به گزارش ایرنا، کتابخانه به عنوان یک نهاد فرهنگ ساز، مکانی مناسب برای پویایی سطوح مختلف فرهنگی است و موجب ارتقای فرهنگ عمومی جامعه می شود لذا باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
شهرستان سبزوار با وجود زادگاه ادیبان علمی و فرهنگی بسیار و افزایش شمار دانش آموختگان و تحصیل کردگان که روز به روز به تعدادشان افزوده می شود، نیازمند توجه به مراکز فرهنگی از جمله کتابخانه ها است.

* نبود منابع کافی در کتابخانه ها
یکی از دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه حکیم سبزواری به خبرنگار ایرنا گفت: نبود منابع کافی در کتابخانه ها موجب بی رغبتی دانشجویان به مراجعه به کتابخانه ها شده است.
حمید رباط جزی افزود: در مراجعات مختلف به کتابخانه های سبزوار بارها با جمله 'این کتاب موجود نیست' یا 'یکی 2 نسخه از آن داشته ایم که در حال حاضر به امانت رفته اند' مواجه شده ام.
وی با بیان اینکه زمان برای یک دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد بسیار حائز اهمیت است اظهار کرد: اغلب کتابخانه ها فاقد راهنما و نرم افزارهای جستجو هستند که این امر موجب می شود زمان بسیار برای جستجوی کتاب مورد نظر صرف کنیم.
وی ادامه داد: علاوه بر موارد یاد شده کمبود کتابخانه و دوری آنها از مراکز دانشگاهی سبب شده است دانشجویان در بسیاری موارد از آمدن به کتابخانه صرف نظر کنند.

*نبود کتاب های متناسب با سن افراد در کتابخانه های سبزوار
بانوی 37 ساله سبزواری که به گفته خودش بیش از 6 سال است به کتابخانه های سبزوار مراجعه می کند گفت: طی سال های اخیر فعالیت های خوبی از سوی متولیان فرهنگی و خیران در زمینه ارتقای سطح کتاب و کتابخوانی در سبزوار انجام شده است اما وضعیت موجود مطابق میل مراجعه کنندگان نیست.
فاطمه قرآنی، افزود: نبود کتاب های متناسب با سن افراد در کتابخانه ها موجب شده است این مراکز توانایی پاسخگویی به نیاز های علمی تمام گروه های مردم را نداشته باشند و گروه خاص و محدود به کتابخانه ها مراجعه کنند.
وی اظهار کرد: منابع موجود در کتابخانه های عمومی شهر نیز متناسب با نیازهای مراجعه کنندگان و فرهنگ بومی منطقه نیست.

* وضعیت نامناسب کتابخانه بخش روداب
یکی از دانشجویان بخش روداب شهرستان سبزوار نیز گفت: این بخش به عنوان بزرگترین بخش کشور با جمعیت حدود پنج هزار نفر تنها یک کتابخانه دارد که ساختمان آن متناسب با کتابخانه نیست.
میثم مهرزاده افزود: منابع موجود در این کتابخانه نیز بسیار قدیمی است و اغلب برای استفاده از سالن مطالعه آن به این محل مراجعه می کنند.

* بودجه خاصی نداریم
سرپرست اداره کتابخانه های عمومی شهرستان سبزوار هم گفت: تنها درآمد کتابخانه ها، نیم درصد از درآمد سالانه شهرداری ست که آن هم با چندین مرتبه نامه نگاری، 200 میلیون ریال در سال پرداخت می شود.
معصومه فلاح افزود: این مبلغ به هیچ وجه پاسخگوی نیاز کتابخانه های این شهرستان نیست و مشکلاتی را برای اداره کتابخانه و تامین منابع علمی آن فراهم کرده است.
وی با بیان اینکه اولین کتابخانه سبزوار در سال 1357 به بهره برداری رسیده است اظهار کرد: از آن زمان 15 کتابخانه دیگر در این شهرستان به بهره برداری رسیده که با توجه به جمعیت سبزوار، کمتر از میانگین و استاندارد کشوری است.
وی گفت: کتابخانه های این شهرستان با 17 نفر اداره می شوند و مابقی افراد فعال در کتابخانه ها به صورت افتخاری یا با کمک خیران حضور دارند.
فلاح افزود: گسترش و ترویج کتاب ‌خوانی بستگی به تمهیدات از پیش تعیین شده دارد که این موارد در سبزوار به خوبی انجام نگرفته است.
وی اعضای فعال کتابخانه های سبزوار را 16 هزار و 183 نفر اعلام کرد و گفت: این تعداد 52 صدم درصد اعضای فعال در کل کتابخانه های کشور را تشکیل می دهند که با توجه به ظرفیت های فرهنگی و علمی شهرستان، تعداد قابل تاملی است.
وی با بیان اینکه 240 هزار جلد کتاب در کتابخانه های شهرستان وجود دارد افزود: از 99 درصد کتابها فقط یک جلد در کتابخانه وجود دارد و مراجعه کنندگان برای دریافت برخی کتابها ماهها در نوبت هستند و شاید هیچ وقت نتوانند به آن کتاب دسترسی پیدا کنند.
وی، کمبود فضا و تمرکز کتابخانه ها در یک منطقه از شهر را از دیگر مشکلات مراجعه کنندگان دانست و ادامه داد: کتابخانه نقش مهمی در پویایی ظرفیت های فرهنگی هر شهر دارند و در صورتی که مشکلات آنها برطرف نشود، نمی توانند تاثیرگذار باشند.
فلاح گفت: کتابخانه های بخش ها و روستاهای این شهرستان نیز بسیار محروم هستند و منابع موجود در آنها بسیار قدیمی است.
وی افزود: اغلب این کتابخانه ها سیستم جستجوی معمولی نیز ندارند و اگر کمک خیران نبود، تعطیلی آنها قطعی بود.
وی اظهار کرد: کتابخانه ‌ها نقش اساسی در توسعه عادت به مطالعه در شهروندان و ارتقای فرهنگ عمومی دارند لذا توجه به آنها بسیار حائز اهمیت است.
به گفته وی تشکیلات و وضعیت کنونی کتابخانه ‌های عمومی سبزوار مناسب شان فرهنگی مردم این شهرستان نیست و توجه بیشتر مسئولین و دست اندرکاران را می طلبد.
شهرستان 320 هزار نفری سبزوار در 230 کیلومتری غرب مشهد مقدس قرار دارد.
گزارش از : حسین عباسی ** انتشار دهنده: محمد حسین علی مقدم
7495 / 6053
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.