گفتگوی اختصاصی پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

جی پلاس پی گیری کرد؛

هوا آلوده و قانون نصب فیلتر دوده 2 سال معطل مانده!/ محیط زیست: نظارت بر اجرا وظیفه ما نیست/ شهرداری: وزارت کشور هنوز ابلاغ نکرده!

یکسال از ابلاغ قانون "نصب الزامی فیلتر دوده روی خودروهای دیزل‌" با هدف کاهش آلودگی هوا می گذرد؛ قانونی که گامی ابتدایی برای بهبود کیفیت هوا بود اما با این همه خبری از اجرای آن نیست!

به گزارش سرویس جامعه جی پلاس؛ این قانون البته قرار بود پاییز سال 94  اجباری شود، اما خودروسازان یکسال وقت گرفتند تا کارهای تحقیق و توسعه‌ای لازم را انجام دهند، چرا که طبق این مصوبه، همه خودروسازان مکلف شدند روی خودروهای دیزلی تولیدی فیلتر نصب کنند. همچنین قرار بود بر اساس اعلام آمادگی پلیس راهور، پلاک‌ گذاری خودروهای دیزلی فاقد فیلتر دوده از زمان مقرر متوقف شود اما ظاهراً این موضوع هم به حاشیه رانده شده و خبری از اجرای این قانون نیست.

شاید ضعف سازمان محیط‌ زیست در نظارت بر اجرای این قانون و البته رها شدن موضوع از دستور کار شهرداری تهران از جمله موارد موجود در زمینه اجرایی نشدن آن است.

نصب فیلتر ضرورتی اطمینان بخش

بر‌ اساس تحقیقی با عنوان «سیاهه انتشار آلودگی هوای تهران بر مبنای سال 1392»، ذرات معلق کمتر از 2/5 میکرون، مهم‌ترین آلاینده شهر تهران هستند که کامیون‌ها و اتوبوس‌های در حال تردد در تهران سهم 78درصدی در آن دارند اما فیلتر دوده استاندارد، قابلیت حذف دود سیاه، ذرات معلق بسیار ریز، اکسیدهای فلزی خطرناک ناشی از سایش موتور و هیدروکربن‌ها را از داخل اگزوز دیزل دارد.

به این ترتیب با نصب فیلتر دوده بر یک خودروی دیزل نو، این اطمینان حاصل می‌شود که تا پایان عمر یک اتوبوس و کامیون، این وسایل در جاده یا شهر آلودگی هوا نداشته یا کمتر داشته باشد.

 اطلاعات  ارائه شده از سوی سازمان بهداشت جهانی نیز نشان می‌دهد نسبت فایده به هزینه نصب فیلتر دوده حداقل 11برابر است اما اجرایی نشدن قانون نصب فیلتر روی خودروهای دیزل سبب شده تا  این خودروها سالانه ضرری هنگفت به سلامت شهروندان  وارد سازند.

برخورد با متخلفان وظیفه محیط زیست نیست؟

در همین رابطه مسعود زندی - معاون مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست در گفت وگو با خبرنگار جی پلاس؛ با بیان این که سازمان محیط زیست نقش نظارتی در نصب فیلتر دوده در اتوبوس‌های دیزلی برعهده  ندارد، تاکید می کند که مسئولیت این امر بر عهده شهرداری تهران است.

او با تصریح اینکه برخورد با دستگاه های متخلف در محدوده اختیارات سازمان محیط زیست نیست می گوید: این سازمان تنها پی گیر گزارش عملکرد دستگاه ها در خصوص اجرایی شدن قانون نصب فیلتر دوده بر روی خودروهای غیرفرسوده دیزلی است و مابقی سازمان‌ها باید به این نهاد گزارش ارایه دهند و در نهایت گزارش تهیه شده از سوی سازمان محیط زیست به هیات دولت ارجاع داده می شود.

زندی افزود: مطالعات شناسایی منابع آلاینده هوای کلانشهرها نشان داد که ذرات معلق کمتر از 2/5 میکرون، مهم‌ترین آلاینده شهر تهران هستند و بر این اساس کامیون‌ها و اتوبوس‌های در حال تردد در تهران سهم ۷۸ درصدی دارند اما فیلتر دوده استاندارد، قابلیت حذف دود سیاه، ذرات معلق بسیار ریز، اکسیدهای فلزی خطرناک ناشی از سایش موتور و هیدروکربن‌ها را از داخل اگزوز دیزل را نیز دارد.

دستگاههای نظارتی به موضوع ورود کنند

او تاکید می کند: دستگاه های نظارتی کشور مثل سازمان بازرسی کل کشور باید از وزارت کشور و شهرداری ها درباره اجرایی نشدن این قانون توضیح بخواهند!

زندی می افزاید: شهرداری تهران طی دوسال گذشته موفق به نصب فیلتر دوده در  50 دستگاه اتوبوس دیزلی غیرفرسوده شد اما پس از مدتی دست از تلاش در این باره برداشت.

معاون مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت از محیط زیست در پاسخ به سوالی مبنی بر اجرایی نشدن قانون هوای پاک هم به جی پلاس گفت: سه ماه از ابلاغ قانون هوای پاک گذشته و برای عمل به آن نیازمند تدوین آیین نامه از سوی دستگاه های مختلف هستیم و البته هر یک از دستگاه ها برای تدوین آیین نامه مربوطه نیازمند وقت 3 تا 6 ماهه هستند که در نهایت پس از آماده شدن آن آیین نامه باید در هیات دولت روی آن بحث و تصمیم گرفته شود.

وی می افزاید: سازمان محیط زیست طی این مدت حداقل 4 مورد از آیین نامه های مربوطه را تدوین و آماده کرده است و در صورت تکمیل مابقی آیین نامه ها و تصویب آنها در کمیسیون زیر بنایی دولت، قانون هوای پاک در کشور اجرایی می شود.

معاون مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط  با اشاره به اینکه این سازمان یک دستگاه نظارتی است، توضیح می دهد: الزاماتی در قانون هوای پاک وجود دارد که سازمان محیط زیست به عنوان یک دستگاه نظارتی وظیفه هماهنگی برای اجرای این قانون را بر عهده دارد. یکی از مولفه ‌هایی که در این قانون به آن اشاره شده سوخت استاندارد و مناسب است.

وی در گفت وگو با جی پلاس اضافه می کند: در سال های گذشته کیفیت سوخت توزیعی مناسب نبود اما دولت یازدهم با اقدامات و جدیتی که داشت، سوخت از کیفیت مناسبی برخوردار است و در دوره جدید نیز با رایزنی هایی که با وزارت نفت صورت گرفته به مساله کیفیت سوخت نیز توجه شده است.

زندی می افزاید: با اجرایی شدن قانون هوای پاک در آینده شاهد اسقاط بسیاری از خودروهای فرسوده و تاثیر آن بر روی بهبود کیفیت هوا خواهیم بود چرا که 20 درصد خودروهای فرسوده بر آلودگی هوای شهر تهران تمرکز کرده اند.

وزارت کشور متولی ابلاغ و نظارت بر بحث نصب فیلتر دوده

اما اظهارات معاون مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست درباره وظایف قانونی شهرداری تهران در حالی بیان می شود که وحید حسینی – مدیر عامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در این باره به خبرنگار جی پلاس؛ گفت: این مصوبه هنوز از سوی وزارت کشور ابلاغ نشده و شهرداری تهران به طور آزمایشی اقدام به نصب فیلتر دوده روی خودروهای دیزلی  کرده است.

خودروسازان تمایلی به نصب فیلترهای دوده ندارند

او معتقد است: این فیلترها نمونه داخلی ندارد و تماما وارداتی هستند. همین موضوع اجرای طرح استفاده از آن به صورت گسترده را در شرایط فعلی با دشورای هایی مواجه کرده است. خرید این فیلترها در دجه نخست گران تمام می شود و سپس وجود برخی ویژگی‌ها نظیر نیاز به شست و شو و نصب و پیاده کردن و البته ناسازگاری با سوخت دیزلی که در کشور ما مورد استفاده قرار می‌گیرد، سبب شده تا خودروسازان تمایلی به استفاده از آنها در خودروهای جدید نداشته باشند .

با بومی سازی امکانات می توان در کاهش آلودگی موثر بود

وی با بیان اینکه در دو سال گذشته سازمان حفاظت محیط زیست و دولت، مطالعات با ارزشی در زمینه استفاده از استاندارد یورو 6 برای اجرا در کشور انجام داده اند، می افزاید: اگرچه زیرساخت‌ اجرای استانداردهای روز اروپا و جهان در حوزه محیط زیست نظیر کیفیت سوخت، معاینه فنی و کیفیت خودروسازی، هنوز فراهم نشده اما بومی‌سازی برخی شاخص‌ها مانند اجرای مصوبه نصب فیلترهای دوده برای ارتقای سلامت شهروندان گامی موثر در کاهش آلودگی هوا محسوب می شود.

وی با اشاره به اینکه نباید محصولات دیزلی فاقد فیلتر دوده به ایران وارد شوند، به خبرنگار جی پلاس گفت: ما در شرایطی به سوی اجباری شدن نصب فیلتر دوده بر روی خودروهای دیزلی می رویم که هنوز برخی خودروسازان داخلی و خارجی قصد مقابله با مصوبه الزام نصب فیلتر دوده را دارند که باید دستگاه های نظارتی فعالیت دقیقتری در این زمینه داشته باشند. برآوردهای ما نشان می دهد 1500 دستگاه اتوبوس بی آر تی و خودروهای حمل زباله در تهران امکان اجرای این مصوبه وجود دارد.

به گزارش جی پلاس؛ به این ترتیب به نظر می‌رسد با وجود صاحبان سرمایه و افرادی که دستی درتولید و واردات خودرو های دیزلی دارند و البته پاسکاری مسئولان در برعهده گرفتن مسولیت؛ امیدی چندانی نمی توان به اجرای  مصوبه نصب الزامی فیلتر بر روی خودروهای دیزل حداقل در کوتاه مدت داشت و متاسفانه دود این بی سر و سامانی همچنان به چشم مردم می رود!

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.