به گزارش ایرنا، ساعت 4:30 دقیقه صبح امروز (یکشنبه ) با جمعی از خبرنگاران بیرجند راهی سرزمین طلای سرخ شهر قاین شدیم بی صبرانه منتظر دیدن مزارع زعفران بودم، رنگ ارغوانی برخی مزارع از دور من را هیجان زده کرده بود انگار نرسیده به مزارع ، گل زعفران که گیاهی خنده آور است من را به وجد آورده و اثرش را گذاشته بود.
حس عجیبی بود همیشه دوست داشتم مانند زنان و دختران گلچین دشت های خراسان جنوبی بیدار شده و دشت های پر از گل زعفران را در طلوع سرخ سحر ببینم.
لذت چیدن گل های خوشبوی زعفران در دشت های باز و بی در و پیکر قاینات را با تمام وجود حس کردم، کشاورزان سختکوش زعفران کار با لبخندی ملیح بر لب و دستانی پینه بسته اما نرم که گل های زعفران را نوازش می کرد با چای زعفرانی از ما پذیرایی کردند.
لذت نوشیدن یک فنجان چای زعفرانی به ویژه در مزارع آن گاهی با زیباترین ساعت ها و روزها برابری می کند وقتی نگاهت را از چشم آینده می دزدی و فقط در همین لحظه ای که ثانیه به ثانیه آن را نفس می کشی غرق می شوی تازه می فهمی زندگی چقدر می تواند دلچسب و قشنگ باشد سرشار از جاذبه های ساده کشف نشده!
آری خراسان جنوبی در بخش کشاورزی دارای ظرفیت ها و جاذبه های زیادی است، محصولات استراتژیکی مانند زرشک، زعفران، عناب، پسته، انار و گل نرگس که برای هر کدام نام های زیبا و در خور شان آنها از جمله طلا و یاقوت سرخ انتخاب شده است.
برداشت محصولات کشاورزی استان آنقدر زیبا و وصف ناشدنی است که هر ساله مزارع کشاورزی میزبان تورهای داخلی و خارجی زیادی به ویژه از کشور آلمان است.
گیاه زعفران این جواهر پاییزی در شرایط آب و هوایی خشک دارای عملکرد خوبی است لذا با توجه به شرایط اقلیمی کشور و خراسان جنوبی که در آن آب یکی از مهمترین عوامل محدود کننده توسعه کشاورزی است، تولید، گسترش و سرمایه گذاری این محصول از مزیت نسبی برخوردار است.
رئیس جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در این ارتباط گفت: امسال 15 هزار هکتار از اراضی استان زیر کشت زعفران قرار دارد که پیش بینی می شود 54 تن زعفران از این مزراع برداشت شود.
هاشم ولی پور مطلق افزود: سطح مزارع زیرکشت زعفران استان کاهش پیدا نکرد اما تولید آن به دلیل شرایط آب و هوایی و سرمازدگی اندکی کاهش داشت.
وی با بیان اینکه خراسان جنوبی رتبه نخست کیفیت زعفران کشور را دارد، عنوان کرد: هر ساله در کشور 390 تن زعفران تولید می شود که 20 تا 25 درصد آن در این استان برداشت می شود.
وی بیان کرد: وزارت جهاد کشاورزی سازو کارهای مختلفی برای حمایت از زعفران در دستور کار دارد، که خرید تضمینی زعفران توسط تعاونی های روستایی از جمله آن است.
وی ادامه داد: برای این مهم بایستی انبارهایی با شرایط مناسب از نظر امنیتی به بورس اعلام شود لذا سه انبار در شهرستان های بیرجند، قاین و فردوس تعیین شد و از این هفته خرید تضمینی زعفران انجام می شود.
به گزارش ایرنا ولی پور مطلق، خرید زنجیره ای زعفران را از دیگر برنامه های وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد و افزود: این بدین معناست که کشورهای صادرکننده و کشاورزان با ورود به این زنجیره عضو شرکت می شوند.
وی یادآور شد: توسط بورس برخی از انبارهای کددار شده و در قبال خرید زعفران اوراق بورس به کشاورز داده می شود، این اوراق قابلیت سندیت دارد که توسط بانک کشاورزی به عنوان وثیقه قبول می شود و کشاورزان قادر به دریافت تسهیلات خواهند بود.
وی به فعالیت 350 هزار نفره بهره برداری در زمینه کشت زعفران در استان اشاره کرد و گفت: از کشاورزان درخواست داریم نسبت به اجرای سیستم های نوین آبیاری بدون هیچگونه محدودیتی با دریافت تسهیلات اقدام کنند.

** پرونده قاچاق زعفران نداریم
مدیرکل تعزیرات حکومتی خراسان جنوبی هم در گفت و گو با ایرنا افزود: در پنج سال گذشته هیچگونه پرونده قاچاق زعفران یا پیاز آن در استان نداشته ایم.
منصور انصاری گفت: برخی موارد بدون دارا بودن مجوز جهاد کشاورزی بین شهرستان ها یا استان ها جابجا می شود که قاچاق محسوب نمی شود.
وی بیان کرد: برای جلوگیری از شیوع بیماری ها باید حتما برای جابجایی پیاز زعفران از مراجع مربوطه به ویژه جهاد کشاورزی استان مجوز حمل و نقل اخذ شود.
وی یادآور شد: چندین سال قبل پیاز زعفران استان به افغانستان قاچاق شد اما اکنون این کشور تولیدکننده شده و نیاز به قاچاق ندارد.

** آبرسانی با تانکر تنها راه نجات مزارع زعفران است
مدیر جهاد کشاورزی سرایان چندی پیش در نشست برنامه ریزی آبرسانی سیار به مزارع زعفران این شهرستان گفت: با توجه به تغییر اقلیم منطقه، بحران خشکسالی و استمرار این پدیده، خشک و کم شدن آب قنوات به ویژه در نواحی کوهپایه ای این شهرستان، آبرسانی به مزارع زعفران با تانکر تنها راه نجات و روزنه امید برای برطرف کردن عطش مزارع زعفران است.
موسی سلیمانی افزود: این شهرستان با سطح زیر کشت 2 هزار و 625 هکتار و تولید 10 تن زعفران مقام دوم تولید زعفران را در استان به خود اختصاص داده و بیش از 20 درصد سطح زیر کشت زعفران شهرستان معادل 525 هکتار از مزارع زعفران در مناطق کوهپایه ای واقع شده است.
وی بیان کرد: در حال حاضر 780 نفر بهره بردار مستقیم با کاشت و برداشت زعفران در سرایان امرار معاش می کنند و با توجه به اینکه بیشتر درآمد مردم روستاهای کوهپایه ای از محصول زعفران است اگر حمایت های لازم در زمینه آبرسانی نشود مزارع زعفران در بی آبی از بین خواهند رفت و شاهد مهاجرت مردم از روستاها خواهیم بود.
وی گفت: با توجه به هزینه های بالای آبرسانی، کشاورزان آبیاری را در نهایت صرفه جویی و ناقص انجام می دهند که چنانچه آبیاری به مزارع زعفران انجام نشود یا به صورت ناقص انجام شود پیاز زعفران از بین خواهد رفت و با کاهش عملکرد تولید زعفران در واحد سطح مواجه خواهیم بود.

**25 درصد مزارع زعفران با تانکر آبرسانی می شود
مدیر جهاد کشاورزی سرایان افزود: کمبود آب در فصل آبیاری مزارع به دغدغه اصلی بسیاری از زعفران کاران روستاهای کوهپایه ای تبدیل شده است.
وی گفت: 25 درصد مزارع زعفران در مناطق کوهپایه ای باید با تانکر آبیاری شود و با هر تانکر 120 متر مربع زمین آبیاری می شود.
سلیمانی پیش بینی کرد که تا پایان فصل برداشت زعفران حدود 10 هزار تانکر معادل 140 هزار مترمکعب عملیات آبرسانی به مزارع زعفران صورت گیرد.
اما با وجود همه این مزایا و مشکلات باید گفت خراسان جنوبی علی رغم اینکه به سرزمین طلا و یاقوت سرخ مشهور است اما زعفران به صورت فله و بدون نام و نشان به کشورهای دیگر صادر می شود.
درآمد های حاصل از زعفران و زرشک این منطقه نه تنها عاید کشاورزان نشده که در شهرهای بزرگ و بعضا خارج از کشور استفاده می شود.
کشاورزان خراسان جنوبی رنج و مشقت های زیادی برای کاشت، داشت و برداشت زعفران می برند لذا دستگاه های مربوطه باید با حمایت از کشاورز دست دلالان را از استان کوتاه کنند.
مشارکت کشاورزان و دستگاه های مربوطه به ویژه جهاد کشاورزی در زمینه برندسازی، بازارسازی، تنوع محصول، فرآوری و ایجاد اشتغال در منطقه باید در اولویت نخست قرار بگیرد.
خام فروشی محصولات استراتژیک استان ضربه بزرگی به اقتصاد آن می زند که با استفاده از توان شرکت های دانش بنیان می توان تولیدات استانی را به ارزش افزوده تبدیل و فرآورده های حاصل از آن را به بازارهای جهانی وارد کرد.
گزارش: رقیه محمدی* انتشار- مریم پنجابی
7557* 6054
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.