به گزارش ایرنا امید حاجتی چهارشنبه در کارگروه اقتصادی، اشتغال و سرمایهگذاری خوزستان که در محل سالن شهید رجایی استانداری برگزار شد یکی از دلایل بهمریختگی ترکیب جمعیتی را ماده یک اصلاح موادی از قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری مصوب سال ۱۳۶۲ بیان کرد و افزود: بر اساس این اصلاحیه، روستاهای مرکز بخش فارغ از اینکه چه تعداد جمعیت دارند؛ باید به شهر تبدیل شوند و علاوه بر این روستاهایی که جمعیت آنها به سه هزار و ۵۰۰ نفر میرسند نیز به بخش تبدیل خواهند شد.
دبیر شورای برنامه ریزی استان با بیان اینکه اجرای این قانون باعث شده تا به صورت ناخودآگاه، متعالی و به توسعه رسیدن دارای تعریفی شود که جامعه مولد کشور را با چالش مواجه کرده است
گفت:تبدیل روستاها به شهر فارغ از اینکه با چه کیفیت و منبع درآمدی انجام می شود، باعث پیروی ناگزیر کشور از آن شده در حالی که وضع چنین قوانینی فاقد پیش بینی و بررسی تبعات بعدی هستند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تاکید کرد: چنین قوانینی باعث می شوند که در برنامههای توسعه، به دلیل اجرای قانون و نیز فضای حاکم بر تفاوتهای رفاهی در ارائه خدمات بین جامعه شهری و روستایی، روستاییان را به سمت شهرنشینی سوق دهیم.
تفاوتهای آماری در شاخصهای روستایی خوزستان با متوسط کشوری
وی همچنین در بخش دیگری از این نشست، بیانداشت: اگر به صورت کلان توسعه را بپذیریم، طبیعتاً با توجه به اهمیت و نقشی روستایی در تولید و مولد بودن سهم قابل ملاحظهای از توسعه را به خود اختصاص میدهند.
حاجتی به مطالعات انجام شده مجمع تشخیص مصلحت نظام که در حوزه روستایی استان انجام داده، اشاره کرد و گفت: برخی شاخصهای استانی در حوزه روستایی دارای تفاوتهای فاحشی با متوسط کشوری دارند.
وی با بیان اینکه ۲۰ درصد جمعیت استان خوزستان روستایی و ۸۰ درصد دیگر شهری هستند، گفت: رشد جمعیت در روستاهای کشور منفی ۰.۶۸ درصد است اما در خوزستان منفی ۲.۰۴ درصد است که از تفاوت بسیار زیادی با متوسط کشوری برخوردار است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان ادامه داد: روستاهای خوزستان با بُعد خانوار ۳.۹۱ درصدی، رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده است و در بخش جمعیت عشایری، خوزستان رتبه چهار کشور را دارد.
حاجتی خاطرنشان کرد: از نظر نرخ بیکاری جمعیت روستایی متوسط کشوری ۱۰.۸ درصد است که این شاخص در خوزستان به صورت متوسط ۱۲.۲ درصد است اما با این وجود، مشارکت جامعه روستایی خوزستان از متوسط کشور بالاتر است.
وی با بیان اینکه خوزستان از نظر نسبت جوانی جمعیت روستایی یعنی سن ۱۵ تا ۲۴ سال، سومین استان کشور است، گفت: در نهایت سهم روستاهای استان در سرانه تولید ناخالص داخلی بدون لحاظ نفت، ۸۷ درصد است در صورتی که متوسط کشوری ۶۹ درصد است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان خوزستان با تاکید بر اینکه تفاوتهای فاحش بین سطح رفاه و زندگی در روستا و شهر وجود دارد، گفت: این موضوع باعث شده تا روستا نشینان بخاطر این اختلافات، به سمت حاشیه نشینی در شهرها گرایش پیدا کنند که این خود منجر به ایجاد تبعات و معضلات متعددی برای جامعه شهری شده است.
بر اساس این گزارش، فرسایش اراضی، کاهش یا قطع منابع آبی و از بین رفتن منابع مورد نیاز برای فعالیت اقتصادی در روستاها و همچنین تبدیل بیرویه روستا به شهر، اجرای پروژههای عمرانی، ادغام، جابجایی و تجمیع روستاهای سانحه دیده، بروز جنگ تحمیلی و نیز کمشماری در آمارگیریها عامل کاهش تعداد آبادیهای دارای سکنه کشور طی سه دهه اخیر بوده اند.