تصفیه خانه فاضلاب شهر زنجان از سال ۸۷ به طور رسمی وارد مدار بهره برداری و بازچرخانی آب شده است که در زمان حاضر ۱۲ میلیون مترمکعب در سال آب تصفیه شده در زنجانرود بدون استفاده رها میشود در حالیکه می تواند مهمترین منبع آبی برای بخش صنعت و کشاورزی باشد.
آب تصفیه شده علاوه بر استفاده در این بخشها برای تغذیه سفره های زیرزمینی شهر نیز تاثیر قابل توجهی دارد و از طرفی واقع شدن کشور در ناحیه خشک و نیمهخشک، کمبود بارندگیها، بروز خشکسالی های متوالی و افت آبهای سطحی و زیرزمینی موجب شده است که امروزه مسئله استفاده مجدد از فاضلاب تصفیه شده به طور جدی مطرح باشد و مورد توجه برنامه ریزان و تصمیم گیران این حوزه قرار گیرد.
تصفیه فاضلاب، فرایند زدودن آلایندهها از پساب، بهویژه فاضلاب خانگی است که شامل فرایندهای شیمیایی، فیزیکی و بیولوژیکی برای زدودن این آلایندهها و تأمین فاضلاب تصفیه شده که برای محیط زیست بیخطر محسوب میشود، است.
لزوم برنامه ریزی برای استفاده از پساب تصفیه خانه زنجان
معاون عمرانی استاندار زنجان گفت: استفاده بهینه از پساب فاضلاب تصفیه شده در زنجان برای صنعت نیاز به برنامه ریزی جدی دارد.
مهرداد سلطانی تاکید کرد: به رغم اینکه بخش قابل توجهی از جمعیت تحت پوشش شبکه فاضلاب شرکت آبفا هستند اما تاکنون استفاده بهینه ای از پساب فاضلاب نشده است.
وی تاکید کرد: در حال حاضر بیش از ۴۳۰ هزار لیتر آب قابل استفاده در ثانیه وارد زنجانرود می شود که برای استفاده بهینه از آن اقداماتی انجام شده اما تاکنون منجر به نتیجه نشده است.
سالانه ۱۲میلیون مترمکعب آب در تصفیه خانه زنجان بازچرخانی می شود
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان زنجان گفت: تعداد مشترکان فاضلاب در این استان از ۵۲ هزار مشترک در سال ۹۲ به ۸۳ مشترک در سالجاری افزایش یافته است.
علیرضا جزء قاسمی تاکید کرد: میزان بازچرخانی آب نیز از هفت میلیون مترمکعب در سال ۱۲ میلیون مترمکعب افزایش رسیده است.
وی ادامه داد: این تصفیه خانه فاضلاب از سال ۱۳۸۷ به طور رسمی با ۱۲۵ هزار نفر مشترک تحت پوشش مورد بهره برداری قرار گرفته در حال حاضربا تغییراتی که در مدول اول شده است ۲۴۰ هزار مشترک دارد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان زنجان گفت: با سرمایه گذاری و ارتقای مدول اول و احداث مدول دوم مشترکان تحت پوشش فاضلاب به ظرفیت اسمی ۴۱۰ هزار نفر خواهد رسید.
جزء قاسمی با بیان اینکه ۱۰۰ درصد جمعیت یک شهر نمی تواند تحت پوشش شبکه فاضلاب قرار گیرد، یادآوری کرد: به طور معمول ۸۰ درصد جمعیت استان تحت پوشش این شبکه قرار می گیرند.
وی، هدف از تصفیه فاضلاب شهری زنجان را دفع بهداشتی فاضلاب، جلوگیری از کاهش آلودگی سفره های زیر زمینی، آبهای سطحی، استفاده پساب فاضلاب در صنایع و بازچرخانی آن، حذف زباله های زیستی برای حفظ محیط زیست و ارتقای استانداردهای بهداشتی برشمرد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان زنجان گفت: با احداث مدول دوم و ارتقای مدول اول میزان فاضلاب تصفیه شده به ۷۵ هزار مترمکعب در شبانه روز می رسد که با این رقم ۲۷ تا ۲۸ میلیون مترمکعب در سال پساب برای استفاده صنایع خواهیم داشت.
جزءقاسمی یادآوری کرد: ارتقای مدول اول ۹۸ درصد و دوم نیز ۴۷ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
وی اضافه کرد: آخرین دانش فنی مرتبط با تصفیه فاضلاب دنیا در شهر زنجان اجرا شده است که میتواند برای دانشگاهها و استانهای مجاور به عنوان الگو استفاده شود.
تصفیه خانه فاضلاب در شمال غربی شهر زنجان احداث شده که این شهر در حال حاضر ۴۳۱ هزار نفر جمعیت دارد.