حس شنوایی زیباترین و دلنشین ترین حس از حواس پنجگانه است و نداشتن آن نه برای دیگران بلکه بیشتر برای خود فرد مسئله ساز است اما محرومیت از این حس به هیچ وجه نشان از ناتوانی فرد نیست و صرفا نوعی کم توانی است.
ناشنوایان قادر هستند در محیط های پر سر و صدا بهترین و موثرترین خدمت را ارائه دهند بدون آنکه ذره ای خم به ابرو آوردند و تنها یک ناشنواست که می تواند در سکوت مطلق تمرکزی عمیق برای انجام کارهای حساس داشته باشد.
با این حال فرهنگ و شناخت مردم از این گروه به حد کافی نرسیده و هنوز اغلب آنان ترحم به معلولان به ویژه ناشنوایان را سرلوحه رفتار خود با آنها قرار می دهند، در حالی که به جای نگاه ترحم آمیز به ناشنوایان باید به حقوق آنان احترام گذاشت زیرا یک معلول ترحم نیاز ندارد بلکه نیازمند احترام و درک متقابل است.
مناسب سازی محیط برای حضور معلولان، نصب علایم هشدار دهنده نوشتاری در مکان هایی که علائم صوتی هشدار دهنده وجود دارد، حضور رابطان مسلط به زبان اشاره در مکان های عمومی برای راهنمایی ناشنوایان، پخش زیرنویس در برنامه های پرمخاطب صدا و سیما به عنوان رسانه ملی، نصب تابلوهای راهنمایی ویژه ناشنوایان، نصب تلفن های ویژه ناشنوایان در اماکن و معابر عمومی، حضور رابطان شنوایی در دانشگاهها، جذب و استخدام ناشنوایان در مشاغلی که نبود حس شنوایی مشکلی در انجام وظیفه ایجاد نمی کند و وجود فرهنگ مواجهه صحیح با یک معلول ناشنوا یا کم شنوا، بخش هایی از ضرورتهایی است که باید در جامعه رعایت شود تا این افراد بتوانند از حقوق خود بهره مند گردند.
زمان طلایی تشخیص
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی گفت: ناشنوایی یکی از معلولیت های شایع در کنار معلولیت های جسمی، ذهنی و نابینایی است به طوری که از هر هزار تولد زنده سه نفر به صورت ناشنوا متولد می شوند.
حمیدرضا پوریوسف افزود: دوران طلایی و تشخیص مشکلات شنوایی و پیشگیری از این معلولیت در کودکان، کمتر از سه ماهگی است که والدین باید به اهمیت این امر توجه کنند زیرا تشخیص در زمان طلایی بسیار مهم است و پس از آن مداخلات درمانی به موقع نیز نقش تعیین کننده و حساس در اصلاح حس شنوایی کودک دارد.
وی اظهار داشت: زمان طلایی و نهایی برای انجام مداخلات درمانی مشکلات شنوایی و تاثیرگذاری مثبت مداخلات درمانی سن کمتر از شش ماهگی است زیرا گذشتن از این سن برای کودک دچار نقص به معنای کم شنوایی و ناشنوایی مطلق می باشد.
وی گفت: به همین دلیل انجام عمل کاشت حلزون با اولویت انجام می گیرد و در این زمینه تمام تلاش خود را برای تامین هزینه افراد نیازمند انجام می دهیم.
۱۵ درصد معلولان استان ناشنوا هستند
معاون امور توانبخشی اداره کل بهزیستی خراسان رضوی نیز گفت: افراد دارای معلولیت ناشنوایی بیش از ۱۵ درصد معلولان زیرپوشش بهزیستی را در خراسان رضوی تشکیل می دهند. هم اکنون ۱۷ هزار ناشنوا در این استان زیر پوشش بهزیستی هستند و از خدمات توانبخشی بهره می برند.
مسعود فیروزی افزود: از هر هزار تولد زنده سه ناشنوای مادرزادی متولد می شوند اما درصد ناشنوایی پس از تولد بر اثر حوادث، تصادفات، بیماری های خاص، عوارض داروها، آلودگی های صوتی، پیرگوشی و امثال آن بسیار بیشتر از ناشنوایان مادرزادی است.
وی اظهار داشت: تعداد افراد مبتلا به معلولیت ناشنوایی یا کم شنوایی در خراسان رضوی بیش از ۴۰ هزار نفر براورد می شود.
وی با بیان اینکه هم اکنون ۱۲۰ هزار معلول در خراسان رضوی زیرپوشش بهزیستی قرار دارند گفت: ۱۵ درصد این تعداد را ناشنوایان تشکیل می دهند.
فیروزی افزود: معلولیت های جسمی، حرکتی، ذهنی، نابینایی و ناشنوایی شایع ترین معلولیت ها در این استان هستند. ۴۰ درصد این قشر را معلولان جسمی حرکتی، ۳۰ درصد دیگر را معلولان ذهنی و ۱۵ درصد را ناشنوایان، ۱۰ درصد را نابینایان و درصد باقی مانده را دیگر معلولیتها تشکیل می دهند.
وی اظهار داشت: با اقدامات پیشگیرانه و انجام معاینات پزشکی در زمان طلایی درصد قابل توجهی از معلولیت ناشنوایی قابل پیشگیری است.
احترام به حقوق ناشنوا گام اول درک صحیح
فیروزی با بیان اینکه فرد ناشنوا و خانواده وی به اندازه کافی دچار مشکلات و تحمیل هزینه های متعدد هستند گفت: حمایت بیمه ای از این افراد از ضرورت هایی است که باید مورد توجه مسئولان، شرکت های بیمه گذار و نیز متولیان امر سلامت باشد.
وی ادامه داد: کاشت حلزون و خرید سمعک از مواردی است که بهزیستی در این عرصه بیشترین همکاری و حمایت را از این گروه دارد.
وی افزود: هزینه سمعک به صورت آزاد ۶۰ تا ۱۵۰ میلیون ریال است و شرکت های بیمه در پرداخت هزینه ها در این بخش درصد و سهم اندکی را قبول می کنند.
فیروزی اظهار داشت: پرداخت کمک هزینه خرید سمعک در تامین اجتماعی هر ۱۰ سال یکبار و در سایر بیمه ها هم به میزان و سالهای مشابه انجام می شود.
وی گفت: احترام به حقوق ناشنوایان تنها این نیست که اجازه عبور به آنان داد بلکه پراخت حقوق آنها، حمایت آنان در جبران هزینه های سنگین و تامین نیازهای آنان در حوزه اشتغال و مسکن، احترام به حقوق این قشر است.
وی ادامه داد: آگاه کردن و معطوف کردن توجه مسئولان و متولیان به این مهم و نیز فرهنگ سازی بین مردم برای ترویج درک درست از شرایط یک ناشنوا و نیازهای یک فرد در این حوزه وظیفه رسانه ها به عنوان مهمترین بخش فرهنگ سازی و نیز متولیان امر فرهنگ و آموزش در کشور است.
ضرورت ایجاد فرصت های برابر
فیروزی با بیان اینکه معلولیت به هیچوجه مانعی بر حق حیات، زیست در جامعه و مشارکت در فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی نیست افزود: همه معلولان حق دارند از فرصتهای برابر با سایرین برخوردار باشند.
وی گفت: گرچه معلولیت یک ناتوانی جسمی است که به تبع آن برخی مشکلات و سختیها را برای فرد موجب می شود اما به هیچوجه این ناتوانی جسمی، محدودیت برای معلول نیست.
وی اظهار داشت: نصب علائم هشدار دهنده و اعلام خطر در مکانهای عمومی و اماکن خاص برای ناشنوایان در حد صفر است و صرفا به اعلام هشدارها و اطلاع رسانی های صوتی بسنده شده است.
صدا و سیما به ناشنوایان توجه کند
رئیس هیات مدیره کانون ناشنوایان خراسان رضوی نیز با بیان اینکه به این قشر آنطور که باید توجه نمی شود و حقوق اولیه آنان در بی توجهی و فراموشی قرار دارد گفت: از صدا و سیما به عنوان رسانه ملی تقاضا داریم با استفاده از مترجم در برنامههای خود یکی از مهمترین مشکلات این قشر را رفع کند.
معصومه ترابی مقدم افزود: هم اکنون حدود چهار هزار ناشنوا در کلانشهر مشهد عضو این کانون هستند و در برنامه های آن شرکت می کنند.
وی فعال شدن سامانه اعزام مترجم برای ناشنوایان استان را یکی از نقاط قوت در خدمت رسانی به این قشر دانست و اظهار داشت: معلولان بخشی از جامعه هستند که می توانند نقش مهمی در پیشرفت و توسعه ایفا کنند.
وی ادامه داد: مردم باید بیشتر با معلولان و به ویژه ناشنوایان و خواسته ها و نیازهای آنان آشنا شوند تا این قشر بتوانند راحت تر به انجام امور روزانه و گذران زندگی خود بپردازند.
۷۴۹۶/۶۰۵۳