به گزارش ایرنا شهرستان شیروان در سال های اخیر دوران خشکسالی و کم‌آبی سختی ها را به خود دیده و حتی در مناطق مختلف بویژه تعدادی از روستاها مردم برای تامین آب شرب با مشکل مواجه شده اند.
بارش‌های رو به رشد ابتدای سال جدید نیز مرهم خشکی سد آب بارزوی شیروان نشد و همچنان مخزن این سد خالی است.
گرد و غبار و ریزگردها، تغییر اقلیم، از میان رفتن زیست‌بوم‌های طبیعی و کاهش سطح زیر کشت و تولید محصولات کشاورزی تنها بخشی از مشکلاتی است که در نتیجه خشکسالی و از آن مهم‌تر مدیریت ناصحیح منابع آب در سال‌های گذشته گریبان شیروان را گرفته است.
در شرایط کنونی با استمرار خشکسالی ها و کاهش حجم روان آب ها ناگزیر از ارتقای بهره وری در مصرف و مدیریت آن هستیم که به منظور حفاظت از منابع آب و بهره وری در این حوزه، باید به سمت مدیریت مصرف حرکت کنیم.
نادیده گرفتن این هشدارها در طول 5 دهه گذشته وضعیت خشکسالی در شیروان را بسیار حساس کرده است.
از سویی با در نظر نگرفتن این هشدارها امروز در شیروان با یک خشکسالی بسیار گسترده و انباشته شده روی هم مواجه شده ایم و در حالی که مدیریت آبی از سال‌ها قبل باید در برنامه قرار می‌گرفت.
در سال های اخیر مصوباتی در راستای اصلاح الگوی کشت و جلوگیری از تولید محصولات آب بر و جلوگیری از آبیاری سنتی ابلاغ شده بود اما کشاورزی در این شهرستان با وجود همه اقدامات انجام شده هنوز با روش های علمی و برنامه ریزی و روش های مدون علمی فاصله طولانی دارد.
فرماندار شیروان گفت: ورودی آب به سد بارزوی این شهرستان خراسان شمالی در سال جاری 47.18 درصد کاهش یافته است که این موضوع نشان از خشکسالی شدید دارد.
امین رضا مرآتی اظهار داشت: با توجه به اینکه 3.7 درصد آب پشت سد بارزو ذخیره شده است باید در بحث صرفه جویی آب یک عزم جدی صورت گیرد.
به گزارش ایرنا حجم سالانه مخزن سد بارزوی شیروان 92میلیون متر مکعب آب است که بنا به گفته مسئولان اکنون این سد شرایط نامناسب دارد و متاثر از
خشکسالی ها و کاهش بارندگی ها، پاییز پارسال از محل این سدها آب در اختیار کشاورزان قرار نگرفته است.
فرماندار شیروان افزود: بحران خشکسالی مشکل کوچکی نیست باید با برنامه ریزی و هدف گذاری صحیح از این بحران عبور کنیم.
نماینده عالی دولت در شیروان گفت: سند جامع مدیریت بحران شیروان تدوین و به وزرات کشور ارسال شده است.
فرماندار شیروان با بیان اینکه این شهرستان با بحران آب روبه رو است گفت: حجم آب موجود سد بارزو 13 میلیون متر مکعب است که هشت میلیون متر مکعب آن حجم مرده است.
مرآتی با بیان اینکه سهمیه تولید آب شرب در نظر گرفته شده امسال این شهرستان 2میلیون متر مکعب است اظهار داشت: مصرف آب از سال گذشته بشدت افزایش یافته است که باید مصرف آن را کنترل کنیم.
مدیر عامل آب منطقه ای خراسان شمالی با بیان اینکه سد بارزوی شیروان شرایط خوبی ندارد گفت: حجم کل مخزن آب سد 92 میلیون متر مکعب در سال است که حجم آب قابل تنظیم برای یکسال 44.4 میلیون متر مکعب پیش بینی شده است.
سید ابراهیم علوی در گفت و گو با ایرنا با اشاره به اینکه هم اکنون سد بارزو شیروان 4 درصد یعنی حدود 4 میلیون متر مکعب آب دارد اظهار کرد: این سد سال گذشته 15 میلیون مترمکعب آب داشته که 16 درصد حجم مخزن سد را شامل می شده است.
وی با بیان اینکه امسال کل آب ورودی سد هشت میلیون متر مکعب بوده است گفت: کاهش بارندگی در شیروان نسبت به شهرستان های دیگر زیاد نبوده و شرایط بهتری را در مقایسه با دیگر شهرهای استان داشته ولی بارندگی در حوزه بالای دست سد اتفاق نیفتاده و بارندگی موثر در مخزن سد صورت نگرفته است.
علوی افزود: از مهرماه 96 تاکنون این شهرستان 206 میلیمتر بارندگی داشته است که نسبت به میانگین بلند مدت 9 درصد کاهش داشته است.
مدیرعامل آب منطقه ای خراسان شمالی گفت: با توجه به پیش بینی خشکسالی و تدابیر صورت گرفته اواخر سال گذشته جلساتی در این خصوص صورت گرفت که سعی کردیم مصارف آب سد را با اولویت شرب و باغات تحویل دهیم که میزان سهم بخش های مختلف آب مشخص شده و به کمک مردم و کشاورزان وضعیت کم آبی را مدیریت خواهیم کرد.
علوی با بیان اینکه سالانه 6 میلیون متر مکعب آب در سال برای کشاورزان در نظر گرفته شده است افزود: این در صورتی است که نیاز آب کشاورزان منطقه بیش از این است که توصیه شده از کشت های کم مصرف، کم آب طلب و روش های جدید آبیاری استفاده شود.
شهرستان شیروان دارای 105 هزار هکتار عرصه کشاورزی و باغی است،
این شهرستان با 157 هزار نفر جمعیت به عنوان دومین شهرستان پر جمعیت خراسان شمالی در 60 کیلومتری شرق بجنورد قرار دارد.
3007/ 7186/ 6042
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.