به گزارش ایرنا زنجیره تولید از مزرعه تا سفره را می توان حلقه مفقوده بخش کشاورزی دانست اما این موضوع در سال های اخیر مورد توجه مسئولان و دست اندرکاران این بخش قرار گرفته است.
در شرایط کنونی که کشور با خشکسالی و کمبود منابع آبی مواجه شده کشاورزی سنتی اقتصادی نیست و استفاده از فناوری های جدید و روش های نوین بسیار ضروری است.
به گفته کارشناسان توسعه مکانیزاسیون و به کارگیری تجهیزات نوین، افزایش کیفیت محصولات، پرداخت یارانه یا تسهیلات کم بهره، برند سازی محصولات و تولیدات، افزایش سرمایه گذاری، توسعه صنایع تبدیلی و فرآوری و افزایش دانش فنی از جمله راهکارهای ارتقای بخش کشاورزی است.
تولیدکننده نمونه ملی گیاهان دارویی در شهرستان قاینات گفت: تولید محصولات مزیت دار و منحصر به فرد، تنوع فصلی علیرغم خشکسالی، دسترسی آزاد به بازارهای مصرف و امکان ایجاد و تثبیت اشتغال از جمله توانمندی های بخش کشاورزی استان است.
سینا سرحدی افزود: با برنامه ریزی صحیح و مدون در بخش کشاورزی می توان اکثر نیازهای اساسی مردم را تهیه و تولید کرد.
وی بر لزوم تلاش برای افزایش راندمان تولید به منظور افزایش ارزش افزوده تاکید کرد و گفت: جهت گیری های وزارت جهاد کشاورزی در خصوص راندمان آب از طریق توسعه گلخانه ها، تولید محصولات کم آب بر و سایر موارد درست است منتها باید همه به این سمت برویم.
وی در ادامه گفت و گو با خبرنگار ایرنا چالش های بخش کشاورزی را تهدید جدی برای منابع پایه از جمله آب و خاک دانست و گفت: اعتبارات و سرمایه گذاری های بخش کشاورزی کم است و با توجه به اینکه بیش از 30 درصد اشتغال استان خراسان جنوبی مربوط به بخش کشاورزی است اما استقبال سرمایه گذاران بخش خصوصی و دولتی در این حوزه پایین است.
تولیدکننده نمونه ملی در سال 97، نیروی انسانی فاقد دانش و مهارت را از دیگر چالش های بخش کشاورزی استان ذکر کرد و گفت: فرزندان ما این امکان را ندارند که از پشت میزها وارد مزرعه شوند که بایستی برنامه های ترویجی و آموزشی برای آنها فراهم شود تا فعالیت های عملیاتی دانشجویان نیز بیشتر شود.
وی اظهار داشت: در حال حاضر واحدهای بهره بردار استان در مقیاس های غیراقتصادی و کوچک هستند لذا کشاورزان مجبورند از بازار تمکین کنند که این موضوع توان کشاورز را پایین می آورد.
سرحدی افزود: پایین بودن عملکرد در واحد سطح و وابستگی برخی محصولات کشاورزی به نهادهای واسطه ای و وارداتی به کشاورزان استان آسیب می زند این در حالیست که بخش زیادی از دامپروری های استان در زمینه خوراک دام به واردات وابسته هستند.
وی یکی دیگر از چالش های بخش کشاورزی استان را کمبود آمار کافی و لازم برای برنامه ریزی دانست و گفت: در حال حاضر آمار مدون و منسجم در بخش کشاورزی وجود ندارد و بخش ها با یکدیگر همفکر نیستند.
وی اضافه کرد: وزارت جهاد کشاورزی در سطح ملی خوب کار می کند اما بخش هایی که در حوزه کشاورزی فعال هستند با موازی کاری به این بخش آسیب های زیادی وارد می کنند.
تولیدکننده نمونه خارشتر گفت: باید در بخش نهاده ها و کالاهای مورد نیاز، تولیدات و سایر آمار و ارقام مشخص و تجمیع شده وجود داشته باشد تا براساس آن تصمیم گیری های لازم انجام شود.
سرحدی خواستار افزایش سرمایه گذاری در بخش کشاورزی استان شد و اظهار داشت: در شورای گفت و گو افراد زیادی تمایل دارند خراسان جنوبی را استانی معدنی یا صنعتی بدانند و این بخش ها یکدیگر را دفع می کنند.
وی گفت: اینکه خراسان جنوبی در حوزه های مختلف فعال باشد مشکلی ایجاد نمی شود لذا باید سرمایه گذاری ها در بخش کشاورزی با نگاه جدید در زمینه فرآوری و توسعه بخش های ثانویه مورد توجه واقع شود.
تامین تسهیلات و اعتبارت خرد و کلان با بهره پایین از دیگر پیشنهادات این تولیدکننده بود که در این زمینه گفت: کشاورزی سودآور است اما مشعشع نیست لذا با پرداخت تسهیلات کم بهره می توان از تولیدکننده حمایت کرد.
وی افزود: این در حالیست که حداقل سود تسهیلاتی که در اختیار کشاورز یا تولید کننده قرار می گیرد 18 درصد است که بعد از منعقد شدن قرارداد متوجه می شویم لباس 32 درصدی بر تن ما شده است.
سرحدی با تاکید بر اینکه مبادلات تجاری محصولات کشاورزی حلقه مفقوده کشور به ویژه خراسان جنوبی است گفت: در حال حاضر بازاریابی و بازرگانی در بخش کشاورزی استان ضعیف است و با وجود تولیدکنندگان بازار به ما تحمیل می شود.
وی اضافه کرد: در این زمینه شرکت های دانش بنیان، تشکل ها و مجموعه هایی که با فکر کار می کنند می توانند کمک کننده باشند که بخش بازرگانی و بازاریابی مجموعه تخصصی تری است.
تولیدکننده نمونه ملی گفت: باید استان و کشور خود را بیشتر دوست داشته باشیم و عموم را به خود ترجیح دهیم اما مشاهده شده سرمایه گذاران متنوعی وارد استان می شوند که اقیانوسی با عمق یک سانتیمتر هستند.
وی افزود: برخی سرمایه گذاران شرایط خراسان جنوبی را دیده و این استان را انتخاب کرده اند اما بعد از جذب اعتبارات دیگر خبری از آنان نیست که خواهش داریم مدیران دستگاه های مربوط هنگام پرداخت تسهیلات بیشتر به فکر استان باشند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی هم گفت: چالش اصلی بخش کشاورزی استان اکنون کمبود منابع آب و شوری خاک است.
مهدی عصمتی پور افزود: اکنون در بیشتر شهرستان های استان کیفیت آب با مشکل مواجه شده لذا مجبور هستیم محصولاتی را کشت کنیم که هم کم آب بوده و هم شوری خاک را تحمل کند.
وی بیان کرد: یکی از دلایل کشت گیاه خارشتر به دلیل مقاوم بودن آن به شوری خاک و کم آبی و از طرفی اصلاح خاک است و کشت این گیاه در EC های بالای هشت هزار به راحتی انجام می شود و در سال با 2 مرتبه آبیاری می توان در هر هکتار حدود پنج تن علوفه برداشت کرد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی اظهار داشت: از آنجا که عمق ریشه خارشتر تا 2.5 متر است لذا کشاورزان از بوته این گیاه برای کاشت جالیز استفاده می کنند.
وی گفت: امسال 57 نیروی جدید در جهاد کشاورزی استان استخدام شدند که به شرکت های سهامی و زراعی معرفی و بعد از فراگیری آموزش های لازم در مراکز جهاد کشاورزی مشغول به کار می شوند.
عصمتی پور یادآور شد: در سیاست های جهاد کشاورزی بحث پهنه بندی ها مطرح است و تمامی اراضی کشاورزی استان با حضور کارشناسان و محققان ارشد برای کشت های منطقه ای پهنه بندی می شود.
مدیر شرکت نمونه ملی خدمات مکانیزاسیون کشاورزی در شهرستان سربیشه هم گفت: تولید اختصاصی بخش درح سربیشه محصولات گندم و جو است در حالی که قیمت تضمینی گندم و جو در چند سال اخیر افزایش چشمگیری نداشته ولی هزینه ماشین آلات و دستگاه ها دو تا سه برابر شده است.
سجاد حیدری ادامه داد: براساس مصوبه هیات مدیره افزایش قیمت در ارایه خدمات به صورت منطقی بوده و سعی کرده ایم با کشاورزان کنار بیاییم که این موضوع هم بازار را کنترل کرد و هم تراکتورداران شخصی را ملزم به رعایت قیمت کرده است.
وی گفت: این شرکت سال های قبل حدود 2 هزار تن گندم و جو تحویل دولت می داد اما در سال جاری به دلیل افزایش نیافتن قیمت شاهد حضور زیاد دلالان خارج از استان بودیم که 700 تن جو و یکهزار و 300 تن گندم کشاورزان را خریداری و از استان خارج کردند و شرکت تنها 147 تن محصول دریافت کرد.
مدیر شرکت نمونه خدمات مکانیزاسیون کشاورزی گفت: جرایم سنگین سازمان های مالیات و تامین اجتماعی از عمده مشکلات شرکت ها و تشکل های بخش کشاورزی است و با وجود بند مالیاتی موضوع 133 مالیات های مستقیم که تشکل هایی که فعالیت کشاورزی دارند از پرداخت مالیات معاف هستند اجرایی نشده و ما درگیر جرایم سنگین هستیم.
وی بالا بودن سود تسهیلات در گردش خرید ادوات کشاورزی را از دیگر مشکلات عنوان کرد و گفت: همچنین هزینه های بالای تعمیر و نگهداری ادوات کشاورزی و کرایه های چند برابری به دلیل دوری از استان از دیگر مشکلات است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز گفت: شرکت های خدماتی بخش کشاورزی برای تامین ماشین آلات و دستگاه های مورد نیاز می توانند از 50 درصد یارانه برخوردار شوند.
عصمتی پور افزود: در حال حاضر پنج دستگاه نشاکار اولین بار وارد خراسان جنوبی شده و با 50 درصد یارانه در اختیار کشاورز قرار می گیرد.
وی بیان کرد: ما به دنبال افزایش قیمت خرید تضمینی محصولات گندم و جو هستیم و سال گذشته محصول جو به قیمت 700 تومان از کشاورز خریداری می شد اما 11 هزار و 500 تن جو خریداری و ما به التفاوت یکهزار و 30 تومان سال گذشته نیز به کشاورز پرداخت شد.
عصمتی پور گفت: امسال با توجه به مشکلاتی که پیش آمد و قیمت ها تا حدودی بالا رفت بعضا دلالان ورود پیدا کرده و مشکلات زیادی را ایجاد کردند.
وی افزود: برای خرید ادوات کشاورزی خط اعتباری ویژه به مبلغ 26 میلیارد تومان داریم که هر لحظه کشاورز مراجعه کند می تواند از این تسهیلات برخوردار شود.
تولیدکننده نمونه محصول گلخانه ای (گل و گیاهان زینتی) هم گفت: اگر قصد داریم حوزه کشاورزی استان را متحول کرده و سرعت را بالا ببریم باید به دانش فنی توجه کنیم نه اینکه کشاورز بعد از سال ها اشتباه بالاخره تجربه کسب کند.
محمدهادی موهبتی از جهاد کشاورزی استان خواست آموزش و توسعه دانش فنی کشاورزان را در دستور کار قرار دهد و اظهار داشت: اگر در حوزه های دولتی این اراده و ایمان وجود داشته باشد که آموزش یک ضرورت است تاثیرگذاری آن بیشتر و کشاورز بدون پرداخت هزینه های گزاف موفق تر خواهد بود.
وی ادامه داد: باید برای شهرستان ها حتی شمال و جنوب یا منطقه به منطقه استان دوره های آموزشی مختلف برگزار کرد لذا اگر دولت می خواهد در سرعت افزایش تولیدات کشاورزی از نظر راندمان یا سطح ورود پیدا کند باید با آموزش، دانش فنی را برای کشاورزان احصا و در اختیارشان قرار دهد.
تولیدکننده نمونه ملی در سال 97 گفت: یکی از بخش هایی که خیلی از کشاورزان را آزار می دهد یا به عبارتی خیلی از کشورها و مناطق جهان اگر موفقیت هایی در تولید دارند به این دلیل است که دولت ها از ابتدا تا انتهای مسیر آنها را حمایت می کنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی هم گفت: رسالت بخش کشاورزی در درجه اول بهبود وضعیت درآمدی و معیشتی خانوار تولید کننده و در کنار آن، تامین نیاز غذایی است.
غلامرضا قوسی با بیان اینکه بالای 90 درصد بخش کشاورزی خصوصی است افزود: سرمایه جهاد کشاورزی از طرفی منابع پایه تولید از جمله آب و خاک و از طرفی سرمایه نیروی انسانی (کشاورز، تولیدکننده و بهره بردار) است.
وی به وظیفه مندی بخش کشاورزی برای تامین نیاز غذایی و امنیت غذایی اشاره کرد و گفت: هدف اصلی ما کشاورزی پایدار است بدون شک در این زمینه، نیروی انسانی، دانش فنی، تکنولوژی جدید، تحقیقات، ترویج و آموزش نقش مهمی دارد که باید برای این مباحث برنامه داشته باشیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: برنامه های متعددی در خصوص مباحث مذکور در جهاد کشاورزی استان در حال انجام است تا در نتیجه آن بتوانیم بهره وری را افزایش دهیم و تمام فعالیت ها منجر به بهبود وضعیت درآمدی خانواده روستایی، عشایر و تولیدکنندگان شود.
وی گفت: برای افزایش بهره وری، تولید و درآمد برنامه هایی در دستور کار قرار گرفته که در درجه نخست با توجه به کمبود آب در استان، افزایش بهره وری آب و راندمان آبیاری در اولویت است.
قوسی اظهار داشت: دولت در چند سال اخیر اعتبارات خوبی برای افزایش راندمان آبیاری اختصاص داد که در راستای بهینه سازی منابع آب اقداماتی از جمله اجرای سیستم های نوین آبیاری و آبیاری تحت فشار، احداث استخرهای ذخیره آب، تسطیح و یکپارچه سازی اراضی، انتقال آب با لوله و سایر در حال اجرا است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی تغییر الگوی کشت را از دیگر سیاست های جهاد کشاورزی استان دانست و گفت: شرایط اقلیمی، خشکسالی منطقه و قرار گرفتن استان در حاشیه کویر یک مدیریت و نگاه جدید می طلبد که بایستی در الگوی کشت محصولات سازگار با خشکی، سرما و کم آب بر را مدنظر قرار داد.
وی بر کشت محصولات زراعی با طول عمر کم در استان تاکید کرد و گفت: بدون شک هرچه طول فصل زراعی محصول را کاهش دهیم مصرف آب بخش کشاورزی را نیز کم کرده ایم.
قوسی، تحقیقات و آموزش را زیربنای توسعه هر بخشی دانست و افزود: با استفاده از تحقیق و آموزش در بخش کشاورزی عملا هزینه های تولید یکسان اما پتانسیل عملکرد بالا خواهد بود.
وی به کارگیری ماشین آلات و دستگاه های جدید در حوزه کارهای کشاورزی را از دیگر روش های افزایش بهره وری ذکر کرد و گفت: ماشین آلات قدیمی و سنتی را نمی توان در تغییر الگوی کشت به کار گرفت همچنین کشاورزی سنتی جوابگوی نیاز غذایی جامعه نخواهد بود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: اگر قرار است از منابع بهره برداری لازم را داشته باشیم حتما باید دانش جدید و فنی را در بخش کشاورزی بکار بگیریم و اجرای طرح های پژوهشی و تحقیقاتی نیاز کشاورزان و تولیدکنندگان را برآورده می کند.
وی تصریح کرد: برای تکمیل زنجیره ارزش تولیدات بخش کشاورزی باید صنایع وابسته به این بخش از جمله بسته بندی، فرآوری، صنایع تبدیلی را تکمیل کنیم چراکه هر چه این زنجیره کامل تر و مستحکم تر شود ارزش افزوده تولیدات بیشتر و در نتیجه سود آن به جیب کشاورزان و بهره برداران بر خواهد گشت.
قوسی یکی از سیاست های سازمان را کاهش ضایعات بخش کشاورزی عنوان کرد و گفت: سالانه 35 درصد محصولات کشاورزی استان ضایعات است که باید با برنامه ریزی صحیح و مدون جلوی این مشکل را گرفت.
وی ادامه داد: در این زمینه نظارت بر ماشین آلات برداشت و حمل و نقل می تواند کمک کننده باشد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: توسعه کشت های گلخانه ای و تنوع بخشی به این نوع کشت ها همچنین اجرای طرح هایی از جمله تولید علوفه کم آب بر از دیگر سیاست های جهاد کشاورزی است.
گزارش: رقیه محمدی
7557 * 6054
در شرایط کنونی که کشور با خشکسالی و کمبود منابع آبی مواجه شده کشاورزی سنتی اقتصادی نیست و استفاده از فناوری های جدید و روش های نوین بسیار ضروری است.
به گفته کارشناسان توسعه مکانیزاسیون و به کارگیری تجهیزات نوین، افزایش کیفیت محصولات، پرداخت یارانه یا تسهیلات کم بهره، برند سازی محصولات و تولیدات، افزایش سرمایه گذاری، توسعه صنایع تبدیلی و فرآوری و افزایش دانش فنی از جمله راهکارهای ارتقای بخش کشاورزی است.
تولیدکننده نمونه ملی گیاهان دارویی در شهرستان قاینات گفت: تولید محصولات مزیت دار و منحصر به فرد، تنوع فصلی علیرغم خشکسالی، دسترسی آزاد به بازارهای مصرف و امکان ایجاد و تثبیت اشتغال از جمله توانمندی های بخش کشاورزی استان است.
سینا سرحدی افزود: با برنامه ریزی صحیح و مدون در بخش کشاورزی می توان اکثر نیازهای اساسی مردم را تهیه و تولید کرد.
وی بر لزوم تلاش برای افزایش راندمان تولید به منظور افزایش ارزش افزوده تاکید کرد و گفت: جهت گیری های وزارت جهاد کشاورزی در خصوص راندمان آب از طریق توسعه گلخانه ها، تولید محصولات کم آب بر و سایر موارد درست است منتها باید همه به این سمت برویم.
وی در ادامه گفت و گو با خبرنگار ایرنا چالش های بخش کشاورزی را تهدید جدی برای منابع پایه از جمله آب و خاک دانست و گفت: اعتبارات و سرمایه گذاری های بخش کشاورزی کم است و با توجه به اینکه بیش از 30 درصد اشتغال استان خراسان جنوبی مربوط به بخش کشاورزی است اما استقبال سرمایه گذاران بخش خصوصی و دولتی در این حوزه پایین است.
تولیدکننده نمونه ملی در سال 97، نیروی انسانی فاقد دانش و مهارت را از دیگر چالش های بخش کشاورزی استان ذکر کرد و گفت: فرزندان ما این امکان را ندارند که از پشت میزها وارد مزرعه شوند که بایستی برنامه های ترویجی و آموزشی برای آنها فراهم شود تا فعالیت های عملیاتی دانشجویان نیز بیشتر شود.
وی اظهار داشت: در حال حاضر واحدهای بهره بردار استان در مقیاس های غیراقتصادی و کوچک هستند لذا کشاورزان مجبورند از بازار تمکین کنند که این موضوع توان کشاورز را پایین می آورد.
سرحدی افزود: پایین بودن عملکرد در واحد سطح و وابستگی برخی محصولات کشاورزی به نهادهای واسطه ای و وارداتی به کشاورزان استان آسیب می زند این در حالیست که بخش زیادی از دامپروری های استان در زمینه خوراک دام به واردات وابسته هستند.
وی یکی دیگر از چالش های بخش کشاورزی استان را کمبود آمار کافی و لازم برای برنامه ریزی دانست و گفت: در حال حاضر آمار مدون و منسجم در بخش کشاورزی وجود ندارد و بخش ها با یکدیگر همفکر نیستند.
وی اضافه کرد: وزارت جهاد کشاورزی در سطح ملی خوب کار می کند اما بخش هایی که در حوزه کشاورزی فعال هستند با موازی کاری به این بخش آسیب های زیادی وارد می کنند.
تولیدکننده نمونه خارشتر گفت: باید در بخش نهاده ها و کالاهای مورد نیاز، تولیدات و سایر آمار و ارقام مشخص و تجمیع شده وجود داشته باشد تا براساس آن تصمیم گیری های لازم انجام شود.
سرحدی خواستار افزایش سرمایه گذاری در بخش کشاورزی استان شد و اظهار داشت: در شورای گفت و گو افراد زیادی تمایل دارند خراسان جنوبی را استانی معدنی یا صنعتی بدانند و این بخش ها یکدیگر را دفع می کنند.
وی گفت: اینکه خراسان جنوبی در حوزه های مختلف فعال باشد مشکلی ایجاد نمی شود لذا باید سرمایه گذاری ها در بخش کشاورزی با نگاه جدید در زمینه فرآوری و توسعه بخش های ثانویه مورد توجه واقع شود.
تامین تسهیلات و اعتبارت خرد و کلان با بهره پایین از دیگر پیشنهادات این تولیدکننده بود که در این زمینه گفت: کشاورزی سودآور است اما مشعشع نیست لذا با پرداخت تسهیلات کم بهره می توان از تولیدکننده حمایت کرد.
وی افزود: این در حالیست که حداقل سود تسهیلاتی که در اختیار کشاورز یا تولید کننده قرار می گیرد 18 درصد است که بعد از منعقد شدن قرارداد متوجه می شویم لباس 32 درصدی بر تن ما شده است.
سرحدی با تاکید بر اینکه مبادلات تجاری محصولات کشاورزی حلقه مفقوده کشور به ویژه خراسان جنوبی است گفت: در حال حاضر بازاریابی و بازرگانی در بخش کشاورزی استان ضعیف است و با وجود تولیدکنندگان بازار به ما تحمیل می شود.
وی اضافه کرد: در این زمینه شرکت های دانش بنیان، تشکل ها و مجموعه هایی که با فکر کار می کنند می توانند کمک کننده باشند که بخش بازرگانی و بازاریابی مجموعه تخصصی تری است.
تولیدکننده نمونه ملی گفت: باید استان و کشور خود را بیشتر دوست داشته باشیم و عموم را به خود ترجیح دهیم اما مشاهده شده سرمایه گذاران متنوعی وارد استان می شوند که اقیانوسی با عمق یک سانتیمتر هستند.
وی افزود: برخی سرمایه گذاران شرایط خراسان جنوبی را دیده و این استان را انتخاب کرده اند اما بعد از جذب اعتبارات دیگر خبری از آنان نیست که خواهش داریم مدیران دستگاه های مربوط هنگام پرداخت تسهیلات بیشتر به فکر استان باشند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی هم گفت: چالش اصلی بخش کشاورزی استان اکنون کمبود منابع آب و شوری خاک است.
مهدی عصمتی پور افزود: اکنون در بیشتر شهرستان های استان کیفیت آب با مشکل مواجه شده لذا مجبور هستیم محصولاتی را کشت کنیم که هم کم آب بوده و هم شوری خاک را تحمل کند.
وی بیان کرد: یکی از دلایل کشت گیاه خارشتر به دلیل مقاوم بودن آن به شوری خاک و کم آبی و از طرفی اصلاح خاک است و کشت این گیاه در EC های بالای هشت هزار به راحتی انجام می شود و در سال با 2 مرتبه آبیاری می توان در هر هکتار حدود پنج تن علوفه برداشت کرد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی اظهار داشت: از آنجا که عمق ریشه خارشتر تا 2.5 متر است لذا کشاورزان از بوته این گیاه برای کاشت جالیز استفاده می کنند.
وی گفت: امسال 57 نیروی جدید در جهاد کشاورزی استان استخدام شدند که به شرکت های سهامی و زراعی معرفی و بعد از فراگیری آموزش های لازم در مراکز جهاد کشاورزی مشغول به کار می شوند.
عصمتی پور یادآور شد: در سیاست های جهاد کشاورزی بحث پهنه بندی ها مطرح است و تمامی اراضی کشاورزی استان با حضور کارشناسان و محققان ارشد برای کشت های منطقه ای پهنه بندی می شود.
مدیر شرکت نمونه ملی خدمات مکانیزاسیون کشاورزی در شهرستان سربیشه هم گفت: تولید اختصاصی بخش درح سربیشه محصولات گندم و جو است در حالی که قیمت تضمینی گندم و جو در چند سال اخیر افزایش چشمگیری نداشته ولی هزینه ماشین آلات و دستگاه ها دو تا سه برابر شده است.
سجاد حیدری ادامه داد: براساس مصوبه هیات مدیره افزایش قیمت در ارایه خدمات به صورت منطقی بوده و سعی کرده ایم با کشاورزان کنار بیاییم که این موضوع هم بازار را کنترل کرد و هم تراکتورداران شخصی را ملزم به رعایت قیمت کرده است.
وی گفت: این شرکت سال های قبل حدود 2 هزار تن گندم و جو تحویل دولت می داد اما در سال جاری به دلیل افزایش نیافتن قیمت شاهد حضور زیاد دلالان خارج از استان بودیم که 700 تن جو و یکهزار و 300 تن گندم کشاورزان را خریداری و از استان خارج کردند و شرکت تنها 147 تن محصول دریافت کرد.
مدیر شرکت نمونه خدمات مکانیزاسیون کشاورزی گفت: جرایم سنگین سازمان های مالیات و تامین اجتماعی از عمده مشکلات شرکت ها و تشکل های بخش کشاورزی است و با وجود بند مالیاتی موضوع 133 مالیات های مستقیم که تشکل هایی که فعالیت کشاورزی دارند از پرداخت مالیات معاف هستند اجرایی نشده و ما درگیر جرایم سنگین هستیم.
وی بالا بودن سود تسهیلات در گردش خرید ادوات کشاورزی را از دیگر مشکلات عنوان کرد و گفت: همچنین هزینه های بالای تعمیر و نگهداری ادوات کشاورزی و کرایه های چند برابری به دلیل دوری از استان از دیگر مشکلات است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز گفت: شرکت های خدماتی بخش کشاورزی برای تامین ماشین آلات و دستگاه های مورد نیاز می توانند از 50 درصد یارانه برخوردار شوند.
عصمتی پور افزود: در حال حاضر پنج دستگاه نشاکار اولین بار وارد خراسان جنوبی شده و با 50 درصد یارانه در اختیار کشاورز قرار می گیرد.
وی بیان کرد: ما به دنبال افزایش قیمت خرید تضمینی محصولات گندم و جو هستیم و سال گذشته محصول جو به قیمت 700 تومان از کشاورز خریداری می شد اما 11 هزار و 500 تن جو خریداری و ما به التفاوت یکهزار و 30 تومان سال گذشته نیز به کشاورز پرداخت شد.
عصمتی پور گفت: امسال با توجه به مشکلاتی که پیش آمد و قیمت ها تا حدودی بالا رفت بعضا دلالان ورود پیدا کرده و مشکلات زیادی را ایجاد کردند.
وی افزود: برای خرید ادوات کشاورزی خط اعتباری ویژه به مبلغ 26 میلیارد تومان داریم که هر لحظه کشاورز مراجعه کند می تواند از این تسهیلات برخوردار شود.
تولیدکننده نمونه محصول گلخانه ای (گل و گیاهان زینتی) هم گفت: اگر قصد داریم حوزه کشاورزی استان را متحول کرده و سرعت را بالا ببریم باید به دانش فنی توجه کنیم نه اینکه کشاورز بعد از سال ها اشتباه بالاخره تجربه کسب کند.
محمدهادی موهبتی از جهاد کشاورزی استان خواست آموزش و توسعه دانش فنی کشاورزان را در دستور کار قرار دهد و اظهار داشت: اگر در حوزه های دولتی این اراده و ایمان وجود داشته باشد که آموزش یک ضرورت است تاثیرگذاری آن بیشتر و کشاورز بدون پرداخت هزینه های گزاف موفق تر خواهد بود.
وی ادامه داد: باید برای شهرستان ها حتی شمال و جنوب یا منطقه به منطقه استان دوره های آموزشی مختلف برگزار کرد لذا اگر دولت می خواهد در سرعت افزایش تولیدات کشاورزی از نظر راندمان یا سطح ورود پیدا کند باید با آموزش، دانش فنی را برای کشاورزان احصا و در اختیارشان قرار دهد.
تولیدکننده نمونه ملی در سال 97 گفت: یکی از بخش هایی که خیلی از کشاورزان را آزار می دهد یا به عبارتی خیلی از کشورها و مناطق جهان اگر موفقیت هایی در تولید دارند به این دلیل است که دولت ها از ابتدا تا انتهای مسیر آنها را حمایت می کنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی هم گفت: رسالت بخش کشاورزی در درجه اول بهبود وضعیت درآمدی و معیشتی خانوار تولید کننده و در کنار آن، تامین نیاز غذایی است.
غلامرضا قوسی با بیان اینکه بالای 90 درصد بخش کشاورزی خصوصی است افزود: سرمایه جهاد کشاورزی از طرفی منابع پایه تولید از جمله آب و خاک و از طرفی سرمایه نیروی انسانی (کشاورز، تولیدکننده و بهره بردار) است.
وی به وظیفه مندی بخش کشاورزی برای تامین نیاز غذایی و امنیت غذایی اشاره کرد و گفت: هدف اصلی ما کشاورزی پایدار است بدون شک در این زمینه، نیروی انسانی، دانش فنی، تکنولوژی جدید، تحقیقات، ترویج و آموزش نقش مهمی دارد که باید برای این مباحث برنامه داشته باشیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: برنامه های متعددی در خصوص مباحث مذکور در جهاد کشاورزی استان در حال انجام است تا در نتیجه آن بتوانیم بهره وری را افزایش دهیم و تمام فعالیت ها منجر به بهبود وضعیت درآمدی خانواده روستایی، عشایر و تولیدکنندگان شود.
وی گفت: برای افزایش بهره وری، تولید و درآمد برنامه هایی در دستور کار قرار گرفته که در درجه نخست با توجه به کمبود آب در استان، افزایش بهره وری آب و راندمان آبیاری در اولویت است.
قوسی اظهار داشت: دولت در چند سال اخیر اعتبارات خوبی برای افزایش راندمان آبیاری اختصاص داد که در راستای بهینه سازی منابع آب اقداماتی از جمله اجرای سیستم های نوین آبیاری و آبیاری تحت فشار، احداث استخرهای ذخیره آب، تسطیح و یکپارچه سازی اراضی، انتقال آب با لوله و سایر در حال اجرا است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی تغییر الگوی کشت را از دیگر سیاست های جهاد کشاورزی استان دانست و گفت: شرایط اقلیمی، خشکسالی منطقه و قرار گرفتن استان در حاشیه کویر یک مدیریت و نگاه جدید می طلبد که بایستی در الگوی کشت محصولات سازگار با خشکی، سرما و کم آب بر را مدنظر قرار داد.
وی بر کشت محصولات زراعی با طول عمر کم در استان تاکید کرد و گفت: بدون شک هرچه طول فصل زراعی محصول را کاهش دهیم مصرف آب بخش کشاورزی را نیز کم کرده ایم.
قوسی، تحقیقات و آموزش را زیربنای توسعه هر بخشی دانست و افزود: با استفاده از تحقیق و آموزش در بخش کشاورزی عملا هزینه های تولید یکسان اما پتانسیل عملکرد بالا خواهد بود.
وی به کارگیری ماشین آلات و دستگاه های جدید در حوزه کارهای کشاورزی را از دیگر روش های افزایش بهره وری ذکر کرد و گفت: ماشین آلات قدیمی و سنتی را نمی توان در تغییر الگوی کشت به کار گرفت همچنین کشاورزی سنتی جوابگوی نیاز غذایی جامعه نخواهد بود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: اگر قرار است از منابع بهره برداری لازم را داشته باشیم حتما باید دانش جدید و فنی را در بخش کشاورزی بکار بگیریم و اجرای طرح های پژوهشی و تحقیقاتی نیاز کشاورزان و تولیدکنندگان را برآورده می کند.
وی تصریح کرد: برای تکمیل زنجیره ارزش تولیدات بخش کشاورزی باید صنایع وابسته به این بخش از جمله بسته بندی، فرآوری، صنایع تبدیلی را تکمیل کنیم چراکه هر چه این زنجیره کامل تر و مستحکم تر شود ارزش افزوده تولیدات بیشتر و در نتیجه سود آن به جیب کشاورزان و بهره برداران بر خواهد گشت.
قوسی یکی از سیاست های سازمان را کاهش ضایعات بخش کشاورزی عنوان کرد و گفت: سالانه 35 درصد محصولات کشاورزی استان ضایعات است که باید با برنامه ریزی صحیح و مدون جلوی این مشکل را گرفت.
وی ادامه داد: در این زمینه نظارت بر ماشین آلات برداشت و حمل و نقل می تواند کمک کننده باشد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: توسعه کشت های گلخانه ای و تنوع بخشی به این نوع کشت ها همچنین اجرای طرح هایی از جمله تولید علوفه کم آب بر از دیگر سیاست های جهاد کشاورزی است.
گزارش: رقیه محمدی
7557 * 6054
کپی شد