در متابولیسم و سوخت ساز و تاثیر دارد و نوع دیگری از داروها نیز موجب کاهش جذب قندها ، نشاسته و مواد غذایی نشاسته ای از سیتسم گوارشی می شود.
این دارو ساز ادامه داد: گروههای هدف یه این موضوع توجه داشته باشند که تاثیر داروهای لاغری بر بدن در بازه زمانی کوتاه امکان پذیر نیست و از طرفی وضعیت فرد به لحاظ مسائل مختلف از قبیل کم کاری تیروئید و یا هورمون ها در جنس زنان به دقت باید مورد بررسی قرار گیرد.
وی بیان کرد: بسیاری از افراد چاق تصور می کنند حتی داروهای لاغری تجویز شده از سوی متخصص مربوطه در مدت کوتاهی به کاهش وزن منتهی می شود در حالی که داروها طبق فرآیند تعریف شده بر بدن فرد تاثیر می گذارد.
رئیس انجمن داروسازان استان زنجان ادامه داد: بطور معمول داروهای لاغری تجویز شده از سوی متخصصان مربوطه در بازه زمانی کوتاه مدت استفاده قرار می گیرد و مصرف خود سرانه آنها پیامدهای ناخوشایندی بدنبال دارد.
وی اضافه کرد: تبلیغات شگرف و خارق العاده شبکه های ماهواره ای مبنی بر استفاده داروهای لاغری برای جذب مخاطبان خود مورد تایید نیست چرا که به لحاظ پزشکی و با بکارگیری راهکارها امکان کاهش وزن 750 تا یک کیلوگرم در هفته و این میزان حداکثر در ماه تا 4 کیلو امکان پذیر است.
بیگدلی افزود: بر این اساس داروهای لاغری عرضه شده از سوی داروخانه ها با برچسب سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان غذا و دارو در دسترس بیماران و افراد چاق قرار می گیرد و مشکلی در این بخش وجود ندارد.
وی اظهار داشت: توصیه های گروه های خارج از پزشکی و به عبارتی دیگر افراد غیر متخصص صلاحیت تجویز دارو را ندارند و این در حالی است برخی فروشگاهها به داروهای غیر مجاز لاغری را بدون در نظر گرفتن استانداردهای لازم به مشتریان عرضه می کنند، که مصرف آنها عوارض گوارشی، کبدی، کلیوی را بدنبال دارد.
این دارو ساز ادامه داد: اگر بیماران و افراد مبتلا چاقی خواستار مصرف داروهای گیاهی لاغری هستند با مراجعه به متخصصان طب سنتی و با مراجعه داروخانه ها با اطمینان بیشتری نسبت به تهیه آن مبادرت کنند.
وی بیان کرد: در این میان به ویژه افراد در سنین بالا همراه با معضل چاقی با بیماری های دیگری نظیر افزایش چربی خون ، فشار خون ، دیابت ، کبد چرب و مشکلات کلیوی مواجه می شوند که این گروه برای تهیه داروهای مورد نظر لاغری باید تحت نظر متخصص مربوطه قرار گیرند.
بیگدلی افزود: متاسفانه داروهای غیر مجاز لاغری به شکل قرص و کپسول با عنوان چربی سوز توسط افراد در باشگاههای ورزشی مورد مصرف قرار می گیرند که هر چند به ظاهر اثر مثتبی دارد اما ماده تشکیل دهنده آن غیر مطمئن بوده و از طرفی به هیچ عنوان مورد تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم نیست.
بیگدلی افزود: مصرف داروهای غیر مجاز لاغری توسط زنان نیز به اختلالات هورمونی نیز منجر شده و این موضوع مهم کمتر از سوی بانوان مورد توجه قرار می گیرد.
این دارو ساز خاطر نشان کرد: متاسفانه داروهای لاغری غیر مجاز بصورت قاچاق و در بسته های بندی هایی وارد کشور می شود که بصورت خود سرانه و بدون مشورت با متخصص مربوطه مورد استفاده قرا می گیرد که عوارض خطرناکی را به دنبال دارد.


***گاهی داروهای لاغری به شکل پودر توسط عطاری ها عرضه می شود که خطرناک و کشنده است
یک عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان نیز در این ارتباط اظهار داشت: داروهای مختلفی از سوی متخصص تغذیه مربوطه برای کاهش وزن افراد تجویز می شود که هر کدام از آنها مکانیسم و اثر خاصی دارند.
دکتر جلال حجازی افزود: برخی از داروهای لاغری برای افزایش متابولیسم بدن می توانند موجب لاغری شوند به طور مثال داروی لووتیروکسین که برای بیماران دچار کم کاری تیروئید تجویز می شود می تواند به لاغری منجر شود اما در افرادی که کم کاری تیروئید ندارند مصرف آن بسیار خطرناک و حتی کشنده باشد.
وی یادآوری کرد: متاسفانه گاهی اوقات مشاهده می شود که این نوع دارو به اسم داروی گیاهی و به شکل پودر شده توسط عطاری ها به مشتریان عرضه می شود که مصرف انها خطرناک و حتی کشنده است.
این پزشک بیان کرد: دسته دیگری از داروهای کاهش وزن دیگربا تحت تاثیر قرار دادن سیتستم عصبی مغز می توانند موجب کاهش اشتهای و در نتیجه کاهش وزن شوند و بطور مثال ماده روان گردان اکستازی (سه و 4 دی متیل مت آمفتامین) به عنوان داروی لاغری وارد بازار شده بود.
به گفته این متخصص تغذیه داروهای مجاز این دسته نظیر سیبوترامین نیز چنانچه بدون تجویز پزشک استفاده شوند،نقش موثری دارد ومی توانند عوارض بسیار خطرناکی نظیر فشار خون بالا و عوارض قلبی – عروقی به دنبال داشته باشند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان ادامه داد: این در حالی است در مقابل اکستازی که برای عموم شناخته شده برای لاغری مورد استفاده قرار می گیرد که مصرف خود سرانه آن عواقب جدی دارد.
این متخصص تغذیه گفت: دسته ای دیگری از داروهای لاغری با مهار برخی آنزیم ها مانع جذب برخی مواد مغذی نظیر چربی ها می شوند و در نتیجه باعث کاهش کالری دریافتی می شود اما مصرف طولانی مدت این داروها نیز می تواند باعث ایجاد برخی کمبودها نظیر کمبود ویتامین های محلول در چربی در بدن شود.
وی بیان کرد: تمامی داروهای لاغری باید تحت نظر متخصص تغذیه یا پزشک و توسط افراد واجد شرایط مصرف شوند و به طور کلی داروهای لاغری اثر محدودی در کاهش وزن دارند و با قطع مصرف دارو بازگشت وزن رخ می دهد.
وی خاطر نشان کرد: تمامی داروهای لاغری باید تحت نظر پزشک و متخصص مربوطه تجویز شود و بر این اساس روش های موثر تر، سالم تر و پایدارتر کاهش وزن با به کارگیری همزمان رفتاردرمانی، رژیم درمانی و ورزش امکان پذیر است.
حجازی افزود: گروههای هدف به این موضوع توجه کنند که اثر داروهای لاغری محدود بوده و به تدریج بوجود می آید و در مدت کوتاهی حاصل نمی شود.
وی یادآوری کرد: داروهای توزیع شده در شبکه رسمی توزیع داروی کشور مشکلی ندارد اما مصرف داروهای قاچاق و غیر قانونی می توانند عوارض به مراتب حاد تری داشته باشند به طوری که متاسفانه سالانه در بیمارستان های کشور موارد زیادی از آسیب های شدید کبدی، کما و حتی مرگ در اثر مصرف این نوع داروها گزارش می شود.
9646/8068
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.