هیپنوتیزم هیچ وجه اشتراکی با خواب ندارد و شخص هیپنوتیزم شونده، در زمان هیپنوتیزم از هوشیاری کامل برخوردار است اما با دو تکنیک تمرکز - انفکاک و پذیرش، توجه وی از مسائل متفرقه جدا شده و توجه خاص وی به یک یا چند موضوع مختص میشود.
دبیر کنگره آسیایی هیپنوتیزم با اشاره به برگزاری ششمین کنگرهی بینالمللی هیپنوتیزم و نخستین کنگره آسیایی هیپنوتیزم در مشهد گفت: هیپنوتیزم همیشه و هر روز در مغز دارد اتفاق میافتد و اگر درست انجام شود و هدایت لازم برای این حالت از مغز صورت گیرد، نقش مهمی در درمان برخی اختلالات روانتنی و روانپزشکی خواهد داشت.
دکتر مهدی فتحی اظهار کرد: هیپنوتیزم هیچ وجه اشتراکی با خواب ندارد و شخص هیپنوتیزم شونده، در زمان هیپنوتیزم از هوشیاری کامل برخوردار است اما با دو تکنیک تمرکز - انفکاک و پذیرش، توجه وی از مسائل متفرقه جدا شده و توجه خاص وی به یک یا چند موضوع مختص میشود. وی با بیان اینکه «اسکنهای مغزی که در زمان هیپنوتیزم انجام شده نشان میدهد که مغز در حالت هوشیاری است»، بیان کرد:
هیپنوتیزم با خواب، تفاوتهای زیادی دارد از جمله اینکه در زمان خواب، امواج مغزی تقریبا به حالت سکون درمیآیند یا کاهش قابل ملاحظهای دارند اما در هیپنوتیزم، امواج مغزی کاملا عادی یا حتی پرکارتر از زمان بیداری هستند.
در زمان هیپنوتیزم هیچ فلج و بیحسی در عضلات اتفاق نمیافتد
میتوان پرکاری امواج مغزی در زمان هیپنوتیزم را به زمانی تشیبه کرد که فرد دچار هیجان و شگفتی میشود یا بر چیزی تمرکز میکند که امواج مغزی در آن حالت زیاد و پرکار میشود. تفاوت دیگر این است که جریان خونی که در هنگام هیپنوتیزم به مغز میرسد بیشتر از جریان خون زمان خواب است.
همچنین در هیپنوتیزم، هیچ فلج و بیحسی در عضلات اتفاق نمیافتد در حالی که در زمان خواب، عضلات تقریبا فلج میشوند و فرد قادر به حرکت آنها نیست. زمانی که فرد هیپنوتیزم میشود در واقع نیروهای تمرکز و انفکاک و پذیرش او کاملا در دست هیپنوتراپ قرار میگیرد تا به سمتی که برای درمان لازم است هدایت شود.
هیپنوتیزم را میتوان یک حالت مغز و یکی از هزاران حالتی دانست که مغز در طول شبانهروز به خود میگیرد؛ به عنوان مثال هر حرکت، واکنش و عمل شما در طول شبانهروز، معمولا یک حالت در مغز ایجاد میکند که ویژگیهای خاص خود را دارد.
زمانی که هیجان دارید، وقتی به یک خاطره فکر میکنید، هنگامی که بر روی یک متن کار میکنید و زمانی که دارید غذا میخورید همه و همه، حالتهای متفاوتی هستند که در مغز ایجاد میشوند و هیپنوتیزم نیز یکی از این حالات مغز است که مختصات خود را دارد.
هیپنوتیزم نه خواب و نه بیداری است، بلکه حالتی از مغز است که دو خصیصه توجه تمرکز یافته و پذیرش افزایشیافته را به همراه دارد.
بر خلاف آنچه که تصور میشد که هیپنوتیزم فقط در مورد افراد ضعیف جواب میدهد، تحقیقات نشان داده افرادی که هیپنوتیزمپذیر هستند هوش بالاتری دارند و قادر به پذیرش بالاتری در مغز هستند.
آیا هیپنوتیزم باعث بیماری میشود؟/ هیپنوتیزم هر روز در مغز اتفاق میافتد
همچنین گفته میشد که هیپنوتیزم باعث بیماری میشود که این باور نادرست است زیرا هیپنوتیزم همیشه و هر روز در مغز دارد اتفاق میافتد و اگر درست انجام شود و هدایت لازم برای این حالت از مغز صورت گیرد نقش مهمی در درمان برخی اختلالات روانتنی و روانپزشکی خواهد داشت.
هیپنوتراپی به تنهایی یک روش درمانی نیست بلکه همواره با تکنیکهای رواندرمانی همراه است و اگر این تکنیکها به کار گرفته نشود. هیپنوتیزم به تنهایی، هیچ عملی انجام نمیدهد و فرد، بعد از پایان هیپنوتیزم، بدون تغییر، به حالت عادی برمیگردد.
رییس انجمن آسیایی هیپنوتیزم تصریح کرد: بنده برای نخستین بار در جهان، جراحیهای زیادی به کمک هیپنوتیزم و بدون استفاده از داروهای بیهوشی یا آرامبخش را رهبری کرده و چندین جراحی در ارتوپدی، دندانپزشکی، جراحی پلاستیک و کاشت مو به کمک هیپنوتیزم در دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شده که در آن تکنیک بیدردی به کار گرفته شده و بیمار در حین آنکه هوشیار بوده، هیچ دردی از عمل جراحی حس نمیکرده است. در یک مورد از این جراحیها در حالی که بیمار کاملا بههوش بود و صحبت میکرد، دریل جراح در حال سوراخ کردن استخوان و کارگذاشن ربات زانو بود اما بیمار، هیچ دردی حس نمیکرد.
شرکت 24 کشور در نخستین کنگره آسیایی هیپنوتیزم در مشهد
فتحی عنوان کرد:ششمین کنگرهی بینالمللی هیپنوتیزم و مهرماه امسال به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار میشود که تا کنون شرکت دانشوران و پژوهشگرانی از 24 کشور دنیا در آن قطعی شده است. وی افزود: تاکنون80 سخنران و 160 مهمان خارجی از کشورهای چین، اندونزی، ژاپن، هند، ارمنستان و ترکیه از آسیا، سوئد، سوئیس، بلژیک، آلمان، فرانسه، اتریش، لهستان، فنلاند و دانمارک از اروپا، اروگوئه و مکزیک از آمریکا مرکزی و جنوبی و کشور آفریقای جنوبی از قاره آفریقا حضورشان در این کنگره قطعی شده است.
دانشیاردانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص برنامههای کنگره تصریح کرد: در این کنگره، سخنرانی، پنل و کارگاههای آموزشی خواهیم داشت که به صورت عملی و توسط استادان خارجی دعوت شده به کنگره، برگزار خواهد شد.
رییس انجمن هیپنوتیزم خراسان رضوی خاطر نشان کرد: هیپنوتیزم، سیر تاریخی، تئوریها و الگوها، نوروسایکوفیزیولوژی هیپنوتیزم، جامعهشناختی هیپنوتیزم، هیپنوتیزم پزشکی، بیهوشی و بی دردی هیپنوتیزمی، هیپنوتیزم روانشناختی، آسیب شناسی هیپنوتیزم، ادراک، شناخت و مدلهای طراحی مغز، هیپنوتیزم و تکنولوژیهای تحریک مغز، فلسفه ذهن، نوروفیدبک، نوروساینس، سایکوسایبرنتیک، رویکردهای مهندسی در روانشناسی، هیپنوتیزم در ورزش و هیپنوتیزم دندانپزشکی از محورهای این کنگره به شمار میرود.