گوشت قرمز، ماهی یا مرغ حاوی باکتریهای هستند که در صورت شسته نشدن ممکن است وارد بدن شده و موجب مسمویت شوند. شستن گوشت به عنوان یکی از مراحل اصلی برای از بین بردن باکتریهای روی سطح گوشت است که لازم است قبل از پختن غذا، گوشت را کاملا شستشو داده و از رشد باکتری جلوگیری شود.
جی پلاس؛ شستن گوشت به عنوان یکی از مراحل اصلی برای از بین بردن باکتریهای روی سطح گوشت است که لازم است قبل از پختن غذا، گوشت را کاملا شستشو داده و از رشد باکتری جلوگیری شود.
گوشت قرمز، ماهی یا مرغ حاوی باکتریهای هستند که در صورت شسته نشدن ممکن است وارد بدن شده و موجب مسمویت شوند. شستن گوشت به عنوان یکی از مراحل اصلی برای از بین بردن باکتریهای روی سطح گوشت است که لازم است قبل از پختن غذا، گوشت را کاملا شستشو داده و از رشد باکتری جلوگیری شود.
با این کار نه تنها به حفظ بهداشت و سلامت خود کمک میکنید بلکه موجب حفظ طعم و کیفیت گوشت میشود.
مراحل شستن گوشت
برای شستن اصولی گوشت برخی مراحل باید به ترتیب رعایت و انجام شود که در ادامه به آنها پرداخته شده است:
شستن دستها: قبل از شستشوی گوشت، دستهای خود را به مدت ۲۰ثانیه با آب گرم و صابون بشویید تا باکتریهای آن از بین رود.
ضدعفونی کردن وسایل مورد استفاده: تختهبرش گوشت یا میز آشپزخانه یا سینک ظرفشویی را نیز کاملا ضدعفونی کنید.
شستن گوشت: گوشتها با آب سرد بشویید و آبکشی کنید و بگذارید آب آن گرفته شود. پس از خشک کردن گوشت، آن را فریز کنید تا فاسد نشود.
روشهای مختلف شستن گوشت
روشهای مختلف شستن گوشت به شرح زیر است:
۱- شستن گوشت با آب سرد
شستن با آب سرد یکی از آسانترین روشهای شستشوی گوشت است که مواد باقی مانده از خرد شدن استخوانها و خون را از روی گوشت از بین میبرد. در این روش پس از شستن گوشت، آب آن را کاملا بگیرید و بستهبندی کنید که گوشت فاسد نشود.
۲- شستن گوشت با آب نمک
شستن با نمک به دلیل خاصیت ضد باکتریایی آن یکی از بهترین روشها است که در این روش به ازای هر لیتر آب، دو قاشق چایخوری نمک استفاده میشود که باکتریهای روی سطح گوشت از بین برود. پس از شستن با آب نمک، گوشت را با آب سرد آبکشی کنید.
۳- شستن گوشت با سرکه
یکی از روشهای متفاوت برای شستشوی گوشت، استفاده از سرکهسفید است. سرکه سفید حاوی اسیداستیک است که از رشد باکتریهای روی گوشت جلوگیری کرده و آلودگیهای سطح گوشت را از بین میبرد.
۴- شستن گوشت با ترکیب آبلیمو و آب
مخلوط آب و آبلیمو نیز یکی از روشهای دیگر برای شستشوی گوشت است که موجب از بین رفتن باکتریهای سطح گوشت شده و طعم گوشت را نیز حفظ میکند.
۵- شستن گوشت با محلولهای شیمیایی
برخی از افراد برای شستشوی گوشت از محلولهای شیمیایی استفاده میکنند که به هیچوجه توصیه نمیشود! بهطور کلی استفاده از محلولهای شیمیایی ضمن از بین بردن بافتهای گوشت به طعم آن نیز تاثیر منفی میگذارد. از سوی دیگر باعث عوارض مختلفی شده و موجب مسمومیت نیز میشود.
روشهای شستن انواع گوشت
روشهای شستن انواع گوشت به شرح زیر است:
۱- شستن گوشت قرمز
برای شستشوی گوشت قرمز آن را با آب سرد بشویید و پس از آبکشی بلافاصله خشک کنید. گوشت قرمز (گوساله، گوسفند) از پرمصرفترین انواع گوشتها هستند که برای شستن آن ابتدا داخل ظرفی ریخته با آب ولرم پر میکنیم.
پس از چند دقیقه آب آن را خالی کرده و گوشتها را آبکشی میکنیم. با پختن گوشت باکتریهای باقی مانده نیز از بین میرود. در حین پختن نیز گوشت باید در دمای بالای ۱۵۰درجه فارنهایت پخته شود تا باکتریهای موجود در روی آن کاملا از بین برود.
۲- تمیز کردن و شستن ماهی
گوشت ماهی را پس از خریداری ابتدا داخل سینی قرار داده و با استفاده از چاقوی مناسب استخوانهای آن را جدا کنید. برای جداشدن راحتتر فلسها و استخوانهای ماهی بهتر است چند دقیقهای ماهی را داخل آب ولرم قرار دهید و سپس داخل آب سرد قرار دهید. حالا استخوان و فلسهای ماهی براحتی جدا میشود.
در مرحله بعد، شکم ماهی را باید خالی کنید که برای این کار ابتدا شکم ماهی را بریده و تا دم ماهی آن را باز کنید تا بتوانید براحتی محتویات داخل شکم ماهی را خالی کنید. پس از پاک کردن ماهی، حالا نوبت به شستشوی آن میرسد که برای آسیب ندیدن بافت ماهی، از آب ولرم استفاده کنید.
به این صورت که ماهی را زیر آب ملایم نگهدارید و با دست روی سطح بدن ماهی بکشید. پس از آبکشی، ماهی را خشک کرده و فریز کنید. با پخت ماهی باکتریهای باقی مانده آن نیز از بین میرود.
۳- شستن گوشت گوسفند، گوساله
برای شستن گوشت گوسفند، گوساله ابتدا گوشت را داخل ظرف مناسب قرار داده و روی آن را با آب ولرم پرکنید پس از چند دقیقه گوشت را از آب خارج کرده و آبکشی کنید. با کشیدن دست روی سطح گوشت تکههای استخوان یا آثار خون از سطح گوشت بشویید و سپس گوشت را آبکشی کنید. پس از اینکه آب باقی مانده گوشت نیز خارج شد، میتوانید آن را بستهبندی و فریز کنید.
۴- روش صحیح شستن مرغ
مرغ حاوی کامپیلوباکتر است که باید در شستشوی آن دقت شود. پس از خریداری مرغ از رها کردن آن در دمای محیط خودداری کنید که این کار موجب رشد باکتریها روی سطح گوشت میشود، میتوانید مرغ را داخل یخچال قرار دهید و سپس از در زمان شستشوی از یخچال خارج کرده و بشویید.
از فریز کردن مرغ در هر قسمتی از فریزر خودداری کنید به طور مثال در کنار سبزی یا سایر مواد غذایی نباشد که آب آن روی آنها بریزد، میتوانید در طبقه آخر فریزر قرار دهید. همچنین برای فریز کردن گوشت مرغ خام از کیسه پلاستیکی که قبلا مصرف شده استفاده نکنید. استفاده مجدد از کیسه فریز موجب رشد باکتریها میشود.
همچنین برای شستشوی دقیق گوشت مرغ حتما باید از تخته گوشت، چاقوی مناسب و دستکش استفاده کنید. مرغ را با آب سرد شسته و با کشیدن دست روی سطح گوشت کاملا شستشو دهید، پس از شستشو چاقو، تخته و … را کاملا ضدعفونی کنید.
سخن آخر
شستن گوشت یک مرحله حیاتی در پخت غذا است که به از بین رفتن آلودگی و باکتریهای موجود در گوشت کمک میکند. با انجام مراحل صحیح شستن گوشت و رعایت نکات بهداشتی، میتوان از خطر انتقال باکتریها، ویروسها جلوگیری کرد.
این کار کمک میکند تا از غذاهایی با کیفیت و سالم بهرهمند شوید.
منبع: مجله اکالا