ملا محسن فیض کاشانی در سال ۹۷۷ شمسی در کاشان متولد شد. وی داماد و شاگرد ملاصدرای شیرازی بود. او صاحب تفسیر صافی است.

به گزارش خبرنگار جی پلاس، در راستای شناساندن بزرگان اندیشه دینی در این صفحه بر آنیم که این شخصیت های ارجمند جهان اسلام و تشیع را به مخاطبان معرفی کنیم و مطالب منتشرشده قطره ای است از دریای زندگی این بزرگواران که به قدر وسعمان است. باشد که مفید فایده افتد. این قسمت به زندگی ملا محسن فیض کاشانی اختصاص دارد.

 

زندگینامه ملامحسن فیض کاشانی

اطلاعات فردی

نام کامل محمد محسن فیض کاشانی

لقب فیض. ملا محسن

تاریخ تولد ۱۰۰۷ق/۹۷۷ش

شهر تولد کاشان

کشور تولد ایران

تاریخ وفات ۱۰۹۱ق/۱۰۵۸ش

شهر وفات کاشان

محل دفن کاشان

استادان ملا محمد تقی مجلسی، شیخ بهایی، میر داماد، میرفندرسکی، ملاصدرا، سید ماجد بحرانی و...

شاگردان علم الهدی، علامه مجلسی، سید نعمت الله جزایری، قاضی سعید قمی، ملا محمد صادق خضری،شمس الدین محمد قمی، شیخ محمد محسن عرفان شیرازی و..

اجازه روایت از محمد بن حسن بن زین الدین عاملی، ملا محمد تقی مجلسی

تالیفات تفسیر صافی، الوافی، مفاتیح الشرایع، المحجة البیضاء، النوادر و...

 

محمد مشهور به ملا محسن و ملقب به فیض در چهاردهم ماه صفر سال ۱۰۰۷ ق. در یکی از معروف‌ترین خاندان علم، عرفان و ادب، که سابقه درخشان آنان به حدود چهار قرن می‌رسد در کاشان به دنیا آمد.

 

پدرش رضی الدین شاه مرتضی (۹۵۰ـ ۱۰۰۹ ق) فقیه، متکلم، مفسر و ادیب در کاشان حوزه تدریس داشته و از شاگردان ملا فتح الله کاشانی (متوفی ۹۸۸ ق.) و ضیاء الدین محمد رازی (متوفی ۱۰۹۱ ق.) بوده است.

مادر او زهرا خاتون (متوفی ۱۰۷۱ ق.) بانویی عالم و شاعر، دختر ضیاء العرفا رازی (از عالمان بزرگ شهر ری) بوده است. جد فیض تاج الدین شاه محمود فرزند ملا علی کاشانی، عالم و عارفی شاعر و ناموران زمان خویش در کاشان بوده و در آنجا مدفون است. [۱]

 

 دوران کودکی و تحصیلات

ملا محسن چهارمین فرزند شاه مرتضی در دو سالگی پدر خود را از دست داد. از آن پس دایی و عمویش (نام وی در کتابها نیامده است.) تعلیم و تربیت او و دیگر برادرانش را به عهده گرفتند وچون فیض از برداران خود باهوش‌تر بود مقدمات علوم دینی و بخش هایی از آن را تا سن بلوغ در کاشان نزد عمو و دایی اش نورالدین محمد مشهور به حکیم و آخوند نورا (متوفی ۱۰۴۷ ق.) فرا گرفت.

 

بیست ساله بود که با برادر بزرگش عبدالغفور برای ادامه تحصیل به اصفهان که در آن روزگار پایتخت کشور و مرکز تجمع علمای بزرگ و اساتید ماهر در رشته‌های مختلف علوم اسلامی بود، رهسپار شد و از این موقعیت مناسب که در هیچ یک از شهرهای ایران و دیگر ممالک اسلامی یافت نمی‌شد بیشترین بهره‌ها و استفاده های علمی را برد. [۲]

 

مشهورترین استادان و ناموران اجازه اجتهاد و نقل روایت فیض در اصفهان، ملا محمد تقی مجلسی (متوفی ۱۰۷۰ ق)، شیخ بهایی (متوفی ۱۰۳۱ ق) در علوم فقه و حدیث و تفسیر و میرداماد (متوفی ۱۰۴۰ ق)، میرفندرسکی (متوفی ۱۰۵۰ ق) و ملا صدرا (متوفی ۱۰۵۰ ق) در فلسفه، عرفان و کلام بوده‌اند. پس از آن ملا محسن با شنیدن خبر ورود سید ماجد بحرانی (متوفی ۱۰۲۸ ق) به شیراز، از اصفهان به آنجا رفت و مدت دو سال نزد ایشان به تکمیل علم حدیث و روایت پرداخت و از او نیز اجازه نقل روایت گرفت و به اصفهان بازگشت و بار دیگر در حلقه درس و بحث شیخ بهایی حاضر شد و استفاده‌های شایان برد.

 

در این سالها که فیض از تقلید مستغنی و برای حج مستطیع شده بود عازم بیت الله الحرام شد و در آنجا به ملاقات شیخ محمد فرزند حسن فرزند زین الدین عاملی (متوفی ۱۰۳۰ ق) رفت و از آن بزرگوار پس از استفاده‌های علمی، اجازه روایت و نقل حدیث دریافت کرد. [۳]

 

او پس از مراجعت از مکه به شهرهای دیگر ایران مسافرت کرد و از دانشمندان آن شهرها بهره برد تا زمانی که ملا صدرا از شیراز به قم مهاجرت کرد و در کهک قم اقامت گزید. در این موقعیت که ملاصدرا دوره ریاضت و علم باطنی را شروع کرده بود ملامحسن و ملا عبدالرزاق لاهیجی به سویش شتافته، مدت هشت سال مونس تنهایی او بودند و در مصاحبتهای شبانه روزی با استاد استفاده کامل معنوی می‌بردند. در این دوران (۱۰۴۰ ـ ۱۰۲۹ ق) ملا صدرا دو دختر فاضل و عالم خود را به دو شاگردش ملامحسن و ملا عبدالرزاق تزویج کرد و آن دو شاگرد و داماد را به «فیض» و «فیاض» لقب داد. در همین زمان از سوی حاکم شیراز از ملا صدرا تقاضای مراجعت به شیراز شد. او این دعوت را پذیرفت. فیض نیز به همراه استاد و پدر همسرش به شیراز رفت و نزدیک به دو سال در آنجا ماند. بعد از این مدت او به کاشان بازگشت و به امر تدریس، تعلیم، تبلیغ و ترویج و تألیف و تصنیف مشغول گردید و گاه در قمصر و کاشان با جمعی از دوستان نماز جمعه اقامه نمود. [۴][۵]

 

اساتید

۱. ملا محمد تقی مجلسی (متوفی ۱۰۷۰ ق)،

۲. شیخ بهایی (متوفی ۱۰۳۱ ق)

۳. میرداماد (متوفی ۱۰۴۰ ق)،

۴. میرفندرسکی (متوفی ۱۰۵۰ ق)

۵. ملا صدرا (متوفی ۱۰۵۰ ق)

۶. سید ماجد بحرانی (متوفی ۱۰۲۸ ق)

۷. شیخ محمد فرزند حسن فرزند زین الدین عاملی (متوفی ۱۰۳۰ ق)

 

شاگردان معروف فیض

۱. علم الهدی محمد بن محسن فیض کاشانی مشهور به علم الهدی (۱۰۲۹ ـ ۱۱۱۵ ق) فرزند فیض که از دوران کودکی تا پایان عمر نزد پدر حضور داشته و در تألیف و تصنیف کتاب و رساله‌ها با او همکاری می‌کرده است. علم الهدی از پدر چندین اجازه مختصر و طولانی دریافت کرده و خود او دارای آثار علمی فراوان است. [۶]

 

۲.احمد مشهور به معین الدین (۱۰۵۶ ـ ۱۱۰۷ ق) فرزند دیگر فیض که او نیز در فقه و حدیث متبحر و دارای تألیفانی بوده است. [۷]

 

۳.محمد مؤمن فرزند عبدالغفور (برادر فیض): از فقیهان و مدرسان عصر خود که در یکی از شهرهای مازندران به تعلیم و تدریس طلاب و محصلان علوم دینی اشتغال داشته است.

 

۴.شاه مرتضی دوم: پسر برادر فیض و دو فرزند او به نام های محمد هادی و نورالدین محمد که هر سه از فاضلان عصر خود و دارای کتاب و رساله‌های متعدد بوده‌اند. [۸]

 

۵. ضیاء الدین محمد: او فرزند حکیم نورالدین، دایی فیض (متوفی ۱۰۴۷ ق) است که عالمی حکیم و عارفی دانشمند و شاعر بوده است. [۹][۱۰]

 

۶ و ۷. ملا شاه فضل الله و ملا علامی: خواهر زادگان فیض و فرزندان ملامحمد شریف. این دو در علوم عقلی و نقلی صاحبنظر بودند و شاه فضل الله حدود چهل تألیف در موضوعات فقه، تفسیر و کلام داشته است.

 

۸. ملا محمد باقر مجلسی (۱۰۳۷ ـ ۱۱۱۱ ق) مؤلف بحار الانوار.

۹. سید نعمت الله جزایری (متوفی ۱۱۱۲ ق).

۱۰. قاضی سعید قمی (متوفای ۱۱۰۳ ق).

۱۱. ملا محمد صادق خضری

۱۲. شمس الدین محمد قمی

۱۳. شیخ محمد محسن عرفان شیرازی

و ... [۱۱][۱۲]

 

تألیفات و تصنیفات

فیض کاشانی عمر خود را صرف تعلیم، تدریس و تألیف کرد. او پس از کسب معارف و استفاده علمی و معنوی از استادان بزرگ خود نوشتن کتاب و رساله را از هیجده سالگی آغاز کرد و در طی ۶۵ سال نزدیک به دویست جلد اثر نفیس در علوم و فنون مختلف تألیف کرد.

 

خدمت پر ارج ایشان در این آثار نسبت به ترویج مذهب شیعه با خدمات و زحمات مردان زیادی از عالمان دینی برابری می‌کند. فیض در فهرست‌های متعددی که خود نگاشته تعداد تألیفات و تصنیفات را تا هشتاد جلد ذکر کرده و فرزندش علم الهدی تعداد آثار او را یکصد و سی جلد نام برده است. اما برابر فهرست تهیه شده از سوی ادیب و شاعر معاصر آقای مصطفی فیضی تعداد کتاب ها و رساله‌های فیض قریب به یکصد و چهل مجلد بالغ می‌ شود. [۱۳][۱۴][۱۵] که اکثر آنها به زیور طبع آراسته شده است در اینجا به چند تألیف مهم فیض که در علوم مختلف نگاشته شده اشاره می‌کنیم:

۱. تفسیر صافی

۲. تفسیر اصفی

۳. تفسیر مصفی

۴. الوافی

۵. الشافی

۶. النوادر

۷. المحجة البیضاء

۸. مفاتیح الشرایع

۹. «اصول المعارف» در چند جلد (تألیف سال ۱۰۴۶ ق)

۱۰. «اصول العقائد» (۱۰۳۶ ق)

۱۱. رساله‌ «علم الیقین»

۱۲. رساله «الحق الیقین»

۱۳. رساله «عین الیقین»

۱۴. رساله «الحق المبین»

۱۵. «الجبر و الاختیار»

۱۶. «ضیاء القلب» (تألیف در سال ۱۰۵۷ ق)

۱۷. «الفت نامه»

۱۸. «زاد السالک» (بین سالهای ۱۰۴۰ ـ ۱۰۳۰ ق)

۱۹.«شرح الصدر» (۱۰۶۵ ق)

۲۰. «راه صواب»

۲۱. «گلزار قدس»

۲۲. «آب زلال»

۲۳. «دهر آشوب»

۲۴. «شوق الجمال»

۲۵. «شوق المهدی»

۲۶. «شوق العشق»

۲۷. دیوان قصائد، غزلیات و مثنویات

 

وفات

ملا محسن فیض در ۸۴ سالگی در کاشان بدرود حیات گفت و در قبرستانی که در زمان حیاتش زمین آن را خریداری و وقف کرده بود، به خاک سپرده شد. بر طبق وصیت ایشان، بر روی قبر وی سقف و سایبان ساخته نشده است ولی اهالی مسلمان آن دیار، هر صبح جمعه به «قبرستان فیض» رفته، با قرائت فاتحه و توسل به او، از روح ملکوتی‌اش استمداد می‌کنند.

 

 پانویس

۱. محارن الحکمه فی ...، محمد علم الهدی، ج ۱، ص ۹، ۱۲، انتشارات جامعه مدرسین قم.

۲. رساله شرح صدر، ضمیمه ده رساله فیض کاشانی، ص ۵۸، چاپ مرکز تحقیقات علمی و دینی امیرالمؤمنین، اصفهان.

۳. رساله شرح صدر، ضمیمه ده رساله فیض کاشانی، ص ۵۹ . ۶۰.

۴.  رساله شرح صدر، ضمیمه ده رساله فیض کاشانی، ص ۶۱-۶۲ .

۵. دیوان فیض، سه جلدی چاپ جدید، به تصحیح آقای مصطفی فیضی، مقدمه جلد اول.

۶. معادن الحکمه، ج ۱، ص ۹ و ۱۶.

۷. معادن الحکمه، ج ۱، ص ۹ -۱۶.

۸. معادن الحکمه، ج ۱، ص ۲۶ -۳۰.

۹. دیوان فیض، ج ۱، ص ۹۵.

۱۰. دیوان فیض، ج ۱، ص۱۵۸.

۱۱. الوافی، ج ۱، نشر مکتبه الامام امیرالمؤمنین ـ علیه السّلام ـ اصفهان، ص ۲۳.

۱۲. مقدمه دیوان فیض، ج اول.

۱۳. دیوان فیض، ج ۱، ص ۷۵.

۱۴. مقدمه الوافی، ج ۱.

۱۵. مقدمه ده رساله فیض.

 

منبع

سایت اندیشه قم    

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.