به گزارش ایرنا عباس کشاورز یکشنبه در همایش یک روزه دانه های روغنی در سالن اجتماعات جهاد کشاورزی خوزستان، درباره دلیل اصرار به توسعه کشت کلزا اظهار کرد: کشاورزی کشور در آستانه ناپایداری است و آسیب شناسی این بخش نشان می دهد که تناوب کشت نیز بر هم خورده است.
وی با بیان اینکه 62 درصد اراضی آبی کشور (به استثنای برنج شمال و یونجه) زیر کشت گندم و جو است اضافه کرد: ماده آلی خاک های کشور به شدت کاهش یافته و ذخیره آن به کمتر از یک درصد رسیده به طوری که در برخی استان ها همچون خراسان 0.4 درصد است این در حالیست که در کشوری همچون کانادا در حدود 5 درصد است.
کشاورز تصریح کرد: خاکی که ماده آلی آن کاهش می یابد، توان نگهداری آب و ریشه گیاه را ندارد.
وی با بیان اینکه با فرمول کمک به پایداری کشاورزی به کشت کلزا رسیدیم گفت: در سال های نخست کشت کلزا، خودکفایی در این محصول مورد انتظار نیست اما با توسعه کشت این گیاه قصد داریم، ناپایداری در کشاورزی را متوقف کنیم.
کشاورز افزود: برای این منظور در سه سال گذشته سطح زیر کشت گندم را کاهش دادیم زیرا در گندم به دنبال نمایش غیرواقعی و مقطعی نیستیم و با دستیابی به فرمول آن، هیچ نگرانی از بابت خودکفایی در این محصول نداریم.
وی تاکید کرد: آفت 'پاخوره' که اکنون زمینهای استان های مرکزی، فارس، کرمانشاه و ... را درگیر کرده، راهی به جز کشت کلزا ندارد.
این مقام مسئول همچنین با اشاره به توجه جدی به گیاه کلزا از دهه 70 در کشور، توسعه کشت این گیاه را در امنیت غذایی بسیار موثر دانست و گفت: برخی از مخالفان توسعه کلزا معتقد هستند که با توجه به ارزان بودن این محصول نباید به سمت تولید آن رفت، در حالی که گذشته نشان می دهد هیچ کشوری نتوانسته نسبت به امنیت غذایی خود بی تفاوت باشد.
وی اضافه کرد: هر کدام از کشورها یک نوع دانه روغنی را متناسب با اقلیم و منابع آبی خود انتخاب کرده اند و ایران نیز بعد از بررسی، به ویژه به دلیل محدودیت منابع آب، کلزا را به عنوان بهترین محصول برگزیده که توسعه کشت این محصول از دولت یازدهم آغاز شده و در دولت جدید نیز ادامه دارد.
به گفته وی، پیش از این آفتابگردان و سویا نیز در کشور کشت می شد که در 50 سال گذشته به تدریج در حال حذف شدن است.
کشاورز اظهار کرد: مزایا و معایب کشت کلزا بررسی و طرح آن تدوین و در 2 سال گذشته اجرایی شده است.
وی در ادامه با بیان اینکه سال آینده 30 درصد نیاز کلزا تولید می شود گفت: گیاه کلزا باید به درستی معرفی شود زیرا معتقد هستیم که ایران در کشت کلزا ظرفیتی بیش از اروپا دارد.
کشاورز افزود: کلزا گیاهی مدیریت پذیر است و به کود، تاریخ کشت، عمل کشت و تعداد بوته حساس است بنابراین باید با دقت به سراغ این محصول رفت.
وی با بیان اینکه کشت کلزا باید جدی گرفته شود تاکید کرد: اراده ما این است که کلزا را توسعه دهیم، البته این یک تصمیم شخصی و سلیقه ای و احساسی نیست و بررسی ها آن را اثبات کرده است.
کشاورز افزود: اگر خوداتکایی در تولید کلزا ظرف 2 سال به بیش از 30 درصد برسد، می توانیم به موفقیت توسعه این کشت مطمئن باشیم، در غیراینصورت احتمال شکست این برنامه وجود دارد.
وی اظهار کرد: با برنامه ریزی های انجام شده تا هشت سال آینده می توانیم 70 درصد کلزای مورد نیاز کشور را در داخل تولید کنیم.

7151/6002
خبرنگار: نادره وائلی زاده**انتشاردهنده :کبری آقازری
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.