به گزارش ایرنا، 11 اردیبهشت روز جهانی کار و کارگر نامگذاری شده است که نشان از اهمیت وجود و فعالیت قشر کارگر در جامعه است اما این قشر همواره با مشکلات و دغدغه های زیادی روبه رو هستند.
کارگران را بازوان متحرک هر جامعه می دانند چراکه کارهای سخت توسط این قشر زحمتکش انجام می شود افرادی که به دلیل شرایط کاری همواره در معرض خطرات زیاد و جبران ناپذیری هستند.
جامعه کارگری در کشور، همواره با چالش های بسیاری روبه رو بوده و با وجود پیگیری ها و اقدامات انجام شده برای رفع مشکلات این قشر از جامعه از سوی نمایندگان کارگری، اما همچنان مشکلات و گرفتاری های جامعه کارگری به قوت خود باقی است.
امسال مقام معظم رهبری شعار سال را «رونق تولید» نامگذاری کردند که بدون شک بدون حمایت از قشر کارگر این شعار محقق نخواهد شد چون رونق تولید به کار و فعالیت کارگران وابسته است.
نشست نمایندگان تشکل های کارگری و کارفرمایی خراسان جنوبی شب گذشته در بیرجند برگزار شد، نشستی که تنها نمایندگان کارگران حرف یکدیگر را شنیدند همان هایی که خود از تمامی مشکلات کارگران با خبرند، حضور نداشتن مسئولان استانی و نمایندگان مجلس در این نشست بر دردهای نمایندگان تشکل های کارگری و کارفرمایی افزوده بود و این موضوع در این نشست بارها توسط سخنرانان مختلف مطرح شد.
پایین بودن حقوق و دستمزدها، قراردادهای موقت و سفید امضا، نبود امنیت شغلی، حوزه درمان و بازنشستگی تامین اجتماعی و اصلاح قانون کار از عمده چالش ‌هایی است که کارگران و تشکل ‌های کارگری در دو تا سه دهه اخیر با آنها دست به گریبان بوده و هستند موضوعاتی که در این نشست هم مطرح شد.
دبیر کانون کارفرمایان خراسان جنوبی در این نشست گفت: در حوزه تولید و کارآفرینی که امسال هم سال رونق تولید نام گرفت بحث تولید مولد و اشتغال آفرین بسیار مهم و ارزشمند است اما فرمایشات مقام معظم رهبری روی زمین می ماند.
مصطفی امیری افزود: همه ساله شب عید شعار سال نو مطرح می شود و صبح دستگاه های اجرایی بنرهای تبریک شعار سال را سر در ادارات خود نصب می کنند اما در همین حد باقی می ماند و خروجی، باور یا عملکرد مثبتی در این زمینه دیده نمی شود.
وی با تاکید بر اینکه حداقل 70 تا 80 درصد موانع پیرامون کسب و کار و تولید در استان قابل حل است اظهار داشت: این به شرطی است که این مهم را باور کنیم و بر اساس آن عمل کنیم.
دبیر کانون کارفرمایان خراسان جنوبی عنوان کرد: بدیهی است سال ها فرمایش مقام معظم رهبری بر پایه مسایل اقتصادی بوده است که مشخص است در یک نبرد اقتصادی قرار داریم.
وی اضافه کرد: وقتی در جنگ نظامی قرارگاه داریم باید در جنگ اقتصادی نیز اینگونه باشیم ولی باور نداریم در جنگ اقتصادی هستیم و هنوز عمق مساله را باور نکرده ایم.
امیری با اشاره به عمده ترین موانع پیرامون فضای کسب و کار یادآور شد: یکی از این موانع عدم ثبات قیمت ها در مواد اولیه است به این معنا که تولید کننده هیچ ثباتی در تامین، فروش و عرضه محصول ندارد.
وی گفت: دومین مانع کسب و کار، قوانین و سیاست هایی است که تعریف شده اما نسبت به آن بی توجهی شده و در عمل کاری دیده نمی شود.
دبیر کانون کارفرمایان استان، از خراسان جنوبی به عنوان پایلوت قوانین سخت کشور یاد کرد و افزود: بخشنامه ها و قوانین به بدترین روش اینجا اجرا می شود در حالیکه قابل هضم است اما مردم در پیچ و خم اداری گیر می کنند.
وی تامین منابع مالی و دشواری های آن را از دیگر موانع کسب و کار دانست و بیان کرد: تولید مولد بسیار مهم است اما در تامین منابع مالی با مشکلاتی مواجه ای که بایستی برای آن چاره اندیشی شود.
امیری تاکید کرد: ای کاش استاندار یا نمایندگان استان در این مراسم حضور می داشتند و صدای ما را می شنیدند و به نوبت خود می توانستند دردی را از روی دوش ما بردارند.
وی خواستار حذف ارزش افزوده از تولید شد و اظهار داشت: ارزش افزوده یکی دیگر از موانع تولید است که سال 87 مصوب شد و قرار بود سه سال اعمال شود اما هنوز ادامه دارد اما باید کاری کرد هزینه های تولید کاهش پیدا کند.
دبیر اجرایی خانه کارگر تشکیلات خراسان جنوبی هم گفت: در حال حاضر هفت هزار نفر عضو خانه کارگر استان هستند که خدماتی از جمله بیمه، مشاوره، خدمات تفریحی، آموزشی و سایر به صورت رایگان به اعضا ارایه می شود.
ولی الله قادری افزود: چندین سال است شعار سال حول محور اقتصاد مطرح می شود که حاکی از نگرانی و اهمیت موضوع دارد در این نامگذاری ها همیشه بر توقعات مردم از دولت تاکید شده است.
وی عنوان کرد: انتخاب شعار «رونق تولید» منجر به ماندگاری شغل شده و امنیت شغلی، افزایش درآمد، افزایش تولید و بهره وری و اشتغال را به دنبال دارد و به دنبال آن تامین اجتماعی نیز شکوفاتر می شود.
عضو تشکل کارگری خراسان‌ جنوبی با تاکید بر اینکه کارگران پیشگامان صفر تا صد شعار امسال هستند اظهار داشت: شعار امسال یعنی یک «نه» محکم به خصوصی سازی.
وی یادآور شد: بیمه پایه برای تمامی آحاد ملت به صورت یکسان بر عهده دولت است اما امروز کارگران در معرض کاهش عدالت درمانی و بهداشتی هستند ما نیز حق داریم مانند مابقی زندگی کنیم و باب این زندگی قیمت و ارزش پیدا کنیم نه اینکه به هر قیمیتی زندگی کنیم.
قادری اضافه کرد: امروز ما کارگران نگران منافع خود در تامین اجتماعی هستیم منافع ما با منافع تامین اجتماعی گره خورده و مدافع و مطالبه گر تامین اجتماعی هستیم.
وی با بیان اینکه امروز پایداری صندوق تامین اجتماعی نگران کننده است عنوان کرد: این صندوق 42 میلیون پوشش بیمه ای در کشور دارد و گردش مالی آن بیش از بودجه کشور 120 میلیونی پاکستان است اما با کاهش ضریب پشتیبانی مواجه شده و میانگین بیمه پردازی 22 سال و میانگین برداشت به 70 سال رسیده است.
دبیر اجرایی خانه کارگر تشکیلات خراسان جنوبی تصریح کرد: این صندوق نیاز به اصلاحات دارد در غیر اینصورت درمان مختل شده همچنین حقوق بازنشستگان پرداخت نخواهد شد.
وی گفت: اصلاحات تحت عنوان پارامتری که توسط تامین اجتماعی پیشنهاد شده است مشکل ساختاری دارد ما با اصلاحات موافقیم اما با آنچه در درون آن نوشته شده مخالفیم، چرا باید از جیب کارگران هزینه کنیم چرا باید هفت درصد سهم کارگر به 9 درصد تبدیل شود.
قادری افزود: چرا باید به دنبال پلکانی کردن بازنشستگان باشیم بیاید قوانینی که به سازمان تامین اجتماعی ملحق شده را حذف کنید اما این اصلاحات پیشنهادی سکته دارد.
وی با بیان اینکه نحوه وصول مطالبات از کارگر و کارفرما روشن و مشخص است عنوان کرد: تامین اجتماعی اگر کارفرما بدهی خود را پرداخت نکند حساب را مسدود و اقدام به پلمب اموال وی می کند اما نحوه وصول مطالبات از دولت به هیچ وجه روشن نیست و روش خاصی هم پیش بینی نشده است.
عضو تشکل کارگری خراسان‌ جنوبی با طرح این سوال که چرا دولت در حوزه تامین اجتماعی به تعهدات خود عمل نمی کند اظهار داشت: در اصلاحات پارامتریک نیامده اگر دولت عمل نکرد سازمان بتواند با حکم قضایی مطالبات خود را وصول کند در واقع وصول مطالبات مغفول مانده است.
وی در ادامه به ارایه پیشنهاداتی پرداخت و گفت: در درجه اول حمایت بی چون و چرا از تولید و تولیدکنندگان مهم است چون منافع این دو با هم گره خورده است.
قادری عنوان کرد: در کارگروه های اقتصادی از جمله کارگروه اشتغال، کمیسیون کارگری و سایر نماینده کارگر نداریم که از استاندار و سایر نمایندگان انتظار داریم با انتخاب مشاور زمینه استفاده از ظرفیت کارگران در تصمیم گیری های استانی را فراهم کنند.
وی ادامه داد: در تمام استان ها اتحادیه تعاونی مصرف کارکنان تشکیل شده به جز خراسان جنوبی که لازمه شکل گیری و واگذاری آن این است که ابتدا زمین واگذار شود.
دبیر اجرایی خانه کارگر تشکیلات خراسان جنوبی اضافه کرد: بدون شک راه اندازی این اتحادیه موجب کاهش دغدغه کارگران در تامین کالاهای اساسی و به دنبال آن بهبود وضعیت معیشت کارگران خواهد شد.

** معیشت و امنیت شغلی مهمترین مطالبه کارگران
رئیس هیات مدیره کانون هماهنگی شورای اسلامی کار خراسان جنوبی هم گفت: اکنون بیش از 14 میلیون نفر از جمعیت کشور را کارگران تشکیل می دهند که با احتساب بعد 3.2 دهم نفری برای هر خانوار می توان ادعا کرد 50 درصد جمعیت را کارگران به خود اختصاص می دهند.
کدخدا ادامه داد: در این صورت هدایت ذهن مسئولان به دغدغه جامعه نه فقط در این دوره از زمان که در طول سال یک موضوع اجتناب ناپذیر است.
وی افزود: کارگران که به فرموده مقام معظم رهبری از وفادارترین جوامع به انقلاب هستند از هیچ کوششی برای رونق تولید دریغ نکرده و اجازه نمی دهند دشمنان از مطالبات صنفی آنان استفاده کنند.
رئیس هیات مدیره کانون هماهنگی شورای اسلامی کار خراسان جنوبی از کارگران به عنوان رکن اساسی کار و تولید نام برد و اظهار داشت: همچنین قشر کارگر بازوان هر جامعه به سوی رشد و تعالی هستند اما اکنون که فرصت طرح مطالبات کارگران از مسئولان فراهم شده است دولت و نمایندگان باید صدای جامعه کارگری را بشوند و برای کاهش آن کمک کنند.
وی مهمترین مطالبه کارگران را معیشت و امنیت شغلی دانست و گفت: مشکل معیشت کارگران و کاهش قدرت خرید آنان همچنان با وجود افزایش دستمزد 98 به قوت خود باقی است و این افزایش تنها بخشی از قدرت خرید را تقویت می کند و حداقل باید 2 برابر شود.
کدخدا یادآور شد: کارگران در بهترین حالت 2.5 میلیون تومان حقوق می گیرند اما با این بی ثباتی و گرانی چگونه می توان با این حقوق زندگی کرد.
وی با بیان اینکه ما خواهان اقتصاد در شان و دستمزد عادلانه و فزاینده قدرت خرید و تامین کننده وضعیت معیشت کارگران هستیم افزود: گرانی ها موجب شده رنگ از سفره کارگری برداشته شود.
رئیس هیات مدیره کانون هماهنگی شورای اسلامی کار خراسان جنوبی امنیت شغلی را از دیگر مطالبات کارگران عنوان کرد و گفت: امنیت شغلی نیروی کار به یک رویا تبدیل شده است در حالیکه حق مسلم و قانونی است.
وی ادامه داد: در حال حاضر 95 درصد قراردادهای کارگران موقت است این قراردادهای عزت جامعه کارگری را محدود کرده و آزادگی را از تشکل ها گرفته است چراکه برخی از کارفرمایان، کارگران را به جبر وادار به پذیرش قرارداد های یکماه، سه ماه و در نهایت 6 ماهه می کنند با چماق بالای سر که حواست باشد اعتراض نه، من حق دارم نه، در غیر اینصورت قرارداد تمدید نمی شود.
کدخدا اضافه کرد: اگر بهره وری نیروی کارپایین آمده، کیفیت محصولات تولیدی کاهش یافته و تولید رقابت پذیر نیست و کالای خارجی وارد کشور می شود و تولیدکننده داخلی توان تولید ندارد دلیل عمده آن این است که کارگر از وضعیت شغلی خود راضی نیست و دغدغه هر لحظه بیکار شدن را دارد.
وی اظهار داشت: معتقدیم مشکل کارگران ماده هفت قانون کار و تبصره های یک و دو آن است، برخی کارگران از سال 69 تا امروز بلاتکلیف هستند و نمی دانند کار آنان موقت یا دائم است.

** قرارداد موقت کارگران جزو مشاغل مستمر محسوب شود
رئیس هیات مدیره کانون هماهنگی شورای اسلامی کار خراسان جنوبی افزود: قرارداد موقت باید سقف سه ساله داشته باشد و جزو مشاغل مستمر محسوب شود و در پی آن قرارداد دایم برقرار شود لذا ما خواهان امنیت شغلی کارگر با پایداری قرادادهای کار و حق حاکمیت ارایه در عقد قرارداد در اصلاح این تبصره هستیم.
مسئول کانون کارگران بازنشسته سازمان تامین اجتماعی خراسان جنوبی هم گفت: بازنشستگان استان خواستار اجرایی شدن قانون همسان سازی حقوق دریافتی خود هستند و از مسئولان و مدیران دستگاه های اجرایی تقاضا می شود کانون های بازنشستگی را مورد توجه قرار دهند.
محمدحسین براتی افزود: افرادی که در دهه های 60 و 70 با سابقه بالای 30 سال کار در شرایط بسیار سخت و زیان آور با حداقل حقوق و ساعت های طولانی در حوزه ها و بخش های مختلف مشغول کار و تلاش بوده اند اکنون از حداقل مستمری بازنشستگی برخوردار هستند.
وی با اشاره به وجود 17 هزار نفر کارگر بازشنسته تامین اجتماعی در استان اشاره کرد و افزود: امسال مقرر شد حقوق بازنشستگان به یک میلیون و 500 هزار تومان افزایش یابد اما آیا این حقوق عادلانه بوده وی می تواند شرایطی کنونی کفاف زندگی بدهد.
مسئول کانون کارگران بازنشسته سازمان تامین اجتماعی خراسان جنوبی تاکید کرد: ما کارگران نان بازو خورده ایم یاد نداریم دزدی کنیم اما دستمزد ما بسیار پایین است.
وی ار نبود مسئولان استانی و نمایندگان مجلس در این نشست گلایه کرد و گفت: دور هم جمع شده ایم و برای خود صحبت می کنیم در حالیکه سالی یکبار تریبون داریم اما مشکلات ما به جایی نمی رسد.
براتی تصریح کرد: ما دیگر توان جسمی برای کارهای سخت را نداریم بی سواد هستیم تنها کار ما بیل و کلنگ زنی است از مسئولان انتظار داریم بازنشستگان را بیشتر مورد توجه قرار دهند.
وی یادآور شد: سال گذشته 300 نفر از بازنشستگان ما فوت کردند چون هزینه های درمان سنگین و سرسام آور است از طرفی در بیمارستان های تحت نظر تامین اجتماعی استان با کمبود یا نبود پزشک متخصص مواجه ایم.

** بدون کارگر هیچ واحد تولیدی فعال نیست
رئیس انجمن سازندگان مسکن و ساختمان خراسان جنوبی هم از کارگران به عنوان ستون توسعه کشور یاد کرد و گفت: بر کسی پوشیده نیست امروز اگر کارگر نباشد هیچ کارگاهی، کارخانه ای و واحد تولیدی ای فعال نخواهد بود.
علیزاده با تاکید بر اینکه هیچ رونق و فعالیتی موثر نخواهد شد مگر با نیروی انسانی موثر و سالم اظهار داشت: هر کارفرمایی بخواهد تولید خوب و سالم داشته باشد باید کارگر سالم داشته باشد و حق و حقوق کارگر را بدهد.
وی بیان کرد: امروز اگر در کشور با مشکلاتی از جمله تعطیلی خط های تولید، کارخانه ها و سایر مواجه هستیم این موضوع را باید در دل کارگر جست و جو کند.
رئیس انجمن سازندگان مسکن و ساختمان خراسان جنوبی عنوان کرد: قراردادهای صوری، یکطرفه و 12 صفحه ای که کارگر هیچ چیز از آن متوجه نمی شود سبب می شود با این مشکلات مواجه شویم اما نتواند به جایی شکایت کند.
وی تصریح کرد: در کمتر از یکسال و نیم هشت انجمن کارگری در استان تشکیل شد، پایان سال نیز کانون کارگری را راه اندازی کردیم.
وی بیان کرد: یکی از مشکلات استان وجود کارگران اتباع خارجی است که به عنوان استاد کار به صورت تیمی و با قیمت ارزان کار می کنند در حالیکه مجوز ندارند به عنوان استاد کار، کار کنند.
رئیس انجمن سازندگان مسکن و ساختمان خراسان جنوبی اظهار داشت: کارفرما حق دارد ساختمان خود را با کمترین هزینه به پایان برساند لذا ما حق نداریم کارفرما را مقصر بدانیم بلکه باید این موضوع توسط مسئولان استان به جد پیگیری شود.
وی تصریح کرد: روزانه 2 یا سه مورد گزارش شکایت از استادکار تابعه افغانی در استان به ما داده می شود در حالیکه می توان بر روی کارت اتباع خارجی کارگر ساده یا کمک بنا درج شود تا این مشکل برای همیشه حل و فصل شود.
علیزاده خواستار حضور نماینده بخش کارگری به عنوان مشاور استاندار در جلسات کارگروه های اقتصادی شد و گفت: از مسئولان استان خواهش داریم نسبت به این موضوع جدیت بیشتری داشته باشند تا حرف دل کارگران را بشنوند.
وی از وجود بیش از 11 هزار کارگر ساختمانی در استان خبر داد و گفت: کارهای ساختمانی بایستی در زمره مشاغل سخت قرار بگیرد اما به دلیل اینکه کارگران کارفرمای ثابت ندارند در این حوزه قرار نمی گیرد.
رئیس انجمن سازندگان مسکن و ساختمان خراسان جنوبی یادآور شد: کارگران زیادی در ارتفاعات مشغول به کار هستند یا از مصالح شیمیایی و مضر استفاده می کنند این موضوع باید توسط نمایندگان مجلس پیگیری و برای آنها چاره اندیشی شود.
وی با بیان اینکه تشکل های کارگری از قوی ترین تشکل ها در سطح کشور هستند گفت: چرا باید نسبت به مطالبات کارگران اینقدر شاهد بی توجهی مسئولان باشیم.
علیزاده تصریح کرد: رفاه خوب و درمان ارزان یکی از مولفه های امید به زندگی است اگر امروز در جامعه درمان ارزانی داشته باشیم امید به زندگی افزایش خواهد یافت.
وی ادامه داد: امروز در جامعه برخی مسئولان از امید به زندگی حرف می زنند اما ما در جامعه کارگری امید به زندگی نمی بینیم، اگر رفاه و درمان ارزان تامین شد امید ایجاد خواهد شد.

** کاهش سه درصدی نرخ بیکاری در استان
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی هم در این نشست از کاهش سه درصدی نرخ بیکاری در استان خبر داد و گفت: سال 96 نرخ بیکاری استان 11.5 درصد و سال گذشته این رقم به 8.5 درصد کاهش یافت.
عباس رکنی افزود: پرداخت تسهیلات اشتغال پایدار روستایی و عشایری به مبلغ 205 میلیارد تومان نقش بسزایی در کاهش نرخ بیکاری استان داشت و خراسان جنوبی در جذب این تسهیلات رتبه پنجم کشور را به خود اختصاص داد.
وی بیان کرد: ایجاد جو آرامش در محیط کار و کارفرمایی و حفظ آن توسط دستگاه های متولی نیز از دیگر دلایل کاهش نرخ بیکاری در استان است و این عامل سبب کاهش 18 درصدی دادخواست و 16 درصدی دادگاه تجدیدنظر شده است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی عنوان کرد: تعداد بیمه شدگان اجباری استان در تامین اجتماعی در 11 ماه سال 96، 74 هزار و 520 نفر بود که پارسال به 77 هزار و 238 نفر رسید و 2 هزار و 718 نفر به تعداد بیمه شدگان اجباری افزوده شد.
وی از وجود 11 هزار و 870 کارگاه تولیدی در استان خبر داد و گفت: پارسال نسبت به مدت مشابه سال قبل تعداد کارگاه های تولیدی 6 درصد افزایش یافت.
رکنی افزود: همچنین تعداد تشکل های کارگری استان از 223 مورد در سال 96 به 249 مورد در سال 97 افزایش یافت که 12 درصد افزایش را نشان می دهد.
حمایت از کارگران به عنوان سرمایه های انسانی جامعه و رفع مشکلات و چالش های آنها می تواند راه برون رفت از مشکلات مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی باشد.
به طور قطع اگر امنیت شغلی، معیشت و زمینه حضور مؤثرتر و فعالتر آنها در سایر بخش های جامعه فراهم شود و ارزش گذاری بر نقش کارگر در جامعه توسط نهادها و دستگاه های ذیربط صورت گیرد، می توان بیش از گذشته از ظرفیت های جامعه کارگری برای رشد و توسعه و حل مشکلات بهره برد.
7557 * 6054
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.