در روندی متفاوت از مذاکرات قبلی، هر دو طرف به طور کلی از انتشار جزئیات مذاکرات به رسانهها خودداری کردهاند. برخی تحلیلگران معتقدند که این عدم انتشار اطلاعات نشان میدهد که اسرائیل و حماس این بار جدیتر برای رسیدن به توافق هستند.
پایگاه خبری جماران: حماس روز سهشنبه اعلام کرد که «گفت و گوهای جدی و مثبتی» برای رسیدن به توافقی با رژیم اسرائیل به منظور پایان دادن به جنگ در غزه و آزادی باقیمانده گروگانها در حال انجام است.
به گزارش جماران، نیویورک تایمز در گزارشی در این باره می نویسد: مقامات کشورهای درگیر در این مذاکرات میگویند که هر دو طرف ممکن است به آتشبس نزدیک شوند. این جنگ از حملات حماس در تاریخ 7 اکتبر سال گذشته آغاز شد. این اولین توقف در جنگ پس از آتشبس یک هفتهای در نوامبر 2023 است که اسرائیل و حماس بر سر آن توافق کردند و در پی آن 105 گروگان آزاد شدند. اما در حالی ماهها مذاکره موجب افزایش امیدها شده،که هر بار این روند با بنبستی جدید و ناامیدکننده مواجه شده بود.
چه چیزی روی میز است؟
در روندی متفاوت از مذاکرات قبلی، هر دو طرف به طور کلی از انتشار جزئیات مذاکرات به رسانهها خودداری کردهاند. برخی تحلیلگران معتقدند که این عدم انتشار اطلاعات نشان میدهد که اسرائیل و حماس این بار جدیتر برای رسیدن به توافق هستند. به گفته مقامات آگاه از مذاکرات، میانجیها آتشبس را پیشنهاد کردهاند که با یک آتشبس 60 روزه آغاز شود. در این مرحله، حماس تعدادی از 100 گروگان باقیمانده در غزه، که برخی از آنها کشته شدهاند، را در ازای آزادی فلسطینیهای زندانی در اسرائیل آزاد خواهد کرد.
میانجیهای قطری و مصری که این مذاکرات را همراه با ایالات متحده هدایت میکنند، امیدوارند که این آتشبس اولیه به یک آتشبس دائمی تبدیل شود. اسرائیل خواسته است که نیروهایش عمدتاً در دو بخش از غزه باقی بمانند: یکی از آنها به نام کریدور نتساریم از مرکز غزه عبور میکند و شمال و جنوب نوار غزه را جدا میکند؛ و دیگری به نام کریدور فیلادلفی در امتداد مرز غزه با مصر قرار دارد. حماس پیشتر خواسته بود که اسرائیل به سرعت و به طور کامل از نوار غزه خارج شود، اما اکنون آماده است که حضور طولانیمدت اسرائیل در بخشهایی از این دو کریدور را تحمل کند مشروط بر اینکه اسرائیل در نهایت از این مناطق عقبنشینی کند.
چرا جنگ اینقدر طولانی شده است؟
برای ماهها، اسرائیل و حماس در بنبست قرار داشتند. رهبران اسرائیل، از جمله بنیامین نتانیاهو، وعده داده بودند که حماس را در غزه پس از حملات 7 اکتبر که حدود 1200 نفر در اسرائیل کشته شدند، از بین ببرند.حماس گفته بود که تا زمانی که اسرائیل جنگ را تمام نکرده، نیروهایش را به طور کامل از غزه خارج نکرده و فلسطینیهای زندانی در اسرائیل را آزاد نکرده باشد، گروگانهای بیشتری را آزاد نخواهد کرد. قطر و مصر به همراه دولت بایدن برای هر دو طرف توافقی سه مرحلهای پیشنهاد کردند، اما این تلاشها به طور مکرر شکست خوردند. درحالی که بسیاری از اسرائیلیها نگران سرنوشت گروگانهای باقیمانده هستند، که خانوادههایشان از اینکه ممکن است زمستان دیگری را در اسارت بگذرانند، بیم دارند.
چه چیزی ممکن است تغییر کرده باشد؟
در ماههای اخیر، شرایط در خاورمیانه به طور قابل توجهی تغییر کرده است، به طوری که برخی مقامات و دیپلماتها آن را شرایط مساعدی برای رسیدن به توافق میدانند. در اوایل دسامبر، دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب، در رسانههای اجتماعی اعلام کرد که اگر گروگانها تا زمان تحلیفش در 20 ژانویه آزاد نشوند، «جهنم برپا خواهد شد». در اسرائیل بسیاری این پیام را هم به سمت نتانیاهو و هم به سمت حماس دیدند. ترامپ از اسرائیل خواسته بود که جنگ را «تمام کند» هرچند که دیدگاه او در مورد حل و فصل پس از جنگ در غزه هنوز روشن نیست.