عضو هیئت علمی گروه صنایع شیمیایی دانشگاه فنی و حرفه‌ای تبریز گفت: اگرچه سرکه حاوی اسیداستیک بوده و اسیدها می‌توانند ویروس‌ها را غیرفعال کنند، اما سرکه‌ای که در فروشگاه‌ها و در دسترس مردم است کاملا رقیق شده بوده و قابلیت ضدعفونی ندارد و برای ضدعفونی سطوح بهتر است بسته به نوع سطح از محلول های آب و صابون یا محلول رقیق شده مایع سفید کننده و یا الکل 70 درصد استفاده شود.

جی پلاس، ندا پورجعفری در خصوص خاصیت ضدعفونی کنندگی سرکه، اظهار کرد: سرکه به طور عمده ترکیبِ اسید استیک و آب هست و از دوران باستان مورد توجه اطبا بوده و علاوه بر مصارف خوراکی، در پزشکی و صنعت نیز کاربرد دارد و بارها به خواص پاک کنندگی فوق العاده این ماده اشاره و اثبات شده که در بسیاری مواقع در نابودی پاتوژن‌ها (عوامل بیماری زا) به ویژه باکتری‌های بیماری زا موثر هست. 

ایسنا نوشت؛ وی ادامه داد: اقتضای رفتار آگاهانه در مسائل بهداشتی و مرتبط با سلامت، تحقیق و اعتماد به گزارش‌های علمی است که گفته می‌شود اسیدها می‌توانند از بین برنده ویروس کرونا  باشند؛ اما این خاصیت شامل سرکه‌ای که درجه اسیدی پایینی دارند، نمی‌شود.

وی با بیان این‌که سرکه ماده مناسبی برای ضدعفونی و نابودکننده کرونا ویروس نیست، تصریح کرد: این ماده در ضدعفونی کننده‌های تأیید شده، ثبت نشده و استفاده از آن به جای الکل یا محلول‌های سفیدکننده توصیه نمی‌شود.

پورجعفر بهترین گزینه را برای ضدعفونی کردن سطوح، استفاده از محلول‌های سفیدکننده یا محلول الکل با غلظت حداقل ۷۰ درصدی عنوان کرد.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این‌که برای جرم زدایی و ضدعفونی سطوح مختلف آشپزخانه، حمام، قفسه‌های فروشگاهی یا حتی اتاق‌های بیمارستان می‌توان از سرکه استفاده کرد؟، خاطرنشان کرد: بحث جرم زدایی و رسوب زدایی سطوح جدای از ضدعفونی است؛ به طوری‌که سرکه و ترکیباتی از آن از دیرباز به عنوان جرم زدای طبیعی در منازل استفاده می شوند، اما مطابق تحقیقات انجام شده و گزارشات علمی متعدد موجود، سرکه رقیق شده برای از بین بردن ویروس کرونا قدرت کافی ندارد.

وی با اشاره به مقرون به صرفه ترین مواد ضدعفونی کننده در خانه، اظهار کرد: برای سرویس‌های بهداشتی از محلول آب و صابون و برای کلیه سطوح از محلول رقیق شده مایع سفید کننده می‌توان استفاده کرد؛ البته در تمام موارد باز کردن پنجره‌ها و تهویه هوا ضروری است. 

عضو هیئت علمی گروه صنایع شیمیایی دانشگاه فنی و حرفه‌ای تبریز در پاسخ به این‌که نحوه ساخت اسپری‌های ضدعفونی کننده در خانه به چه شکلی باید باشد؟، گفت: یکی از مصایب جوامع، با وجود زیست در عصر اطلاعات و دسترسی آسان به مطالب علمی موثق، عدم توجه عالمانه و پیگیری بالغانه‌ی توده‌ی مردم در راستای کسب آگاهی و ارائه‌ی رفتار صحیح در جهت حذف مخاطرات در سبک زندگی و انتخاب‌هایشان است.

وی ادامه داد: چه بسیارند افرادی که به تجارب و دلخواه‌های پرخطر خود بیش از گزارش‌های علمی که به سادگی قابل جستجو و دستیابی‌اند باور و اعتماد دارند و گاه این رفتار تبعات سنگینی برایشان به دنبال دارد. این روزها شانه به شانه‌ی کرونا باید نگران خطرات ناشی از شوینده‌های عجیب و غریب و ترکیبات حیرت‌آور دست ساز مردم هم باشیم.

وی با تاکید بر این‌که به هیچ عنوان نباید محلول‌های شوینده و ماده ضدعفونی‌کننده‌ی پراکسید هیدروژن یا آب‌اکسیژنه موجود در بازار با سرکه مخلوط شود، اضافه کرد: ترکیب این دو مواد اسید خورنده‌ای تولید می‌کند که می‌تواند اثر تحریک‌کننده شدیدی روی پوست و چشم‌ها و همچنین سیستم تنفسی داشته باشد.

پورجعفر ادامه داد: همچنین ترکیب مایع سفیدکننده و الکل منجر به تولید کلروفرم و اسید هیدروکلریک می‌شود که می‌تواند منجر به آسیب به سیستم عصبی، ریه، کلیه، کبد، چشم و پوست شود.

وی با اشاره این‌که ترکیب الکل با مایع سفیدکننده جز این‌که به ریه و چشم شما آسیب می‌زند عایدی دیگر ندارد، گفت: بهتر است از اکتشاف و کیمیاگری دست بردارید و هر ماده را در مورد مصرف خود استعمال کنید؛ بنابراین تهیه اسپری ضدعفونی کننده خاصی توصیه نمی‌شود، مگر اسپری آب و مایع سفیدکننده که در جهت رقیق کردن مایع سفیدکننده بوده و برای ضدعفونی سطوح کاربرد دارد.

نمک خاصیت میکروب زدایی ندارد

وی همچنین در خصوص خاصیت ضدعفونی کننده نمک، گفت: بسیاری از افراد برای شستشوی سبزیجات از نمک استفاده می‌کنند؛ اما نمک خاصیت انگل زدایی و میکروب زدایی ندارد، با این‌حال می‌تواند سموم آفت کش سطحی را از سبزی‌ها و میوه‌ها جدا کند؛ چراکه نمک حالت قطبی شدن آب را افزایش داده و باعث می شود سموم و آفت کش‌ها به راحتی در محلول آب و نمک حل شده و از سبزی‌ها و میوه‌ها جدا شوند.

وی ادامه داد: بعضی از افراد نیز برای ضدعفونی کردن سبزیجات به سراغ مواد طبیعی مانند سرکه می‌روند؛ البته در این میان باید گفت سرکه باکتری‌های زیادی را می‌تواند از بین ببرد، اما دقت کنید که انواع ویروس‌ها به خصوص کرونا تنها با مواد ضدعفونی کننده و مایع ظرفشویی از بین خواهد رفت.

پورجعفر با بیان این‌که قبل از گندزدایی با سرکه و نمک باید در جهت انگل زدایی و از بین بردن ویروس با مواد ضدعفونی سبزیجات و یا مایع ظرفشویی شسته شوند، خاطرنشان کرد: در شرایط شیوع کرونا، بهترین روش برای ضدعفونی کردن سبزیجات استفاده از مواد ضدعفونی مخصوص سبزیجات است. 

به گفته وی، اگر مواد ضدعفونی در دسترس نبود، می‌توان برای انگل‌ زدایی سبزیجات از چند قطره مایع ظرفشویی حل شده در آب استفاده کرد؛ کرونا از دسته ویروس‌هایی است که با مواد شیمیایی از بین می‌رود، از این رو بهتر است در این مدت از مواد شیمیایی برای ضدعفونی سبزیجات استفاده شود. 

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.