به گزارش ایرنا؛ تولید و عرضه محصولات تراریخته، موافقان و مخالفانی در کشور دارد که اثبات صحت و سقم ادعاهای هریک از این گروه ها نیازمند کارهای کارشناسی و بررسی های علمی و تخصصی است با این حال اکنون برخی از مواد غذایی در بازار، تراریخته‌اند به‌طوری که بنا به گزارش مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، این نوع محصولات در برخی مناطق کشور، کشت شده است.

** محصولات تراریخته در زنجان کشت نمی‌شود
مدیر روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان گفت: محصولات تراریخته در زنجان، کشت نمی‌شود و تاکنون نیز محصولی از سوی نهادهای بالادستی برای کشت تراریخته در استان معرفی نشده است.
محمدحسین سروش‌نیا با بیان اینکه مخالفان کشت محصولات تراریخته معتقدند که به جای تولید این محصولات برای جبران نیازهای غذایی کشور باید به واردات، روی آورده شود، خاطرنشان کرد: محصولات وارداتی، اغلب تراریخته هستند. لذا اگر تولید محصول تراریخته در داخل، منفی باشد واردات آن، منفی در منفی است!
وی افزود: مخالفین، معتقدند که اصلاح ژنتیکی انجام‌شده بر روی گیاهان به سیستم اکولوژی، محیط زیست و سلامت جامعه ضرر می رساند.
سروش‌نیا ادامه داد: نظر موافقین بر این است که به دلیل محدودیت منابع آبی و زمین‌های کشاورزی باید این نوع محصولات در داخل کشور، تولید شوند.

** مفید یا مضر بودن محصولات تراریخته، بستگی به چگونگی استفاده دارد
عضو هیات علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه زنجان با بیان این که تولید محصولات تراریخته، موضوع بسیار مهمی است، گفت: این موضوع مانند چاقو است که می‌تواند هم مفید و هم مضر باشد که این امر، بستگی به نحوه و چگونگی استفاده ما دارد.
دکتر محمدرضا عظیمی با اشاره به این که کشت محصولات تراریخته به دلیل برخی مخالفت‌ها متوقف شده است، افزود: با این حال، این نوع محصولات به‌صورت محدود و غیررسمی در برخی نقاط کشور، کشت می‌شود و در واقع، بین موافقان و مخالفان، معلق مانده است.
وی در خصوص دلایل کشت محصولات تراریخته در کشور، تصریح کرد: کشور و البته دنیا با بحران افزایش جمعیت، محدودیت منابع آب، محدودیت سطح زیر کشت، افزایش دما و تغییر اقلیم، مواجه شده و نه تنها ایران بلکه کل دنیا جهت تامین غذای مردم، ملزم به تولید محصولات تراریخته است.
عظیمی با بیان این که یکی از راه‌های تولید و تامین غذای مردم، بالا بردن میزان تولید در واحد سطح است، ادامه داد: در این شرایط، اصلاح نباتات به فریاد می‌رسد که از جمله ابزارهای آن، تولید گیاهان تراریخته است.
عضو هیات علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه زنجان با اشاره به این که گیاه تراریخته دارای ویژگی‌هایی است که سایر هم‌گونه‌هایش ندارند، اظهار داشت: برای مثال برنج به شدت، آفت ساقه‌خوار دارد. حال اگر بتوان بذری تولید کرد که ژنی بیگانه به آن تزریق شده که آفت نمی‌تواند به آن حمله کند این نوع برنج، تراریخته است.
وی یادآور شد: نمایندگان مجلس هم در تلاش هستند که تولید محصولات تراریخته به قانون تبدیل شود که صحیحش این است.
عظیمی در خصوص وجود محصولات تراریخته در بازار داخلی، گفت: اکثر روغن‌ها و ذرت موجود در بازار، تراریخته‌اند چرا که پتانسیل گیاهی ما طوری نیست که بتوانیم این همه محصول را در داخل، تولید کنیم. البته محصولات تراریخته، مضراتی هم دارند که منکر آن نیستیم اما باید به‌صورت کنترل شده باشد و از مراحل آزمایشگاهی بگذرد.

** تراریخته بودن محصول باید بر روی آن قید شود
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان نیز در خصوص عرضه محصولات تراریخته در استان، گفت: تعداد محدودی از شرکت‌ها در زنجان، این نوع محصولات را عرضه می‌کنند که الزام کرده‌ایم تراریخته بودن آن را بر روی محصول، قید کنند تا خریدار، با آگاهی آن را انتخاب کند و تصمیم به خرید بگیرد.
دکتر جواد تاج‌کی افزود: در صورت ادعای تراریخته بودن محصول فاقد لوگو نیز عرضه‌کننده باید گواهی یا مستنداتی مبنی بر تراریخته بودن، ارائه دهد تا مجوز عرضه آن صادر شود.
وی با بیان این که آیتم‌ها و دلایل مختلفی مبنی بر تایید یا رد محصولات تراریخته وجود دارد که هیچ‌کدام هم به‌طور قطع، تایید نشده‌اند، افزود: واقعا نمی‌دانیم خوب است یا بد چرا که اگر مضر است نباید اجازه تولید داده شود و اگر مفید است نباید جلوی تولید آن گرفته شود.
تاج‌کی خاطرنشان کرد: محصولات تراریخته دارای مزایایی است از جمله این که تولید انبوه می‌شود و از سموم کشاورزی، استفاده نمی‌شود چون خودشان مقاوم شده‌اند در حالی که مخالفان، همین عدم تولید آفت و عدم استفاده از سموم را عیب می‌دانند که نیاز به بررسی مفصل دارد تا تصمیم نهایی گرفته شود.
6085/9556
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.