دامدان می گویند هر سال و در آستانه فصل گرما، قیمت شیر به بهانه اینکه میزان تولید محصولات در کارخانه های لبنی افزایش یافته و انباشت شده، کاهش می یابد و این وضعیت آنان را دچار نگرانی می کند، اما امسال، شیوع کرونا مشکل را مضاعف کرده و سبب شده تا مصرف شیر در میان مردم کاهش یابد و به همین علت، شیر روی دستشان مانده است.
البته بیشترین مشکل فروش شیر، مربوط به دامدارانی است که محصول را به واحدهای سنتی ماست بندی و لبنیاتی ها می فروشند.
مردم خراسان شمالی رغبت و گرایش زیادی به مصرف لبنیات سنتی دارند، از این رو برای پاسخ به نیاز و ذائقه مردم، واحدهای ماست بندی و فروش لبنیات سنتی، رونق گرفت و البته بسیاری از شیرهای تولیدی، روانه این واحدها شد، به طوری که برخی مراکز جمع آوری شیر، با کمبود شیر روبه رو می شدند.
اما در این روزهای کرونایی، واحدهای سنتی تولید لبنیات، دیگر مشتری گذشته را ندارند، محصولات تولیدی آنها خریدار ندارد از این رو، شیر تولیدی دامداران را نمی خرند و یا با قیمت بسیار پایین خریداری می کنند.
شیر روی دست دامدار باد کرده
یکی از دامداران شهرستان بجنورد با انتقاد از پایین بودن قیمت شیر گفت: شیر تولیدی را به یکی از واحدهای ماست بندی، تحویل می دهم، تا پیش از کرونا، مشکلی در خرید شیرخام توسط این واحد وجود نداشت اما اعلام کرده است که محصولاتش مشتری ندارد و از این رو نمی تواند شیر تولیدی ما را خریداری کند.
مرتضی یزدنی افزود: چند هفته ای است که شیر تولیدی، در دستم می ماند، به ناچار در خانه شیر را به ماست و کره تولید تبدیل می کنم، اما این محصولات هم روی دستم مانده است.
چند هفته ای است که شیر تولیدی، در دستم می ماند، به ناچار در خانه شیر را مایه می زنم و ماست و کره تولید می کنم، اما این محصولات هم روی دستم باد کرده است
وی اظهار داشت: شرکت ها، شیر را نمی خرند و یا با قیمت بسیار پایین می خرند، آخر ۲۰ هزار ریال برای هر کیلوگرم شیر، ظلم است، مگر قیمت آذوقه و خوراک دام را نمی بینند، با این وضعیت باید مبلغی هم از جیب هزینه کنیم.
این تولیدکننده بخش کشاورزی افزود: قیمت پایین شیر و ناز آوردن خریداران از یک طرف و بیماری کرونا و نداشتن متقاضی برای لبنیات از طرفی، ما را دچار مشکل کرده است.
یکی دیگر از گاوداران بجنوردی هم گفت: شیر خام خریدار ندارد و در این چند روز، شیر را گرم کرده و به صورت سنتی، لبنیات تولید می کنم، اما تمام این محصولات دو سه هفته اخیر، روی دستم مانده است.
غلام محمدی اظهار داشت: این روزها، که شیر و لبنیات فروش ندارد، در تامین هزینه های خوراک گاو، مانده ام، خوراک گران شده و قیمت شیر، تو سری خورده است، اکنون نمی دانم برای تامین آذوقه دام، چه کنم.
شیر و لبنیات فروش ندارد، در تامین هزینه های خوراک گاو، مانده ام، خوراک گران شده و قیمت شیر، تو سری خورده است، اکنون نمی دانم برای تامین آذوقه دام، چه کنم
این دامدار نبود واحد فعال لبنی را از مشکلات خراسان شمالی عنوان کرد و گفت: این امر سبب شده تا شیر تولیدی استان که در مراکز جمع آوری شیر جمع آوری می شود، از استان خارج شود.
یکی از گاوداران شهرستان گرمه در این باره گفت: در شهرستان، سه مرکز جمع آوری شیر، محصول تولیدی گاوداران را می خریدند و به خارج استان بردند، اما چند وقتی است که دیگر به کارخانه های خارج استان، شیر تحویل نمی دهند.
محمدرحیم باقری اظهار داشت: مراکز جمع آوری شیر اعلام کرده اند که کارخانه فاروج، گفته است شیر تحویل می گیریم، اما قیمت نامعلوم و زمان پرداخت وجه هم نامعلوم است.
وی افزود: با این وضعیت، نگران هزینه های تامین خوراک دام هستیم، برای تامین خوراک مانده ایم.
این تولیدکننده بخش کشاورزی خاطرنشان کرد: مرکز جمع آوری شیر، بابت خرید شیر دو سه ماه پیش، وجهی را نداده، از این مرکز، خوراک دام خواستم، اما خوراک هم نداد.
این گاودار افزود: مسوول مرکز جمع آوری شیر می گوید که کارخانه گفته است، بابت وجه شیر، پنیر و محصول لبنی ببرید، آخر مگر ما چقدر پنیر مصرف می کنیم، نه مصرف داریم نه بازاری برای فروش محصولات تولیدی کارخانه.
مشکل حل شده است
مسوول مرکز جمع آوری شیر کوهدشت در شهرستان گرمه هم با اشاره به انتقاد دامداران گفت: اکنون با ارسال شیر تولیدی گاوداران این شهرستان به فاروج، مشکل شده است.
مهدی مقصودی اظهار داشت: با هماهنگی ها انجام شده با فرمانداری، قرار شد که شیر تولیدی این شهرستان جمع آوری شود و شرکت تعاونی بجنورد آن تحویل بگیرد.
وی افزود: کارخانه لبنی در فاروج، در ابتدا، اعلام کرد کرد شیر، با آب اختلاط شده و ۳۰ درصد آب دارد اما آزمایش های انجام شد، نشان داد که این ادعا صحت ندارد.
مسوول مرکز جمع آوری شیر کوهدشت در شهرستان گرمه گفت: کارخانه لبنی فاروج، هنوز قیمت قطعی نداده و گفته است وجه، تا چند ماه پرداخت نمی شود، با این شرایط، دامدار برای تامین خوراک دام، با مشکل روبه رو است.
کارخانه ها شیر را با قیمت مصوب می خرند
مدیرامور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در این باره گفت: قمیت مصوب برای خرید شیر به ازای هر کیلوگرم، ۲۳ هزار و ۹۰۰ ریال است البته این قیمت، برای شیر با کیفیت مناسب، بار میکروبی پایین و چربی مناسب است، و کارخانه ها، شیر را با همان قیمت مصوب خریداری می کنند.
احمد داوطلب اظهار داشت: اکنون بیشترین مشکل، در واحدهای سنتی تولید محصولات لبنی است، این روزها، تقاضای مردم برای مصرف لبنیات سنتی کاهش یافته است و محصولات سنتی تولیدی در واحدهای ماست بندی سنتی، فروش نداشته است از این رو، شیر دامداران را نمی خرند یا با قیمت کمتر می خرند.
بیشترین مشکل، در واحدهای سنتی تولید محصولات لبنی است، این روزها، تقاضای مردم برای مصرف لبنیات سنتی کاهش یافته است و محصولات سنتی تولیدی در واحدهای ماست بندی سنتی، فروش نداشته است از این رو، شیر دامداران را نمی خرند
وی افزود: پیش از این، بیشترین شیر تولیدی روانه واحدهای سنتی می شد اما اکنون، عکس قضیه اتفاق افتاده، مراکز جمع آوری شیر که پیش از این روزی ۱۰ تن شیر خریداری می کردند و اعلام می کرند که شیر به آنان عرضه نمی شود، اکنون روزی ۲۰ تن شیر دریافت می کنند.
مدیرامور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: ظرفیت مراکز جمع آوری شیر در استان، روزانه ۱۷۰ تن است و در واحدهای گاوداری صنعتی هم روزی ۶۰ تن شیر تولید می شود.
کاهش قیمت شیر
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: کاهش قیمت شیر در آستانه فصل گرما، مشکل آشنای دامداران استان است که البته سبب نگرانی تولیدکنندگان شده است.
محمد محمدزاده اظهار داشت: قیمت مصوب خرید هر کیلوگرم شیر خام ۲۳ هزار و ۹۰۰ ریال است که از سال ۹۷ تغییری نداشته است.
وی افزود: اکنون دامداران دارای واحدهای صنعتی و نیز آنان که شیر تولیدی واحد آنان کیفیت بالاتر و بار میکروبی پایین تری دارد، محصول خود را بیش از قیمت مصوب، عرضه می کنند.
محمدزاده اظهار داشت: یکی از علل کاهش قیمت شیر، خودداری کارخانه های لبنیات از خرید این محصول با قیمت پیشین از دامداران، به دلیل کاهش میزان فروش محصولاتشان است.
یکی از علل کاهش قیمت شیر، خودداری کارخانه های لبنیات از خرید این محصول با قیمت پیشین از دامداران، به دلیل کاهش میزان فروش محصولاتشان است
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی تصریح کرد: پیش از این، کارخانه ها شیر تولیدی دامداران را به ازای هر کیلوگرم ۲۸ هزار ریال خریداری می کردند اما اکنون این رقم به ۲۵ هزار ریال رسیده است.
وی گفت: کارخانه های لبنی اعلام کرده اند که محصول تولیدی شان به فروش نرفته و انباشته شده است، از این رو نمی توانند با قیمت های قبل، شیر خام را خریداری کنند.
محمدزاده اظهار داشت: صادرات محصولات لبنی به خارج کشور هم محدود شده است و کشور عراق هم که پیش از این از بازارهای هدف صادرات محصولات لبنی بود، خرید این محصولات را محدود کرده است.
وی خاطرنشان کرد: از ۹ کارخانه لبنی ایجاد شده در استان، پنج واحد فعال است و سالانه ۱۰۱ هزار تن شیر در این استان تولید می شود که بر اساس برآوردهای انجام شده، نیمی از آن از استان خارج می شود، البته برخی از کارخانه های لبنی استان هم شیر مورد نیاز را از خارج استان تامین می کنند.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه البته دامداران واحدهای سنتی، بیش از تولیدکنندگان در واحدهای صنعتی از کاهش قیمت شیر نگران و گلایه مند هستند، گفت: شیر تولیدی در دامداری های سنتی هر کیلوگرم ۲۱ تا ۲۲ هزار ریال خریداری می شود.
بر اساس اعلام مسوولان، سرانه مصرف شیر در کشور ۱۰۲ کیلوگرم و در خراسان شمالی ۱۴۰ کیلوگرم است.
خراسان شمالی از قطب های دامپروری و تولید شیر و گوشت در کشور است.
پنج هزار و ۲۸۷ راس دام سنگین در ۱۱۱ گاوداری صنعتی استان نگهداری و پرورش داده می شود.