علیرغم اینکه گروه او یعنی تحریر شام (HTS)، توسط ایالات متحده، بریتانیا، اتحادیه اروپا و سازمان ملل به عنوان یک سازمان تروریستی در فهرست سیاه قرار گرفته است، احمد الشرع مقام های سیاسی این کشورها را در دمشق به حضور می پذیرد.

پایگاه خبری جماران - دیپلماسی اغلب به عنوان هنر امکانپذیر ساختن آنچه غیرممکن به نظر میرسد شناخته میشود. اگر این طور باشد، احمد الشرع، رهبر موقت هیات حاکمه سوریه، خود را به عنوان استاد اقناع و مصالحه به اثبات رسانده است.

گاردین در تازه ترین سرمقاله به بررسی شخصیت ابومحمد الجولانی رهبر هیات تحریر الشام پرداخته و می نویسد:  علیرغم اینکه گروه او یعنی تحریر شام (HTS)، توسط ایالات متحده، بریتانیا، اتحادیه اروپا و سازمان ملل به عنوان یک سازمان تروریستی در فهرست سیاه قرار گرفته است، احمد الشرع مقام های سیاسی این کشورها را در دمشق به حضور می پذیرد. گفت و گوها و رایزنی های او با هیات آمریکایی باعث شد تا پاداش ۱۰ میلیون دلاری برای سر او لغو شود. برای نشان دادن تغییر، او نام جنگی‌ متعلق به روزهای ستیز و جنگ یعنی  ابو محمد الجولانی و لباس‌های جنگی‌  را کنار گذاشته تا سوریه را از ۵۴ سال حکومت اسد دور کند.

این دید و بازدیدها نشانه‌ای از تمایل بین‌المللی برای بازنگری در پاسخ به تغییرات دینامیک قدرت در سوریه است. اما اینکه این تحرکات منجر به اقدام‌های ملموس خواهد شد یا نه، همچنان سوالی باز است. سوریه نیاز به انجام اقدام فوری برای نجات دارد: بیش از ۹۰ درصد جمعیت زیر خط فقر زندگی می‌کنند. بیش از ۶ میلیون نفر از کشور خارج شده‌اند و ۷ میلیون نفر در داخل مرزهای آن آواره هستند.

خواسته های محمد الشرع تقریبا مشخص هستند: خروج گروه تحریر الشام از فهرست های تروریستی، رسمیت بخشیدن به دولت موقت او و لغو تحریم هایی که در دوره بشار اسد بر سوریه وضع شده بودند.

در عوض، قدرت‌های خارجی خواسته‌های مختلفی دارند. بسیاری از کشورها بر لزوم احترام به اقلیت‌ها، حاکمیت قانون و در نهایت تشکیل یک دولت فراگیر تأکید دارند. با این حال، برخی از آن‌ها درخواست‌های منافع‌طلبانه دارند. روسیه خواهان حفظ پایگاه‌های نظامی خود است. ایالات متحده که اعتراف کرده است ۲,۰۰۰ نیروی نظامی در سوریه دارد، می‌خواهد نفوذ ایران را کاهش دهد و با متحدان کرد خود با داعش بجنگد. ترکیه که اعلام کرده است محدودیت‌ها اعمال شده بر تحریر الشام را لغو خواهد کرد، خواستار عقب‌نشینی گروه‌های کرد و خواسته‌های آن‌ها برای خودمختاری است.

یک سوریه پایدار جذابیت‌هایی فراتر از منافع داخلی دارد. در حالی که بازگشت پناهندگان ممکن است فشارهای مهاجرتی به ترکیه و اروپا را کاهش دهد، سازمان ملل به درستی هشدار می‌دهد که بدون برنامه‌ریزی دقیق و حمایت بین‌المللی، چنین اقداماتی ممکن است منجر به از سرگیری جنگ در کشوری شود که هم اکنون هم زخمی همین درگیری ها است. در نهایت هدف دمشق باید ایجاد صلح پایدار در یک دولت متحد باشد. این بدان معناست که قدرت‌های خارجی باید از مداخله خود کاسته و کنار بروند، مانند اسرائیل که به طور غیرقانونی خاک سوریه را اشغال کرده است.

هیات تحریر الشام باید نشان دهد که واقعاً گذشته‌اش به عنوان یک گروه مسلح اقتدارگرا را پشت سر گذاشته است. این گروه به همراه سایر شورشیان متهم به شکنجه و راه‌اندازی "پلیس اخلاق" برای کنترل زندگی زنان بوده است. حکومت آن‌ها در استان ادلب با اعتراضات به دلیل مالیات‌های سنگین و خدمات عمومی ضعیف همراه بود. همان‌طور که تحریر الشام از فروپاشی رژیم اسد برخاسته است، باید راهی برای رسیدگی به تمامی نقض‌های حقوق بشر، از جمله نقض‌های خود پیدا کند.

برخی از سوری‌ها نگران هستند که دولت جدید به سوی حکومتی مذهبی و سختگیرانه متمایل شود که زنان را از زندگی عمومی کنار بگذارد. احمد الشرع در حال تلاش است تا این نگرانی‌ها را از بین ببرد و با نمایندگان گروه‌های اقلیتی دیدار کرده و به بازسازی سوریه به عنوان یک کشور ورشکسته متعهد شده است. درخواست او برای بازنگری در این که آیا مناسب است که انتقال سیاسی سوریه تحت فرمان قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در سال ۲۰۱۵ قرار گیرد، ارزشمند است. با این حال، او باید تدوین قانون اساسی را به یک مجمع منتخب یا مجمعی که شامل تنوع سوریه باشد واگذار کند، نه یک کمیته دست‌چین شده از متحدان هم‌فکر. در صورت انتخاب گزینه آخر این خطر وجود دارد که او اقدام به تدوین قانون اساسی کند که مورد احترام همه سوری ها نیست همانطور که در دوره اسد نبود.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

کلمات کلیدی سوریه
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.