گزارش جی پلاس
دارا سوم بخریم یا نخریم؟/ آیا صندوق ETF سوم صرفه اقتصادی دارد؟
زمزمه هایی مبنی بر عرضه باقی مانده سهام دولت در بانک ها که یک بار تحت عنوان دارایکم به فروش رسید، این بار در قالب داراسوم شنیده میشود و سهام داران بازار سرمایه می خواهند بدانند خرید این واحدهای صندوق ETF تا چه حد صرفه اقتصادی دارد.
گروه کار ودرآمد جی پلاس: معمارنژاد معاون امور بیمه و بانک وزارت امور اقتصادی و دارایی اخیرا در گفت وگویی از عرضه داراسوم خبر داده و گفته است:صندوق داراسوم که مرکب از باقیمانده سهام دولت در سه بانک صادرات، ملت و تجارت است، آماده شده و هر وقت که کارهای ثبتی آن انجام شود و شرایط بازار بورس برای عرضه واحدهای سرمایهگذاری مناسب باشد، تا سقف 5 میلیون تومان برای هر کدملی ارائه میشود.
وی همچنین افزوده است: واحدهای صندوق سرمایهگذاری داراسوم با تخفیف جدید 20 درصد ارائه میشود.
دارا سوم چیست؟
برای اینکه بدانیم داراسوم چیست و چقدر می ارزد باید به ارزش دارایکم و وضعیت فعلی پالایش یکم یا همان دارا دوم اشاره کنیم.
دارایکم که در ماه های نخست سال جاری با قیمت هر واحد 10 هزار تومان عرضه شد متشکل از سهام بانک های ملت، صادرات، تجارت و بیمه های البرز و اتکایی امین است که در زمان بازگشایی با بیش از 100 درصد قیمت خرید توسط خریداران آن معامله شد و سود خوبی را نصیب سهام داران کرد.
در خصوص ارزنده بودن دارایکم در زمان باید به یک نکته اساسی دقت کرد که دارایکم زمانی عرضه شد که قیمت سهام های بانکی به صورت شارپی رشد پیدا نکرده بود و تخفیف 20 درصدی دولت در زمانی که شاخص بورس در حال اوج گیری بود، پیشنهاد ترغیب کننده ای برای خرید آن محسوب می شد.
این نکته زمانی به کار می آید که ارزش دومین صندوق ای تی اف دولتی موسوم به پالایش یکم پس از تخفیف 30 درصدی دولت نیز نتوانست سودی نصیب خریداران کند و علت آن نیز کاملا مشخص است چراکه قیمت نمادهای عضو این صندوق مانند شتران، شبندر، شپنا و شبریز در زمان عرضه دولت رشد چندصد درصدی پیدا کرده بودند و همزمان با فروش سهام دولتی و افزایش عرضه، به شدت نرخ آن افت پیدا کرد به گونه ای که بیش از 2 ماه ازفروش واحدهای آن گذشته و پس از تحمیل ضرر 28 دردی به خریداران خود، درحالی به نقطه سربه سر رسیده است که قابلیت معامله شدن نیز ندارد چراکه هر روز بازگشایی این نماد به تعویق انداخته می شود.
دارا سوم بخریم یا نه؟
پاسخ به این سوال بسیار ساده است. دولت می خواهد سهام خود در بانک های دولتی به همان روش که در فروش دارایکم و پالایش یکم در پیش گرفته بود، بفروشد. در این روش قیمت هر سهم بر اساس میانگین قیمت یک ماه اخیر آن ممحاسبه و با اعمال 20 درصد تخفیف به متقاضیان واگذار می شود و یک ماه پس از آن نیز با بازگشایی نماد، امکان خرید و فروش ان را میسر می کند(البته این اتفاق برای پالایش یکم هنوز رخ نداده است).
نکته مهم: برای خرید این واحدها، نیاز به پیشبینی در خصوص قیمت سهم در یک ماه آینده ندارید و کافی است توجه کنید که واحدهای فعلی دارایکم که همان دارا سوم است 25 درصد زیر قیمت ارزش ذاتی آن (NAV سهم) در حال معامله است و خرید آن نیز به سهولت در حال انجام است.
خرید دارا سوم منطقی نیست
در نتیجه سهام داراسوم هم اکنون با قیمت پایین تری از نرخ فروش دولت در بازار وجود دارد و در حال معامله توسط سهام داران می باشد و خرید آن از دولت با قیمت بالاتر و فروش آن پس از یک مدت حداقل یک ماهه منطقی به نظر نمیرسد.
هم اکنون قیمت هر واحد دارا یکم 19 هزار و ششصد تومان و ارزش ذاتی ان 26 هزار و پانصد تومان است و علت عدم معامله این واحدها در قیمت واقعی خود نبود بازارگردان مناسب و نوسان گیری شدید برخی فعالان بازار سرمایه عنوان شده است.
ریسک دیگر داراسوم
افت بزرگ شاخص بورس در تابستان سال جاری پس از ان صورت گرفت که دولت از طرق مختلف همچون فروش صندوق های ای تی اف و عرضه اولیه شرکت های بزرگ خود، توانست منابع مالی بزرگی را از بازار بورس خارج کند و درنهایت افزایش عرضه سهام از یک سو و کاهش نقدینگی بازار از سوی دیگر میلیون ها سهام دار را گله مند کرد.
هم اکنون دولت مکلف به پرداخت انواع یارانه های جدید شده (اینجا بخوانید) و برای تامین بار مالی آن راهی جز فروش دارایی های خود در بازار سرمایه ندارد. در نتیجه با توجه به رهاشدن بازار پس از تامین مالی های قبلی، نگرانی ها در خصوص تبعات عرضه داراسوم بیش از پیش توسط کارشناسان مطرح شده است.
توصیه میکنم نخرید هرخیری ازدارادوم دیدیم ازاین هم می بینیم