دانشگاه زنجان، یکی از دانشگاه‌های بزرگ و قدیمی دولتی است که دارای چهار دانشکده علوم پایه، علوم انسانی، فنی مهندسی و دانشکده کشاورزی است. این دانشکده‌ها دارای38 گروه آموزشی‌اند که با نزدیک به 400 عضو هیئت‌علمی حدود 10 هزار دانشجو در مقاطع تحصیلی کاردانی تا دکتری را تحت پوشش قرار می‌دهند.
این دانشگاه در پایگاه رتبه‌بندی «تایمز» که یکی از معتبرترین نظام‌های رتبه‌بندی بین‌المللی است، در رتبه‌بندی سال 2016-2017 جز 13 دانشگاه برتر ایران معرفی شد. علاوه‌بر این، دانشگاه زنجان توسط مؤسسه «گرین متریک»، سبزترین مؤسسه جهان طی سال‌های اخیر برای چهار بار متوالی، نخستین دانشگاه دارای شاخص توسعه پایدار و محیط زیست ایرانی در دنیا شناخته شد. چنین دستاوردی برای دانشگاه زنجان که نخستین دانشگاه سبز کشور است، از نگاه هر بیننده‌ای به‌راحتی قابل حدس‌زدن است. مکان و زیرساخت، سیاست‌های انرژی و تغییرات آب‌وهوایی، مدیریت پسماند، مدیریت حمل‌و‌نقل، مدیریت آب، پژوهش و آموزش در مورد مسائل پایدار ازجمله شاخص‌هایی است که مورد توجه مؤسسه گرین متریک بوده است.

ارتباط نابسامان دانشگاه‌ها با جامعه
محسن نجفیان، رئیس دانشگاه زنجان در گفت‌وگو با اطلاعات نسبت دانشجو به اعضای هیئت‌علمی در این دانشگاه را یک به 25 اعلام می‌کند و می‌گوید: خوشبختانه این دانشگاه در حوزه دانشجویی نیز توانسته است تمامی متقاضیان خوابگاه را اسکان دهد و در حال حاضر دو هزار و 300 دانشجوی دختر و دو هزار و 100 دانشجوی پسر در خوابگاه‌های دانشگاه زنجان اسکان داده شده و فقط یک خوابگاه در دانشگاه زنجان با ظرفیت500 نفر خودگردان است. سایر خوابگاه‌های دانشگاه با رتبه‌های3 و 4 در سطح‌بندی وزارت علوم جزو خوابگاه‌های دولتی به‌حساب می‌آیند.
نجفیان با اشاره به تخصیص کامل بودجه دانشگاه زنجان در سال گذشته، ادامه می‌دهد: تخصیص کامل بودجه دانشگاه‌ها به‌ویژه در بخش عمرانی از موارد بسیار نادر به‌شمار می‌رود که طی دو سال اخیر اتفاق افتاده است. بر این اساس سال گذشته بودجه دانشگاه زنجان کامل پرداخت شد. این در حالی است که بودجه عمرانی این استان تخصیص47 درصدی داشت. ضمن آنکه درآمدهای اختصاصی و ارزش قراردادهای پژوهشی این دانشگاه، دو میلیارد و 700 میلیون تومان در سال گذشته بود که 11 تا 12 درصد هزینه‌های دانشگاه را پوشش می‌دهد.
او ارتباط دانشگاه‌ها با شبکه جامعه را بسیار نابسامان توصیف می‌کند و می‌گوید: یکی از راه‌های تقویت ارتباط دانشگاه با صنایع این است که بین دانشگاه و شبکه جامعه این ارتباط وجود داشته باشد، متأسفانه در حال حاضر این ارتباط نه در بین جامعه و نه با صنایع آن‌گونه که مورد نظر است، وجود ندارد. استقبال صنایع از دانشگاه آن‌گونه که باید نیست و دانشگاه‌ها هم ارتباط سازمان‌یافته‌ای با صنعت و اقتصاد ندارند. البته از هر دو طرف ضعف‌هایی وجود دارد و باید خیلی روی این موضوع کار شود. دانشگاه‌ها باید پژوهش‌های خود را معطوف به مشکلات جامعه کنند و ارتباط دانشگاه با شبکه جامعه در همه زمینه‌ها باید تقویت شود. رویکرد غیرعالمانه به مسائل کشور موجب‌شده بسیاری از مشکلات کشور تشدید شوند. در حال حاضر درخصوص ارتباط دانشگاه‌ها با شبکه جامعه در تمامی ابعاد مانند آسیب‌های اجتماعی، اعتیاد، طلاق و حاشیه‌نشینی وضع نابسامانی داریم. حل این مسائل بدون همکاری دانشگاه‌ها و اتخاذ رویکرد دانش‌محور ممکن نیست.
به‌گفته رئیس دانشگاه زنجان، افزایش تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان از 29 شرکت فعلی، اتمام پروژه‌های عمرانی دانشگاه و افزایش بودجه 6 میلیاردی این پروژه‌ها از 6 به 20 میلیارد تومان از درآمدهای اختصاصی دانشگاه، راه‌اندازی رشته‌های بین‌رشته‌ای،‌ میزبانی کنفرانس 2020 و سومین همایش بین‌المللی مدیریت سبز دانشگاه‌ها،‌ افزایش فرصت‌های مطالعاتی،‌ گسترش فعالیت‌های بین‌المللی و راه‌اندازی مرکز آموزش زبان فارسی برای غیرفارسی زبانان به‌منظور توسعه فعالیت‌های بین‌المللی و جذب دانشجوی خارجی از مهم‌ترین برنامه‌های این دانشگاه در سال جاری است.
ابوالفضل جلیل‌وند، معاون پژوهش دانشگاه نیز با اشاره به رتبه دانشگاه زنجان در سطح دانشگاه‌های داخل می‌گوید: دانشگاه زنجان رتبه اول را بین دانشگاه‌های سطح دو دارد. در زمینه قراردادهای پژوهشی بیش از صد در صد رشد داشته‌ایم. به‌طوری که رقم این قراردادها از یک میلیارد تومان در سال 95 به بیش از دو میلیارد و 700 میلیون تومان در حال حاضر رسیده و بخش عمده‌ای از این قراردادها در زمینه زمین‌شناسی است. ضمن آنکه 50 پایان‌نامه دانشجویان ما در سطح استان مورد حمایت دستگاه‌ها قرار گرفته است.
محمدرضا عظیمی، معاون آموزشی دانشگاه زنجان، سیاست این دانشگاه را در پذیرش دانشجو حتی در سال‌هایی که آموزش عالی گسترش کمی نامعقولی داشت، منطقی توصیف می‌کند و می‌گوید: پیش از اتخاذ سیاست‌های انقباضی از سوی وزارت علوم، اصلاً پذیرش دانشجویان متناسب با هیئت‌علمی نبود. ظرفیت پذیرش دانشجو برای دانشگاهی که دو نفر هیئت‌علمی داشت با ظرفیت پذیرش دانشگاهی که 15 نفر هیئت‌علمی داشت، عدد یکسانی بود، اما در حال حاضر ما برحسب توانمندی‌های دانشگاهمان برای پذیرش دانشجو اعلام نیاز می‌کنیم.
او ادامه می‌دهد: یکی از برنامه‌های مهم ما، ایجاد رشته‌ای بین‌رشته‌ای است که ضرورت احداث آن‌ها بیش از هرزمان دیگری احساس می‌شود، اما متأسفانه تاکنون حمایت‌های لازم را از وزارت علوم دریافت نکرده‌ایم. به‌عنوان نمونه ما رشته‌ای را در مقطع ارشد تحت عنوان رشته بسته‌بندی، بین رشته‌های مکانیک، هنر و صنایع غذایی تعریف کرده‌ایم که هنوز سرفصل‌های آن مورد تأیید قرار نگرفته است.

* روزنامه مردم نو، 1397،4،24.
7312/6085
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.